Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V Janově velký závod, ale také sportovní svatba

V Janově velký závod, ale také sportovní svatba
foto: archív závodu Janovských 11 a 19 km

Ivo Domanský | 30.10.2011 | přečteno: 3415×

Dopolední slunce pozdravilo 606 účastníků 36. ročníku Janovských kilometrů, které jsou pro některé severočeské, ale také pražské běžce už takřka stejně kultovní, jako Velká Kunratická nebo Běchovice. Turistů bylo 220, běžců 386. Nejrychleji zvládli delší devatenáctiki­lometrovou trať Martin Berka a Michaela Mannová, na kratší jedenáctikilo­metrové se znovu prosadili loňští vítězové Radoslav Groh a Helena Erbenová.

Po zamračeném a mlhavém pátku přišla do Jizerských hor nečekaně slunečná sobota. V Janově se také (už pošesté) rozhodovalo o mistrech republiky v horském běhu (SOBZ) a podruhé o celkových vítězích Xpower Cupu. Horskými mistry jsou po dnešku Erbenová a Berka, který se stal rovněž pohárovým vítězem, zatímco u žen se jí stala Lucie Vavrušková.

Ačkoliv tratě nejsou extrémně dlouhé, patří k nejtěžším krosovým tratím u nás. Pověstné jsou zejména janovské seběhy, které běžce čekají na 19 a 11 km v samotném závěru, kdy už mají nohy pořádně „dřevěné“. Závodníci běží společně první půlku svých tratí střídavým terénem z Janova na Bramberk, odtud po silnici do Maxova, načež znovu přecházejí do terénu. Jedenáctka se odpojuje na Severáku, devatenáctka pokračuje výběhem na Královku, dále do Bedřichova a po hřebeni zpět nad Janov, po drastickém klesání vedou poslední stovky metrů opět do kopce a do cíle na fotbalovém hřišti SK Viktorie Janov.

VÍTĚZOVÉ MAJÍ SLOVO

Radek Groh je talentovaný atlet – vytrvalec, někdejší juniorský reprezentant v atletice na dráze a v běhu do vrchu. Sportovní geny podědil po rodičích, kteří jsou oba dodnes aktivní jako veteráni. „Nemám kdovíjakou formu, ale tuhle trať mám rád, a tak jsem tady nemohl chybět. Seběhy jsem šel na jistotu, v zimě se věnujeme se sestrou Karolínou skialpinismu a bylo by špatné se před sezónou zranit,“ hodnotil Radek výkon takřka na vteřinu stejný jako loňský. (39:14 – 39:15).

Ze sportovní rodiny pochází také nejrychlejší žena na 11 km, bývalá lyžařská reprezentantka Helena Erbenová. Soupeřkám nedala šanci, i když se teprve před třemi dny vrátila z druhého konce světa. Jak si čtenáři stránek behy.cz mohli přečíst, minulý víkend obsadila nečekaně skvělé třetí místo na prestižním závodě Xterra na Havaji. O výborné formě Erbenové svědčily její výsledky z lyžařských krosů během září a října, které vesměs s ohromným náskokem vyhrávala. Čemu se bude věnovat přednostně?

„O startu na nějakém maratonu zatím vůbec neuvažuji, terén mi vyhovuje podstatně víc. V Americe jsou terénní závody velmi populární, na Havaji jsem se utkala s plavkyněmi a cyklistkami světové třídy, účastnicemi olympiád a rekordmankami. Nevylučuji ale, že se zúčastním třeba kvalifikace na mistrovství světa v běhu do vrchu, bude-li ve vhodném termínu. Kdysi jako juniorka jsem se jedné kvalifikace vrchařů ostatně zúčastnila, bylo to na Kozákově.“

Čas vítězky 42:50 je druhým nejlepším ženským výkonem v historii závodu, traťový rekord jí ostatně patří také. V roce 1999 běžela ještě jako Helena Balatková 42:06.

Oba vítězové na delší trati vyhráli s přehledem. Náskok Martina Berky na druhého v cíli Jiřího Vavrušku činil více než dvě minuty, plné čtyři minuty „nadělila“ loňské vítězce Tereze Zuzánkové Michaela Mannová. Za zmínku stojí, že mezi muži doběhl jako čtvrtý 57letý Miloš Smrčka – a to ještě tři kilometry před cílem běžel na druhém místě! „Nedalo se nic dělat, mladší mají prostě pružnější nohy,“ konstatoval Miloš, suverénní vítěz věkové kategorie Abrahamů. Vítězný Berka zvládl devatenáctku za 1:12:34, zatímco Vavruška finišoval v čase 1:14:59.

Míša Mannová slavila v Janově návrat do běžecké elity. Odborníkům netřeba tuto bývalou českou reprezentantku a rekordmanku na 3000m př. představovat. Těžké zranění při autonehodě přerušilo její nadějnou kariéru. „Byla jsem strašně rozbitá a pochybovala, jestli budu vůbec normálně chodit,“ líčí Míša těžké období svého života. Jakmile se vylízala z nejhoršího, zkusila znovu pobíhat, ovšem pouze rekreačně. „Přednost dostalo v té době studium na vysoké škole, pořádně jsem začala makat až letos v červenci, na nějaký úspěch na srpnovém mistrovství v běhu do vrchu bylo ještě příliš brzy. Tady už to bylo o něčem jiném.“

Mannová zlepšila nejlepší ženský výkon na 19 km časem 1:22:58 o více než dvě minuty, dosavadní rekord Karin Kocumové z roku 1999 měl hodnotu 1:25:05.

SPORTOVNÍ SVATBA

Své „ano“ si v Janově v sobotu řekli dva členové týmu Žižkovští tygři, což je skupina běžců a lyžařů VŠTJ Ekonom Praha. Svatba Jany Rejmonové a Martina Sajdla se konala za účasti jejich blízkých, ale také početných sportovních přátel, mezi prvními gratulanty nechyběli organizátoři Janovských kilometrů. Nevěsta absolvovala jedenáctku se závojem na hlavě, pak se odebrala ke kadeřnici a odpoledne už byla paní Sajdlovou. Do kroniky Janovských kilometrů přibyla další zajímavost.

Z HISTORIE JANOVSKÝCH KILOMETRŮ

První ročník akce se konal v roce 1976 v době velké popularity dálkových a turistických pochodů. Zvolený termín (20. listopad) se však ukázal jako příliš pozdní, do Jizerek přikvačila zima a 110 statečných se muselo popasovat nejen s náročnou tratí, nýbrž také s až 40 cm sněhu. Trpká zkušenost vedla ke změně termínu, od druhého ročníku se Janovské kilometry přesunuly na konec října. V prvních ročnících převládali mezi účastníky turisté, průběžně startující již od půl osmé ráno, avšak nyní tvoří až dvě třetiny přihlášených běžci. Zvýšený zájem o běh se letos projevil i zde, šest stovek startujících je nejvyšší účast v posledních dvaceti letech.

Závod připravuje až padesátka místních pořadatelů, ředitelem závodu je bývalý ultramaratonec Vratislav Zajíček, který letos oslavil životní sedmdesátku. V týmu je samozřejmě řada podstatně mladších, připravených převzít pořadatelskou štafetu. Organizátoři nevyžadují přihlášky ani platby předem, přesto jsou schopni zvládnout nával v přijatelném časovém intervalu a také řádně zachytit pořadí v cíli. Vyhlášení vítězů všech kategorií je připraveno během hodiny po doběhu posledních běžců a má slavnostní rámec.

Namále měly Janovské kilometry při předloňském 34. ročníku. Nečekané sněhové kalamitě v polovině října 2009 padly za oběť desítky stromů, které na některých místech znemožnily průchodnost závodních tratí. Tehdy se vyznamenali místní hasiči, kteří se dokázali s následky kalamity během týdne vyrovnat a závod tak poprvé ve své historii nemusel být zrušen.


VÝSLEDKY ZÁVODU

WEB ZÁVODU

Anketa

Hodnoťte závod Aminostar Janovských 11 a 19 kilometrů známkami jako ve škole

1
 
18 hl.
2
 
3 hl.
3
 
0 hl.
4
 
0 hl.
5
 
0 hl.
Celkem hlasovalo 21 uživatelů.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 29.10.2011 22:11:21

Dopolední slunce pozdravilo 606 účastníků 36. ročníku Janovských kilometrů, které jsou pro některé severočeské, ale také pražské běžce už takřka stejně kultovní, jako Velká kunratická nebo Běchovice. Turistů bylo 220, běžců 386. Nejrychleji zvládli delší devatenáctiki­lometrovou trať Martin Berka a Michaela Mannová, na kratší jedenáctikilo­metrové se znovu prosadili loňští vítězové Radoslav Groh a Helena Erbenová.
Odkaz na článek

avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 30.10.2011 08:31:15

Moc pěkná reportáž, ta se Ivovi povedla.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 30.10.2011 17:48:59

fotky ze startu 11 a doběhy 19 – http://honzaherda.rajce.idnes.cz/…_-_29_10_11/ Já jsem byl opět navýsost spokojen, počasí super, tratě nádherné a díky menší účasti na 19km můžeme běžet hned od začátku. Možná bych vzhledem k předbíhání pomalejších z krátké odsunul start 19ky ještě o 5minut.

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.