Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pechek a Skalníková vyhráli letenky do Honolulu

Pechek a Skalníková vyhráli letenky do Honolulu
foto: STRC/Ladislav Adámek

Tomáš Nohejl | 10.10.2011 | přečteno: 4873×

Strhující bitvu o letenky na Havaj svedla česká špička ve finále Salomon Running Trail Cupu v Praze na Hostivaři. „Byla to velká motivace,“ přiznali v cíli oba vítězové, Petr Pechek i Eva Skalníková. A už teď plánují, jak stanou 4. prosince na ostrově Oahu na startu nádherného exotického půlmaratonu, mistrovství světa Xduro v trailovém běhu.

Běželo se po všech možných površích, jak sliboval šéf závodu Martin Dvořák. Betonový chodník, lesní stezky přes kořeny, kamenité pasáže, travnatá louka, bahnité dno vypuštěné přehrady s brodem, hráz z volných hromad kamení, znovu lesní cesty a nakonec seběh ze schodů do cílové rovinky. Dva okruhy, jeden kratší, asi 2,4 km, druhý delší, přes 7 km. K tomu slunce, vítr i déšť, no prostě všechno… Parádní přírodní běh skoro v centru metropole.

Hlavní závod si užilo 98 účastníků, od elitních běžců, přes veslaře, kanoisty, lyžaře a triatlonisty až k hobíkům. „To jsem si dal,“ jen hekal Martin Zeman, editor časopisu Týden, který sice ještě (trochu) kouří, ale hlavně už pár týdnů poctivě běhá. Na 48. místě v absolutním pořadí doběhl i Marek Novotný, šéf českého Salomonu tedy kontroloval na vlastní oči (a kůži). K tomu připočtěte kratší easy závod a dva dětské běhy, téměř dvě stovky startovních čísel. Fakt pestrá nabídka i pro „nepražáky“.

A kde se rozhodlo o cenách? „Byl to hodně těžký závod, pořád nahoru a dolů. Běželi jsem stále spolu s Vítkem Pavlištou, jsme teď na tom skoro stejně,“ říkal Petr Pechek. Až v posledních asi osmi stech metrech klesání po asfaltovém chodníčku zaútočil – a vyhrál. O 5 vteřin. Dlouhé dvě minuty za nimi následoval třetí Ondřej Marek.

Eva Skalníková se dostala do čela skoro omylem. „Při seběhu ze srázu někde v polovině mě to vyneslo před Pavlu (Schornou), chtěla jsem ji pustit zase zpátky do čela, ale ona se nenechala. A pak už jsem si to nechtěla sebrat,“ usmívala se. Náskok byl jen 7 vteřin. Za nimi se seřadila téměř kompletní sestava – Sekyrová, Churaňová, Metelková, Paulů…

Pechek se teď chystá na konec října na maraton do Frankfurtu, pak zaměří přípravu na Havaj. „Ale na Maxe Kinga si tam netroufám, ten to asi vyhraje, stejně jako letos už do vrchu na mistrovství světa v Tiraně.“

Skalníková se jen zhrozila, že ji na Havaji čeká půlmaraton… „To nechci vidět, ani sem se mi moc nechtělo,“ říkala bývalá lyžařka. Větší úspěchy sbírala ale před časem v triatlonové Xteře, právě tady na Hostivaři třikrát vyhrála Czech tour! Teď se přestěhovala z Nového Města na Moravě ke Karlových Varům a znovu našla chuť do běhání, spojila se tady v tréninku s Romanem Skalským.

„Jo, a tahle trať je moje,“ děkovala pořadatelskému týmu rodiny Polívkových. „Když už ses nedostala na Havaj na Xterru, musíš aspoň na ten trail,“ hecovala ji Kája Polívková, v historických tabulkách nejlepší Češka na havajské Xteře. Tentokrát jako regulovčice na trati.

To druhá havajská orchidej made in CZ Xterra, Kamila Bulířová, nejprve vyslala do boje synka a pak sama doběhla sedmá.

A ještě pozvánka na Havaj: Představte si půlmaraton v džungli, ve skalách a horách s výhledem na Pacifik. V čarokrásném místě Kualoa Ranche v Kaawa, asi hodinu cesty od pláže Waikiki. V exteriérech slavných hollywoodských produkcí Jurského parku, Godzilly nebo Pearl Harbour. S vidinou deseti tisíc dolarů na prize-money pro elitní sedmičku mužů i žen. Tam, kde noha českého běžce ještě neotiskla stopu. Až sem se dá vyrazit z hostivařského lesoparku. Na výpravu v čase, kdy na českou zemi padne zima a mráz.

Mistrovství světa v trailovém běhu pod názvem Xduro pořádá letos už počtvrté Team Unlimited, stejná firma, které vede světovou sérii Xterra v terénním triatlonu. Ve svém kalendáři nabízí i přes padesátku běhů po celé Americe. „I ostatním zájemcům o start na Havaji třeba ve věkových kategoriích jsme schopni vyřídit licenci,“ říká Michal Piloušek, pořadatel české série Xterra a nejstaršího evropského závodu.

O havajské výzvě už teď vážně uvažuje Ivana Sekyrová.

Kompletní výsledky na: https://docs.google.com/spreadsheet/pub?…

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 08.10.2011 16:20:07

Strhující bitvu o letenky na Havaj svedla česká špička ve finále Salomon Running Trail Cupu v Praze na Hostivaři. „Byla to velká motivace,“ přiznali v cíli oba vítězové, Petr Pechek i Eva Skalníková. A už teď plánují, jak stanou 4. prosince na ostrově Oahu na startu nádherného exotického půlmaratonu, mistrovství světa Xduro v trailovém běhu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.