Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Světový titul v horském běhu zůstal ve Slovinsku, Pechek byl šestý

Světový titul v horském běhu zůstal ve Slovinsku, Pechek byl šestý
foto: IAAF

Tomáš Nohejl | 22.06.2011 | přečteno: 2660×

Šesté místo na sobotním světovém šampionátu v horském běhu staví Petr Pechek na úroveň mistrovského titulu v květnovém pražském maratonu. „Nevím, asi tu nebyla taková konkurence, je to úplně něco jiného, ale pocitově si to asi takhle cením,“ říká.

Běželo se nad bohinjským tunelem, v tyrolských Alpách, na pomezí Itálie a Slovinska – 37,5 km s 2 500 metry stoupání a 2 800 metry klesání. Do Podbrda přijelo na osmé mistrovství světa přes čtyři stovky účastníků z 18 zemí.

Radost domácím zajistil Mitja Kosovelj (na titulním obrázku), který vyhrál o čtyři minuty (3:22:32) před skotskou trojicí. „Někdy se podaří vyplnit sny. Potřebuješ nejen formu, ale i sportovní štěstí. A já ho asi měl, protože před cílem jsem měl už takové puchýře, že jsem myslel, že běžím do pekla,“ říkal. Pechek ztratil na vítěze třináct minut.

Mezi ženami vládla Philippa Maddamsová (4:08:46, absolutně 29.), silná Angličanka.

Další Češi? 16. Jan Havlíček (3:56:59), 41. Roman Baláž (4:21:20). 7. mužské družstvo. Martin Frei pro křeče vzdal. 9. Adéla Esentierová (4:27:45, absolutně 54.)

Jak se běželo, Petře?

Jsem spokojený, moc, čekal jsem tak desáté místo. Začal jsem volněji, běželi jsme s Martinem Freiem okolo patnáctého místa. Seběhy byly z počátku hodně technicky náročné, pak už to šlo. Ve druhém krátkém kopci jsem předbíhal, pak byl dlouhý seběh, zase nahoru a v posledním seběhu se už pořadí neměnilo.

Jak bys srovnal tento typ horského závodu s klasickými běhy do vrchu? Mezinárodní atletická federace IAAF už mu věnuje obsáhlé zpravodajství na svém webu.

Mně to moc bavilo. Je to určitě náročnější, protože delší a těžší. Nahoře ve vichru to bylo dost drsný. Ale všude okolo nádherná příroda, líbilo se mi to moc.

Jaká vládla atmosféra – slavilo se tu desáté výročí zrodu horského mistrovství…

Ve vesnicích po trati fandilo hodně lidí, užívali si to. Stejně jako závěrečný ceremoniál, kde se těšili z domácího zlata. Organizace byla kvalitní, i když to možná na první pohled vypadalo víc amatérsky. Ještě je neobjevili afričtí běžci, ale popularita horských běhů stoupá.

Jaké jste dostali ceny?

Věcné, vyhlašovalo se deset nejlepších. Já vyhrál velký kus sýra a nějaký místní likér, stejně jako mezi ženami devátá Adéla Esentierová. Měli jsme aspoň něco na cestu.

Jak dlouho budeš regenerovat? Třiapůlhodinový závod v kopcích dá pořádně zabrat…

Počítám dva týdny, o víkendu žádný závod určitě nejdu. Únavu ani necítím, ale vyloženě mě bolí nohy, svaly, z těch seběhů. Posledních sedm kilometrů se běželo jen prudce dolů, aspoň že po šotolině.

Jaké máš další plány, hlavně směrem k olympijskému maratonu?

V létě bych ještě rád zkusil mistrovství světa v běhu do vrchu v Albánii, běží se nahoru i dolů. Dál uvidíme. S trenérem Kervitcerem pořád zvažujeme ještě jeden maraton, pravděpodobně říjnový Frankfurt.

Výsledky jsou na http://www.timingljubljana.si/…ezultati.asp

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 20.06.2011 17:57:51

Šesté místo na sobotním světovém šampionátu v horském běhu staví Petr Pechek na úroveň mistrovského titulu v květnovém pražském maratonu. „Nevím, asi tu nebyla taková konkurence, je to úplně něco jiného, ale pocitově si to asi takhle cením,“ říká.
Odkaz na článek

avatar

Ostrava

Celkem 28050 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:32:50 (2005)
půlmaraton: 1:14:30 (2005)
maraton: 2:45:04 (2005)

Baláž R:-)man muž 21.06.2011 13:30:56

Skvělá parta.Jsem rád že jsem se mohl více seznámit s ostatními borci z týmu a byla i sranda.Smekám před výkony všech a hlavně smekám před výkonem Adély Esentierové kdy doběhla jen něco přes 6.min. za mnou což dokážu zhodnotit jak asi kvalitně běžela když znám jeji možnosti moc a moc dobře.

Motto: EXTREME-TEAM...chceme více ...chceme bourat hranice...
avatar

České Budějovice

Celkem 2543 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:29:15 (2011)
maraton: 3:19:23 (2009)

Lubis muž 22.06.2011 15:25:11

Ahoj Romane, nepochybuji, že jste si ve Slovinsku do těch kopců hrábli všichni a gratuluji celé výpravě k pěkným umístěním v silné konkurenci. Když jsi nakousnul jen 6 min. rozdílu mezi Tebou a Adi a porovnám Vaše OR na klasické maratonské trati, otázkou zůstává, zda ona běžela tak dobře nebo Ty naopak tak … :-P Přeji príma den do OVA a ať Vám to i nadále skvěle běhá. Petr

Motto: Poběhlík a pobuda : sem tam popoběhnu, občas někde pobudu :-)
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.