Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Český běžecký pohár v ohrožení?

Český běžecký pohár v ohrožení?
foto: archív behej.com

Ivo Domanský | 08.04.2010 | přečteno: 5814×

Mistrovstvím republiky v přespolním běhu v Temelíně a silničním během v Golčově Jeníkově vstoupil Český běžecký pohár, pořádaný jako odkaz Emila Zátopka, do svého patnáctého ročníku. Jeho budoucnost je však nejistá, chybí ekonomicky silný partner.

Prestižní běžecké soutěže, která komplexně vyhodnocuje všechny věkové kategorie od juniorů po veterány nad 70 let, se za tuto dobu zúčastnily desetitisíce běžců. Bodový systém pamatuje také na reprezentační povinnosti špičkových závodníků, takže se do poháru započítávají i jejich výsledky z evropských a světových soutěží a pochopitelně se zohledňuje také umístění z mistrovských závodů na dráze a na silnici.

Nedílnou součástí většiny pohárových závodů byly a jsou rovněž lidové běhy pro každého na tratích do tří kilometrů, které jsou velmi oblíbeny zejména mezi mládeží. Nejčerstvějším důkazem pro toto tvrzení je šest stovek „lidových běžců“ na letošním velikonočním Běhu městem Jarmily Kratochvílové v Golčově Jeníkově, teoreticky se tedy zúčastnil každý pátý obyvatel ani ne třítisícového městečka.

Perlou mezi pohárovými závody je Pardubický vinařský půlmaraton s téměř tisícovkou účastníků z dvaceti zemí. „Věřte, že za současné ekonomické situace není legrace uspořádat závod, jehož náklady jdou už do miliónů korun,“ řekl na tiskové konferenci, pořádané k zahájení ČBP iniciátor Pardubického půlmaratonu Oldřich Bujnoch. „Přesto jej chceme uspořádat na úrovni minulých ročníků.“

Projekt běžeckého poháru se bohužel potýká s letitým problémem, kterým je neúčast ekonomicky silného hlavního partnera, ochotného zaštítit sportovní odvětví, jež momentálně nemá žádoucí mezinárodní úroveň. Měl by to být partner, který sleduje nejen vlastní zviditelnění, ale podporuje rovněž základní ideu pořádající agentury JR Running Sport – přivést k pravidelnému pohybu co nejvíce našich občanů.

„Skutečnost je taková, že pokud se nepodaří uspokojivě vyřešit finanční problémy, má Český běžecký pohár hodně nejistou budoucnost,“ sdělil novinářům Jan Rýdlo, manažer všech dosavadních ročníků. Není třeba dodávat, že zánik poháru by znamenal minus především pro samotné běžce.

Anketa

Jaký je váš názor na nejistou budoucnost Českého běžeckého poháru?

 
7 hl.
Celkem hlasovalo 103 uživatelů.

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 07.04.2010 17:11:58

Mistrovstvím republiky v přespolním běhu v Temelíně a silničním během v Golčově Jeníkově vstoupil Český běžecký pohár, pořádaný jako odkaz Emila Zátopka do svého patnáctého ročníku. Jeho budoucnost je však nejistá, chybí ekonomicky silný partner.
Odkaz na článek

avatar

Kalousek Milan muž 09.04.2010 09:46:58

Běžecké Poháry – pro koho ?? Vážení běžci a příznivci běhu. Na loňský běžecký pohár, respektive na jeho zakončení v Pardubicích jsem napsal svůj poměrně nezabalený názor.

http://www.atletika-sokolov.com/…Default.aspx

Přiznám se, že dnes střevíce mě honosný název Český běžecký pohár poměrně irituje, zvláště, přečtu-li si na jedné straně opětovné naříkání Honzy Rýdla a na druhé straně stejně pompézní a opakující se okolnosti s počátkem příběhu dokonce až ve „zchudlém“ parlamentu a na politické scéně. Pokud se chceme vrátit k jakési slávě běžeckých pohárů, musíme především u těch Českých podporovat běžce české. Zatracováním jejich výkonnosti, nostalgickými vzdechy a výhodami jen pro vybrané toho rozhodně nedosáhneme. Při nedostatku financí a po odečtení organizátorských nákladů musí samozřejmě něco zbýt i pro samotné „mizerné běžce“, kteří na vzdálená místa musí čímsi a také za něco přicestovat, neboť se netěší poslaneckým výhodám. Jinak nám bohužel zbydou jen natěšení organizátoři a reklamní lídři. Jednou z možných cest je odbourat pompéznosti, politické podlézavosti, vrátit se k jednoduchosti hodnocení a maličko rozumnému výběru závodů. Takto přežívá a zaplaťpánbůh za ně, celá řada lokálních běžeckých pohárů a lig, kterých se v blízkosti svých bydlišť účastní bez nadřazování se a třeba i zdarma řada výborných běžců a běžkyň spolu s výkonnostními a rekreačními běžci a spolu se všemi ostatními hobíky (definici těchtoběžců neznám, jen vím, že si tak říkají). To však nemůže platit pro projekty honosící se celostátním až mezinárodním rozsahem. Příkladem chybné volby bude jistě i běžecký pohár Mizuno cup, jehož největším lákadlem, samozřejmě vyjma sportovního vyžití závodníků, byla v loňském roce, na poměry pro české běžce, slušná finanční prémie, která však v součtu kilometrů nutných k obsažení potřebného počtu závodů v ČR i SR zcela nepochybně padla na pohonné hmoty. Zrušení této prémie, změna hodnocení a nové lákadlo v podobě věcných cen značky Mizuno, které ovšem, ač propozicemi proklamované, na mnoha závodech loňských a letošních absentovalo, určitě nepřesvědčí amatérského běžce cestovat napříč republikou, vyslechnout si komentář k pokleslé úrovni českého běhu, červenat se při výkřicích srovnání s běžeckými legendami Dukel a týmů ministerstev vnitra, když v místních Kotěhůlkách může absolvovat místní pidizávod se svými přáteli a kamarády. Smutnou tečkou za mým komentářem je poutač na Běh Nasavrk, který jsme kdysi v rámci elánu, mládí a sportovní turistiky velmi rádi navštěvovali.

http://chrudimsky.denik.cz/…0100408.html

Motto: Hlavou zeď neprorazíš, ale občas někým zatřeseš.
avatar

Kalousek Milan muž 09.04.2010 11:49:56

>> Kalousek Milan, 09. 04. 2010 09:46:58

vloudila se chybička střevíce=stále více

Motto: Hlavou zeď neprorazíš, ale občas někým zatřeseš.
avatar

DaliborB muž 09.04.2010 14:44:49

Názor výkonnostního běžce: Myslím, že ČBP není špatná myšlenka a Honza Rýdlo ho dál organizuje díky svému nadšení – nazval bych to jakousi „srdeční záležitostí“. Chtělo by to zkusit udržet, tyto závody přece jenom dokážou přitáhnout širší veřejnost k běhání – možná jen trochu poupravit jeho program co do výběru závodů (je pravda, že generace většího spektra zkušenějších elitnějších silničních závodníků typu Šmíd, Dudr, Bláha je nenávratně pryč) a ti mladší, kteří se snaží přiblížit, nepojedou na dvě těžké patnáctky týden po sobě, navíc za další týden je na programu Pardubický půlmaraton – tyhle starty může zvládnout jen ostřílený borec typu Roberta Pavla Fashingbauera, Pavla Nováka… Pohár by měl být především pro české běžce a ti by se tam měli objevovat, aby vytvořili konkurenční prostředí a odměnili organizátory svými výkony – měli by být proto náležitě motivovaní, např. financemi pro nejlepších 10–15 v celkovém pořadí (příp. pro menší počet borců po kategorií na každém podniku) + po absolvování celého poháru v součtu – ? je, zda je to v dnešní nelehké době vůbec možné.

avatar

Chrudim

Celkem 2862 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:51 (2013)
půlmaraton: 1:33:44 (2013)
maraton: 3:45:17 (2013)

PetrCR muž 11.04.2010 21:51:51

I jako naprostý amatér musím plně souhlasit z Milanovým názorem i tím článkem o lonšké pardubické crosscountry. Plno dětí (snad alepoň ty odměnili nějakými cenami), ale závěrečnou desítku nás běžela hrstka, ze zahraničí snad nikdo, co jsem vyslechl od jiných, tak ani domácí špička se neúčastnila a tak po odečtení amatérských běžců bez ambicí na umístění byl tak honosně pojmenovaný závod víc než trapný. Chudý obsah startovní tašky zamrzí, ale v tom nevlídném počasí mě nejvíc naštvalo, že na nás pomalejší v cíli ani nepočkali s čajem, který bych v tu chvíli uvítal víc než cokoliv jiného. Obdobně jsou na tom Nasavrky, naštěstí stále slušný počat běžců, ale opět z jejich strany především stížnosti na vysoké startovné a možná právě to může za stále klesající účast. Jinak je to pěkný a náročný závod v příjemném prostředí, ale v porovnání s jinými se za ty peníze snad ani nevyplatí jezdit z větší dálky.

Motto: Není důležité vyhrát, ale doběhnout ve zdraví do cíle.
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.