Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

„Běchovice“: tradice, kult i motivace

„Běchovice“: tradice, kult i motivace
foto: Miloš Bednář

Petr Kostovič | 29.11.2011 | přečteno: 3104×

Pod titulkem článku se skrývá název knihy autora Miloše Bednáře, kterou představilo ústecké vydavatelství European Science and Art Publishing na letošních „Běchovicích“. Přestože jde o slavný závod se 115letou tradicí, jde o první knihu, která mu je zasvěcena. Může být vhodným vánočním dárkem nejen pro ortodoxní účastníky Běchovic.

Čtenář bude mít určité potíže při jejím tematickém zařazení: je sportovní historií, atletickou statistikou, sociologickým rozborem životního stylu závodníků i psychologickým ponorem do jejich motivace. A protože autor učí na FTVS filosofii a etiku, nemůže chybět ani tato dimenze sportu obecně, atletiky zvláště a vytrvaleckého běhání zejména.

Kniha není kronikou závodu, přesto je jejích 122 stran historií nemálo prostoupeno. Autor mluví o „tresti“ historie, která se mu transformovala zejména do podoby tradice – ať už té „velké“, díky které závod přežil všechna protivenství a uchoval si unikátní nepřerušenost, tak i „malé“, jíž je míněna tradice osobní či rodinná. Přestože nejde o kroniku závodu, nalezne čtenář v knize jeden objev, kterým je nález pramene, potvrzujícího konání Běchovic i ve zpochybňovaném roce 1902.

Milovník sportovních statistik, zejména těch atletických, nebude rozhodně zklamán. Autor je budoval podle vlastních slov přibližně 30 let a podařilo se mu shromáždit unikátní soubor dat. V knize tak najdeme přehled 50 nejlepších výkonů v historii závodu, a to v kategoriích mužů i žen, ale ve stejném rozsahu i nejlepší výkony veteránů. Zastoupen je i hodně sledovaný přehled „věrných“ běžců s dvaceti a více účastmi, stejně tak jako statistika rodinných „rekordů“.

Rozfázování výkonnosti dokonce po jednom roce věku s uvedením vždy tří nejlepších v historii závodu (v intervalu 40–88 let) umožnilo sestavit graf, který je svědectvím poklesu výkonnosti v relaci k věku. Zaujala-li vás tato část, nalistujte stranu 51.

Autor fandí celoživotnímu sportování a „Běchovice“ považuje – díky neměnné trati – za dobrý test, jak na tom jsme a jak vzdorujeme poklesu výkonnosti se stoupajícím věkem. V této perspektivě považuje za „krále Běchovic“ nikoli třeba sedminásobného vítěze Róberta Štefka, ale Přemysla Dolenského, muže, který vyhrál všechny existující kategorie a dokázal vozit medaile po dobu 55 let. V roce 1946 vyhrál mistrovský závod a roku 2001 uzavřel ve věku 81 let svůj účet vítězstvím v kategorii nad 80 let. Ani na Štefka ale autor nezapomněl a spolu s Petrou Kamínkovou a Věnceslavou Pokornou zařazuje do knihy jejich profily v části věnované nejvýraznějším postavám závodu.

Kapitola „Výzkum motivace a některých prvků životního stylu běchovických věrných‘“ těží z dotazníkového šetření unikátní skupiny běžců, kteří dokázali zaběhnout „Běchovice“ nejméně dvacetkrát. Údaje poskytlo 168 z nich, tedy přibližně 76%. Překvapením jsou údaje o celoživotní kilometráži, které určitě přesahují představy laiků, ale pravděpodobně i atletických odborníků. Navíc byl patrně objeven světový „rekordman“ v této „guinessovské“ disciplíně.

Závěr knihy je fakticky o sportovním asketismu a autor se nevyhýbá ani temnějším stránkám běhání, jimiž jsou bolest, utrpení, zranění a smrt.

V knize najdete 16 barevných a 7 historických černobílých fotografií a množství barevných grafů, které doprovázejí statistické údaje. Za 199 Kč lze knihu objednat u vydavatele na webových stránkách www.dum-tisku.cz/knihy, nebo je k osobnímu odběru přímo u autora na FTVS UK, či v místě jeho bydliště (Praha 4 – Spořilov, Severní VI, č. 18) po telefonické (724119024) či mailové (milbed@volny.cz) domluvě.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 29.11.2011 20:12:40

Pod titulkem článku se skrývá název knihy autora Miloše Bednáře, již představilo ústecké vydavatelství European Science and Art Publishing na letošních „Běchovicích“. Přestože jde o slavný závod s 115letou tradicí, jde o první knihu, která mu je zasvěcena. Může být vhodným vánočním dárkem nejen pro ortodoxní účastníky Běchovic.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.