Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Může boj s nadváhou skončit úspěchem?

Může boj s nadváhou skončit úspěchem?
foto: Martin Symon

Jarmila Holasová | 13.04.2010 | přečteno: 11038×

Taky to znáte? Stoupnete si na váhu a padne na vás deprese. Zase o kilo víc. Vytáhnete ze šatníku kalhoty, které jste pár týdnů nenosili, a nedopnete je v pase. Přitom se přece nepřejídáte, na tučná jídla jste zanevřeli už dávno, možná se dokonce i víceméně pravidelně hýbáte. A nic, nic, nic…

Dana Symonová od začátku října do konce února zhubla o 12 kilogramů, obvod pasu má menší o 8 centimetrů, přes boky to dělá dokonce centimetrů 13. Pro představu – jsou to dvě konfekční velikosti oblečení. Ztratila 3% tzv. viscerálního tuku (tuku kolem vnitřních orgánů), 8% podkožního tuku, a zaznamenala nárůst svalové hmoty o 4%. A v hubnutí úspěšně pokračuje. Jak to dělá, čím to je, že tak úspěšně hubne?

Dano, proč ses rozhodla hubnout?


Nikdy jsem nebyla hubeňour, ale moc jsem to neřešila. Ale najednou jsem si uvědomila, že pořád přibývám na váze, ne moc, pomalu, plíživě, ale vytrvale. Přitom jsem měla pocit, že se nepřejídám a ani nejím vyloženě „špatně“, nic moc tučného nebo spoustu sladkostí. V televizi jsem občas sledovala ten pořad „Jste to, co jíte“ a přišlo mi, že většinu rad, které tam uvádějí, v podstatě dodržuji.

Zkoušela jsi nějaké „zaručeně osvědčené“ diety?

Diety jsem nikdy nedržela, hladovění nebo bůhvíjaké přísné omezování, vážení porcí jídla nebo počítání kalorií, to není nic pro mě.

Jakou cestu ke zhubnutí jsi tedy zvolila?


V práci jsme tohle téma probíraly s kolegyněmi a jedna mi řekla o výživové poradkyni, že prý její  mamince pomohla zhubnout bez drastických diet o deset kilogramů, tak jsem se rozhodla to zkusit.

V čem její rady spočívaly? Jak jste se spoluprací začaly?


Zkontaktovala jsem ji emailem, před první schůzkou jsem poctivě a důkladně zapisovala všechno, co jsme snědla a vypila. Na první schůzce mě zvážila, změřila, spočítala procento tuku, nejen celkové, ale i procento tuku obsaženého kolem vnitřních orgánů a procento podkožního tuku, podíl svalové hmoty, byla to docela věda. Rozebrala se mnou jídelníček, to bylo dost zajímavé. Potvrdila mi, že není úplně zavrženíhodný, hříchů nebylo zas tolik, ale našly se. Zajímavé bylo, že mi spočítala, že přijímám asi o 1 000 kJ méně, než bych vzhledem ke své výšce, věku, fyzické aktivitě měla. A přesto jsem tloustla!

Čím to bylo, co ti poradila?

Bylo to těmi hříchy ve skladbě jídelníčku. Poradila mi, co vynechat, čím nahradit nevhodné potraviny, čeho si všímat při nákupu potravin. A taky jak často jíst. Napsala mi přesný jídelníček, který jsem 14 dní striktně dodržovala. A zařadila jsem pravidelnou fyzickou aktivitu – oprášila jsem rotoped a obden jsem na něm začala šlapat, pravidelně 45 minut. Pomalu, ale jistě se dostavil výsledek, začala jsem hubnout. A bez hladovění, bez nějakého výrazného omezování. Zvykla jsem si dodržovat pravidla, která mi poradkyně stanovila.

Prozradíš konkrétně aspoň některé rady?


Hlavně omezit co nejvíce tuky a cukry. U mě šlo například o sýry, ty já ráda, můžu je jíst dál, ale netučné. Zrovna tak mléčné výrobky – netučný jogurt, mléko. Pozor na cukry – nejíst moc ovoce, cukru obsahuje hodně, raději zeleninu, tu prakticky bez omezení. Pečivo – pozor na složení, nejlepší je žitno-pšeničné, nejhorší hřích je bílé. Maso libové, drůbeží a ryby, uzeniny raději ne, ty obsahují většinou příliš tuku. Z příloh jsou nejvhodnější těstoviny, pak rýže, vařené brambory.Taky pozor na cukry v nápojích.

Pokud si dám třeba čokoládu, prosím, ale raději s vysokým podílem kakaa (80–90%). A malý kousek, samozřejmě. Ale když už si ji dám, tak ne s pocitem, že dělám něco, co nesmím, ale naopak, pěkně si ji vychutnat a užít. Jíst je třeba často, aspoň 5× denně, svačina dopoledne i odpoledne, případně i druhá večeře, pokud jdete později spát. Já u sebe pořád nosím „železnou rezervu“ – nějakou tu cereální tyčinku bez cukru, abych mohla něco zakousnout, když dostanu hlad někde „na pochodu“.

Je pro tebe těžké rady dodržovat?


To právě ani ne, nic není vysloveně zakázáno, záměna některých potravin jinými je dobře proveditelná, nemusím si nic vyloženě odpírat. Člověk může i drobně „zahřešit“, dát si třeba něco sladkého – koláček nebo croissant v pekárně, kousek čokolády – ale musí myslet na to, že to musí trochu „vykompenzovat“ nižším příjmem kalorií třeba večer.

Říkala jsi, že podle původních stravovacích návyků jsi přijímala o asi 1 000 kJ méně, než bys vlastně potřebovala, přesto jsi tloustla. Teď hubneš – jak je to s množstvím přijatých kalorií teď?

To nevím, kalorie nepočítám, hned na začátku naší spolupráce jsem říkala, že kalorie rozhodně počítat nechci, takže to neřešíme. On ani ten úbytek na váze není to nejdůležitější, protože současně s úbytkem tuku v těle dochází i k nárůstu svalové hmoty, takže člověk vlastně hubne, i když na váze se to tolik nepozná. V lednu se hubnutí trochu zpomalilo, tak jsem trochu přidala na rotopedu, prodloužila jsem trénink a hubnutí se zase nastartovalo.

Jak často se s výživovou poradkyní scházíš?


První tři měsíce to bylo každý týden, při každé návštěvě mě znovu zvážila, proměřila, probraly jsme, jak se daří hubnout, probraly jsme jídelníček. Teď už je to jen jednou za měsíc, ale samozřejmě ji mohu zkontaktovat telefonem nebo emailem kdykoliv, když něco potřebuji.

Co ten rotoped – není to trochu nuda? Musím přiznat, že představa, že obden budu šlapat na rotopedu, mě nepřivádí zrovna k nadšení.

No, na tom něco je, taky si k tomu vždycky něco pustím, hudbu nebo televizi. Ale přes zimu to byla asi jediná možnost. Teď na jaře se chystám sednout na kolo, na tom jezdím ráda. Manžel mě láká k běhu, zatím mu odolávám, mám obavu, že to neudýchám, když jsem to před časem zkusila, největší problém jsem měla právě s dechem. Ale teď padla nejpádnější výmluva, že nadváha škodí kloubům, tak kdo ví…

Zhubla jsi poměrně výrazně za celkem krátkou dobu, nemáš nějaké zdravotní problémy? Často se stává, že rychlé hubnutí přinese poruchy imunity, deprese, nebo jiné zdravotní problémy.

Ne, to rozhodně ne, nepozoruji žádné problémy. Nemocná nejsem, psychické problémy taky nemám – vlastně se v ničem neomezuji, nehladovím, neodpírám si nic, bez čeho bych nemohla být. A když jsem zhubla, cítím se fyzicky rozhodně líp.

Prozradíš, kolik tě rady odbornice na výživu stály?


Za první tři měsíce jsem dala celkem 3 000,– Kč, teď jednotlivá konzultace stojí 500,–.

A kolik kilogramů ještě asi tak plánuješ zhubnout?


No, chtěla bych ještě tak 5 kilogramů, uvidíme.

Výživovou poradkyní, která pomohla Daně Symonové zhubnout, je Petra Poustecká. www.hubneme-jiste.cz.

Anketa

Pokoušeli jste se někdy hubnout?

Celkem hlasovalo 138 uživatelů.

Komentáře (Celkem 21)

Nalezené položky: 22 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jholasova2 13.04.2010 12:39:03

Taky to znáte? Stoupnete si na váhu a padne na vás deprese. Zase o kilo víc. Vytáhnete ze šatníku kalhoty, které jste pár týdnů nenosili, a nedopnete je v pase. Přitom se přece nepřejídáte, na tučná jídla jste zanevřeli už dávno, možná se dokonce i víceméně pravidelně hýbáte. A nic, nic, nic…


Odkaz na článek
avatar

Celkem 8501 km
Minulý měsíc 0 km

r4d3k muž 13.04.2010 13:48:34

Chybí mi v anketě odpověď Ne, ale hubnu. :)

Motto: Nikdy se neděje vůbec nic. Nejsou vlastně žádné obyčejné chvíle. Dan Millman
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 13.04.2010 14:16:09

Ahoj Dani, běh je fajn, když nic nebudeš přehánět, zpestří ti nastoupenou cestu mnohem víc, než kolo bez kol :)

avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 13.04.2010 14:21:37

Nechci byt hnidopich, ale nejedna se misto 1000 kalorii o 1000 kilojoulu? O 1000 kiloka­loriich bych si dovolil silne pochybovat a 1000 kalorii je nezmeritelna odchylka

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 13.04.2010 14:41:00

Ja mam s hubnutim docela problem. Zvednuti behu z 5 na 10 hodin tydne pri stejne strave nepomohlo. Trochu jesem zhubnul kdyz jsem k tomu pridal jeste 2h plavani a 3h rotopedu. No ale tohle moc dlouho udrzet nejde, to abych bud prestal spat nebo nedelal nic jineho jenom prace, sport a spanek… A docela me to depta, 30citka na krku a cihlicky na brichu porad v nedohlednu. :(

avatar

ds žena 13.04.2010 15:16:53

>> Radek Narovec, 13. 04. 2010 14:16:09

Ahoj Radku, díky za podporu – snad konečně seberu odvahu a vyběhnu ...... Dana

avatar

Praha 4

Celkem 28987 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:32 (2017)
půlmaraton: 1:31:11 (2016)
maraton: 3:22:15 (2015)

sklena27 muž 13.04.2010 15:30:08

Po přečtení článku jsem si musel překontrolovat, jestli jsem nějakým nedopatřením nebyl přesměrován na stránky onadnes.cz :-) Až do dnešního dne jsem si myslel, že běžci s nadváhou problémy nemají 8-O Já osobně jím na co mám chuť, mléčný výrobky výhradně plnotučný, protože nízkotučný nemají chuť, knedlíků se nebojim, maso od ryb po vepřový, jediný, co prakticky skoro nejim, je sladký, ale ne kvuli linii, ale prostě jen proto, že mi to nechutná a váhu doma nemáme a nikdy jsem neměli, přece se nebudu stresovat, jestli mám o kilo víc nebo míň!

Motto: Nesmí se chtít hned do druhého patra, když ještě nejsou schody. Emil Zátopek
avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154892,3 km
Minulý měsíc 851 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 13.04.2010 15:38:08

>> EdCable, 13. 04. 2010 14:21:37

Vzhledem k tomu, že to má být odborný článek, tak by autor měl vědět, co je to 1 cal (1 kcal), případně co je to 1 J (joule) nebo 1 kJ, a jaký je mezi nimi rozdíl. Co si pamatuji, tak tak 1 cal je energie, kterou musíme dodat do tělesa o hmotnosti 1 g, aby se jeho teplota zvýšila o 1 st. C. Autor měl samozřejmě na mysli 1000 kcal, protože průměrná denní dávka energie ve stravě pro dospělého člověka je asi 2 500 kcal (asi 10 500 kJ). Ale toto je reklamní článek, a v reklamě si člověk na nesmyslné údaje zvykl již dávno. A než dát 3000 Kč za takové rady, tak to je již lepší si koupit pořádné boty a začít běhat. A kila půjdou dolů jak nic.

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 13.04.2010 16:18:35

>> Mirek Kostlivý, 13. 04. 2010 15:38:08

Ahoj,

Jestli nekdo dlouhodobe prijima o 1000 kcal mene, nez vydava, tak si neumim predstavit mechanismus, na jehoz zaklade by mohl NEhubnout. Jedna se o energii obsazenou priblizne ve 100g tuku. Denne. Ja si ho teda dost dobre neumim predstavit ani u 1000 KJ, byt je to cislo uveritelnejsi a proto si myslim, ze bylo mysleno. Copak ale neplati zakon zachovani energie?

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

10 km: 0:55:44 (2010)
půlmaraton: 2:04:25 (2010)

Summer žena 13.04.2010 16:59:41

>> SlavoK, 13. 04. 2010 14:41:00

Jestli Te to potesi, tak Ti musim napsat, ze buchty nejsou dobre – pro spravnou funkcnost tela (i pri behu) jsou mnohem mnohem dulezitejsi pevne svaly ve spodnich vrstvach bricha a zad, ktere nejsou videt na porvrchu. Naopak, prilisnou snahou o vybudovani si buchet si budujes spatny stereotyp a ve vysledku Ti ty dulezite svaly uvnitr mohou jeste ochabnout (nehlede na to, ze spatnou technikou posilovani bricha si muzes zpusobit problemy se zady). Takze na buchty radsi kasli a zacni posilovat ty spravne svaly na brise a zadech – core .)

avatar

Praha 4

Celkem 12494,13 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:38 (2008)
půlmaraton: 1:45:09 (2011)
maraton: 3:54:22 (2008)

jholasova žena 13.04.2010 19:27:43

>> EdCable, 13. 04. 2010 14:21:37

Máš pravdu, opravila jsem po dotazu u odborníka, mám mezery ve vzdělání, asi to bude tím, že nehubnu :))

avatar

Lichnov u NJ

Celkem 3101 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:02 (2011)
půlmaraton: 1:54:30 (2014)

Dejzinka žena 13.04.2010 19:46:14

Myslím, že běh je docela účinný prostředek na regulaci hmotnosti. Abych třeba udržela váhu při tzv. nicnedělání, musím jíst celkem sterilně a bez velkých úletů. Když běhám, můžu jíst tak, jak mám chuť a stejně spíš půjdu s kilama dolů. Mám ovšem bytelný základ a Twiggy ze mě nikdy nebude, i kdybych jedla jenom zrní, zapíjela ho vodou a běhala denně do práce a z práce 2× 25 km. Vím, že jak dosáhnu určité hranice, kila níž nepůjdou a tělo začne stávkovat. Přitom mám tuhle hranici už kolem BMI 21,5. Teď mám BMI 22,9 a cítím se i s „ženskými“ tvary docela dobře.

Motto: Já to nevzdám!
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 13.04.2010 20:34:19

>> s0c, 13. 04. 2010 16:59:41

Tady nekomu prospivaji kurzy:-))

Je to naprosta pravda, ignorovanim vnitrnich, hlubokych (jak se obcas nazyvaji) brisnich svalu, si clovek zadelava na problemy s pateri, zadove bolesti a dalsi nevesele veci.

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 13.04.2010 20:55:16

>> s0c, 13. 04. 2010 16:59:41

Ja ale nic o posilovani jakychkoliv svalu nepsal. Pisu o tom, ze se mi i pri vyrazne zvysenem videji energie nedari zbavit se podkozniho tuku.

avatar

Štěpánovice

Celkem 11490 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:13 (2011)
půlmaraton: 1:39:49 (2010)
maraton: 3:43:18 (2007)

VanaXXL muž 13.04.2010 20:58:28

*>> Mirek Kostlivý, 13. 04. 2010 15:38:08*Co si pamatuji, tak tak 1 cal je energie, kterou musíme dodat do tělesa o hmotnosti 1 g, aby se jeho teplota zvýšila o 1 st. C.

No pamatuješ si to skoro dobře, tedy ehm… špatně :-). Tu energii musíš dodat konkrétně do vody.

Motto: Life is too short to remove USB safely
avatar

Praha, Stodůlky

Celkem 18380 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:33 (2012)
půlmaraton: 1:28:37 (2012)
maraton: 3:11:23 (2012)

12HonzaDe muž 13.04.2010 21:04:32

Moc jsem se potesil. „She today“ neboli „Ona dnes“ hadr :). Jeste pred rokem a neco bych to zral a shanel telefon na „poradce“. Mirek Kostlivy ma naprostou pravdu, muzu potvrdit. staci zacit behat a tyhle problemy clovek nemusi resit. 20kg pryc za rok, fyzicka zpet a to jsem stary chlap..:) Akorat ty boty to chtelo koupit vic nez jedny:). At se dobre beha.. 12:)

avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154892,3 km
Minulý měsíc 851 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 13.04.2010 21:24:31

>> VanaXXL, 13. 04. 2010 20:58:28

Správně, do vody! Hold jsem se tuhle zastaralou definici učil někdy před 40-ti lety. A ještě tam hrál velkou roli atmosférický tlak, takže to muselo být umístěno někde při hladině moře. Člověk stárne a zapomíná :-)

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

vecerka muž 14.04.2010 08:09:58

Úplně mi v tom rozhovoru chybí kontakt a přesný ceník té poradkyně ;-)

avatar

Celkem 2855 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:37 (2011)
půlmaraton: 1:54:29 (2011)

rach muž 14.04.2010 08:58:41

Já si myslím že je zbytečné odsuzovat styl článku. Někdo si holt koupí sporttester, někdo zaplatí výživové poradkyni, někdo „jen“ běhá.

Já jsem za poslední měsíc dal dolů 5 kilo ale ještě mám dalších 10 – 15 před sebou. Výchozí stav byl 42 let 183 cm a 98 kilo. Běhával jsem hodně ale před 20 lety a 30 kily. Kombinuju omezení stravy (odneslo to nejvíc pivo, piju jen vodu) s pravidelným „běháním“ pokud se uběhnutí 16 km za 1:50 dá říkat běh. Nejtěžsí je ale v každém případě se rozhodnout.

Myslím že boj s nadváhou může skončit úspěchem jen tehdy pokud má člověk pevnou vůli, ať už si vybere jakoukoli cestu… Na běhání je ale fajn že hubnutí je vlastně vedlejší produkt a ty endorfiny nejsou k zahození…

avatar

ds žena 14.04.2010 11:31:03

>> vecerka, 14. 04. 2010 08:09:58

Kontakt na poradkyni mohu v případě zájmu dodat …

avatar

Sokolov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:18 (2009)
půlmaraton: 1:38:49 (2009)

Amater muž 14.04.2010 15:37:26

>> sklena27, 13. 04. 2010 15:30:08

no to buď rád, že problémy s váhou nemáš. Já se při objemu 300 km za měsíc musím v jídle dost kontrolovat, abych zůstal na stejné váze. Pokud si dopřeju, tak hned stoupám do nekonečných výšin.........a v závodech zase naopak :-)

avatar

rejny žena 15.04.2010 09:06:41

Dobrý den, všichni v diskuzi. Chtěla bych vše uvést na pravou míru. Autorka článku odborné termíny nekonzultovala s výž. por. P.P…tudíž zaměnila kilojouly za kalorie, stala se jen lidská chyba.( v článku již opraveno) V žádném případě se nejedná o reklamní článek, který na nás kouká v každém časopise. Je to příběh jedné paní, která změnila svuj přístup k životu a zhubla 12 kilo. Mužeme jen zatleskat a přidat trochu podpory do dalších sportovních aktivit…ať už se jedná o běh nebo jiný sport.Kdyby bylo víc lidí jako je paní Dana, nebylo by v ČR tak vysoké % obézních.....in­farktu, ISCH…atd. Já za sebe píši …jen tak dál paní Dano! Petra Poustecká- výživový poradce

Nalezené položky: 22 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.