Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zakuste pocit lehkosti v minimalistických botách

Zakuste pocit lehkosti v minimalistických botách
foto: Radek Narovec

Radek Narovec | 09.08.2011 | přečteno: 76420×

Pokud jste dosud jen četli chvalozpěvy na povznášející pocity z běhu v lehké minimalistické obuvi, léto a dovolené jsou ideální dobou pro experimenty. Láska k tomuto novému druhu běžeckého obutí se šíří jako nákaza. Kdo zkusil, již se zpravidla nevrací ke klasickému pojetí bot s vysokou mírou tlumení a prvky řídícími dopad i přechod do odrazu.

Možná hned zkraje namítnete, že už se zase věnujeme této okrajové kategorii bot. Prvním důvodem je hlavně to, že je pro jejich vyzkoušení opravdu vhodná doba. A tím druhým jsou čísla, pohříchu zatím jen z USA – zatímco prodeje klasických modelů za poslední rok klesly o 18 procent, „nové“ typy bez technologických prvků doslova válcují konkurenci – podle statistik SportsOneSource vylétly za posledních 12 měsíců o neuvěřitelných 283 procent!

Musíme si v této souvislosti proto jen povzdechnout nad konzervativností domácích prodejců, kteří je odmítají zařadit do nabídky. Snad se to ale již brzy zlomí, respektive přibudou obchody nové.

Zájemce o vyzkoušení minimalistické obuvi ale předem varujeme, že tyto boty – nebo dokonce návleky pro bosý běh – nejsou pro každého a vyžadují zcela zásadní změnu stylu, kterým běžíme a dopadáme. Velký pozor by si proto měli dát zejména výkonnostní běžci a pak ti, kteří jsou v přípravě na významný běžecký závod. Přechod k minimalismu jim totiž může zcela zásadně rozhodit navyklé způsoby běhu, v extrémním případě je i na čas vyřadit z tréninku. Podrobně se o tom diskutuje na fóru.

Principem minimalismu je návrat k tomu, jak vypadala bota pro běhání ještě v 70.letech minulého století. Tyto boty jsou velice lehké, téměř nemají tlumení, pata není oproti špičce ve sklonu anebo jen nepatrném, prstová část je širší a povětšinou doléhá až na zem, obuv je mimořádně ohebná a zcela chybí prvky pro kontrolu kroku nebo oporu klenby. Vše tedy závisí na chodidle a jeho kondici.

Pokud říkáme, že chybí tlumení, je jasné, že dopadat na patu (a činí tak přes 80% běžců!) je téměř vyloučeno. Chodidlo pro to není uzpůsobeno. Naopak má vynikající aparát ve své přední části, který nejen perfektně tlumí, ale je i skvělým mechanismem pro odraz. Abychom tedy dopadali při běhu na přední část chodidla (nikoliv prsty, nejsme baletky!), je třeba krok výrazně zkrátit (rychlost časem doženeme vyšší frekvencí kroku) a tělo se při dopadu chová jako pružina. Tlumení nárazu tak řeší nejen chodidlo, ale v podstatě celé tělo.

Zprvu je dobré si tento styl vyzkoušet při chůzi nebo lehkém běhu naboso. Při cupitání budete vypadat legračně jako žabáci, ale odměnou vám bude až šokující pocit lehkosti a přirozenosti.


Které značky nabízejí minimalistickou obuv:

www.brooksrunning.com

www.inov-8.com

www.keenfootwear.com

www.merrell.com

www.newbalance.com

www.newtonrunning.com

www.nikerunning.cz

www.saucony.com

www.somniorunning.com

www.terraplana.com

www.vibramfivefingers.com


Oproti bosoběhu mají lehké boty s tvrdší podrážkou tu výhodu, že si v nich troufnete běžet rychleji a při delším běhu, kdy již slabší svalstvo neudrží čistý dopad pouze na přední či střední část chodidla, nedostane pata takový náraz. Pochopitelně se v nich dá lépe běhat i v mokru a blátu, o chladu a mrazu nemluvě.

Ani v obuvi však nelámejte rekordy, jakkoliv vás k tomu momentálně skvělý pocit bude svádět. Měli byste začít jen výběhy na pár kilometrů a podle míry bolesti následné dny přidávat nebo naopak ubírat. Minimalistické boty vám totiž v prvních dnech odhalí řadu svalů nohy a chodidla, o kterých jste dosud patrně neměli ani tušení. I přes typické obtíže to však za to stojí.

Minimalistické boty mají i své nevýhody. Náraz do kamene nebo kořene hodně bolí, stejně tak píchnutí větví do boků textilního svršku. To je rozhodně varování pro vyznavače orientačního běhu, aby při výběru hledali modely s ochrannými prvky. Podobně pro velmi dlouhé běhy na pevných površích je lepší volit alespoň mírnou vrstvu tlumení paty. Vhodnou volbou jsou silniční závodní speciály.

Běh v lehké obuvi však jednoznačně zvedne vaše vnímání terénu, budete doslova a do písmene blíže přírodě. Jen ten návrat do „normálních“ bot už jaksi nebude fungovat…

Pokud máte obavy nazout tento typ bot, že si ublížíte, ale rádi byste vyzkoušeli „co na tom je“, zvolte kategorii regeneračních bot (přesněji se jim v angličtině říká „transition shoes“). Jsou to boty vysoce ohebné s rozřezanou podrážkou, ta však sama o sobě velmi dobře tlumí, a můžete v ní tak experimentovat s různými styly došlapu.

Obava z vyhození kotníku (nemají stabilizační uchopení chodidla) je vysloveně lichá. Naopak se v těchto botách (stejně jako u minimalismu) rychle budete cítit neskonale bezpečněji. Jejich odpůrci však asi oprávněně namítnou, že správný běžecký styl (dopad) v nich nezískáte.

Z přechodových modelů v Česku najdete známou Nike Free a její následovníky Reebok Realflex, adidas Chill, Asics Blur 33 nebo jeden z modelů Hervis Kilimanjaro.

Příjemné hraní, příště si ukážeme jiné kategorie běžeckých bot.

Komentáře (Celkem 212)

Nalezené položky: 213 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Další Poslední
avatar

makoshark muž 10.08.2011 10:14:46

>> Mato, 10. 08. 2011 08:52:10

Glacier mi oznámil, že okopíroval odněkud můj starý příspěvek a vložil ho sem.

K tomu seznamu běžců, nevím, proč bych si měl vymýšlet a o náhodných běžcích tvrdit, že běhali bosí.

Ron Hill (v závorce jsem uváděl jeho výkon pro doložení jeho úrovně, netvrdil jsem tím, že to byl jeho výkon z Olympiády 68). Běžel tam desítku bos, maraton na OH 72 chtěl běžet bos, ale nakonec z nějakých důvodů změnil názor. V každém případě závodů bos běžel hodně. Rychle jsem vygooglil tento rozhovor. http://racingnews.runnersworld.com/…-hill-2.html „RH: I raced a couple of short road races barefoot, but drew the line at longer races on tarmac. I ran some cross-country races barefoot, and a number of track races, even on cinders. After one of them, I had to dig a piece of glass out of my heel. On the tartan track at Mexico City, I ran the Olympic 10,000 barefoot in 1968 (7th place, 29:53.2). That drew quite a few gasps from the crowd. And I was planning to run the Munich Olympic Marathon barefoot.“

O výkonech a názorech Bruce Tulloha, stejně radikálních jako Glaciera, se píše třeba tady v tomhle článku na BBC Sport http://news.bbc.co.uk/…/2118793.stm

Herb Elliot – Jeho trenér Percy Cerutty měl běhání naboso jako jednu z komponent svého tréninku (podobně jako známé běhání v dunách). Známá je fotka, kde společně s Ceruttym běhají bos rovinky http://cache2.allpostersimages.com/…-cerutty.jpg A Ellito závodil jako junior bos na trávě.

A zapomněl jsi na zmiňovanou Zolu Budd. Na internetu je spousta videí, kde běhá závody bos, tady tvoří svétový rekord na 2000m http://www.youtube.com/watch?… Tady rozhovor ze současnosti: http://www.runnerslife.co.uk/…rs/zola-budd "What are your feelings on barefoot running now?

I'd still prefer to race barefoot on the track and grass. On the road there are some great shoes on the market(Newton) which simulates barefoot running. I still believe if you approach barefoot running conservatively and pick the surfaces on which you run carefully, it enhances your running form and performance."

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 10.08.2011 10:37:06

Newtony, ako boty simulujuce beh naboso, haha, no dobre. Drzali ste ich niekedy v ruke? Podrazka minimalne 3 a viac cm, a teda ziadna lahka vaha. Beh cez prednu cast chodidla – to ano, ale zeby simulovali beh naboso?

O Zole Budd som sa nebavil, viem, ze behala bosa aj zavody. To, ze na velkych podujatiach okrem XC moc nedosiahla (neratam mitingy, ale MS, ME a OH), to je skor vec jej psychiky.

Ako som povedal, Elliot behaval v piesku naboso (aj ja by som a aj som v lete zvykol), mozno aj rovinky po trave (aj ja beham), ale nebol to ultraortodoxny bosobezec, ktory Ti bude prisahat, ze na maraton su super VFF. Svetaky behal v tretrach, bodka. To same u Rona Hilla, duplovane u citovanych americkych bezcov. Mozno niektori sem tam zaradia vyklus po trave, ci rovinky naboso po trave, ale pri objemoch co tyzdenne behaju, su to zanedbatelne mnozstva (mozno mizive 1–2% a aj to iba v teplom pocasi). To nie je dovod preco su dobri- ono to bude tym poctivym behanim a velkym talentom – bez ohladu na obuv.

avatar

makoshark muž 10.08.2011 10:49:32

>> Mato, 10. 08. 2011 10:37:06

„To nie je dovod preco su dobri“ Glacier bez mého vědomí okopíroval příspěvek z úplně jiné diskuse jiného kontextu sem do jiného kontextu. Nikdy jsem nikde netvrdil, že jsou proto dobří; bylo to vlákno, kde někdo tvrdil, že dobří běžci bos neběhají, tak jsem vypsal pár protipříkladů.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 10.08.2011 11:02:53

Ak behaju bosi, tak malo, skoro zanedbatelne mnozstva. A ti, co behaju naboso skoro stale nie su v svetovej spicke – s vynimkami, co sa daju zratat na prstoch. Boty skratka a dobre chrania a aj ich technologickym vyvinom (spolu s lepsimi povrchmi na dosiahnutie vyssej rychlosti) sa casy svetovych bezcov posunuli tam, kde nesiahala fantazia bezcov spred 30 a viac rokov. To, ze nie vsetky moderne boty su dobre, ze nie kazdy technologicky prvok je dobry a najma, ze taketo boty nie su pre kazdeho, s tym plne suhlasim.

Tvrdit vsak, ze spravny krok a doslap dosiahnem jedine v minimalistickych botach, ci naboso, je prinajmensom ignorantske. Najlepsi bezci v naprostej vacsine behaju oboti a krok a doslap maju spravny. S tym nemaju normalne boty nic spolocne.

avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 10.08.2011 12:45:45

>> Mato, 10. 08. 2011 10:37:06

Souhlas s Newtony: závodní model, který znám, je sice ohebný a bez sklonu, pořád ale dost odpružený a má pod přední částí nějaký patent pro lepší odraz. Normální hi-tech silniční bota, která ale krutě nespolupracuje při došlapu před těžiště a na patu.

>> SlavoK, 10. 08. 2011 09:47:27 Vostrý, ale souhlas, pamatuju.

Bez Glacierových příspěvků získává vlánko lehce absurdní rozměr :-) Jestli to smazal sám, pak tedy spiknutí „všichni proti Glacierovi“ sabotoval vskutku originálním způsobem. Zavzpomínal bych tedy na jeho příspěvek č. 1, který byl velmi přínosný a pak na rady do minimalistických začátků, které podle mě udělil velmi rozumné. Taky za ně dostal od „spiknutí“ plusy. Škoda.

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 10.08.2011 12:54:51

Dobrý den,

Uživatel Glacier byl vyloučen z tohoto fora pro porušení pravidel (napadání ostatních diskutujících + vícenásobné registrace a následná manipulace s aurou diskutujících). Své příspěvky v tomto vláknu předtím smazal sám. Poškozenou auru jiných jsme opravili.

Pokud uznáte za vhodné smazat některé své příspěvky (hanlivé nebo mimo téma diskuse), učiňte tak prosím sami přes malou červenou ikonu v záhlaví svých příspěvků).

Musím dodat, že tento druh práce nás nebaví, navíc máme při dokončování nového čísla Běhej spíše jiné starosti.

Díky

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 10.08.2011 13:01:58

>> Mato, 10. 08. 2011 11:02:53

biomechanicky a anatomicky spravny beh nema so svetovou spickou a behom ako sportom nic spolocne – z toho plynie zakladne nedorozumenie v tomto vlakne.

tema „ako behat“ a tema „beh ako sport na rychlost“ su dve rozdielne kategorie, pokial ide o trening, nutriciu, casove naroky a vsetko ostatne.

vdaka za tvoju vlastnu anamnezu – to pekne ukazuje, ze cely sportovy bezecky trening bez respektu k anatomickym danostiam a v kontexte s prirodzenou biomechanikou a vybavou cloveka, moze viest k nevratnym zmenam a poskodeniam tela. ako pekne pises, bez fixacie problemu pomocou podpornych topanok sa ti vlastne behat neda. stroj casu ta zobral do vykonnostnej a objemovej buducnosti – ale bez dalsich moznosti a alternativ.

na co ti je a bude 10k za 30min., ked sa nemozes prebehnut po trave bosy ;)

dufam, ze to nevyznieva ofenzivne, nerad by som sa zapojil do tejto nezmyselnej diskusie na niektorej zo zucastnenych stran. myslim vsetko pozitivne…

… ale aj tak – minusky sem!

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 10.08.2011 13:12:34

>> Radek Narovec, 10. 08. 2011 12:54:51

Nezávidím, ale souhlasím. Naštěstí je spousta diskutujících, kteří dávají dobrý příklad, jak slušným způsobem prezentovat i vyhraněné názory. Je zajímavé, že zde pořád zůstalo dost zajímavých informací, Maťovy, Makosharkovy a další příspěvky jsou přínosné i samy o sobě.

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 10.08.2011 13:25:34

>> PeterFabok, 10. 08. 2011 13:01:58

Preco minusky, odo mna nebudu, pokial sa udrzime v slusnej rovine. Mozme sa dohodnut, ze sa na niecom nedohodneme ;-) Inak ja proti behaniu na boso vobec nic nemam, len si nemyslim, ze by to bol jediny a najma nutny sposob, ako sa naucit behat „spravne“. Mimochodom, co je to spravne behanie? Podla mna take, z ktoreho mas pozitok a udrzi Ta zdravym, pripadne nim dosiahnes svoje ciele (ci uz zvitazit, dokoncit, alebo dobehnut a ustvat korist a prezit – ak chceme prirodzenost dotiahnut do extremu).

Neviem odkial beries moju anamnezu, ale ja nebeham v ziadnych podpornych botach. Su to neutralne lightweighty – skoro bez vinimky, pripadne zavodne specialy. Take mi vyhovuju a za tie roky behania viem, v com mozem behat a v com nie. Skoro 100 tisic kilometrov v nohach, co si pocitam od 16-tich rokov je dost na to, aby som vedel, co je pre mna dobre, nemyslis? Doslap mam v poriadku, odraz tiez a nepotreboval som sa ho ucit naboso, aj ked som nejake tie stovky kilakov nabehal aj bez bot – podotykam, ze nie na asfalte, ale na trave a hline. Robil som to cisto z pasie a pre pocit. Nemusel som pritom znizovat kilometraz, ani sa obavat zraneni – skratka ak som mal chut si zaklusat naboso, tak som to spravil. Ziadne nabozensko-fanaticke poucky ma k tomu nenutili, ani som si nepotreboval zlepsovat karmu, ci objimat stromy a rozhodne som pritom nemusel robit komplexny body-checking a sledovat si nejake signaly, ktore by som nemal aj v botach.

Skratka ziadne samanske mumbo-jumbo, iba radost z behu. Staci?

Tak a teraz na to mazanie prispevkov, co nic do diskusie nepriniesli…

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 10.08.2011 13:35:25

>> Mato, 10. 08. 2011 13:25:34

podporne boty su pre mna boty s vyvysenou patou – len aby som sa terminologicky zladil.

presne tak vnimam prirodzene behanie aj ja – ked mas pozitok a udrzi ta zdravym. anamnezou som myslel znicene achilovky, o ktorych pises – to s tym nejako nejde dokopy. je pravda, ze viac o tom neviem.

inak, vo vacsine veci sa zhodneme. akurat hovorim, ze behanie naboso je najrychlejsi, najspolahlivejsi a najviac kustomizovany pristup, ako sa znovunaucit behat s radostou a bez zraneni.

nic nemam proti behu v topankach, nech si kazdy beha ako chce. ale to uz je to „B“

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

10 km: 0:32:31 (2009)
půlmaraton: 1:17:19 (2008)

Matěj muž 10.08.2011 13:35:36

>> mulisak, 09. 08. 2011 23:47:30 Nevěř, stačí se podívat do tabulek a na anmnézu od doktora :-) Ale o tom to není, každopádně naboso to nejde vůbec, v nízkých botách párkrát do roka při důležitých závodech, na tréninku vůbec. :-(

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 10.08.2011 13:45:09

>> PeterFabok, 10. 08. 2011 13:35:25

To si si ma asi s niekym pomylil, nie? (zeby Matej?) Mal som s kadecim problemy, vacsinou to vsak vyplyvalo z inych veci, ako z behania a skor z mojej blbosti, ci blbych nahod/nehod. Mam aj jednu geneticku chybicku s chodidlom, ale to by bosobeh nikdy nevyriesil, aj ked viem, ze pre niekoho, to je liek na vsetko :) Achilovky to vsak nastastie nikdy neboli.

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 10.08.2011 15:15:03

>> Mato, 10. 08. 2011 13:45:09

jejda! sorry, pomylil som si ta skutocne s Matej. vdaka za upozornenie…

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 10.08.2011 15:32:11

>> Radek Narovec, 10. 08. 2011 12:54:51

Po menší diskusi s Martinem (Glacierem) jsem mu obnovil možnost diskuse. Uvidíme, jestli to bylo dobré rozhodnutí. Osobně věřím, že ano.

avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 10.08.2011 17:11:59

abych to trochu odlehčil, narazil jsem na nový model bot s nulovým tlumením paty:

avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 10.08.2011 17:29:29

>> Radek Narovec, 10. 08. 2011 17:11:59

uvažoval jsem o nich, nevíte někdo, jak by se v tom běhalo z prudšího kopce na kamenitém povrchu?

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

České Budějovice

Celkem 2543 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:29:15 (2011)
maraton: 3:19:23 (2009)

Lubis muž 10.08.2011 17:35:38

>> Láďa S., 10. 08. 2011 17:29:29

První tři kroky nejspíš v pohodě, potom válení sudů…

Motto: Poběhlík a pobuda : sem tam popoběhnu, občas někde pobudu :-)
avatar

10 km: 0:39:31 (2011)
půlmaraton: 1:31:19 (2012)
maraton: 3:10:28 (2014)

Glacier muž 10.08.2011 18:18:51

Všem, koho jsem se dotkl, se omlouvám, věřím, že nám všem jde o to samé a to je radost z běhu.

Ať už s botama, ať už bez nich, nebo třeba s kanadama ve tři ráno a 60l baťohem ve sněhu, jako Emil Zátopek.

Pokud budete mít pocit, že mi potřebujte něco říct, tak klidně do pošty.

Mrzí mě, co se tady dělo a kam až to naprosto zbytečně došlo.

Díky!

A tobě díky taky Radku..uvidíme se na závodě…

Motto: if u run on the earth with the earth u can run forever
avatar

Turnov

Celkem 9531 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:10 (2012)
půlmaraton: 1:29:27 (2013)
maraton: 3:17:47 (2013)

scott muž 10.08.2011 19:42:33

Ahoj, abych přispěl trochu k původnímu tématu. Dneska mi přišly nové NB MT101. Dal jsem v nich terénní běh 12km kolem Hrubé Skály. První dojmy rozpačité. Pocit lehkosti na nohách OK, stabilita při změně směru špatná. Při běhu po klikatých úzkých pěšinách mi noha v botě plave do strany a cítím se nekomfortně. Příště ještě zkusím víc dotáhnout, jestli to bude lepší.

Jinak po rovnějším povrchu nemá chybu, ale velký rozdíl od mých dalších bot (Scott Makani, Scott eRide, NB MT875) nepociťuji.

Motto: Always look on the bright side of life.
avatar

Kosice

10 km: 0:52:57 (2011)
půlmaraton: 2:01:53 (2011)

kaifi žena 10.08.2011 20:04:16

Zdravim. Mam otazku len tak do plena ;-)(dufam, ze nie OT) – zaradili by ste boty adidas marathon 10 tiez medzi minimalisticke? Pripadne mate s nimi nejake skusenosti?

avatar

10 km: 0:39:31 (2011)
půlmaraton: 1:31:19 (2012)
maraton: 3:10:28 (2014)

Glacier muž 10.08.2011 20:20:35

>> kaifi, 10. 08. 2011 20:04:16

je to každá bota, co má minimální podrážku pro někoho to je 3mm, pro někoho 5 pro někoho centimetr jako třeba u nikefree – které už možná nejsou považovány jako minimalistické…

ale obecně dejme tomu 0,6–0,8 mill. níže…

Motto: if u run on the earth with the earth u can run forever
avatar

České Budějovice

Celkem 2543 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:29:15 (2011)
maraton: 3:19:23 (2009)

Lubis muž 10.08.2011 20:23:05

>> Glacier, 10. 08. 2011 18:18:51

U mě v poho, ať Ti to běhá a rád si přečtu některé Tvoje osobní zkušenosti s bosoběhem. Sám jsem k němu ještě nedospěl a prozatím sleduji, co to dělá s ostatními zde diskutujícími. Moc času na pokusy a případné léčení nezdarů nemám a od bosoběhu mě zatím odrazují poměrně krátké vzdálenosti, jaké se doporučují bez následků překonávat.

Motto: Poběhlík a pobuda : sem tam popoběhnu, občas někde pobudu :-)
avatar

10 km: 0:39:31 (2011)
půlmaraton: 1:31:19 (2012)
maraton: 3:10:28 (2014)

Glacier muž 10.08.2011 21:20:04

>> Lubis, 10. 08. 2011 20:23:05

já už zase vím, že se pokoušet o 1/2M bosej PIM v Praze už pokoušet nebudu..nutno podotknout, že jsem skončil na 18km a opravdu jsme ho celej běžel bosej = totální nesmysl…na rychly časy prostě nejde běhat bosej (osobní zkušenost)…ale v minimalistických botech určitě (osobní zkušenost)…

o 30min zrychlení na marathon je podle mého názoru toho důkazem a to jsme předtím skoro 3 týdny neběhal a běhal tak max 30km/týdně, jak jsme byl po zimě otrávenej…

uvidíme jestli se mi podaří dít ještě tenhle rok 3:05…

Motto: if u run on the earth with the earth u can run forever
avatar

Sloviensko

rudo muž 10.08.2011 21:22:38

>> Radek Narovec, 10. 08. 2011 17:11:59

nemas pokracovanie tej fotky smerom hore ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 10.08.2011 21:32:39

>> rudo, 10. 08. 2011 21:22:38

To je jen pro predplatitele casopisu, a to jeste uplne z jineho oboru. A vubec, netlac mne do off topic prispevku, abych se nemusel vyloucit z diskusi!

avatar

České Budějovice

Celkem 2543 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:29:15 (2011)
maraton: 3:19:23 (2009)

Lubis muž 10.08.2011 21:39:10

>> Glacier, 10. 08. 2011 21:20:04

Dík za info a další poznatek, právě vzdálenosti 20–40km jsem měl na mysli. V botách běhám přes patu, přes špičku mi to nejde pomalu ani nacvičit(přepadávám :-) ) , ale doma chodím odmala jen bos a bez nucení jen po špičkách a na nich automaticky zůstávám, i když popoběhnu. Tak nad tím zatím jen přemýšlím.

Motto: Poběhlík a pobuda : sem tam popoběhnu, občas někde pobudu :-)
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 10.08.2011 21:47:25

>> Lubis, 10. 08. 2011 21:39:10

Jak to myslis, ze prepadavas? A proc resis beh pres spicku? Pred par dny jsme to tu nekde probirali (opet), ze o patu/spicku nejde, jde o delku kroku, a frekvenci.

avatar

Chrudim

kámen úrazu žena 10.08.2011 22:00:48

Na pár minut jsem vytáhla, po kompenzačce na kole, nové kecky – NB Minimus. Jen po chodníku přes silnici oběhnout parodii lesíka a zpátky. Pocit jako když z civilních zimních bot přezuju na letní. Lehká noha a hlavně pata. Už dříve jsem měla pocit, že pata u odpruženek je pro mě jaksi navíc, ale né, že by mně vyloženě překážela. Ale ještě lepší než nízká pata je její lehkost a volný kotník. S patou jsem to ze zkušeností ostatních tak trochu čekala, kotník mě překvapil, přece jen odpruženky nejsou výškově kanady. Styl běhu – nemám pocit, že bych musela něco měnit ze svých návyků, řekla bych, že od prvního kroku jsem běžela jako jindy. Ale z těch pár minut těžko dělat závěry, natož s mými minimálními zkušenostmi i s maximálními botami. :-) Vlastně jeden udělám: líbí. Nejpíš to bude pro mě dobrý doplněk k odpruženkám.

Motto: Když šlapu, tak žiju! :-)
avatar

10 km: 0:39:31 (2011)
půlmaraton: 1:31:19 (2012)
maraton: 3:10:28 (2014)

Glacier muž 10.08.2011 22:07:33

>> Lubis, 10. 08. 2011 21:39:10

ale nekdo by ti rekl, ze to jde i 100 mil v 3mm ;)

http://www.runningandrambling.com/…ft-star.html

Motto: if u run on the earth with the earth u can run forever
avatar

10 km: 0:39:31 (2011)
půlmaraton: 1:31:19 (2012)
maraton: 3:10:28 (2014)

Glacier muž 10.08.2011 23:29:33

Nevím, jestli to tady vůbec už padlo, ale ještě se tady vůbec nepsalo, proč vlastne lidi mají a potřebují boty? – uzasnej clanek a par vykriku z nej – vzniklo to vlastne vsechno kvuli rozkastovani spolecnosti – nicemu jinemu…

http://www.stevenrobbinsmd.com/…ear-footwear

„To summarize, the use of footwear entails presently, and even more so historically, some limitations on mobility. Until modern times they allowed only walking. No contemporary footwear are as functional as the bare foot in terms of efficient locomotion on a variety of substrates. For example, the modern running shoe is reasonably functional on man made surfaces, but performs poorly on naturally deposited ground. Additionally, mobility with footwear entails excessive energy costs compared to barefoot locomotion“

„There is evidence that most back symptoms and disabilities seen in developed countries are accounted for by the wearing of shoes. This conclusion is based on a series of reports by Lawrence, Kellgren and others that compared number of complaints and degree of disability between an urban English cohort and one from rural Jamaica which was almost exclusively barefoot. Symptoms referable to the back and degree of disability was signigicntly greater in the shod group. It should be noted that many reports have suggested that barefoot groups also have a significantly lower incidence of advanced osteoarthritis of the hip compared to those from the shod society.“

Motto: if u run on the earth with the earth u can run forever
Nalezené položky: 213 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.