Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vzhůru na první závod: Může za to Leona

Vzhůru na první závod: Může za to Leona
foto: archiv Pavlíny Houdkové

Pavlína Houdková | 13.07.2009 | přečteno: 6183×

Leonin seriál o přípravě na půlmaraton byl povzbuzením pro mnoho žen, které dříve váhaly vstoupit do běžecké rodiny. Byla mezi nimi i Pavlína, která se rozhodla, že v září nastoupí na start svého prvního závodu. Měla by jím být pětikilometrová trať Tesco Night Grand Prix Praha. Pavlína souhlasila s tím, že se s námi podělí o své zážitky a zkušenosti z přípravy. Možná i ona přivede na běžeckou trať další doposud váhající běžce a běžkyně.

Tak – nevím, odkud začít, proto to vezmu od konce. Jednoho úterního dopoledne si v poklidu kliknu na ikonku Odeslat a přijmout a  v tom na mě jukne email od Leony s mlhavým předmětem Dotaz. Po přečtení pár řádků už mám jasno – Leona se mě táže, zda bych nechtěla přispět na behej.com několika článečky o své přípravě na podzimní závod v běhu, k jehož registraci mě před časem obratně navnadila.

No, ehm, to je trošinku průšvih – v posledních dvou měsících se na mě lepila opět jedna choroba za druhou, naposledy neštovice, čehož živým důkazem jsou tři krátery, které mám dosud na čele. Běh a jiné aktivity jsem tudíž pustila z hlavy. Co teď? Po pár minutách mám jasno: K psaní se zavážu, a tím budu nucená se zase zmobilizovat a vyběhnout. Celá věc brzy nabývá přesnějších obrysů, dostávám první konkrétní pokyny. Dobře dobře, značím si do kalendáře termín odeslání svého prvního literárního nástřelu a odcházím se věnovat jiné práci…

A teď něco málo o mně: Čerstvá třicátnice, jedno robě, povoláním strohý technik, povahou snad ne tak strohou. Už delší dobu jsem se závistí a obdivem pozorovala už zmíněnou Leonu, kterak zmobilizovala své síly a dala se na běhání, a to, podle mého názoru, přímo ve velkém stylu. Klíčovou událostí se pro mě však stal letošní Nový rok, kdy jsem po náhlé břišní příhodě (pozor, s oslavou Silvestra to nemělo nic společného) málem předčasně opustila tento svět a poté, co jsem byla jakžtakž zrekonstruována propuštěna z nemocnice, rozhodla jsem se, že budu pár věcí v životě dělat trochu líp. Sportovní snažení právě patřilo mezi zvolené oblasti.

Pak už následovalo pár zvědavých dotazů na Leonu. Vyhledala jsem staré tenisky a vhodný úbor a následoval první „odpal“. Pro své pokusy jsem zvolila asfaltový chodník naší ulice, nacházející se v klidné vilové čtvrti. Autem jsem si předem změřila vzdálenost, abych měla přehled o počtu zhltaných kilometrů. Kilometrů? No, řekněme spíše stometrovek. Vyrazila jsem tedy začátkem února, pod pláštíkem tmy, abych nedělala sousedům divadlo, a ten večer mezi hromádkami sněhu ufuněla první dva kilometry.

Další den ráno se ozýval každý sval – po rychlé poradě jsem požádala kolegyni, která si běžela do obchodu pro svačinu, aby mi zakoupila tučný tvaroh. Chystala jsem se ho sníst, ale kamarádka mě začala přesvědčovat, že si tvaroh mám nanést na postižená místa – trochu jsem zaváhala, nicméně jsem nakonec zvolila vnitřní užití…to je taková drobná vsuvka pro pobavení zkušených.

V dalších týdnech jsem se dostala postupně ke třem kilometrům s četností zhruba každý třetí den. Musím říct, že nejkrásnější pocity se dostavily vždy až tehdy, když jsem se rukou dotkla cílové mety, dopravní značky „zákaz odbočení“, jež se nachází na konci toho mého úseku.

Záhy jsem začala osnovat plán, kterak se dostat na úroveň, odpovídající alespoň zhruba průměrnému účastníku avizovaného závodu. Stanovila jsem si lhůty, kdy bude třeba „poskočit“ na vyšší vzdálenost, tu pak vypilovat a zažít a nenápadně se tak příplížit k dané trase 5 km, aniž bych se stala držitelem nejhoršího času v dějinách závodu. Moje úvahy, jak je patrno na počátku tohoto článečku, však nevyšly.

Za dva měsíce, pokud okolnosti nebudou proti mně, se dá ledacos zvládnout. Tak mi držte palce, vy zkušení půlmaratonci a podobní nadlidé se mi nesmějte, půjdu na to!


Adidas běh pro ženy bude odstartován na Staroměstském náměstí dne 12. září v 19:30.

Webové stránky závodu

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Plzeň

Celkem 397 km
Minulý měsíc 0 km

odlaska žena 13.07.2009 08:16:36

Moc držím palečky, také se snažím postupovat a proběhat se k vysněnému cíli. Já jsem zatím na necelých pěti kilometrech, takže mým cílem je první desítka. A pak i třeba první půlmaraton.:-) Ale to je hodně vzdálený cíl..

Každopádně držím pěsti a přeji hodně zdraví.

avatar

Celkem 1550 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:33 (2009)
půlmaraton: 1:45:19 (2009)
maraton: 4:22:32 (2010)

Bufka žena 13.07.2009 08:43:42

Drzim palce, urcite to zvladnes. Take to byl minuly rok muj prvni zavod. Chce to jen vytrvat a aby vydrzelo zdravi. Tak hodne stesti a uvidime se na startu ;)

avatar

Celkem 6856 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:59 (2007)
půlmaraton: 1:46:39 (2010)
maraton: 3:53:44 (2012)

ipeterka muž 13.07.2009 10:16:51

Pět kilometrů za dva měsíce natrénuješ. Toho bych se nebál. Důležitá je hlavně pravidelnost tréninku. Tak ať se daří a ať si na podzim tu večerní Prahu užiješ.

avatar

Praha

Celkem 2767,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:52:19 (2010)
půlmaraton: 1:52:57 (2010)
maraton: 3:55:33 (2010)

kaariik žena 13.07.2009 13:15:41

Drzim pesti,at se Ti priprava dari…uz se tesim na zajimave clanecky.

Motto: Neztrácejte čas ztrácením času!!!!!!
avatar

10 km: 0:58:00 (2008)

sara žena 28.07.2009 11:41:22

Tak moc držím pěstičky, určitě to zvládneš. Já začínala taky tak a dnes mi nedělá problém 10–15 km několikrát týdně. A to jsem už zítra pětatřicátnice :-) . Také laškuji s představou, že bych si zkusila půlmaraton, ale asi až příští rok. Třeba se na jaře na nějaké „půlce“ uvidíme.

administrator 03.04.2010 13:32:58

Leonin seriál o přípravě na půlmaraton byl povzbuzením pro mnoho žen, které dříve váhaly vstoupit do běžecké rodiny. Byla mezi nimi i Pavlína, která se rozhodla, že v září nastoupí na start svého prvního závodu. Měla by jím být pětikilometrová trať Tesco Night Grand Prix Praha. Pavlína souhlasila s tím, že se s námi podělí o své zážitky a zkušenosti z přípravy. Možná i ona přivede na běžeckou trať další doposud váhající běžce a běžkyně.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.