Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vápník 2. - Koloběh v těle řídí hormony

Vápník 2. - Koloběh v těle řídí hormony

Martina Vystrčilová | 30.06.2011 | přečteno: 10424×

Tak ještě jednou vápník. Dnes se dozvíte o tom, co jíst, abyste dokázali tělo zásobit co nejvíce přirozenou cestou. Náš článek navazuje na základní informace o chování vápníku v těle z minulého týdne, který najdete zde.

Sypejte si salát mákem a mandlemi

Velkým nepřítelem citlivého vápníku jsou fosfáty, konzervační látky a soli obsažené například v konzervách (o sardinkách jsme mluvili), mletém mase, slazených limonádách. Vápník se naváže do nerozpustných sloučenin a stane se nepoužitelným. U přebytku cukrů odejde vápník močí a u přebytku tuků jakoby „zmýdelnatí“ a odejde stolicí.

Upozornění platí i pro tavené sýry – při jejich zvýšeném příjmu v potravě způsobují naopak až vyplavení zásobního vápníku z kostí. Ona dlouhá trvanlivost tavených sýrů asi není náhodná, konzervačních solí tam bude mnoho.

Maso velmi zaostává, tam je obsah vápníku sotva v jednotkách, maximálně v desítkách. Podobně jako u ovoce – množství vápníku je jen do 50 gramů.

Absolutně největším tabulkovým vítězem je mák se svými 1400 mg/100 g. Tak si ho klidně dopřejme! Případně skvělé jsou taky oříšky a mandle – okolo 300 mg. Neděste se, vegetariánští běžci, není třeba kilo brokolice denně, sypejte si salát mákem a mandlemi!

Některé potraviny a obsah vápníku (mg Ca na 100g potraviny): Mák 1400, arašídy 70, mandle 250, lískové ořechy 180, vlašské ořechy 15, banány 10, hrozny 20, rybíz 45, pomeranč 45, jablko 7, šípky 340, špenát 105, brokolice 105, kapusta 150, čínské zelí 40, kukuřice 5, mrkev 45, brambory 15, nať petržele 225, sardinky v oleji 440, ementál 890, brynza 645, kravské mléko 120, tvaroh 100, vejce 60, hovězí maso 8, kuře 12, chléb 45, těstoviny a rýže 25.

Zbytečné vápníkové vlny

Ledviny filtrují veškerou krev v těle a podle potřeb metabolismu vylučují nebo vychytávají z moči zpátky do těla různé kolující látky. Vápník patří mezi ty, které ledviny vychytávají zpět a navíc s tím mají dost práce.

Neplatí, co u předzávodní sacharidové diety. Vápníkové vlny tělo nepochopí. Nárazové zavápníkování ledviny zatěžuje, obzvláště když nepijeme dost tekutin. Takhle mohou vzniknout i ledvinové kameny – vápenaté.

Jen tak je zeleninou nerozpustíte, spíše se vytvoří i kameny oxalátové. Tedy všeho s mírou a s dostatkem tekutin! Ztráty a dosycení vápníku mají dlouhodobější charakter.

Zajímavé upozornění mi prozradil jeden lékař urologického oddělení v nemocnici Motol: „Rajčata a rybíz ledvinám nevadí, ale pozor na čokoládu, kakao a instantní kávu – tam jsou fosfáty a oxaláty!“ Proto pozor i na tyhle zdroje. Také budou vychytávat vápník z potravy – když zapijete kvalitní sýr instantní kávou, mnoho nezískáte.

Křeče svalů z vápníku a zlomeniny

Vápník se v těle objevuje ve dvou formách – vevnitř buňky a vně – v plazmě. Díky tomu vzniká na membránách rozdíl a díky tomu mohou svaly a nervy pracovat. Po práci je třeba opět ustanovit původní rovnováhu.

Křeče svalů se mohou objevovat v případě, když je málo volného vápníku v plazmě. Pro buňky jde o stres, že nemají z čeho brát. Zatímco jsou uvnitř převápníkované, z vnějšího nedostatku jsou předrážděné.

Zjednodušeně řečeno: Stačí ho tedy dodat v ionťáku nebo po běhu v tabletě či při večeři, aby křeče, jsou-li z vápníku, ustoupili a my se mohli i nervově uklidnit a lépe spát.

Nelze ale vše házet na vápník. Co sodík? A draslík? A jiné? Nebo například hořčík. Právě ten umí pomoci vápníku vrátit ho po práci tam, kam patří. V tomto směru je dobrým doplňkem banán, který splňuje nároky rychlého doplnění hořčíku.

Tělo považuje nervové a srdečně-svalové procesy za důležitější, než mít pevnou kostru. Proto, když není dostatek vápníku v příjmu, nebo když je narušena hormonální rovnováha, sáhne se pro minerál do kostí.

Což v podstatě nevadí, protože kost je koneckonců taky živá tkáň a neustále se přebudovává – odbourává a dotváří. Ale dlouhodobě, když se nerovnováha posune v kostní neprospěch, namáhané slabší kosti nemusí nápor vydržet. Pro prevenci nejen osteoporózy, ale i únavových zlomenin nestačí pouze hlídat naběhané kilometry, kvalitu obuvi a funkční stav chodidla, je třeba ohlídat i zdroje a nepřítele vápníku.

Celý proces koloběhu vápníku (a neoddělitelně fosforu) v těle je poměrně složitě řízen několika hormony, včetně vitamínu D, především ze štítné žlázy a příštítných tělísek. Mnoho sportovců se trápí otázkami výživy, hlídají složení, ale přesto trpí osteoporózou a zlomeninami.

Jenomže nelze nikdy jednoznačně tvrdit – bez podrobného vyšetření, zda trpí nedostatkem vápníku v potravě, nebo se jedná o dědičnou hormonální odchylku ve stavbě kostí.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mvystrcil 30.01.2013 10:37:56

Tak ještě jednou vápník. Dnes se dozvíte o tom, co jíst, abyste dokázali tělo zásobit co nejvíce přirozenou cestou. Náš článek navazuje na základní informace o chování vápníku v těle z minulého týdne, který najdete zde.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.