Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Jak vybrat běžecké boty

ZAČÁTEČNÍCI: Jak vybrat běžecké boty
foto: behej.com

Radek Narovec | 31.03.2010 | přečteno: 109929×

Chystáte se zahájit běžeckou přípravu na svůj první závod? Nebo už trénujete, ale nemáte ty správné boty? Poradíme vám, jak postupovat při jejich výběru a kde nakoupit.

Solidní běžecké boty vám vydrží podle počtu naběhaných kilometrů jednu až dvě sezony. Přepočteno na kilometry, po uběhnutí zhruba 800 km začnou výrazně ztrácet na tlumících vlastnostech. Čím levnější modely jste zvolili, tím dříve počítejte s opotřebením. Pokud to s během myslíte vážně, ignorujte v obchodech boty pod 1 500 Kč, které by se vám rozpadly po uběhnutí několika desítek kilometrů. Nemusíte však volit ani druhý extrém, bota nad 3 500 Kč je spíše pro začátečníka s výraznou nadváhou nebo vysloveného snoba.

Na jaké otázky byste měli mít připravenu odpověď, než se na nákup běžeckých bot vydáte? Tou nejjednodušší bude asi povrch, po kterém budete převážně běhat. Terénní (krosové) boty jsou výrazně robustnější a tím i těžší, některé z nich jsou navíc vybaveny nepromokavou vrstvou. Pak jsou boty silniční, které vám vesměs umožní i vběhnout do lehčího terénu, a v některých obchodech narazíte na tretry určené na dráhu.

Zcela zásadní pro výběr bude vaše hmotnost. Pokud s během začínáte a máte nadváhu, sáhněte po vysoce odtlumených botách (CUSHIONING). Jsou sice dražší a zpravidla i těžší, avšak dopady v nich budou výrazně příjemnější. Lehčí běžci nebo ti, kteří mají již něco odběháno, mohou sáhnout po lehčích modelech. Ty jim kromě peněz ušetří i na energii (tlumivé boty ji totiž při dopadu výraznou měrou pohltí!) a přidají na rychlosti. Tyto boty byste měli volit, až s tréninkem pokročíte a na řadu přijdou tempa.

Asi vás v prodejně upoutají i levné a superlehké modely. Vězte, že jsou jen na závody, jejich životnost je malá a o pohodlí při běhu se u nich nedá moc mluvit.

Pokud zoufale studujete anglické nápisy NEUTRAL-CUSHIONED, STABILITY či MOTION CONTROL, vězte, že ty první byste měli zvolit pro střední a vysokou klenbu (jste takzvaní neutrálové až supinátoři), zatímco ty druhé a třetí volte tehdy, máte-li klenbu mírně či výrazně propadlou (jste mírní až výrazní pronátoři). Nejlépe to poznáte až po několika kilometrech běhu, takže neváhejte zajít do obchodů, kde váš krok natočí na video na běžeckém pásu. Tato část výběru bot zní velmi sofistikovaně, ale nezanedbávejte ji, nevhodně zvolená obuv by se projevila po naběhání několika desítek až stovek kilometrů nepříjemnými bolestmi po celém těle!

Chybu neuděláte, když si s sebou vezmete pár starších, opotřebovaných běžeckých bot. Podle nejvíce opotřebovaných partií podrážky zkušený prodavač pozná, jakou techniku běhu vyznáváte a podle toho vám zúží výběr těch nových.

Pamatujte si, že boty si zkoušíme spíše navečer, kdy je chodidlo nateklé. Imitujeme tak dlouhý běh, při kterém se chodidlo rovněž zvětšuje. Boty bychom měli vybírat o číslo větší, žádný z prstů nesmí narážet na špičku (po dlouhém běhu by se mohly nehty podlít krví a slézt!) a chodidlo v botě nesmí být ani příliš sevřené, ani se volně pohybovat.

Boty rozhodně nekupujte tam, kde obsluha nerozumí pojmu PRONACE a SUPINACE. Opatrní buďte i při nákupu v eshopech, jakkoliv jsou ceny na nich (zejména u těch zahraničních) výrazně níže než u kamenných prodejen. Výrobci bot mají tendenci experimentovat, takže ani dobrá zkušenost s několika generacemi vybraného modelu není zárukou, že ta nová vám opět sedne!

Myslete i na regeneraci a aktivní posilování chodidla a klenby. Za pár desítek korun si kupte kulatého ježka z plastu, po kterém přejíždějte bosým chodidlem, čímž aktivujete ochablé svaly chodidla. Hitem posledních let jsou “boty”, které vám umožní běhat bosí. Je to skvělá zábava zejména na léto a současně i procvičení partií chodidla, které jsou při běhu v botách pasívní. Ale o tom více v dubnovém čísle Běhej.


JAKÉ BOTY VYBRAT, ABYSTE SI NENIČILI ZDRAVÍ, SE DOČTETE V DUBNOVÉM BĚHEJ

 

Komentáře (Celkem 34)

Nalezené položky: 35 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:05 (2009)
půlmaraton: 1:44:15 (2013)

prema.cech muž 31.10.2013 09:11:55

>> Zemek Otto, 30. 10. 2013 14:32:19

dulezity je chtit behat. ne resit boty, kalhoty, obleceni, nike pod +/-, gps, apod. Ale ano, marketing vladne! kdyz vidim v mem okoli, jak rádoby běžci hlavně řeší co, kde, jak to vypadá a vlastně vůbec nechodí běhat, tak to fakt sorry. nevzpominam si, ze bych pred x-lety resil neco podobnyho. proste jsi vzal nejaky boty na beh a sel jsem na to. v prvnich botach jsem nabehal urcite vic jak 1000km. co na tom, ze nakonec nefungovaly tak, jak mely? netusil jsem to. a co hlava nevi, to ji neboli. takze asi tak. beru jen moji osobni zkusenost, chapu, ze spousta lidi se neorientuje ve spouste pojmu a klidne zajdou do sportovni prodejny a „nechaji“ si poradit. kdyz kupuji detem sportovni boty (sportisimo) tak obcas slysim prodejce, co radi tem, kteri chteji chodit behat. boze, to jsou kecy! ale to je preci jedno, dulezite je, ze si dotycna (vetsinou zena) boty za 3 a vic tis koupi i kdyz o tom nevim ani zbla. jak si mohu koupit boty za 3, 4 tis na beh, kdyz si je ani nevyzkousim? vyzkouset znamena byt v nich cca 30 minut, popobehnout apod. ale to nikdo neudela, nema totiz cas. proto rikam, neni dulezite co ma dana bota za technologie, dulezita je hlavne hlava. ano, minimalisticka obuv neni pro kazdeho, je to trochu o hubu, ale ja jsem u ni skoncil. kdybych si v bazenu v turecku nepokurvil koleno, tak u ni nikdy neskoncim. a jsem nakonec rad, ze nemusim resit to, co resi ostatni. ne, kvuli marketingu, ale kvuli tomu, aby me to prinutilo behat tak, jak se ma. samozrejme clovek, ktery beha za 5:30 a vic, tak asi beha pres patu (coz teda fakt neni moc dobry, ale zase lepsi nez nic) a tim padem potrebuje nejake zmekceni doslapu. ale urcite bych si dal pozor na to, kde boty kupuji. protoze se velmi brzy muze roztocit nebezpecna spirala nekonecnych vydaju aniz by clovek ubehl alespon 1 km. jeste jedna vec (neodpustim si ji): pred cca 2 mesici byla na pankraci pred arkadami velka reklama na nejake boty od adidasu – 2bezci bezi (pres patu samozrejme a s usmevem) a bylo tam napsano „pro 150 a vice km tydne“. jasne, kupte si tyto boty a za 2 mesice je vymenite (to uz ale nikdo nepise) ;))). dulezite je zdravi a dobry pocit ze sportu/pohybu. nic vic. a jakou cestu si kdo k tomuto vybere, jeho vec. nekolikrat jsem si taky nabehl (podlehl jsem marketingu a koupil si nejake supernovy a pouzil je jen na 1 1/2maraton. pak jsem si v nich trochu pokurvil nohy a zahodil je), takze vim, ze to neni jednoduche. ale jasne, obchody musi z neceho zit. jen je dobre u toho obcas myslet.

avatar

Černé Voděrady

Celkem 21008,7 km
Minulý měsíc 6,66 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 31.10.2013 09:32:54

>> prema.cech, 31. 10. 2013 09:11:55

„samozrejme clovek, ktery beha za 5:30 a vic, tak asi beha pres patu“

proč jako? I veeelmi pomalu se dá běhat přes přední část chodidla, a naopak.

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21008,7 km
Minulý měsíc 6,66 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 31.10.2013 09:40:47

>> Dick Richards, 31. 10. 2013 08:26:39

Gustavek nebo Milan jenom propaguje sanasport, tomu je jedno, co se tu píše ;) hlavně že se někdo podívá… ale pro skutečné začátečníky/zájemce o radu může být diskuze dobrá, i když asi jen ke zjištění, že na věc je mnoho názorů. Ale i to bylo např. pro mě ve zcela jiném oboru přínosné: přestala jsem se nervovat tím, že „podle příruček“ nebo názoru někoho dělám věc blbě.

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Bota12 žena 14.02.2015 16:01:18

Ahoj, za rozumnou cenu se dají vybrat i boty Vans, informace (ne prodej) Zde jsou pohodlné, kvalitní a něco vydrží.

avatar

Majka41 žena 26.06.2015 08:09:31

Zkoušel někdo ty nové od Nike – Flyknit Racer? Slyšela jsem, že jsou hodně lehké, tak by mě zajímalo jak jsem na to např. na horší cestě. Přijdou mi spíše na trať nebo rovnou silnici.

Motto: Všechno se dá vyběhat.
Nalezené položky: 35 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.