Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Wellness? Dělejte si dobře…

Wellness? Dělejte si dobře…
foto: Tree of Life resort, Lázně Bělohrad

Tomáš Nohejl | 22.11.2011 | přečteno: 5631×

Well being. Anebo „uspokojení a pohoda z impulsů psychických i fyzických“. Či „harmonie těla, mysli i ducha“. A ještě možná takhle až stroze „racionální kontrola zdraví“, čili „chováte se tak, jak vám dělá dobře.“ Příjemný trend náročné doby. Jemu je věnována čtvrteční konference na Palestře, Vysoké škole sportu a tělesné kultury v Praze – Hostavicích.

O potřebě polaskat tělo příjemnostmi a klidem věděli už ve staré antice. Moderní podoba později zvaná wellness spojila americký styl s britskou klubovou tradicí. A posunula se až do rekreačních resortů, kde mění strukturu starosvětského lázeňství. Nedivte se, že nejvíc wellness hotelů z odhadovaných osmdesáti tisíci na světě má Rakousko, až přes pět stovek.

Ale rostou i u nás. Prosím, ochutnejte. Nabízíme vám jeden konkrétní prožitek. Ale podobný můžete hledat i v dalších vysoce hodnocených českých wellness destinacích, například Svaté Kateřině na Vysočině i jinde. Anebo zkoušejte sami a napište nám o tom.

Do bahna!

Luxusní lázeňský dům Tree of Life vyrostl za třináct měsíců na břehu rybníka v Lázních Bělohradě, městečku-bráně do Českého ráje s víc než 130letou lázeňskou historií. Zdejší vodník Vodomil Pardoubský se jen divil. Už v roce 1888 tu objevila účinky sirno-železité slatiny pruská hraběnka Anna. Současné lázně hravě sklízejí evropská ocenění i certifikáty.

V prosklené concierge vás krátce odbaví – plán procedur si můžete objednat už předem mailem, nebo na místě probrat s odborníky. „Na stopadesát lůžek máme přes sto zaměstnanců. Host je osoba, okolo níž se točí svět,“ říká ředitel Štěpán Vele. Pak už stačí nasát vůni klidu a uvolnit se… Bazén s vířivkou, pak sauna dají spočinout tělu i hlavě drcené shonem metropolitní džungle. Večeře nabízí švédské stoly „zdravých“ jídel včetně mořských plodů, salátů a ovoce. Lahev vína doladí vstupní večer.

„Wellness v sobě skrývá několik prvků, které dohromady znamenají, že se člověk cítí dobře,“ potvrzuje později doktorka Jitka Ferbrová, předsedkyně dozorčí rady. „Tím prvním je určitý pocit naplnění. Druhým příroda smyslu přírodních zdrojů i prostoru k pohybu, potravin či prostředí. Třetím pak společnost podobně smýšlejících lidí, kteří jsou zdrojem pozitivní energie.“

Svůj směr najde každý. Nešťastník, bojující s obezitou. Přestresovaný manažer. Utahaná máma. Posmutnělý a osamělý senior. Ale i odpočívající sportsman. Většina může přijet na víkend s aktovkou, či kabelkou. Vše ostatní dostane.

Ráno začínám rasulbadem. V lázních tureckého hamamového typu dostanu misku se třemi kupičkami různě barevného bláta. Sednu si, pomatlám se a ve vlhkém 50stupňovém teple nechám působit… „Uvolňuje svalstvo a čistí pokožku, bude se vám to líbit,“ vysvětluje personál.

Poté vyrážím na vycházku do lázeňské bažantnice, místu známého běžeckého krosu i tenisového turnaje osobností. Půl hodinka minigolfu s dětmi, k tomu hrnek Anenského pramene přímo ze země.

Po obědě následuje oxygenoterapie. Hodinu inhaluju 95% kyslík. Metoda profesora Ardena zlepšuje paměť, spánek a výživu tkání. Proč ne?

S blížícím se přítmím se jdu lehce vyklusat. Potkávám osamělé postavy nebo tiché dvojice vracející se z procházky. Až podivný klid a silný vzduch působí téměř opojným způsobem. Až večer čeká první masáž. A hned zlatý hřeb – čokoládová! Regenerační, olejem z kakaových bobů. Německý lékař Klapp tady zavedl moderní wellness ošetření, objednat si můžete i kaviárem, nebo zlatým pudrem!

„Nejvíce žádané jsou různé druhy masáží, klasická, aromamasáž či masáž horkými kameny. Většina klientů vyhledává aktivity, kdy s nimi pracuje terapeut či masér. Velký zájem je i o exotické procedury jako je rasul, hamam, lulur a další,“ dodává doktorka Ferbrová. „Ale necháváme klienty vybírat podle toho, co je jim příjemné. Někdo chce v tichosti relaxovat, jiný být hýčkán.“

Jako Karlík po šichtě u pana Wonky padám do peřin…

Naučte se vyžadovat perfektní služby

U jídla, na kávě nebo na chodbách potkáte dvojice jasně vypadlé z ruchu všednosti, postarší hédonisty i páry s dětmi – vše v různých jazykových mutacích. „Skladba se mění. Ale přibývá cizinců i Čechů na dlouhodobé pobyty,“ potvrzuje ředitel Vele.

„České lázeňství prochází změnami a hledá koncept sdělitelný světu. Zařízení tu jsou vysoce kvalitní, ale úroveň služeb většinou velmi špatná,“ tvrdí doktorka Ludmila Vaňková, která působí v Global Spa Concepts v kanadském Vancouveru a přednáší o wellness po světě. Potvrzují to i průměrné ceny za celkovou, řekněme čtyřicetiminutovou masáž. Amerika 100 dolarů (tedy asi 1 800 Kč), Evropa 90 a Česko? Za 500 Kč ji pořídíte i v Praze…

Podle doktorky Vaňkové fungují dva modely – medical turismus, kdy klienti jezdí za lékařskými zákroky. A pak wellness a spa. Trendem je využívání přístrojů a technologií, pak také „antiaging“ – tj. jezdí lidé všeho věku. „A konkurence je obrovská, protože u špičkových služeb bývají vysoké náklady, tudíž malý profit. V Česku se jedná o dořešení otázky financování v době, kdy se státní podpora lázeňských programů pro všechny výrazně omezuje. Člověk se musí naučit platit, ale pak vyžadovat svoje. Kdo to nedokáže, nepřežije,“ dodává.

„Většina na to přichází, ale často záleží na úrovni cestovního ruchu,“ tvrdí Ferbrová. Zdejší resort může sloužit jako příklad. Tree of life, luxusní zařízení „all in one“ je jednou z pěti budov společnosti zdejších lázní. V těch dalších funguje dětská ozdravovna, nebo tradiční léčebná péče. Celkem nabízejí 500 míst různých úrovní.

V nedělním pošmourném dopoledni si na rozloučenou dávám ještě jako nášup voňavou jahodovou-čokoládovou koupel. Zachumlaný v dece v odpočívárně se pak těším, jak si aspoň část vůní přivezu v (na) sobě až domů.

A že mi chvíli vydrží. V duchu wellness filozofie aspoň v hlavě.

O čem se mluví ve světě wellness

Pokud chcete vědět víc, speciální studijní obor nabízí vysoká škola sportovní a tělesné kultury Palestra v Praze. Tady také 24. listopadu pořádají mezinárodní konferenci Wellness a biopsychologický kontext.

„Na základě dobrých zkušeností s výukou v bakalářském studiu specializace „wellness“ se chceme tentokrát zabývat především širokými kontexty wellness problematiky, od medicinsko-biologických, přes psychologické, pedagogické, sociální, technické, až k manažersko-organizačním,“ řekl profesor Václav Hošek, rektor VŠTVS Palestra.

Zahájení je plánováno na 9:30 hodin, registrace účastníků je od 9:00 hodin. Účast je bezplatná, účastníci se registrují na e-mailu vancl@palestra.cz.

Hlavními řečníky budou odborníci na wellness i ze zahraničí: Nejzajímavějšími vystoupeními mohou být „Balneologické aspekty wellness“ docentky MUDr. Dobroslavy Jandová z Kliniky rehabilitačního lékařství 3. LF UK Praha a FNKV. Nebo „Změna sedavého způsobu života – výzva pro odborníky v oblasti wellness“ Petera R. Rehora, Ph.D. z Dean of the Centre for Sport and Exercise Education, Camosun College z Kanady. Či „Trendy wellness v Rakousku“ od Nataschy Kames, zástupce skupiny Best Wellness Hotel Austria.

Průběh konference bude možno sledovat i jako video online přenos, který bude k dispozici na webových stránkách konference www.palestra.cz/wellness, kde je také celý program konference.

Wellness víkend Modelová nabídka Tree of Life resortu Lázně Bělohrad

Pátek Příjezd, ubytování Bazén, sauna, případně masáž Večeře

Sobota Snídaně 9.00 rasulbad 20 minut Pak klid v pokoji, procházka, oběd 13.00 oxygeno­terapie, hodina Odpočinek, lehký výklus nebo procházka Bazén večeře 20.00 Čokoládová masáž, 50 minut klid v pokoji, víno

Neděle Ráno výklus, dlouhá snídaně, odpočinek 11.00 aromatická koupel, 30 minut 12.30 oběd Pak odpočinek, lehká vycházka, odjezd

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 22.11.2011 09:35:21

Well being. Anebo „uspokojení a pohoda z impulsů psychických i fyzických.“ Či „harmonie těla, mysli i ducha“. A ještě možná takhle až stroze „racionální kontrola zdraví“, čili „chováte se tak, jak vám dělá dobře.“ Příjemný trend náročné doby. Jemu je věnována čtvrteční konference na pražské Palestře, Vysoké škole sportu a tělesné kultury v Praze – Hostavicích.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.