Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Lehké rakety New Balance RC769

TEST: Lehké rakety New Balance RC769
foto: New Balance

David Gerych, Radek Narovec | 29.09.2009 | přečteno: 19955×

Značka New Balance má po celém běžeckém světě jak zanícené fanoušky, tak i stejně zapřísáhlé odpůrce. Možná neprávem více oslovuje ostřílenější běžce, proto jsme tentokrát sáhli po lehkém závodním modelu RC769 z letošní kolekce, určenému na silnici. Naše postřehy jsme konzultovali se skvělým triatlonistou Filipem Ospalým, který tento model nazouvá pro letošní závody.

Co výrobce tvrdí o námi testované závodce? Má to být lehký, tlumivý model s kontrolou pohybu chodidla, použitelný pro krátké tratě až maraton. Hmotnost 189 gramů jej opravdu pasuje – s výjimkou superlehkých modelů – mezi jedny z nejlehčích v kategorii závodní obuvi. A to i přesto, že obsahuje na závodku netypicky výrazné tlumení v patní části. Bota je stejná pro pánskou i dámskou nohu.

PRVNÍ POCITY

Na první pohled rozhodně zajímavá, designově povedená závodní bota zaujme svými, na závodní botu netypickými, funkčními prvky. Zejména pronační podpora sahající od středu až dozadu na patu je poměrně neobvyklá.

Po prvním obutí, které bylo velmi snadné, vás neovládne pocit největšího pohodlí. Bota je svá, příliš nekopíruje anatomický tvar nohy a je poměrně dost úzká. Český dovozce nabízí pouze šířku D (střed škály New Balance) a i ta je spíše pro běžce s úzkou nohou. Zájemci o širší modely proto budou muset prověřit možnosti nákupu v zahraničí.

Stísněnost je patrná hlavně v oblasti nártu, stěžovat si budou i běžci s vystouplou achilovkou či výrůstky na patě a leckoho neuspokojí ani razantně se zužující špička. Zaznamenali jsme i obavu, jestli pata časem po roztažení materiálu nebude z nízké boty vyklouzávat. Naopak silnou stránkou je ukotvení nohy ve středu pomocí pásků na vnějšku boty (pod logem New Balance). Uvidíme, jestli se bota podvolí tvaru nohy po pár bězích.

Shrnuto – zatím žádná jiná námi testovaná bota si nevyžádala tolik pečlivosti při výběru optimální velikosti a nikdy nepřicházely od testerů tak protichůdné subjektivní pocity, dané různými tvary zejména pat a špiček jejich nohou. Proto rozhodně nedoporučujeme u těchto bot nákup na internetu bez předchozího vyzkoušení!

BĚŽECKÝ TEST

Po uběhnutí prvních kilometrů bota příjemně překvapí vynikající podporou pružného došlapu a dynamického odrazu. Je opravdu rychlá. Zejména na rovných površích dobře drží, horší to je v případě menších nerovností v oblasti kotníků, které nízký střih boty nepodrží, dojdou-li vám síly a neudržíte styl běhu přes špičku. Bota i přes zlepšení proti starším modelům New Balance neoplývá pohodlností, cítíte se v ní spíše jako v tretrách, zato umožňuje velmi dynamický pohyb. Materiál svršku je poměrně příjemný, bota i docela dobře větrá a odvádí pot. Tkaničky se dotahují celkem snadno a hlavně výborně drží, což u závodní boty oceníte dvojnásob.

Tlumení boty zmírňuje bolesti lýtek druhý den po rychlém tréninku nebo závodě a bota se postupně začíná přizpůsobovat noze, i když o nějakém velkém pohodlí se ani teď mluvit nedá. Stejně tak kdo čeká od závodky jen a jen rychlost a snese nižší komfort, toho model RC769 asi také plně neuspokojí. Je to bota někde uprostřed.

Zejména těžší běžci mohou tuto botu při dopadu „prošlápnout“ a ztratit tak část drahocenné energie. To je navíc umocněno poměrně nízkým postavením patní části boty, která pak má na závodní botu až příliš malý sklon a běh výrazněji zatěžuje achilovky. Naopak minimální výška podrážky zvyšuje pocit stability a splynutí nohy s povrchem (znovu onen pocit, že máte na nohou tretry).

Bota výborně sedí v zatáčkách a poradila si i s mokrým povrchem. V relativně krátkém testu jsme nezaznamenali prodření nejvíce otlačovaných míst (zejména u palců), ale závodní boty obecně nejsou nákupem na několik sezón.

ZÁVĚR

New Balance RC769 jsou boty, které určitě sednou lehkonohým lovcům sekund na tratích do deseti kilometrů, možná půlmaratonu. Vzít si je na maraton vyžaduje notnou dávku sebemrskačství anebo štěstí, že zrovna vaše noha si porozumí s poměrně fixní konstrukcí této boty. Lehkost a rychlost jsou rozhodně jejími největšími přednostmi, dejte si ale hodně práce s výběrem správné velikosti. Botu bychom asi nedoporučili těžším běžcům na silniční vrchy, pro které není uzpůsobena nízkým umístěním paty. Pro milovníky agresivního odrazu se může zdát moc odtlumená, ale jelikož je stavěná pro „střední“ vytrvalecké tratě, pak je tlumení z hlediska komfortu vcelku logické.

KLADY
+ lehkost a rychlost
+ rozumná míra tlumení pro delší tratě
+ příjemný design

ZÁPORY
- nepohodlí uvnitř dané nepoddajností boty
- poměrně nízko položená pata
- úzká špička


ZNAČKU NEW BALANCE V ČESKÉ REPUBLICE VÝHRADNĚ ZASTUPUJE FIRMA ASPIRE

 

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Pleticha Richard muž 29.09.2009 22:52:25

Dobrý den, jsem z testů všech běžeckých bot dost rozpačitý. Prakticky u každé boty se hodnotí i požadavky které s danou botou nesouvisí. U silničních bot se hodnotí stabilita v terénu, u teréních dinamika odrazu a u závodních maratonek pohodlí a tlumivost. Pár bot jsem už vyzkoušel (cca 60 párů)a tak si myslým, že před každým hodnocením by měla být jasná kategorie boty. Dále pak vysvětlení začínajícím co je to běh v terénu, na silnici a závodní rychlost. Nechci nikoho urazit, ale myslím si, že závodní a ultralechké maratonky se hodí jen pro rychlé běžce. Tréninkové silničky téměř pro každého kdo chce cítit kontakt s podložkou a opravdu zdravě běhat. Krosové boty každému kdo běhá mimo sinici. Sám jsem jen běžec co se snaží a vůbec né rchlík (1km 2min32sek, 15km 46min18sek). Za ryhlost považuji tempo pod 3min30sek. U všech ostatních běhů se domnívám, že tlumivost a komfor ušetří více energie než lehkost.
Toto samozřejmě neplatí u specificky odlišných závodů jako je například běh do vrchu.

PoMalej běžec, Richard.

administrator 03.04.2010 13:33:03

Značka New Balance má po celém běžeckém světě jak zanícené fanoušky, tak i stejně zapřísáhlé odpůrce. Možná neprávem více oslovuje ostřílenější běžce, proto jsme tentokrát sáhli po lehkém závodním modelu RC769 z letošní kolekce, určenému na silnici. Naše postřehy jsme konzultovali se skvělým triatlonistou Filipem Ospalým, který tento model nazouvá pro letošní závody.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.