Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vzrušení stoupá, berlínská maratonská party je tady

Vzrušení stoupá, berlínská maratonská party je tady
foto: archív Dubai maratonu

Petr Kostovič | 19.09.2011 | přečteno: 1983×

Čechy žijí tuto neděli tradičními Běchovicemi, oči vytrvaleckého světa však budou upřeny do metropole sousedního Německa. „Maratonská party na nejrychlejší trati na světě,“ tak zní slogan, který pořadatelé umístili na úvodní stranu webu Berlínského maratonu. Letos tuto maratonskou lahůdku okoření starty dvou nejrychlejších maratonců všech dob, držitelů světových rekordů Pauly Radcliffové a Haileho Gebrselassieho.

Skvělé vzpomínky má na Berlín Haile Gebrselassie. Vyhrál tam čtyřikrát v řadě v letech 2006–2009. Dvakrát v Berlíně překonal světový rekord, v roce 2007 (2:04:26), a pak znovu v roce 2008 úžasným časem 2:03:59. Ten je dosud platným světovým maratonským rekordem. Zvítězil ještě v roce 2009 za úmorného vedra, když při teplotě, která dosahovala 27°C, dosáhl kvalitního času 2:06:08.

Pak však přišlo běžecky ne příliš šťastné období zakončené v listopadu 2010 odstoupením z maratonu v New Yorku. Po 25 kilometrech závod ukončil kvůli zranění kolene. Na tiskovou konferenci po závodě pak přišel s prohlášením, že končí, aby jej bezprostředně poté odvolal a označil za nedorozumění.

V červnu se pak rozhodl, že poběží v Berlíně. Jeho hlavním cílem je kvalifikovat se do etiopského týmu pro olympijské hry v Londýně.

„Berlínský maraton miluji. Diváci podél trati jsou fantastičtí, a když se sejdou dobré podmínky, je na této výjimečné rychlé trati možné všechno,“ vysekl v červnu letošního roku poklonu pořadatelům Berlínského maratonu, když ohlašoval svůj letošní start.

Gebrselassie bude však mít v neděli více než důstojného soupeře. Je jím keňský běžec Patrick Makau, vítěz z roku 2010, kdy závod poznamenal silný liják. „Ponožky jsem měl promáčené deset minut po startu,“ uvedl na páteční tiskové konferenci v Berlíně Makau. Přesto loni zvítězil ve skvělém čase 2:05:08. Smůla ho provázela i letos v dubnu, při maratonu v Londýně. Přestože upadl, doběhl ale třetí v čase 2:05:45. Tyto časy dosažené v nepříznivých podmínkách jsou příslibem hodně rychlého maratonu za ideálního počasí. A takové má v neděli v Berlíně být.

Ani jeden z běžců nepřijímá roli hlavního favorita, Gebrselassie se chce dle svých slov hlavně kvalifikovat do olympijského Londýna, Makau zase upozorňuje na to, že se má stále co učit od velkého maratonce.

„Necítím se pod tlakem. Poběžím přece se šampiónem. Mám za sebou jen několik maratonů. Haile jich absolvoval mnoho a všechny s rychlým časem. Je to pro mě příležitost se učit,“ řekl Makau v pátek v Berlíně.

„Pro dobrý výkon potřebujeme jeden druhého,“ řekl Gebrselassie o rivalitě mezi ním a Patrickem Makau. „Jednou vyhraje jeden, další den ten druhý,“ doplnil jej na zmíněné tiskové konferenci Makau.

Premiérovým bude berlínský start pro Paulu Radcliffovou, která drží světový rekord z Londýna roku 2003 časem 2:15:25. Sedmatřicetiletá britská vytrvalkyně se vrací na maratonskou trať po přestávce způsobené radostnou událostí v rodině. V září loňského roku se jí narodilo druhé dítě, syn Raphael. Na jaře letošního roku ji pak trápilo zranění zad, ale nyní je již dle svých slov zdravotně zcela v pořádku.

„O startu v Berlíně jsem uvažovala již v době svého těhotenství. Nechtěla jsem si před návratem k maratonu dávat příliš dlouhou pauzu. Berlín byl vždy na seznamu maratonů, které jsem si přála běžet,“ uvedla Radcliffová v červnu v telefonickém rozhovoru publikovaném na stránkách Mezinárodní atletické asociace IAAF.

Největší soupeřkou jí bude Irina Mikitěnková, devětatřicetiletá německá běžkyně původem z Kazachstánu, dvojnásobná vítězka Londýnského maratonu, vítězka z Berlína v roce 2008 a držitelka berlínského traťového rekordu ze stejného roku časem 2:19:19.

„Velmi se na nedělní závod těším. Vždy jsem toužila po tom utkat se s Paulou při maratonu. Běžet s ní, to dává závodu zcela jinou atmosféru,“ uvedla na čtvrteční tiskové konferenci v Berlíně Mikitěnková.

Přesto se Radcliffová netají ambicemi na vítězství, nejdůležitější je pro ni ale splnit britský limit pro olympijské hry v Londýně, který byl stanoven na 2:31:00.

„V prvé řadě je mým cílem zvítězit a mít dobrý pocit z běhu, užít si jej. Nechci se za každou cenu hnát. To raději rychle zregeneruji a ušetřím síly pro olympijské hry v příštím roce. Ale zároveň bych chtěla běžet na čas kolem 2:20 a zjistit, jak to jde,“ uvedla Radcliffová ke svým ambicím v Berlíně na předzávodní tiskové konferenci.

O start v Berlíně je obrovský zájem i mezi kondičními běžci. V roce 2009, který byl účastnicky rekordním, se k závodu registrovalo téměř 41 000 vytrvalců, 35 000 jich maraton dokončilo a závod se tak stal druhým největším maratonem na světě. V loňském roce jej dokončilo více než 34 000 běžců.

Pro letošní Berlínský maraton bylo k dispozici 40 000 startovních čísel, ta však byla rozebrána již koncem února. Zaběhnout si osobní rekord, být u toho, když padají světové rekordy, užít si maratonskou party v berlínských ulicích se skvělou diváckou atmosférou, to bývají nejčastěji uváděné důvody pro účast v Berlínském maratonu.


WEB ZÁVODU

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 24.09.2011 15:12:35

Čechy žijí tuto neděli tradičními Běchovicemi, oči vytrvaleckého světa však budou upřeny do metropole sousedního Německa. „Maratonská party na nejrychlejší trati na světě,“ tak zní slogan, který pořadatelé umístili na úvodní stranu webu Berlínského maratonu. Letos tuto maratonskou lahůdku okoření starty dvou nejrychlejších maratonců všech dob, držitelů světových rekordů Pauly Radcliffové a Haileho Gebrselassieho.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.