Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Chci přivést do Novohradska čtyři stovky běžců

ROZHOVOR: Chci přivést do Novohradska čtyři stovky běžců
foto: Daniel Orálek

Radek Narovec | 22.03.2010 | přečteno: 9876×

Málokterému pořadateli běžeckého závodu se v premiéře podaří přitáhnout více než stovku běžců. Tím spíše, pokud se jedná o „dlouhý“ závod a to ještě daleko od Prahy a dalších velkých měst. Pavlína Hanušová si loni splnila dávný sen uspořádat náročný ale překrásný trailový běh ve své domovině, v jižních Čechách. Pro jeho letošní ročník chce přilákat hned čtyři stovky běžců!

Letošní ročník závodu se bude konat v sobotu 12. června v jihočeských Nových Hradech. Bude se závodit na třech tratích: ultramaraton, maraton a půlmaraton.

„Když ses závodu zúčastnil loni, budeš se sem navždycky vracet. A čím delší trať jsi běžel, tím hlouběji v srdci máš Novohradské Hory. Samotná krajina a její mystérium je lákadlem s velkým L,“ láká k účasti Pavlína Hanušová, šéfka organizačního týmu.

„A podle reakcí běžců samotných se nám loni podařilo něco, co bylo mým snem. Luxusní, kvalitně zajištěný závod ve fantasticky čisté přírodě. Dosti velký na to, aby byl viditelný a dosti malý na to, aby byl domácký. Jednoduše závod, na konci kterého se cítíš šťastný, i když jsi doběhl na posledním místě.“

Prozradíš nějaké novinky, které jste si přichystali pro letošní ročník? 

Podařilo se nám uzavřít dohodu s Lesy ČR a díky jejich vstřícnému přístupu bude po celé délce trati na české straně umístěno trvalé značení. Trať bude značena podobně jako cyklostezka: to obnáší stabilní, robusní kovové značky umístěné velmi hustě, které budou před závodem doplněny o textilní doznačení a značky na stojkách. Měli bychom tím zamezit vandalismu, na který doplatili někteří běžci loňského ročníku ultramaratonu. Struktura dopravních omezení v průběhu závodu bude zachována stejně jako v minulém roce, a tak doufám, že na všechny budou čekat nádherné bezpečné tratě.

Od letošního ročníku budou všechny tratě měřeny komisařem. Před závodem na našem webu zveřejníme protokoly o měření. Oproti loňskému ročníku dojde tedy ke korekcím, které jsou vynuceny potřebou upravit přesné vzdálenosti.

Novinkou pro letošní ročník je závod dvojic. Je určen pro dvojici běžců, z nichž každý zaběhne svůj maraton. Střídat se budou po 42 195 metrech v blízkosti lesovny Baronův most. Každý z běžců obdrží svůj diplom za absolvování samostatného maratonu, bude tak i zapsán do tabulek. V rámci závodu Silva Nortica Run bude ovšem dvojice hodnocena jako celek ve zvláštní kategorii. Tuhle disciplínu jsme otevřeli proto, abychom umožnili běh na české straně všem, kteří jsou maratonskými běžci, ale trať ultramaratonu je pro ně příliš dlouhá. Česká část ultramaratonské trati je charakterově odlišná od té rakouské. Vede velmi opuštěnými, krásnými místy. A tenhle závod je naší nabídkou ke krajinově skvostnému běhu v bývalém pohraničním pásmu.

Doznají loňské tratě změn?

Trať ultramaratonu podlehne největší změně – od letošního roku bude dlouhá 2×42195 m. K prvnímu „natažení“ dojde hned po startu, kde trať závodníky vyvede na bývalou signální cestu, po které poběží cca 2000 metrů k zaniklé obci Veveří a odtud okolo rybníka do Nových Hradů. Další natažení přijde za Žofínem, v blízkosti Huťského rybníka a to poslední na rakouské straně za 65. kilometrem.

Další změnou je přeložení startu klasického maratonu jednotlivců na rakouskou stranu hranice.

Dělat závod v chráněné přírodě je snad ještě složitější než uprostřed Prahy. Kolik se zúčastnilo běžců loňského „zahřívacího“ ročníku a jakou kapacitu máte pro letošní rok?

Loni bylo na startu 180 běžců. Letos jsme připravili kapacitu pro 450 běžců na všech tratích. Dosud je přihlášena více než stovka závodníků. Registrace je otevřena na našich stránkách www.silvarun.eu.  Startovné je zveřejněno na našich stránkách. Pro běžce, kteří se zaregistrují do konce března, je nižší. Registrace budeme přijímat do vyčerpání startovních čísel podle hesla: „kdo dřív přijde, ten dřív mele“.

Kdo ze známých jmen se v červnu na jih Čech chystá?

Nemohu prozrazovat konkrétní jména, snad jen s jednou výjimkou – vrátí se Dan Orálek. Ale už teď mohu říci, že konkurence bude velmi kvalitní. A doufám, že všichni poběží jako vítr, protože odměna v cíli bude nebesky sladká. Stejně jako loni na závodníky budou čekat koláče, které v noci před závodem upečou řádové sestry z kláštera v Nových Hradech.

Dlouhé závody jsou určitě velkou zábavou pro samotné účastníky, ovšem i jejich rodinný doprovod by se měl bavit. Co jste přichystali pro ně?

V sobotu odpoledne je pro závodníky i doprovod připraven program přímo v prostoru cíle. Bude tu profesionální bubeník – facilitátor. Více na www.bubnujeme.cz. Podle zkušeností mých týmových kolegů to je vynikající zábava.

V dopoledních hodinách, pro ukrácení volné chvíle, bude moci doprovod běžců jít na turistickou vycházku po Nových Hradech a okolí s průvodcem. Pokud si vezmete kola, budete moci využít i zcela novou cyklostezku, která bude v termínu závodu již otevřena a po které částečně povede trať ultramaratonu. Cyklostezka je přístupná přímo z cílového prostoru závodu.

Naším partnerem je hotel Rezidence Nové Hrady. Při registraci si doprovod běžců i běžci samotní budou moci zakoupit poukazy na wellness služby za zvýhodněné ceny. Musím ale zdůraznit, že hotel není nafukovací, a tak to bude pouze „do vyprodání zásob“.

Na pěší tůry to v Novohradských Horách nemá chybu. Oblast je zajímavá nejen svou neposkvrněnou přírodou, ale i celou řadou kulturních památek. Na našich stránkách jsou odkazy na některé informační servery.

Velké závody mívají vždy problém v době konání akce s nedostatkem dobrovolníků. Co vy, přivítali byste jejich pomoc?

Dobrovolníky a pomocníky potřebujeme jako sůl. Bez nich bychom závod vůbec nedokázali uskutečnit. Pokud by se mezi čtenáři behej.com a behy.cz nebo i v doprovodu závodníků našli lidé, kteří by se chtěli na činnosti v průběhu závodu podílet, rádi je přijmeme do našeho týmu.

Jak je vyřešeno ubytování, pokud k vám opravdu dorazí několik stovek účastníků?

Stejně jako v loňském roce budeme poskytovat omezenou ubytovací kapacitu přímo v budově hraničního přechodu. S ohledem na program závodu je tato kapacita přednostně určena pro závodníky ultramaratonu. V blízkosti startu je krásný kemp Veveří. Nové Hrady samotné mají dostatečné množství ubytovacích kapacit hotelového typu a různé privátní kapacity. Ubytování za velmi slušné peníze také nabízí novohradský klášter. Pro dopravu závodníků do místa startů bude z náměstí v Nových Hradech vypraven zvláštní autobus.

Loni byl oslavou běhu kromě závodu samotného i následný večírek. Bude i letos?

Večírek po závodě bude. Bohužel, letos se musíme rozloučit s historickým sálem v Nových Hradech, protože 450 lidí se do něho nemůže vejít. Večírek po závodě a předávání cen bude v párty stanech na loukách v prostoru cíle. Jedno mohu slíbit už teď: hlady ani žízní rozhodně nikdo neumře!

Proč ses vlastně rozhodla pořádat závody a to ještě zcela mimo běžeckou „civilizaci“?

Vzpomněla jsem si na ten krásný nápis, který byl před pár lety na asfaltu na trati PIMu. „Proč to děláš?“ Jednou větou odpovědět neumím. Protože miluji Novohradské Hory a chtěla jsem je ukázat i jiným lidem. Protože miluji terénní běhy a zdálo se mi škoda, že za super závodem musím na Jungfrau. Protože jsem blázen a těším se na každého, koho přivítám v Nových Hradech. Protože doufám, že všichni, kteří k nám přijedou, se cítí jako doma. A dokud se tak budou cítit, budu i já dělat tenhle závod.

Jaký je tvůj dlouhodobý pořadatelský sen?

Tak ten tady rozhodně neprozradím, co kdyby to někdo četl (smích).


WEB ZÁVODU

ZÁKLADNÍ ÚDAJE V TERMÍNOVCE

VIDEO Z LOŇSKÉHO ROČNÍKU KE STAŽENÍ (10 MB!)

PŘIHLAŠTE SE MEZI DOBROVOLNÍKY

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

rnarovec 07.06.2010 11:20:06

Málokterému pořadateli běžeckého závodu se v premiéře podaří přitáhnout více než stovku běžců. Tím spíše, pokud se jedná o „dlouhý“ závod a to ještě daleko od Prahy a dalších velkých měst. Pavlína Hanušová si loni splnila dávný sen uspořádat náročný ale překrásný trailový běh ve své domovině, v jižních Čechách. Pro jeho letošní ročník chce přilákat hned čtyři stovky běžců!


Odkaz na článek
Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.