Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Favorité na maratonský titul o víkendu testovali síly

Favorité na maratonský titul o víkendu testovali síly
foto: Petr Kostovič (archivní snímek)

Daniela Havránková | 24.04.2011 | přečteno: 3458×

Jednu z posledních šancí na testování formy před republikovým mistrovstvím v maratonu nabídl tento víkend. V neděli se v Golčově Jeníkově objevil trenér a stále ještě skvělý běžec Pavel Novák se svým svěřencem Robertem Krupičkou. Závod žen naopak ozdobil start Radky Churaňové, která si pouhý den předtím dojela do Prahy na Běh Kerteamu pro cenný skalp své mladší soupeřky, Lenky Šibravové.

Nedělní Běh městem Jarmily Kratochvílové bohužel ukázal, že při účasti zahraniční elity ta česká stále zaostává. Síly tak mohla rovnocenně poměřit snad jen Petra Kamínková, která si ovšem letošní maratonské penzum již vyčerpala a po zbytek sezony se chce soustředit na kratší distance. V neděli na 15kilometrové trati skončila druhá, jako nejlepší z českých závodnic. Třetí doběhla Churaňová, která se tak o víkendu postavila hned dvakrát na stupně vítězů (v sobotu dokonce zvítězila).

Z náměstí TGM v Golčově Jeníkově se po startovním výstřelu za asistence Jarmily Kratochvílové a Dany Zátopkové vydalo na trať pole 116 závodníků. Po tříkilometrovém úvodním úseku, kterým se dobíhá i v opačném směru do cíle, na ně čekala lehce kopcovitá smyčka vedoucí po silnici a šotolinových cestách. Teplotní podmínky byly téměř ideální, běh ztěžoval jen mírný protivítr v druhé polovině závodu.

Mužskou kategorii suverénně ovládla dvojice afrických běžců startujících za maďarský Benedek-Team, kteří si rozdělili první dvě příčky. Zlato bral Sawe Elisha Kiprotich (Keňa), když cílem proběhl v čase 46:20, na druhém místě skončil Erkolo Ashenafi (Etiopie) výkonem 46:29. Diváci s napětím očekávali, zda se následně v cílové rovince objeví Robert Krupička (TJ Jiskra Ústí nad Orlicí), který figuroval na desátém kilometru za africkými běžci. Hlavnímu favoritu blížícího se domácího mistrovství v maratonu však drtivým finišem nedal šanci Ukrajinec Vladimir Timašov, jenž doběhl v čase 47:45.

Krupička skončil s rozdílem pouhých dvou vteřin až čtvrtý. „Cítil jsem se trochu unavený, jsem ještě v tréninku, ale jsem spokojený,“ řekl vrchař světových kvalit, který hlavně cílí na olympijské hry v Londýně 2012. Jeho trenér Pavel Novák dodává: „Pokud by trénoval o měsíc déle a ne od února, má na čas okolo 2:17, ale bude mu asi trošičku chybět objem. Nicméně mistrovství by měl vyhrát, a to říkám i s vědomím velmi dobrých výkonů Petra Pechka.“

Také v nedělním závodě žen se utvořil vedoucí dvoučlenný tandem ve složení Petra Kamínková (AK Olomouc) a Olga Ochalová z Ukrajiny. Běžkyně se průběžně střídaly ve vedení, v závěru však měla více sil zahraniční závodnice, která vyhrála časem 53:52. Kamínkové v cíli naměřili 54:15, uteklo jí tak třetí vítězství v řadě v tomto tradičním závodě.

„Běželo se mi příjemně. Měla jsem radost z výsledku i z běhu samotného, přestože jsem nevyhrála,“ uvedla Petra s několikahodinovým odstupem.

Třetí příčku obsadila Radka Churaňová (TJ Lokomotiva Trutnov), která bude za dva týdny v Praze obhajovat mistrovský titul, výkonem 57:15.

Osm nejlepších domácích mužů a žen si připsalo body do Českého běžeckého poháru. Lidového běhu na 1 200 metrů se zúčastnilo zhruba 600 rekreačních běž­ců.

Zhruba srovnatelné pole běžců se vydalo o den dříve na trať pražského Běhu Kerteamu. Okruhový závod lesoparkem v Chuchli tradičně sedl domácímu Petru Pechkovi, rovněž loňskému mistru v maratonu. Za dva týdny se tak můžeme těšit na jeho přímý souboj s Robertem Krupičkou v ulicích hlavního města, na záda by jim měla hledět veteránská garnitura možná v čele s Krupičkovým trenérem Pavlem Novákem, anebo dalším Robertem – Štefkem. An

Nebo všem jako předloni vypálí rybník Mulugeta Serbessa, který si v sobotu odskočil pro vítězství na patnáctce Praha – Brandýs?

Za zmínku stojí sobotní porážka Lenky Šibravové od nestárnoucí Churaňové. Dokáže se z ní mladá svěřenkyně trenéra Jana Kervitcera při mistrovském závodě oklepat a Radce sebrat mistrovský titul?

Nesmíme zapomenout ani na další víkendové klání, a to vrchařský závod na krkonošké Pomezní boudy. Tam se nejlépe vedlo Janu Havlíčkovi a Táně Metelkové.

Příští týden je v nabitém jarním programu závodů středeční Pardubická devítka a v sobotu pak 15kilometrový běh Počerady – Louny. Společně s nedělním Během městem Jarmily Kratochvílové tak mají běžci v krátkém sledu po sobě šanci hned třikrát zabodovat do žebříčku behej.com.

Daniela Havránková, Radek Narovec

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 24.04.2011 21:36:10

Zajímavou konfrontaci před republikovým mistrovstvím v maratonu si o víkendu dopřálo hned několik předních českých vytrvalců. V neděli v Golčově Jeníkově se objevil trenér a stále ještě skvělý běžec Pavel Novák se svým svěřencem Robertem Krupičkou. Závod žen naopak ozdobil start Radky Churaňové, která si pouhý den předtím dojela do Prahy na Běh Kerteamu pro cenný skalp mladší soupeřky, Lenky Šibravové.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.