Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

adidas adiZero Adios: Buďte jako Haile!

adidas adiZero Adios: Buďte jako Haile!
foto: adidas

Jan Prokop | 29.09.2010 | přečteno: 16607×

Loňská verze tohoto lehkého závodního modelu upoutávala zářivě žlutou barvou s kontrastně černými detaily. To byly boty, ve kterých vás diváci pasovali mezi špičku. Na jednu stranu příjemný pocit, na stranu druhou obrovský závazek a motivace! Letošní červeno-modré provedení podobné asociace asi nevyvolá, přesto se jedná o veskrze podařenou botu.

Výrobce ji kategorizuje jako obuv navrženou primárně na rychlost a pochopitelně nezapomene dodat, že v této botě zaběhl světový rekord na maraton Etiopan Haile Gebrselassie (2:03:59).

Ultralehká minimalistická konstrukce ji předurčuje k závodění na asfaltových površích, nabízí však i slušné pohodlí pro tempové tréninky. Nevykazuje žádné známky extravagance. Celá konstrukce je podřízena co nejnižší hmotnosti a rychlosti. Bota má nízkou podrážku s přesně trefeným stupněm tlumení, zejména pro běžce do 80 kilogramů váhy. Žádná měkká bačkůrka, ani nemáte pocit, že byste celý dopad tlumili až na patě. Při odrazu oceníte vysokou ohebnost, která zlehčuje přechod mezi dopadovou a odrazovou fází. Pokud běháte přes špičky, tuto vlastnost oceníte dvojnásob.


TECHNICKÉ PARAMETRY:

Velmi lehká a přitom pohodlná závodní bota s ideálním stupněm tlumení, hmotnost 210 gramů. ForMotion® technologie zaručuje dokonalý kontakt s povrchem a plynulý přechod od paty ke špičce. TORSION® SYSTEM zajišťuje stabilitu a podporu ve střední části boty, adiPRENE®+ zlepšuje komfort a odpružení a zvyšuje výkon a efektivitu odrazu, rozšířený TORSION® systém ve střední a přední části boty, GeoFit™ anatomické tvarování pro komfortní pocit na noze, dvouvrstvá Ortholite antibakteriální vložka, síťovaný svršek pro lepší prodyšnost. Doporučená cena 3299 Kč.

Ultralehké závodní boty jiných značek: Asics Hyperspeed, Asics DS Racer, Mizuno Ronin, Brooks T6 Racer, Brooks Green Silence, Nike Air Zoom Katana Rac3r, Puma Complete RoadRacer, New Balance RC130


Bota nesází na supermoderní materiály, naopak ty u Adiosu vypadají velmi konzervativně. Prodyšnost je na skvělé úrovni a je i dostatečně pevná a odolná s ohledem na běžně kratší životnost závodních modelů (zhruba 300 kilometrů).

Na Adiosu se stárnutí projevuje opotřebováním podrážky, speciálně pak v přední, odrazové části. Pryžové špuntíky se začínají odlamovat a podkladový materiál se o to více opotřebovává. Další známkou omezené životnosti je rozvolnění svršku, které se projevuje tím, že na nártu cítíte otlak loga značky. To však nastává až na mezi plánované životnosti, tudíž to nelze vnímat jako slabinu.

Jinak je bota překvapivě komfortní, na závodní půlmaraton ji můžete obout rovnou z krabice pár minut před startem. Jedinou částí, kde je cítit možná až přehnaná snaha o úspory, je jazyk. Nejenže je tenký, ale limitní jsou i jeho rozměry. Je tak nutné věnovat více pozornosti jeho správnému rozložení po nártu.

Boty velmi dobře drží i na vlhkém asfaltu. Do terénu ani na nezpevněné cesty se však pochopitelně nehodí. Ani parkové cesty s drobnými ostrými kamínky botě nesvědčí a vašemu chodidlu už vůbec ne.

ZÁVĚR

Bota splňuje veškeré cíle, pro které byla zkonstruovaná. Jedná se o špičkovou botu, jednu z nejlehčích a nejrychlejších na kratší distance až po půlmaraton. Běžci s bezproblémovým vedením chodidla si mohou bez rizika dovolit i maratonské distance. Jako tréninkové je lze doporučit na intenzivní intervalový trénink a halu.

Klady:

  • Nízká váha (210 gramů)
  • Výborná prodyšnost
  • Optimální míra tlumení
  • Rychlý přechod z dopadové do odrazové fáze

Zápory:

  • Poměrně rychlé opotřebení podrážky
  • Omezené využití (výhradně na silnici a do haly)

ONLINE PORADCE PŘI VÝBĚRU BOT

WEBOVÉ STRÁNKY ADIDAS O VYBRANÉM MODELU

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jprokop 29.09.2010 00:03:54

Loňská verze tohoto lehkého závodního modelu upoutávala zářivě žlutou barvou s kontrastně černými detaily. To byly boty, ve kterých vás diváci pasovali mezi špičku. Na jednu stranu příjemný pocit, na stranu druhou obrovský závazek a motivace! Letošní červeno-modré provedení podobné asociace asi nevyvolá, přesto se jedná o veskrze podařenou botu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.