Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Benedek team byl dvakrát úspěšný v kraji Emila Zátopka

Benedek team byl dvakrát úspěšný v kraji Emila Zátopka
foto: Martin Symon

Ivo Domanský | 17.09.2011 | přečteno: 4018×

Více než dvě stovky vytrvalců z osmi zemí se přihlásily na devátý ročník Běhu rodným krajem Emila Zátopka, jehož trať symbolicky spojuje Kopřivnici, rodiště největšího českého běžce, s Rožnovem, místem jeho posledního odpočinku. Během závodu dlouhého 22 300 m museli běžci překonat stoupání větší než 400 m. Trať nejrychleji zvládli Erkolo Ashenafi (Etiopie) a Judit Földing – Naftová (Maďarsko), oba v dresu teamu Zsolta Benedeka.

Sobotní ráno bylo v Kopřivnici dosti pošmourné, chvílemi dokonce drobně zapršelo, ve vzduchu však byla cítit slavnostní atmosféra. Od rána proudily skupiny dětí a rodičů do městského parku, kde byl připraven Běh dětí městem a lidový běh pro veřejnost. V Zátopkově rodišti mají tyto masové běžecké akce velkou tradici a díky podpoře představitelů města jsou pro místní školáky opravdovým svátkem.

Dana Zátopková startovala

V základní škole Milady Horákové mezitím probíhala prezentace dospělých. Mezi přihlášenými bylo téměř třicet cizinců ze Slovenska, Maďarska, Velké Británie, Francie, Itálie, Polska a Etiopie. „Na závod zveme sportovce z družebních měst, zejména z francouzského Trappes a z německého Zwönitz,“ objasňovala velkou účast zahraničních závodníků Irena Šádková, bývalá reprezentantka v běhu do vrchu a nyní členka organizačního výboru.

„My k nim zase jezdíme na prázdninové soustředění, ve Zwönitz bydlí děcka v rodinách, aspoň se naučí trochu německy. A vůbec je fajn, že se tyto družební kontakty udržely,“ dodala. Zodpovídá spolu s dalším slavným atletem regionu, maratoncem Karlem Davidem, za kvalitní zachycení časů všech borců v cíli.

Jako každoročně, tak i letos zavítali na Lašsko členové Klubu olympioniků, takže několik set diváků na startu závodu před Technickým muzeem mělo možnost poznat slavné tváře sportovců z různých odvětví na vlastní oči. Největší aplaus samozřejmě patřil Daně Zátopkové, která komentovala blížící se narozeninové datum s vtipem a humorem jí vlastním: „Mně lidi pořád přidávají roky života, já o svém věku nerada mluvím, ale devadesátka mě čeká opravdu až napřesrok.“ Když dozněly slavnostní projevy, převzala olympijská vítězka v hodu oštěpem z roku 1952 startovní pistoli a za spontánního potlesku přítomných běh odstartovala.

Etiopan a Maďarka uctili českou legendu

Trasa běhu vede z Kopřivnice po silnici přes Štramberk a Ženklavu do Veřovic, pak následuje terénní úsek po zpevněných cestách se stoupáním na hřeben do sedla nad pramenem říčky Jičínky (695 m n. m.) a poté klesáním míří na valašskou stranu.

Závěr je opět po silnici přes Dolní Paseky do Rožnova, poslední kilometr pak vede po parkových cestách do Dřevěného městečka, což je známé rožnovské muzeum v přírodě s několika desítkami dřevěných staveb.

Už před Ženklavou (5. kilometr) se od hlavního pole oddělila čtyřčlenná skupina tvořená dvěma členy Benedek teamu (Erkolo Ashenafi, Tamás Tóth), s nimiž drželi krok Jakub Bajza (AK Kroměříž) a Daniel Orálek (AC Moravská Slavia Brno), s odstupem následovali David Gerych (AK Kroměříž), Francouzi Filipe Ferreira a Elias Couto, domácí Václav Bitala a další. O svých kvalitách od počátku přesvědčovala Maďarka Judit Földing-Nagyová, druhá za Kamínkovou na letošní Žebrácké pětadvacítce.

Tempu vedoucí skupiny nejprve nestačil Orálek, kterého v závěru udolal i Gerych (ten stejně jako loni skončil na čtvrtém místě), třetí pozici si udržel Bajza a souboj mezi „benedekovci“ dopadl úspěšněji pro etiopského běžce, i když mnozí favorizovali spíše Tótha. Časy první trojice (Ashenafi 1:15:24, Tóth 1:15:58 a Bajza 1:16:12) jsou ovšem pouze průmětné, od traťového rekordu Poláka Jakuba Burgharda 1:11:21 z roku 2009 je dělí více než pět minut.

Také Földing-Nagyová si vedení udržela a její cílový čas 1:30:12 vůbec není špatný, ze souboje o druhé místo vyšla vítězně Francouzka Sylvie Quittotová 1:30:45, v závěsu za ní finišovala nejlepší česká závodnice Michaela Mannová (TJ Dvůr Králové) 1:30:48.

Vyhlášení vítězů proběhlo odpoledne v amfiteátru Dřevěného městečka za přítomnosti představitelů obou měst, členů Klubu olympioniků a partnerů závodu, který patří v regionu k nejoblíbenějším.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 18.09.2011 19:37:59

Více než dvě stovky vytrvalců z osmi zemí se přihlásily na devátý ročník Běhu rodným krajem Emila Zátopka, jehož trať symbolicky spojuje Kopřivnici, rodiště největšího českého běžce s Rožnovem, místem jeho posledního odpočinku. Během závodu dlouhého 22300m museli běžci překonat stoupání větší než 400m, trať nejrychleji zvládli Erkolo Ashenafi (Etiopie) a Judit Földing – Naftová (Maďarsko), oba v dresu teamu Zsolta Benedeka.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.