Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Rychlík Limo už je v Praze. Zvládne i desítku?

Rychlík Limo už je v Praze. Zvládne i desítku?
foto: Kamil Rodinger/PIM

Tomáš Nohejl | 08.09.2011 | přečteno: 2030×

Brány Expa, kde můžete vyzvedávat startovní čísla na sobotní Mattoni Grand Prix, se otevřely. Také elitní běžci už jsou v Praze. „Doufám, že se mi tu poběží stejně dobře jako na jaře,“ řekl Philemon Limo, keňský vítěz Hervis 1/2maratonu, stále držitel druhého nejlepšího času roku na této trati. „Počasí bude dobré pro všechny, užijeme si to,“ slíbil Carlo Capalbo, šéf PIMu.

Keňská favoritka Priscah Ngetich ještě dnes večer běží Diamantovou ligu v Curychu. Hledejte ji už pod novým příjmením mladé paní Cherono. Pětku si tam s ní dá i další účastnice Mattoni Grand Prix známá Ruska Jelena Zadorožnaja. Další přední běžci postupně přistávají na ruzyňském letišti.

„Já se docela těšil,“ říkal Jake Robertson, jedno z novozélandských dvojčat, ale také finalista pětky z mistrovství světa v Tegu. Do finále, kde doběhl bohužel poslední, se dostal po dvou kuriozních pádech v rozběhu. „Zkrátka jsem musel vstát a běžet zase dál, i když mě ty kolize rozhodily. Dva dny jsem pak ani nemohl chodit a to se projevilo i ve finále. Měl jsem míň sil, než bych chtěl,“ vyprávěl. „Ale už jen se tam dostat byl obrovský zážitek.“

Jeho bratr Zane za ním dorazí z Etiopie, kde se poslední dny připravoval. Oba žijí a trénují v Keni. Už pět let! „Říkají o mně, že jsem Keňan,“ směje se. „Nebylo ale pro nás těžké si tam zvyknout. Byli jsme mentálně připraveni, chtěli jsme to. Miluju ten život v Keni, určitě tam ještě pár let zůstanu.“

Philemon Limo jen spokojeně pokývl hlavou. „Doufám, že to s Jakem rozběhneme hned od začátku rychle. Jarní výkon na zdejším půlmaratonu mi otevřel dveře do světa a udělal mi jméno. Teď chci běžet také co nejlíp, ale spíš to je příprava na říjnový půlmaraton do New Delhi.“

A co si přejí nejlepší Češi? „Úplně zdravá ještě nejsem. Ale poběží se bez treter i bez skoků a mě moc láká ta nádherná atmosféra,“ říká Marcela Lustigová, držitelka českého rekordu na stýplu a účastnice nedávného šampionátu v Koreji.

„Porazit tak jednoho elitního Afričana…,“ přeje si Milan Kocourek. „O čas tady na silnici se zatáčkami tolik nejde, spíš o umístění.“

Pár dalších aktuálních postřehů před startovním výstřelem?

„Máme zlatý rok, poprvé v historii máme všechno vyprodáno. Jsem pyšný na naši práci i naše běžce,“ řekl šéf PIMu Carlo Capalbo poté, co mohl oznámit, že všech pět jeho běhů muselo letos předčasně vyhlásit konec registrací. Tedy téměř třicet tisíc běžců muselo s předstihem projevit zájem o účast v závodě v Praze, Olomouci nebo Ústí.

Rozšířením závodnické nabídky i na desítku pro ženy stoupl podíl „ženstva“ na 42%. O polovinu narostl počet firsttimers, tedy prvoběžců. Zato průměrný věk účastníka Mattoni Grand Prix zestárl o pouhých pár týdnů na 33,9.

Přibyla i další zajímavá jména na startu – bývalý fotbalový reprezentant Tomáš Votava si prý troufá na čas okolo 45 minut. Šárka Ulrichová, herečka známá hlavně ze seriálu Ulice, chce svým výkonem přispět na podporu aktivit Armády spásy.

„Věřím, že i desítka dostane na příští rok zlatou známku,“ prohlásil František Fojt, zasloužilý sekretář ČAS. Půlmaraton a maraton už zlaté potvrzení znovu získaly!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 08.09.2011 17:54:28

Brány Expa, kde můžete vyzvedávat startovní čísla na sobotní Mattoni Grand Prix, se otevřely. Také elitní běžci už jsou v Praze. „Doufám, že se mi tu poběží stejně dobře jako na jaře,“ řekl Philemon Limo, keňský vítěz Hervis 1/2maratonu, stále držitel druhého nejlepšího času roku na této trati. „Počasí bude dobrý pro všechny, užijeme si to,“ slíbil Carlo Capalbo, šéf PIMu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.