Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Rozlouskněte tajemství ořechů

Rozlouskněte tajemství ořechů
foto: Milan Arnošt

Vlastimil Chadim | 16.11.2011 | přečteno: 14340×

V předvánočním a vánočním období jich jíme více než obvykle. Chutnají a mají i řadu zdraví prospěšných účinků. Chrání srdce a cévy a jsou zdrojem vitamínů. U některých druhů je však namístě obezřetnost. Nahlédněme ořechům pod skořápku.

Ořechy považujeme za skvělý zdroj mono a polynenasycených mastných kyselin – tuků, které chrání lidský organismus před rozvojem kardiovaskulárních onemocnění.

Především mastné kyseliny řady omega-3 jsou v této oblasti nejúčinnější. Omega-3 mastné kyseliny jsou přínosné i po stránce fyzické výkonnosti. Předně působí vázodilatačně, což znamená, že roztahují cévy, jimiž pak může protékat větší množství krve k srdci a pracujícím svalům. Svaly tedy dostávají více kyslíku a živin.

Ořechy také podporují regeneraci, zvyšují citlivost tkání k účinku inzulínu. Tuky jsou rovněž významným zdrojem energie pro vytrvalostní běžce. Kombinace tuků a vyššího množství vlákniny však činí z ořechů náročněji stravitelnou potravinu. Proto je třeba vyhnout se konzumaci většího množství ořechů v posledním před- a v prvním potréninkovém jí­dle.

Pro sportovce i obecnou populaci jsou ořechy vítaným zdrojem celé řady dalších nutrientů – bílkovin, malého množství sacharidů, vitamínů (vitamíny řady B, vitamín E, kyselina listová, karotenoidy), minerálních látek (draslík, hořčík, vápník, fosfor, síra, zinek, u solených výrobků – chloridy a sodík) a stopových prvků (železo, měď, selen). Vysoký obsah hořčíku je výhodný při prevenci křečí, užitečný při neurózách.

Pro vysoký energetický obsah musí na nadměrnou konzumaci ořechů dávat pozor obézní jedinci a lidé redukující své tukové zásoby. Předností ořechů je nízká hodnota glykemického indexu – ořechy dobře a na dlouhou dobu sytí. Díky své vysoké nutriční hodnotě je dobré konzumovat ořechy v malých množstvích pravidelně, vícekrát za týden.

Pozor ale na prošlé a špatně skladované ořechy. Hrozí nebezpečí rozvoje plísní, které produkují aflatoxiny – látky s potentními karcinogenními účinky. Skořápkové ovoce je zdrojem řady sloučenin, které způsobují u senzitivních jedinců alergické reakce. Při alergiích na ořechy je třeba mít se na pozoru nejen před ořechy samotnými, ale také potravinami, při jejichž výrobě byly ořechy použity, třebaže jen jako minoritní surovina.

Mandle: 620 kcal/2590 kJ, 55% T, 19% B, 19% S, 7,5% vláknina. Hovoříme o nich jako o „králi“ ořechů. Svým složení patří mezi nejhodnotnější skořápkové ovoce (mimo jiné vyšší obsah omega-3 mastných kyselin, skvělý zdroj hořčíku).

Vlašské ořechy: 675 kcal/2830 kJ, 60% T, 18% B, 15% S, 6% vláknina. Mezi ořechy jeden z nejbohatších zdrojů omega-3 mastných kyselin. Vyšší obsah vitamínu E a dalších antioxidantů. Pomáhají redukovat krevní tlak při hypertenzi.

Arašídy – burské oříšky, podzemnice olejná: 600 kcal/2500 kJ, 47% T, 23% B, 20% S, 7% vláknina. Velmi bohatý zdroj vitamínu E, obsahují resveratrol, látku, která prodlužuje podle některých výzkumů bezchybnou funkci buněk a z tohoto důvodu se jí také říká látka dlouhověkosti. Obsahují vyšší množství bílkovin. Značná náchylnost k plesnivění. Z podzemnice olejné se připravuje také arašídový olej, arašídové máslo a mouka.

Lískové ořechy: 675 kcal/2830 kJ, 65% T, 14% B, 15% S, 7,5% vláknina. Vyšší množství vlákniny. Často se přidávají do čokoládových výrobků.

Pistácie: 645 kcal/2700 kJ, 55% T, 20% B, 17% S, vláknina 9%. Jeden z nebohatších zdrojů vitaminu E, vysoký obsah karotenoidů, rostlinných barviv s antioxidačním účinkem.

Pekanové ořechy: 735 kcal/3080 kJ, 70% T, 10% B, 13% S, 6% vláknina. Mezi ořechy největší množství karotenoidů.

Kešu ořechy: 580 kcal/2425 kJ, 45% T, 15% B, 25% S, 5% vláknina. Převaha mononenasycených mastných kyselin. Ty jsou zdraví prospěšné, chrání proti srdečním chorobám a ateroskleróze, tedy kornatění cév, způsobeném ukládáním tuku na nich. U nás častěji prodávané jako pražené a solené.

Makadamové ořechy: 750 kcal/3135 kJ, 73% T, 9% B, 9% S, 3% vláknina. Mezi ořechy nejvyšší množství tuků, mononenasycených mastných kyselin a celkové energie. Významný zdroj vitamínu E a vápníku.

Kokosový ořech: 700 kcal/2935 kJ, 65% T, 17% S, 8% B, 8% vláknina. Rarita mezi ořechy – vyšší obsah nasycených mastných kyselin než kyselin nenasycených. Proto považujeme kokosový tuk za aterogenní, tedy takový, který podporuje rozvoj aterosklerózy velkých tepen. Ateroskleróza je patologický stav, jehož příčinou je nadměrné ukládání tuku ve stěnách cév.

Kolové ořechy (kola): oproti ostatním ořechům přináší vyšší množství sacharidů. Kolové ořechy jsou značným zdrojem teobrominu a kofeinu, díky čemuž vykazují stimulační účinky. Dobře tiší žízeň, snižují pocit hladu.

Kaštan jedlý: 205 kcal/850 kJ, 3% T, 4% B, 40% S, 4,5% vláknina. Konzumují se až po tepelném zpracování – pečené kaštany. Rozemletím vzniká mouka (neobsahuje lepek). Výborný zdroj vitamínu E i vitaminu C. Tuků obsahují velmi malé množství.

Vlastimil Chadim, www.nutricoach.cz

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední

vlastimil chadim muž 16.11.2011 18:50:17

V předvánočním a vánočním období jich jíme více než obvykle. Chutnají a mají i řadu zdraví prospěšných účinků. Chrání srdce a cévy a jsou zdrojem vitamínů. U některých druhů je však namístě obezřetnost. Nahlédněme ořechům pod skořápku.
Odkaz na článek

avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 16.11.2011 19:21:21

Díky za sice krátký, ale pěkný článek. Co se příště zaměřit na luštěniny a zvláště jejich naklíčenou podobu? V zimě jsou jedinečným zdrojem energie, vitamínů a minerálů. Jen bych rád podotknul, že zásadní úlohu v odhalení závadných ořechů hrají příslušné úřady a prodejci. Spotřebitel, až na vizuální podobu – plíseň, povlak, nebo na zapách či cizí, zvláštní vůni, nemá šanci škodlivost ořechů odhalit. Vnější podoba je jen obrazem toho, co má potravina uvnitř. I tak bych ale považoval tuhle záležitost za marginální. Vezměte si, že maso zabitého zvířete podléhá od okamžiku jeho smrti neustálé hnilobě a proměně, ať už je zpracováno jakkoliv. Takového masa sní průměrný Čech kolem 90kg za rok, ořechů všeho druhu cca. do 500 gramů v případě, že se nejedná o vegana. Ten jich zkonzumuje až k 10 kilogramům. ;-)

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Sloviensko

rudo muž 16.11.2011 21:53:18

môj názor je, že naozaj surové čerstvé orechy sú to najzdravšie čo človek môže jesť

ale zároveň ak je orech chytený plesňami a inými mikrosajrajtami a-alebo je už zoxidovaný v dôsledky prístupu kyslíku svetla a teploty

tak je to snád to najjedovatejšie čo človek môže jesť.

osobne väčšine obchodov neverím, zoxidovaný orech sa pozná chuťovo a v obchode vždy ochutnám pred kúpou väčšinou orechy umývam v teplej vode je to dôležité

skúste si napríklad zaliat mandle vraicou vodou podobne ako sa zalieva káva, miešajte to niekoľko minú a potom odlievajte tú vodu – ako vyzera ? je to hnedé blato plné plesní hrdzí a čo všetko ?

poriadne vyumývané mandle majú úplne chuť a tiež stihnú pritom nasiaknuť vodu teda sčasti ožijú.

buráky nie sú orechy a napriek tomu že niektoré zdroje vymenovávajú všetky zdravé látky v nich, sú aj opačné názory že buráky obsahujú látky pre človeka toxické a to sa nemyslí tie burákové reakcie alergie ale škodlivosť pre každého, ľahko sa dá na sebe pozorovať ako po zjedení burákov poklesne energia a chuť k životu všeobecne a ten efekt môže pretrvávať niekoľko dní

v kultúrach zdravej stravy sa obyčajne buráky nejedia a ani židne výrobky z nich, to že sú burákové másla tak relkamované a predávané najmä akoze strava pre deti je len zákernosť systému.

lepšie ako orechy sú semiačka, napríklad tekvicové a slnečnicové semiačka zo šišiek borovice

a napríklad chiaseeds ktoré nezoxidujú ani po 5 rokoch a nemajú teda absolútne žiadne riziko ale chiaseeds treba dôkladne rozmočiť na rôsol

hempseeds sú tiež superzdravaá vecička

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Pardubice

10 km: 0:35:17
půlmaraton: 1:15:58

alfun muž 16.11.2011 21:53:55

Arašídy se řadí mezi luštěniny :-)

avatar

Sloviensko

rudo muž 16.11.2011 22:02:31

>> alfun, 16. 11. 2011 21:53:55

to áno sa ale nejedenia v stravovacích školách kde sa bežne je šoška a fazula a hrach

tak ako je soja škodlivá luštenina tak sú aj buráky škodlivá luštenina

podobne ako nie každá bobuľa na kríčku v lese nie je jedlá.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Šumperk

Celkem 1398 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:35:56 (2014)
půlmaraton: 1:19:25 (2014)
maraton: 2:50:44 (2013)

Kachnina žena 17.11.2011 14:27:17

Zdravím všechny. Chybí tu zmínka o para. Ty mám nejraději a jsem jich schopná sníst pytlík na posezení. Zdají se mi nejsladší. A přestože jsem všežravec, dopřeji si pytlík týdně. K.

Motto: Bis vincit, qui se vincit in victoria.
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 18.11.2011 10:17:10

>> Kachnina, 17. 11. 2011 14:27:17

Je to tak, jsou výtečné. V Africe jsou spolu s asi 200 druhy banánů základem výborné kuchyně ;-) Často ale kolísá jejich kvalita, a to bohužel špatným skladováním u prodejců. Jsou-li čerstvé, jsou skvělé.

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.