Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běžeckou část Adrenalin Cupu ovládli vrchaři

Běžeckou část Adrenalin Cupu ovládli vrchaři
foto: Martin Symon

Josef Smetana | 26.06.2011 | přečteno: 4143×

Běh na Lysou horu, který byl součástí extrémního závodu čtyřčlenných štafet, ovládli specialisté na běh do vrchu. Šestnáctikilo­metrovou trať s cílem v nadmořské výšce 1 323 metrů nejrychleji proběhl medailista z mistrovství Evropy v běhu do vrchu Robert Krupička v čase 1:08:49.

Na druhém místě běžecké části Adrenalin Cupu 2011 se v cíli objevil Roman Skalský, pronásledovaný Jiřím Vojákem. Mezi ženami obhájila loňské prvenství Táňa Metelková (1:23:23), když po výborném výkonu doběhla na celkovém devatenáctém místě.

Vítězem Adrenalin Cupu 2011 se stal tým Opel ve složení Jan Kubíček (běh), Tomáš Ledník (paragliding), Jan Škarnitzl (mtb) a Lukáš Kubričan (kajak). Na druhém místě týmového pořadí se v závěru cyklistické části probojoval tým Opava Net Salomon Nutrend a třetí místo obsadil Eurofoam Celtex.

Beskydská Ostravice hostila tradičně další, již 15. ročník Adrenalin Cupu, který byl letos opět mistrovstvím České republiky štafet extrémních sportů. Závod, který je obdobou legendárního Dolomitenmanna, spojuje do jednoho týmu běžce do vrchu, paraglidisty, cyklisty na horských kolech a kajakáře. Mezi závodníky jednotlivých sportovních odvětví má svoji popularitu a prestiž, díky které se na startu objevili medailisté z mistrovství světa i Evropy, účastníci světových pohárů či vítězové renomovaných mezinárodních závodů.

Teď nechyběl například lyžařský mistr světa v běhu na 50 km Martin Koukal – mimochodem běžel výborně a štafetu předával na 13. místě mezi skvělou konkurencí české vrchařské špičky. Až za ním byli další lyžaři Razým nebo Kožíšek.

Běžecká část štafetového závodu přilákala na start opět velmi silnou konkurenci. Po startu na fotbalovém stadionku v Ostravici čekal na běžce výběh z nadmořské výšky 400 m až na vrchol Lysé hory s převýšením 1 145 m na 16 kilometrech terénního závodu.

Brzy po startu se ze startovního pole odpoutal Robert Krupička a suverénně zvítězil, navíc v nejrychlejším čase od roku 2004, kdy MČR štafet extrémních sportů hostila Ostravice poprvé. Snad i výborná vrchařská forma mu pomůže ke kýženému limitu na OH v Londýně, o který se bude na maratonské trati pokoušet opět na podzim (pravděpodobně Frankfurt n. M).

Jedině on (1:09:04 v roce 2005) tak dokázal v šestileté historii běžet pod hodinu a deset minut. Roman Skalský zde znovu potvrdil své kvality a po jarním pomalejším rozjezdu sezóny (svatba a svatební cesta po Thajsku) se dostává do skvělé formy. Tu může potvrdit i na sérii švýcarských a italských vrchařských závodů, kde se chystá v létě startovat.

Na třetím místě doběhl loňský vítěz běžecké části Adrenalin Cupu a reprezentant v bězích do vrchu Jiří Voják (bude startovat na červencovém ME v běhu do vrchu v turecké Burse). S Romanem držel krok v rovinatějších pasážích a sebězích, mírně však tentokrát ztrácel v opravdu prudkých kamenitých částech tratě, které Roman i díky častým startům v alpských vrchřských závodech zvládá opravdu skvěle.¨

Z další silné čtveřice běžců měl v závěru nejvíce sil Pavel Brýdl (1:13:33), pronásledovaný bývalým juniorským mistrem světa v běhu do vrhu Petrem Losmanem (1:13:56). Petr je zároveň osminásobným účastníkem Dolomitenmanna a reprezentantem v orientačním běhu, který těžké vrchařské závody zvládá skvěle. Letos však přípravu směřoval především k dobrému maratonskému času a chybějící příprava v kopcích mu tak zabránila v dosažení ještě lepšího umístění.

Následoval triatlonista Jiří Kubíček (1:14:01), který se s týmem Opel mohl nakonec těšit z celkového vítězství štafetového závodu. Sedmičku nejrychlejších běžců uzavíral nestárnoucí Jiří Žák (1:14:21), který i ve čtyřiceti letech dokáže držet krok s nejrychlejší­mi běžci.

Pokud máte chuť na pořádnou porci beskydského adrenalinu, pak neváhejte a postavte se také se svojí štafetou na start příštího 16. ročníku Adrenalin Cupu 2012!

Pořadí nejlepších týmů:

  1. OPEL 3:23:13
  2. OPAVA NET SALOMON RUN NUTREND 2:25:51
  3. EUROFOAM CELTEX 3:32:11

Týmy ženy:

  1. ETHIC SPORT GIRLS 4:21:45
  2. CK BARTONĚK TÝM 5:24:12
  3. EUROFOAM BULFAST 5:27:14

Kompletní výsledky www.adrenalincup.com/…2011-all.pdf.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jsmetana muž 26.06.2011 14:02:27

Běh na Lysou horu, který byl součástí extrémního závodu čtyřčlenných štafet ovládli specialisté na běh do vrchu. Šestnáctikilo­metrovou trať s cílem v nadmořské výšce 1323 metrů nejrychleji proběhl medailista z mistrovství Evropy v běhu do vrchu Robert Krupička v čase 1:08:49.
Odkaz na článek

avatar

Krupajz muž 26.06.2011 18:31:26

Pepo jen malá oprava-v roce 2004 se Adrenalincup běžel ještě ve Špindlu.Na Lysou se běhá až od roku 2005:-)

avatar

Coach muž 27.06.2011 08:19:14

>> Krupajz, 26. 06. 2011 18:31:26

Roberte díky za upozornění, v článku jsem to opravil, v roce 2004 jsem ve Špidlu také startoval:)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.