Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak dopadne Dlouhá míle?

Jak dopadne Dlouhá míle?
foto: archiv ČT

Radek Leszczynski | 07.08.2011 | přečteno: 6756×

Před rokem 1989 ani po něm nebylo vůbec běžné, aby u nás kdokoliv točil celovečerní film nebo televizní seriál z prostředí vrcholového sportu, natož atletiky. Scénárista Ivan Hubač, píšící pod jménem Ivan Hejna, chtěl tehdy zrealizovat svoji dávnou myšlenku a vybral si právě běžce-mílaře. Po víc než dvaceti letech vysílá ČT seriál v repríze. Má za sebou už pět ze šesti dílů.

Kdo jste tohle retro v programu vynechali, klidně čtěte dál. Kdo jste se ale nechal vtáhnout do příběhu a s napětím sledujete gradující zápletku, raději poslední odstavce vynechte. V seriálu Dlouhá míle v zrcadle Běhej.com totiž dnes rozebíráme dějovou linku. Až do konce…

Starý vs. mladý, věčný boj

Přestože sám Hubač do sportovního prostředí příliš neviděl, nebál se, a spolu s Bohdanem Müllerem, bývalým špičkovým vytrvalcem a trenérem, dnes manažerem Petry Kamínkové, vytvořili scénář pro šestidílný televizní seriál. Ten pak nabídli režisérovi Jiřímu Adamcovi, který ho nadšeně přijal.

Oblíbený herec Svatopluk Skopal měl tehdy před natáčením 37 let a v roli mílaře Ondřeje Veseckého pak ztvárnil třicetiletého mistra Evropy na zenitu své výkonnosti. Jeho kamarádem, ale také nesmiřitelným rivalem a později velkým přítelem, byl půlkař Michal Klánský v podání populárního Jana Čenského.

Klánský ale hned v prvním díle přechází na radu trenéra Hanáka (klasik Petr Čepek) právě na míli a stává se tak nadějným a dravým konkurentem Veseckého. To je hlavní dějová zápletka. Boj mezi „starým“ a mladým špičkovým atletem.

Jako v životě, tak i v televizním seriálu nemohly chybět životní a profesní peripetie, hádky, úplatky, ztráta formy i alkohol.

Vesecký stále více pociťuje, že je ve svých třiceti letech zřejmě za vrcholem svých sil. Nedaří se mu udržet výkonnost a shodou náhod a okolností se dostává do těžko řešitelné situace.

Ostrá hádka a rozchod s trenérem, ztráta přítelkyně, propad formy, to vše je v případě běžce Veseckého cesta dolů. Začne pít, stává se z něho troska a díky tomu pověsí tretry na hřebík.

Snaží se mu pomoci hlavně jeho otec, ale také správce střediska Kučírek (Josef Větrovec) a nakonec i jeho rival Michal Klánský (Jan Čenský).

Vesecký se přes obrovské úsilí opět postaví na nohy. Nejprve začne pracovat jako údržbář na stadionu, kde pak potajmu večer zkouší znovu běhat. Po přímluvě Klánského se ho ujme trenér Hanák a dává mu poslední šanci. Vesecký přejde na delší tratě a začne vyhrávat.

„Scénárista chtěl do příběhu dostat také něco jako talisman, kterého většinou každý sportovec má. A ptal se mě, jestli je něco takového v podobě, jako je tajemný pán v černém, vůbec možné. Já jsem nebyl proti, a snad to tam i zapadlo,“ vzpomíná Bohdan Müller.

Neustále tedy Veseckého pronásleduje podivný pán v černém klobouku, snad jakýsi jeho fanoušek. Běžec má však, že přináší znamení konce jeho běhání.

A teď si počkejte k televizi do příštího úterý. Anebo čtěte…

Maratonské finále ve strahovském tunelu

Velmi zajímavé vyvrcholení se odehraje v posledním díle. Tam běžce Veseckého přesvědčil trenér Hanák a další funkcionáři, aby na blížícím se mistrovství světa v atletice v Praze běžel maraton. Má k tomu prý podle testů předpoklady díky mimořádné aerobní vytrvalosti.

Tomu nejprve předcházejí nečekané úspěchy, kdy Vesecký neplánovaně zaběhl a vyhrál závod na 5 km a vzápětí získává i druhé místo při desítce na mistrovství Evropy v Berlíně. Vesecký ale maraton běžet nechce a rozhodne se ukončit kariéru.

Ale po tragické smrti svého velkého přítele Klánského chce znovu běžet hlavně za něho, protože to byla jeho poslední slova a velké přání. Ano, řekl mu to, než v nemocnici podlehl zraněním způsobeným při letání na rogalu.

Vesecký se tak s velkou motivací vrhá do tvrdého tréninku. V sérii střihových záběrů vidíme jeho běh v sychravém podzimním počasí, v zimě na běžkách, v dešti, v horku, v lese či na silnici. Pak přichází den D, tedy Mistrovství světa v atletice.

Přímo v centru Prahy se běží maratonský závod. Vesecký se postupně dostává do čela. Televizní přenos komentují známí specialisté na atletiku Tomáš Jungwirth a Štěpán Škropil. Velký závod tak s napětím sledují všichni Veseckého fanoušci ale i nepřejícní závistivci v hospodě u piva.

Pouze za asistence kamer předbíhá v tunelu Vesecký vedoucího Fina a ten vlivem vyčerpání i psychického zhroucení kolabuje. Dobrák a poctivec Vesecký pár kilometrů před stadionem zastavuje, a snaží se mu poskytnout první pomoc, než přijede sanitka.

Tím se bohužel vzdává vedoucí pozice a jistého titulu mistra světa a závod nedokončí. Později za to získává od IAAF cenu Fair play.

Filmový happy-end, nebo inspirace pro realitu? To už je na vás…

Napište nám pár slov, zda se díváte, jak se vám po letech seriál líbí, zda „přežil“ společenské epochy, nebo zda teď podle vás nadobro zmizí v propadlišti dě­jin.

Komentáře (Celkem 11)

Nalezené položky: 12 První Předchozí | 1 | Další Poslední

rleszcz 09.08.2011 14:04:57

Před rokem 1989 ani po něm nebylo vůbec běžné, aby u nás kdokoliv točil celovečerní film nebo televizní seriál z prostředí vrcholového sportu, natož atletiky. Scénárista Ivan Hubač, píšící pod jménem Ivan Hejna, chtěl tehdy zrealizovat svoji dávnou myšlenku a vybral si právě běžce-mílaře. Po víc než dvaceti letech vysílá ČT seriál v repríze. Má za sebou už pět ze šesti dílů.
Odkaz na článek

avatar

Bratislava

Celkem 26027 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:21 (2014)
půlmaraton: 1:51:40 (2011)
maraton: 3:57:32 (2011)

andyxx7 muž 09.08.2011 14:16:57

jooj, ste sem dali ako to dopadne? este ze som to vcas zaregistroval a nedocital. vcera som pozeral 4. cast a prave zacal koketovat s myslienkou o dlhych behoch a maratone. Tak som zvedavy ako mu to pojde. Ale asi dobre, ked bezi na MS, co ste tu uz prezradili :-?

avatar

Mladá Boleslav

Celkem 1818,29 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:33 (2011)
půlmaraton: 1:54:18 (2010)

karambol muž 09.08.2011 14:22:11

Tak jsem si tajně zkouknul předposlední díl. Sakra ti mílaři jsou borci, co. Hnedle dají pětku v super čase a vytřou všem zrak. Taky bych si chtěl užít takový sen, že tedy jako teď hned budu nejlepší běžec… :-D No ale vážně, super nostalgie. Už se těším na ten šampionát pořádaný v Praze a špičkové výkony Československých běžců Veseckého i Klánského. Už se vidím, jak za týden v půl jedné odpoledne hledám televizi, abych si poslední díl vychutnal.

Motto: Dokud běžím - žiju!
avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 09.08.2011 14:25:26

Doporučuji v závěrečné pasáži v Letenském tunelu všimnout si Karla Hovorky v roli již zmiňovaného vedoucího finského závodníka. Pracoval tenkrát v DnV jako inspicient a občas dával svou běžeckou desítku ještě před dopolední zkouškou. Tenkrát se mi to zdálo naprosto neuvěřitelný…

Motto: ...kam až?
avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

rRadek muž 09.08.2011 16:27:18

Moc pěkný seriál. Ani bych nevěděl, že existuje. Stáhl jsem si ho a zkoukl ještě před prvním dílem v televizi. Teď už se dívám v klidu bez nervů.
Nechápu, proč tak dlouhou dobu nebyl vysílán, a také jeho čas vysílání. Zasloužil by důstojnější místo v programu. Ale je to rozhodně dobře, že ho nasadily do televize. Lepší než ty současné a jiné seriály, které běží dokola.

avatar

Celkem 1284,91 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:49:27 (2011)

Majo muž 09.08.2011 17:34:10

>> rRadek, 09. 08. 2011 16:27:18

Presne tak aj ja, casti som hltavo pozrel behom jedneho vikendu a tiez si myslim ze by si tento skvely serial zasluzil lepsi vysielaci cas.

Dakujem teamu behej.com, ze ma nan upozornili :-)

Motto: Lama five alive
avatar

Pierrot muž 10.08.2011 11:02:48

Seriál jsem ze zvědavosti vyhledal a stáhnul asi před dvěma lety. Měl jsem na něj nostalgickou vzpomínku z dětství, kdy jsem začínal běhat. A popravdě, nemohu sdílet nadšení diváků-běžců, i když ho do jisté míry chápu: filmů a seriálů ze sportovního prostředí je poskrovnu a o atletice v podstatě žádný (myslím celosvětově). A tady najednou – dráha, tretry, „čtvrtky“ atd., prostě všechno, jak to známe z vlastní zkušenosti (aspoň někteří z nás). To způsobuje jisté rozechvění a dojetí, jak se ten náš svět dostal na chvíli pod reflektory do hlavní role (asi jako když Dan Orálek vystupuje v pořadu Genzera se Suchánkem). Tuhle stránku tak trochu sdílím, i když vím, že je to děsně naivní. Nicméně pro kritičtější oko a ucho je tento seriál poměrně nevěrohodnou slátaninou, která má sice ušlechtilý záměr – ukázat, jak hodnoty jako přátelství, fair-play atd., jsou důležitější než všechny individuální výkony atd. – ovšem svým zpracováním, nerealičností a bídnou psychologií postav působí spíš jako karikatura (Libor Baselides jako mílař, který vítězí jen před zraky zamilovaných slečen?!). Když se podíváme na ostatní seriály z téže doby (tj. asi posledních 15 let normalizace), najdeme v nich velmi příbuzné vyprávěcí postupy, jen zasazené do jiného prostředí. Ono prostředí má být údajně ztvárňováno, ve skutečnosti ale slouží jen jako kulisy, na jejichž pozadí se odehrávají osvědčené zápletky. Dlouhá míle je prostě v mnoha ohledech převlečená Plechová kavalerie. Jenže je v přístupu ke sportovnímu prostředí ještě necitlivější než k prostředí kombajnistů. A tak dochází k podivným prudkým pádům a stejně prudkým vzestupům, rivalita se mění v přátelství stejně rychle jako mílař v alkoholika a mílař ve vytrvalce a maratonce. V závěru nabírá příběh tempo přímo děsivé. Co do věrohodnosti to dost připomíná známého a velmi kritizovaného cimrmanologa prof. Fiedlera z Vídně (např. když ve hře Němý Bobeš nechá Bobeše vyhrát zemské volby…);-). Toť můj názor. Ale jak se říká: proti gustu…

avatar

Mladá Boleslav

Celkem 1818,29 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:33 (2011)
půlmaraton: 1:54:18 (2010)

karambol muž 10.08.2011 12:48:42

>> Pierrot, 10. 08. 2011 11:02:48

Tož napsal si to chlape pěkně, ale zase to tak neber všechno vážně. Je to jen „telka“. A že to tam je tak nějak soudružsky? Z toho si nic nedělej, oni by to jinak ani nemohli natočit. Však Rocky je taky slátanina a co lidí tomu fandí, povzbuzuje je to a dává jim to motivaci. Rozdíl je v tom, že československý seriál měl rozpočet „Ať žije strana“ a americké srágorky mají rozpočty „Busines je busines“ :-D Takové filmy jsou všechny. Myslím, že nikdo Dlouho míli nebere vážně, jde o motivaci, pocity.

Motto: Dokud běžím - žiju!
avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 10.08.2011 14:18:47

>> Pierrot, 10. 08. 2011 11:02:48

Ano, ano, máš pravdu, naprostou pravdu, ale už ji prosím neříkej, aspoň ne před odvysíláním posledního dílu:-))

Motto: ...kam až?
avatar

Praha 6

Celkem 1059 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:22 (1993)
maraton: 3:05:28 (1992)

spanker muž 18.08.2011 00:13:35

Pár mých fotek z natáčení jsem dal sem www.spanker.cz/…/dlouha_mile . Já v tý době pracoval na stadionu a do některých záběrů jsem si „odskočil“ z práce :), zaplacenej jsem měl akorát maraton. Byl to v podstatě náročný trénink. Každý záběr se tak 5× opakoval a v každém jsme běželi v průměru 400m a mělo to být v tempu světových běžců :)

avatar

Chomutov

Celkem 1637,41 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 2:03:24 (2014)

Jiří67 muž 18.08.2011 11:31:05

>> spanker, 18. 08. 2011 00:13:35 Mám dotaz, nevíš jestli Skopal a Čenský trénovali nějak běh před tím, než natáčeli tento seriál. Jestli jste jim nějak radili, atd. Díky za info.

Motto: Co tě nezabije, to tě posílí :-)
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21092,46 km
Minulý měsíc 74,15 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 18.08.2011 18:09:43

>> Jiří67, 18. 08. 2011 11:31:05

http://www.behej.com/…herec-censky :

"Co předcházelo samotnému natáčení? Musel jste zapracovat na fyzické kondici nebo třeba i upravit váhu?

Šest měsíců před natáčením jsme museli tvrdě trénovat jako skuteční atleti. Když se dnes ohlížím na tuto práci, tak to byla příprava opravdu výjimečná a dlouhá, nicméně pro mne příjemná, protože jsem se pohyboval v prostředí, které jsem měl rád. Atletická dráha, plavecký bazén, posilovna, atd."

Anebo ještě lépe tu:

http://www.behej.com/…tocil-serial

Motto: Žít a nechat žít.
Nalezené položky: 12 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.