Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jaro řádně oživí nabídku běžeckých bot

Jaro řádně oživí nabídku běžeckých bot
foto: behej.com

Radek Narovec | 10.02.2011 | přečteno: 9134×

Střet koncepcí architektury běžecké boty má letos propuknout naplno. Jak ukázaly prezentace kolekcí jednotlivých značek, v náhledu na funkci, tvar a úkoly bot nezůstane kámen na kameni. Bude to ke škodě nebo naopak k užitku běžcům samotným?

V České republice nabízí běžecké boty více než patnáct značek. Už to je na tak malý trh docela rarita. Na rozdíl od okolních zemí žádná z nich nedrží výrazně větší podíl na trhu. A letošní rok se to těžko změní. K čtveřici lídrů dle prodejů – adidas, Nike, Asics a Mizuno – se může přiblížit hned několik dalších, které vsadily vesměs na opravdu zásadní změny.

V kolekcích je patrný ještě větší příklon k minimalismu. Bohužel ani ne tak cenovému, jako spíše váhovému. Lehké, nízké, ohebné a ploché boty sice zdaleka nepatří mezi ty nejprodávanější, o to více se však o nich mluví. Zda to bude totální odklon od tlumivých bot plných „vševědoucích“ technologií, to teprve ukáže čas a hlasování peněženek zákazníků.

Možná největší štikou v rybníku může být britský Inov8. Původem krosový specialista letos zkusí štěstí se svým konceptem „žádné“ mezipodešve i na silnici. Pro obchodníky bude asi trochu oříškem hodně odvážnou filozofii značky vykomunikovat zákazníkovi, ale pozornost si tyto boty určitě zaslouží. Minimálně v krosu nenajdete lehčí, rychlejší a pohodlnější volbu!

To je bezesporu hozená rukavice staršímu konkurentovi Salomonu, který pro letošní rok zásadními novinkami trochu šetří a jehož sázka na těžší a bytelnější boty do opravdu náročných exteriérů se nemusí ukázat jako dostatečná pro ty, kteří hledají ucelenější portfolio modelů. Naopak designem si jedna i druhá značka nezadají – kde že jsou doby nudy!

Do krosové bitvy na podzim může vložit nečekaný hráč – „všeobjímací“ adidas. Jeho podzimní krosovka ze superlehké řady adiZero rozhodně bude stát za vyzkoušení.

Nesmíme ale zapomenout na New Balance, tradičního výrobce s dlouho budovanou pozicí i na českém trhu, zejména mezi závodníky. Hned dvě modelové řady doplní známou a zavedenou. Pozornost budí zejména Minimus, který je tak odlišný od původní kolekce, že tyto výrobky zprvu nepoznávají ani zavilí příznivci velkého N na boku bot americké značky! Minimus přitom není jen volbou na kros, v nabídce bude i silnička a sálová obuv. Škoda přeškoda, že v českých luzích a hájích až od podzimu.

Konzervativněji založené běžce určitě nezklamou držáky v podobě značek Asics a Mizuno, které i letos sázejí hlavně na technologické boty, jisté vedení nohy a její pohodlí (a bohužel i vyšší cenu). Výrazně levnější budou naopak i letos Saucony, které k loňské raketě Kinvara přidají další zajímavé novinky.

Velké debaty otevřela tento měsíc americká Nike, když jako botu jara představila již několik let zavedený model Nike Free. Proč ne, jeho konceptem trochu předběhla dobu, tak proč tento model, zaplňující mezeru mezi tradiční botou a bosými návleky, neoprášit. Snad jen škoda, že se jej snaží „vylepšit“ technologiemi. Free from technology!

Úhlavní rival adidas opět sází na veleširoké portfolio modelů, od lifestylových bot spíše do kina po opravdu podařené kousky pro pokročilé běžce. Pro jaro volí pro posledně zmíněnou řadu neotřelou zelenou, podzim bude naopak ve znamení oranžovo-červené. Nenechte se mýlit zavedeným klišé, že adidas umí jen závodku. V jeho kolekci naleznete velmi vypilované boty i na objemový trénink, tempo a relax. Jen to chce trochu píle ve studiu nabídky této německé značky, které často zcela nerozumí ani specializovaní prodejci…

Do Česka se také chystá hned několik původem triatlonových hráčů, či těch, kteří se s dražšími botami snaží primárně uchytit mezi nákupuchtivějšími triatlonisty. K poněkud neviditelnému Scottu přibude Zoot z Havaje, ráje železných mužů, a možná i K-Swiss. Jedna každá sází na lehkost, snadnost nazouvání a netradiční design.

Jak vidno, vybírat bude z čeho. Klíčovou otázkou jara tedy bude, jak se ke všemu postaví obchodníci a řetězce. Připomeňme si také, že i letos se chystá předmaratonské Sport Expo, kam míří valná většina jmenovaných značek.


Více o novinkách v běžeckých kolekcích a profily jednotlivých značek naleznete v tištěném speciálu, který vydáme v první polovině března a který bude k mání zdarma, v tištěné i online podobě.

Anketa

Jaká je vaše nejoblíbenější značka běžeckých bot?

 
86 hl.
 
135 hl.
 
2 hl.
 
8 hl.
 
0 hl.
 
40 hl.
 
2 hl.
 
1 hl.
 
4 hl.
 
4 hl.
 
194 hl.
 
115 hl.
 
3 hl.
 
83 hl.
 
1 hl.
 
5 hl.
 
10 hl.
 
43 hl.
 
38 hl.
 
5 hl.
 
7 hl.
Celkem hlasovalo 786 uživatelů.

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 10.02.2011 08:50:21

Střet koncepcí architektury běžecké boty má letos propuknout naplno. Jak ukázaly prezentace kolekcí jednotlivých značek, v náhledu na funkci, tvar a úkoly bot nezůstane kámen na kameni. Bude to ke škodě nebo naopak k užitku běžcům samotným?
Odkaz na článek

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 10.02.2011 09:11:03

…a minimalisticka kolekcia Merrell

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 10.02.2011 09:28:01

>> PeterFabok, 10. 02. 2011 09:11:03

…k nám nedorazí. Pokud máš tedy na mysli modely Trail Glove, True Glove atd.

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 10.02.2011 09:45:05

>> Luboš Brabec, 10. 02. 2011 09:28:01

Nestras, podla mojich info ma prave distributor zaujem aj o tento segment. Mohol by sem niekto od nich postnut vyjadrenie… … Chapem, ze to suvisi s dopytom od retailerov, ale solidny distributor by nemal odpilit trh od celej sirky sortimentu… Merrell priamo totiz nedodava nikam, kde uz ma kanal

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 10.02.2011 09:50:33

>> PeterFabok, 10. 02. 2011 09:45:05

Víc máš v mailu.

avatar

Ústí nad Labem

Kostěj muž 10.02.2011 14:00:07

>> PeterFabok, 10. 02. 2011 09:11:03

na trailpoint.cz je už předběžná nabídka. Tak bych si myslel, že v ČR budou k sehnání. konkrétně tady: http://web.me.com/…brzy....html

A když už jsem u toho. Škoda, že NB kromě minimusů nevyrukuje na český trh s modelem MT101. To by mohl být slušný 230ti gramový kompromis mezi cihlama a plackama

Motto: kostejuv.blogspot.cz
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.