Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Aprílové počasí a český běh zvítězily v Nasavrkách

Aprílové počasí a český běh zvítězily v Nasavrkách
foto: Veronika Brychcínová

Veronika Brychcínová | 11.04.2010 | přečteno: 5777×

Za chladného počasí zvládl patnáctikilome­trovou trať závodu CKP Cena Nasavrk ve východočeských Nasavrkách nejrychleji Pavel Brýdl v čase 51:13, o pouhé čtyři vteřiny před Jiřím Čivrným. Třetí se skoro minutovou ztrátou doběhl veterán Miloš Smrčka. V ženách se nejlépe vedlo Evě Jiráskové (1:06:23).

Běžci, kteří se letos vydali na náročnou trasu 36. ročníku mezinárodního silničního běhu, zažili pravé aprílové počasí včetně krátké sněhové přeháňky. Hlavní běžecký závod byl doprovázen zajímavým programem a svou účastí program podpořila řada osobností včetně bývalé skvělé středotraťařky Jarmily Kratochvílové. Po letech nadvlády afrických běžců, kteří letos na startu chyběli, si pocitů na stupních vítězů užívali tuzemští závodníci.

Hlavnímu běžeckému závodu předcházel již tradičně závod horských kol a lidový nesoutěžní běh na 1 500 m. Běh na patnáct kilometrů odstartoval krátce před jedenáctou hodinou, kdy se na trasu vydalo sto patnáct závodníků. Tradičně silná mezinárodní účast letos oslabila. Kromě několika slovenských běžců se závodu zúčastnil z mezinárodního pole jen v České republice žijící závodník bulharské národnosti Ivan Čotov z SC Marathon Plzeň. Ten zvítězil ve své věkové kategorii (B) v čase 53:31 a v celkovém pořadí se umístil na šestém místě.

V závodě doběhl na prvním místě v čase 51:13 devětadvacetiletý Pavel Brýdl z SK Nové Město nad Metují. Ten podle vlastních slov celý závod spolupracoval se svým stejně starým klubovým kolegou Jiřím Čivrným. Čivrný finišoval za ním s odstupem pouhých čtyř vteřin. „Od začátku jsme běželi s klubovým kolegou a byla to dobrá spolupráce,“ řekl po závodu Pavel Brýdl, který se za tři týdny chystá na Mistrovství ČR v půlmaratonu do Plzně.

Na celkovém třetím místě doběhl v čase 52:11 Miloš Smrčka, který suverénně vyhrál ve své věkové kategorii ©. Druhý v této kategorii byl Jiří Čivrný ze Slovanu Liberec, otec druhého běžce v celkovém pořadí.

Dalším zajímavým rodinným příběhem závodu je umístění syna a otce Šroubkových. Vlastimil Šroubek mladší doběhl čtvrtý v celkovém pořadí v čase 52:24 a jeho otec si v čase 53:35 doběhl pro druhé místo ve své kategorii (B), jen těsně za Ivanem Čotovem.

V ženách se na start závodu postavilo pouze osm účastnic. Pro zasloužené první místo si doběhla pětačtyřicetiletá závodnice týmu Iscarex Česká Třebová Eva Jirásková v čase 1:06:23. S devítiminutovým odstupem skončila na druhém místě Pavla Kováříková z KRB Chrudim před Dagmar Kubrovou z Hvězdy SKP Pardubice (1:16:05).

Organizátoři přes zajímavý doprovodný program letos zaznamenali mírný pokles účasti oproti loňskému roku. Důvodem mohlo být částečně chladné počasí, které však nepřekonalo teplotní rekord závodu z roku 2003, kdy rtuť teploměru klesla na mínus čtyři stupně.

Právě v souvislosti s proměnlivým počasím v kombinaci s velkým množství závodů v tomto období naznačil hlavní organizátor Jan Rýdlo možnost, že by se termín dalšího ročníku závodu CKP Cena Nasavrk přesunul na období přelomu května a června.

Přes chladné počasí a o něco menší běžeckou účast však mohou být organizátoři spokojeni s dobře uspořádaným, divácky zajímavým závodem a příjemnou atmosférou, která v Nasavrkách panovala.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

Anketa

Hodnoťte závod CKP Cena Nasavrk známkami jako ve škole

1
 
14 hl.
2
 
5 hl.
3
 
1 hl.
4
 
1 hl.
5
 
2 hl.
Celkem hlasovalo 23 uživatelů.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK2 07.04.2010 17:16:17

Závod s vysokou sportovní úrovní a pěknou diváckou kulisou v cílovém městě, ale i bohatým doprovodným programem, v němž si svou aktivitu najde každý podle chuti a svých možností. Takový slibuje být letošní 36. ročník Ceny Nasavrk.
Odkaz na článek

avatar

Pavel Frček muž 10.04.2010 21:53:27

Traťový rekord Roberta Štefka z roku 2000 pochází ovšem z doby, kdy trať byla o 202 m kratší, jak se zjistilo při oficiálním přeměření trati o dva roky později. Bohužel ani v následujících letech se nikdy neběžela po takto změřené trase, tj. že obrátka u internátu včelařského učiliště – pokud ještě existuje – je až téměř u hlavní silnice (podle protokolu o měření „7 m za dopravní značkou, vyznačující jízdní pruhy při vjezdu do Nasavrk“), nikoliv jak se běhalo kolem čerpací stanice. Nemá tedy deklarovanou délku 15 000 m.

Radek Narovec muž 11.04.2010 15:19:37

Bylo vytvořeno spojení diskuze – článek: Brýdl vítězí v Nasavrkách

avatar

maraton: 2:27:54

chuck muž 11.04.2010 22:27:06

>> Pavel Frček, 10. 04. 2010 21:53:27

Pavle, promiň, ale znamená to, že dnešní trať je sice kratší než 15 000 m ale ne o 202m ale méně? Ale pokud organizátor deklaruje délku 15 km, tak já nikdy nepředpokládám, že u silničního běhu, nebo dokonce u přespolního to bude přesně na metr. Pro mě je důležitější porovnání o kolik se můj čas mění proti minulým rokům na stejném závodě. Víme co někteří organizátoři běžeckých závodů jsou schopni udělat pro vylepšení absolutního traťového rekordu. Tím nemám na mysli Nasavrky. Zdravím Miloš S.

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.