Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Český běžecký pohár hledá partnera

Český běžecký pohár hledá partnera
foto: Zdeněk Smutný

Ivo Domanský | 10.10.2011 | přečteno: 2993×

Vítězi hlavních kategorií Českého běžeckého poháru se pro letošní rok stali Petra Kamínková (AK Olomouc) a Milan Kocourek (AK Kroměříž). Přestože jsou závody poháru hojně vyhledávány domácí elitou, akce stále nemá silného partnera. A to je škoda.

Teprve podruhé v šestnáctileté historii se konalo vyhlášení Českého běžeckého poháru na Moravě. A hned dodejme, že letošní forma vyhlášení celkových výsledků bez okázalostí, rautu a doprovodného kulturního programu vlastně všem vyhovovala lépe.

Skutečných profesionálů je mezi našimi vytrvalci jako šafránu a málokdo se může stále uvolňovat z práce. Proto se loni ve všední den do Pardubic sjelo tak málo pohárových premiantů. Pravda, také letos se někteří omluvili: chyběli borci AK Kroměříž Kocourek a Kreisinger, na Slovácko nepřijela Sekyrová ani žádný z nejlepších čtyřicátníků.

Dekorování vítězů Poháru proběhlo v Uherském Hradišti bezprostředně po vyhlášení výsledků Slováckého silničního běhu. Vítězové a další v pořadí si odnášeli věcné ceny – poukazy na kvalitní sportovní obuv, tašky plné sportovní výživy a tradičně také výrobky z českého skla.

V jednotlivých kategoriích mužů zvítězili Milan Kocourek, Mulugeta Serbessa, Miloš Smrčka, Svatopluk Kudlička a Stanislav Doležal. Nejlepším juniorem se stal Tomáš Jaša. Společnou kategorii žen vyhrála Petra Kamínková, mezi juniorkami získala nejvíc bodů Lada Nováková.

Český běžecký pohár je přes všechny problémy, které s ním jeho manažer Jan Rýdlo má, stále místem, kde se na mistrovstvích republiky a dalších vybraných závodech schází naše běžecká špička nebo alespoň její podstatná část. Právě proto by si zasloužil získat po letech půstu opravdu silného partnera.

Význam Poháru podtrhla účast ředitele ČAS Františka Fojta, několika členů Klubu olympioniků a především Dany Zátopové. Ta měla včera hodně práce s podpisováním pamětních startovních čísel účastníků lidového běhání konaného v rámci každého pohárového závodu.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 10.10.2011 15:03:33

Vítězi hlavních kategorií Českého běžeckého poháru se pro letošní rok stali Petra Kamínková (AK Olomouc) a Milan Kocourek (AK Kroměříž). Přestože jsou závody poháru hojně vyhledávány domácí elitou, akce stále nemá silného partnera. A to je škoda.
Odkaz na článek

avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 10.10.2011 21:04:28

Ivo,

já mám pocit, že druhý odstavec tvého článku dává odpověď na ten první.

avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 13.10.2011 16:39:53

Myslím, že svou účastí běžci pouze vyjádřili, co pro ně momentálně tento seriál znamená. Prestiž od krosu přes dráhu po maratón?, za jeden víkend mistrák na Černé hoře a druhý den dát 25ku v Žebráku … Všechny seriály jsou hodně o marketingu a způsobu bodování. Já vyhraju kategorii v mizunu cupu jen proto, že se boduje, jak se boduje. Přijel jsem do Jihlavy ve všední den na „pouťák“ a do Pardubic, to skoro stačí … ČBP je pro špičku, ale jak vidno není pro elitu celkové pořadí důležité. Když se běží mčr veteránů v ½ maratonu a hodně lidí dá přednost novinkovému krosu v Hostivaři, kde se jedná o lukrativní letenku na Havaj + další ceny (100lidí po stovce startovného) nebo jdou druhý ročník Vokolo Príglu, tak se není čemu divit! Hold někdo ty prachy nalije do správných míst a médií. Zatímco hlas pana Dvořáka zvající na STRC jsem slyšel v rádiu, tady byl článek, … tak o ČBP se ví akorát ze zprávy Honzy Rýdla, která je víceméně furt stejně negativní. Profík by měl výživu, oblečení a boty fasovat! , sklo si vystaví do vitríny a prestiž je to jen pro zasvěcené, kterých bohužel moc není … Nemáme moc kvalitních běžců a všichni je chtějí u sebe mít!, daří se to však pouze některým. Jezdit si po republice za vlastní peníze 3× v týdnu? To by musela mít celková odměna pět nul! Nic proti ČBP, běžel jsem mčr v ½ m, do vrchu, Žebrák, Jeníkov i Běchovice, všechny závody byly dobré, jenže takových závodů a seriálů je prostě mnohem víc, než může česká špička (pro níž seriál je), obsáhnout. Jestli tam přijedu já, je buřt. Mohu si říct, že jsem přispěl k propagaci běhu a na odměny, leckde černochům … To je pořád skuhrání nad rozlitým mlékem a bejvávalo … Zhodnotí-li to člověk s nadhledem, tak vytrvalecký český běh je (v dobrém) „banda amatérů“, které to baví, zázemí a finance v jiných odvětví sportu jsou řádově jinde. Výkonnostní běh bolí a prostě není adekvátně doceněn a pochopen, musíme chvíli počkat, až nám to hobíci zacálujou nákupem garminů a minimalistických bot, jestli nás nepřeválcuje jiná módní vlna … Osobně přijedu na MČR, je to pro mě prestižní, porovnat se s nejlepšími, ale prestiž za dvě tisícovky?, veteránský mistrák, kde některou kategorii vyhraje ta (ten), co dorazí? – buďme realisté! (P.S. – jen doufám, že si tady neudělám ještě větší ostudu než minule)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.