Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Úspěšní vrchaři přidávají závody

Úspěšní vrchaři přidávají závody
foto: Zdenek Krchák

Ivo Domanský | 13.11.2011 | přečteno: 4368×

Sobotní setkání běžců do vrchu v Úpici mělo tři části: ráno se konal výroční kongres organizátorů závodů Maratonstav Českého poháru v bězích do vrchu, dopoledne proběhl 38. ročník Běhu Dlouhými záhony a na něj navázalo odpolední slavnostní vyhlášení výsledků 26. ročníku poháru.

Pohár pro každého

Český pohár běhů do vrchu je – co se počtu zařazených závodů týká – vůbec nejrozsáhlejším seriálem běhů u nás. Letos se uskutečnilo celkem 45 pohárových závodů s účastí téměř 5 200 závodníků. „Potvrdilo se, že běžci mají zájem o pohár, který je určen v první řádě nikoliv reprezentantům, ale opravdu všem, kdo chtějí závodit v přírodě. S průměrným počtem 116 běžců na jeden závod jsem spokojen, i když jsou samozřejmě rozdíly mezi závody a regiony,“ hodnotí pohárové výsledky Karel Šklíba, představitel vyhlašovatele TJ Maratonstav Úpice a její předseda.

„V termínové listině poháru už skoro nejsou volné víkendy, přesto jsme se rozhodli soutěž rozšířit o další akci, běh Přes dva hrady v Bradlecké Lhotě na Jičínsku na základě jednoznačně kladných referencí o letošní premiéře tohoto závodu. Příjemné je také zjištění, že letos snad vůbec poprvé do stanoveného termínu potvrdili účast v poháru všichni pořadatelé,“ dodal.

Nejpilnější běžkyní byla letos veteránka Miloslava Vraštilová z Jilemnice, která se zúčastnila všech 45 závodů. Nejsnaživějším mužem byl úpický Standa Šrůtek, který absentoval pouze na devíti akcích.

Pohárové závody jsou rozděleny do tří obtížnostních kategorií podle délky a náročnosti stoupání, umístění v nejnáročnější kategorii „super“ (letos 12 nejtěžších běhů) je ohodnoceno trojnásobkem bodů a v kategorii A (také 12 akcí) dvojnásobkem. Vítězi 26. ročníku Maratonstav Českého poháru v bězích do vrchu pro rok 2011 se stali v kategorii juniorů Filip Záveský (Iscarex Česká Třebová, 786 bodů ze 14 závodů), u mužů do 39 let Michal Horáček (Iscarex, 779/24), do 49 let Jiří Žák (Technika Brno, 859/21), do 59 let Aleš Stránský (Iscarex, 861/21), do 39 let Jiří Javůrek (Jiskra Horní Maršov, 853/19) a nad 70 let Ludvík Štrunc (AC Vrchlabí) 850/18).

Nejlepší juniorkou je Michaela Stránská (Iscarex, 560/7), ženy do 34 let vyhrála Jana Pechková (Maratonstav Úpice, 852/24), do 44 let Anna Krátká (TJ Svitavy, 795/15), do 54 let Radka Ottová (Maratonstav, 861/21) a nad 55 let Šárka Pechková (Maratonstav, 861/21).

Mistry kategorie OPEN se stali Michal Horáček a Táňa Metelková (SK Týniště nad Orlicí). Raritou je umístění rodiny Pechků: matka Šárka a dcera Jana vyhrály své věkové kategorie, otec František byl pátý mezi muži do 59 let a syn Petr se v kategorii do 39 let umístil jako druhý, navíc v OPEN kategorii bodoval na třetím místě!

Mezinárodní posun

Od loňského roku platí nová koncepce reprezentace v bězích do vrchu, které plně přešly pod gesci Českého atletického svazu. Znamená to podstatné zvýšení zájmu o výsledky ze strany svazových orgánů, větší materiální podporu včetně podpory finanční, na druhé straně bylo nutné změnit některé dosavadní stereotypy reprezentace. Jindřich Linhart, který od loňska zodpovídá za úsek běhů do vrchu, k tomu na kongresu poznamenal: „Bylo nutno změnit dosavadní systém kvalifikací na MS a ME dospělých a juniorů, jejichž termíny svaz určuje tak, aby zapadaly do celkové termínové listiny atletů. Je s tím více práce, ale organizátoři nám vycházejí většinou vstříc. Oni dobře vědí, že pokud získají pořadatelství kvalifikace, odrazí se to nejen na účasti, ale především na kvalitě. Letos uvidí kvalifikaci na ME Perná na Moravě a kvalifikace na MS byla přiděleno jesenickému Běhu na Šerák. Chtěl bych vyzdvihnout opravdu vzornou spolupráci s atlety TJ Šumperk, kteří upraví tratě podle našich požadavků.“

Představitelé ČAS hodnotí vrchaře jako nejúspěšnější složku běhů v letošním roce. Výsledky reprezentace byly letos skutečně dobré. Družstvo juniorů získalo naprosto nečekaně, ale zaslouženě stříbrné medaile na MS v turecké Burse, kde kromě toho na šestém místě v kategorii žen doběhla Pavla Schorná Matyášová a na devátém juniorka Hinterholzingerová.

Česká reprezentace se rovněž s úspěchem vyrovnala s nezvyklým prostředím mistrovství světa v albánském hlavním městě Tiraně. Pavla Schorná Matyášová zde doběhla dokonce čtvrtá, po zjištění dopinkového prohřešku Portugalce Gasparda se na desátou příčku posunul Robert Krupička, ale úctu a obdiv budí především nasazení celého ženského týmu, který musel bojovat naplno v duchu hesla „jedna za všechny“, protože byl pouze tříčlenný. A co dodat k morálním kvalitám Táni Metelkové, která doběhla sice na pokraji fyzického zhroucení a ještě hodinu po doběhu byla v péči lékařů, ale dokázala běžet tak, aby naše ženy po zcela rovnocenném souboji s mistryněmi světa Italkami uhájily druhé místo?

Běžci do vrchu byli letos oceněni v top 20 českých atletů, když Pavla Schorná Matyášová skončila se 45 body na 14. místě jako nejlepší vytrvalkyně vůbec, ženské družstvo z MS (Schorná – Sekyrová – Metelková) bylo se 42 body pouze o jedno místo zpět, Pavla se kromě toho umístila v popředí rovněž v kategorii „objev roku“ – a bodovali i junioři. Příznivec atletiky by z toho usuzoval, že běžci do vrchu mají podporu všech atletických funkcionářů a expertů. Bohužel nedávné trenérské sezení na závěr sezóny znovu potvrdilo, že „opozice“ přichází především z této strany. Pokud se v diskusi ještě v roce 2011 vyskytne názor, že „vrchy nejsou atletická disciplína“ a tento blud vyřkne dokonce renomovaný trenér, pak si buď dělá z kolegů legraci nebo – alespoň u mne – ztrácí punc odborníka.

„Na druhou stranu musím uvést, že se na svazu o vrchařích ví, máme podporu trenéra reprezentace Tomáše Dvořáka. Byly stanoveny minimální počty borců, kteří se z kvalifikací přímo nominují na ME a MS a tento počet může být na návrh vedení vrchů rozšířen o další běžce až do plného počtu členů jednotlivých družstev. Navrhujeme také, aby ČAS schválil vytvoření samostatné sekce běhů mimo dráhu, obdobně jako to mají už několik let chodci, protože problematika silničních a terénních běhů je přece jen specifická,“ říká Jindřich Linhart.

Co čekáme v příštím roce

Na domácích tratích to bude především 46 závodů Maratonstav Českého poháru, národní mistrovství se po několika letech znovu uskuteční v srpnu na Králickém Sněžníku. Za hranice vyjedou na vrcholný podnik jako první veteráni, jejich MS stylem nahoru – dolů proběhne již 19. května v Bühlertalském údolí v Německu, mládežnická soutěž pro 15–16leté adepty je připravena 24. června v Irsku, 1. července se koná mistrovství Evropy veteránů (nahoru) v rakouském Bludenzu, jen o týden později je plánováno mistrovství Evropy dospělých stylem nahoru – dolů, které po odřeknutí Portugalska nakonec uvidí turecké turistické středisko Denizli – Pamukkale 7. července a MS (nahoru) připravuje na začátek září Itálie. Hlavní vrchařskou sezónu uzavře 9. září MS v horském maratonu, dějištěm bude švýcarské město Interlaken a znalcům netřeba připomínat, že to bude v rámci proslulého Jungfrau maratonu.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 13.11.2011 09:54:32

Sobotní setkání běžců do vrchu v Úpici mělo tři části: ráno se konal výroční kongres organizátorů závodů Maratonstav Českého poháru v bězích do vrchu, dopoledne proběhl 38. ročník Běhu Dlouhými záhony a na něj navázalo odpolední slavnostní vyhlášení výsledků 26. ročníku poháru.
Odkaz na článek

avatar

10 km: 0:35:46 (2007)
půlmaraton: 1:15:50 (2007)
maraton: 3:00:58 (2008)

Iva Milesová žena 14.11.2011 18:41:24

Ví se termín MS v Itálii přesně? S organizátory Jungfrau asi nikdy nikdo nehne, aby dali termín třeba týden po klasickém MS. Počítám, že hodně vrchařských reprezentantů z různých zemí by si Jungfrau rádo dalo na závěr sezóny, a kombinace dobrého termínu a prestižního závodu jako Jungfrau by konečně přitáhla na MS v dlouhém běhu širokou špičku. Přiznejme si, že doposud kvalitu na akci honosící se názvem „MS v dlouhém horském běhu“ udávalo několik kvalitních běžeckých individualit, nikoli široké pole, jak by název MS zasluhoval. Ale holt chápu, že podnik jako Jungfrau je živ především z několikatisícové masy, a i bez reprezentantů běhajících klasická MS do vrchu si dokáže zajistit pozornost kvalitních borců. To je dlouhodobá otázka pro WMRA, kam vlastně chce svoje Mistrovství v dlouhém běhu dostat, zda půjde nadále spíše o doplňkovou akci, nebo zda ho bude chtít přiblížit kvalitou obsazení klasickým MS. Zatím termín a prestiž daného závodu (spíše než délka trati) rozhoduje o účasti nebo neúčasti elity.

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.