Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Dřina, litry potu, ale i zábava. To je bootcamp

Dřina, litry potu, ale i zábava. To je bootcamp
foto: archiv Hanky Dvorské

Daniela Havránková | 04.12.2011 | přečteno: 7982×

Máte chuť skutečně rozpohybovat své tělo a dostat se do kondice? Hledáte intenzivní cvičení, které by bylo vhodné téměř pro všechny? Nechcete sportovat sami, ale naopak zažít i spoustu legrace v partě? Pak zkuste tréninkový program bootcamp. Nabídka je bohatá, jistě si vyberete.

Co to je?

Ač to může znít trochu děsivě, bootcamp je mírnější forma tréninkových programů americké armády. Jeho efektivita spočívá především ve vysoké intenzitě cvičení. Pro účastníky je fyzickou i psychickou výzvou, člověka prostě „nakopne“ k aktivitě. A také může představovat vhodný doplněk k čistě běžeckému tréninku či pohybovou alternativu pro přechodné období na začátku zimy. Výhodou je, že se kurzy konají nejčastěji ráno, ale chce to vůli k rannímu vstávání – některé hodiny totiž začínají už v 6:15!

Slovo lékaře

„Pohyb patří mezi základní atributy-znaky existence člověka, proto musí být každodenní součástí života, pokud chce být daný jedinec duševně i tělesně zdravý a výkonný,“ říká docent Brandejský z Ústavu tělovýchovného lékařství 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Má kladný vliv i na psychiku a rozvíjí psychické vlastnosti, kterým se říká morálně-volní,“ pokračuje a dodává: „Kondiční pohybová aktivita má mít jako další součásti dynamické posilování a speciální gymnastická cvičení s protahováním a má být prováděna celoročně. Nemá být přitom jednostranná.“

K současné nabídce sportovních aktivit říká: „Existují různé pohybové systémy, které si kladou za cíl zvýšit tělesnou zdatnost a současně rozvíjet i duševní stránku člověka. Pokud splňují požadavky na přiměřenost, postupnost a soustavnost cvičení, na dostatečnou frekvenci, časovou délku provádění a individuálně vhodnou intenzitu, mohou být zdravotně prospěšné pro dříve neaktivního člověka a případně ho motivovat k závodnímu provádění sportu, který mu vyhovuje.“

Bootcamp v Čechách

Nápad organizovat bootcampy v Čechách dostal bývalý hráč ledního hokeje Jakub Makalouš. Koncept cvičení přivezl z Austrálie, v Praze pak začal poskytovat služby v oblasti fitness a wellness a vést kurzy BOOTCAMPS pod hlavičkou hesel: „Sami dokážete hodně, v týmu zvládnete cokoliv. – Stále je čemu se učit. – Soupeříte s vlastní vůlí a odhodláním. – Mějte svůj cíl, najděte motivaci.“

Tréninková jednotka základního programu original bootcamp trvá 75 minut, přičemž pokaždé má jinak kombinované a dávkované aktivity jako běh, dřepy, výpady, angličáky, sklapovačky, kliky, trénink v písku, trénink na schodech, medicinbaly, expandery, týmové hry, silová cvičení, balanční pomůcky, cvičení ve dvojicích a další.

Kromě základního modelu můžete zkusit i jiné programy jako vital bootcamp (jednodušší tréninky zaměřené spíše na techniku provedení a adaptaci na fyzické zatěžování), pilates bootcamp (rozvoj koordinace, síly, flexibility, posílení svalů a ohebnosti kloubů nenásilnou, ale účinnou formou) či in-line bootcamp. V nabídce jsou i soustředění na horách a další aktivity.

Společnost BOOTCAMPS disponuje početným týmem trenérů s různým zaměřením, kteří se ve vedení hodin střídají. Kurzy se nyní pořádají na různých místech v jedenácti městech republiky. Můžete také využít členství v klubu, které vám přinese řadu výhod.

Není bootcamp jako bootcamp

V komornějším duchu se odehrává BOOT CAMP s Hankou Dvorskou, multisportovkyní a filmovou kaskadérkou. Jeho předností je osobní přístup ke svěřencům a kamarádská atmosféra.

Je půl sedmé ráno. V šatně Tyršova domu na pražském Újezdě panuje čilý ruch. Cvičenci různého věku se chystají na hodinu, kterou vede. Chodí se tu třikrát týdně do tělocvičny nebo ven běhat.

„Naše cvičení probíhá v šestitýdenních cyklech. Za tuto dobu vám garantujeme zlepšení kondice. Cvičit s námi přitom může každý,“ představuje program Hanka Dvorská, 51letá žena malá vzrůstem, zato však s perfektně vyrýsovanými svaly po celém těle. A se zvučným hlasem, kterým s oblibou vypráví různé veselé příhody.

Svěřence jí pomáhá vést jen hrstka dalších zkušených trenérů, kteří se s vámi však velmi rychle skamarádí. Na úvodní pondělní hodině Dvorská vysvětluje nováčkům, co je čeká: „Dneska si dáme rozcvičku, ve středu nás čeká kruhový trénink a v pátek si vezměte věci na ven, půjdeme běhat na Petřín.“

BOOT CAMP s Hankou Dvorskou nenabízí jen základní cvičební cykly. Pravidelně se jezdí dračí lodě, zkusit si tu můžete i další sporty jako lezení, spinning nebo třeba nordic walking. A běžci pozor, specialitou je týdenní kurz běhu, což je každodenní ranní výběh do různých pražských lokalit. V zimě se vyráží do Krkonoš na běžky, v létě si můžete zkusit dokonce i triatlon.

Nabídka pokračuje…

Nováček mezi podobnými programy Bootcamp Praha byl založen v letos provozovateli velkého sportovního areálu na Praze 4. Obohatili zde dobře zavedený tenis a nohejbal o tento stále populárnější druh fyzické aktivity.

Kromě klasického bootcampu pořádá Bootcamp Praha i in-line bootcamp v několika pražských lokalitách. „Naši instruktoři vám poradí, jak na to a vše názorně ukáží. Pokročilé zase naučí nejrůznější fígle a triky, které vaše běžné bruslení promění v krasojízdu,“ slibují organizátoři na svých stránkách.

V pražských Havlíčkových sadech se zase koná Fitness Bootcamp. Pro ty, co nechtějí ráno brzy vstávat, nabízejí i kurzy vpodvečer. Také tu pomocí testů sledují od začátku vývoj vaší fyzické zdatnosti, takže si snadno ověříte, jak na tom se svou fyzičkou jste.

Programy bootcamp:

BOOTCAMPS

BOOT CAMP s Hankou Dvorskou

Bootcamp Praha

Fitness Bootcamp

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 09.12.2011 08:01:13

Máte chuť skutečně rozpohybovat své tělo a dostat se do kondice? Hledáte intenzivní cvičení, které by bylo vhodné téměř pro všechny? Nechcete sportovat sami, ale naopak zažít i spoustu legrace v partě? Pak zkuste tréninkový program bootcamp. Nabídka je bohatá, jistě si vyberete.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.