Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Metelková a Horáček jsou vítězi Iscarex Cupu

Metelková a Horáček jsou vítězi Iscarex Cupu
foto: Zdenek Krchák (vítěz Iscarex Cupu 2011 Michal Horáček)

Ivo Domanský | 09.12.2011 | přečteno: 7796×

Nebodovaným závodem Okolo Zlatého pásku v Němčicích u Litomyšle skončil letošní ročník Iscarex Cupu, jedné z největších a nejlépe organizovaných regionálních běžeckých soutěží. Absolutně nejvíce bodů získali Táňa Metelková (SK Týniště nad Orlicí) a Michal Horáček (Iscarex Česká Třebová).

Do poháru organizátoři zařadili více než čtyři desítky běžeckých závodů na silnici, na dráze a v terénu, konaných od března do prosince převážně v okrese Ústí nad Orlicí, dále na Rychnovsku, Svitavsku, Chrudimsku a Pardubicku. Velmi často jde o běhy s účastí několika stovek závodníků v kategoriích mládeže i dospělých. V Iscarex Cupu totiž soutěží nejmenší žáci a žákyně (atletické přípravky), dále všechny obvyklé žákovské a dorostenecké kategorie, junioři, juniorky a dospělí včetně veteránů nad 40, 50 a 60 let a veteránek nad 35, 45 a 55 let.

Z uvedeného vyplývá, že se jedná o akci pro několik tisíc běžců, jejíž pouhé pravidelné sledování vyžaduje hodně úsilí. Tuto „černou“ práci na sebe vzala českotřebovská firma Iscarex s. r. o., jejíž majitel Jan Šimůnek starší k tomu dodává: „Nikdo si neumí představit, jak je to náročné a že to firmu stojí i značné finanční prostředky. Trvám na tom, aby výsledky každého závodu byly zveřejněny na webových stránkách Iscarexu ještě v den konání. O víkendech, kdy se koná velká většina našich závodů, mají tyto stránky největší návštěvnost.“

Jedinou odměnou je pocit uspokojení z toho, jak roste zájem o zařazení do poháru a pomalý, ale stálý vzestup průměrné účasti. Běh se v regionu rozšířil také do menších obcí, kde se objevují noví organizátoři. Málokdo mohl předpokládat, že během pouhých několika let se členové TJ Orel Dolní Dobrouč stanou pořadateli veteránského mistrovství republiky nebo že k tradičním atletickým centrům přibudou třeba Králíky, Černovír, Líšnice nebo Heřmanice.

„Samozřejmě ne všechno je úplně růžové. Letos například organizátor běhu do vrchu Jablonné – Jamné – Suchý vrch oznámil pouhý týden před dnem konání, že závod bez náhrady ruší z ekonomických i osobních důvodů. My se s tím ale nespokojili a oslovili jinou skupinu běžců, která v daném městečku působí. Díky jejich pochopení se závod konal v plánovaném termínu a k plné spokojenosti závodníků.“

Také letos již běžci nenajdou v termínovce Iscarex Cupu dva závody. Po 20 letech bohužel končí Jarní kros v Chocni.

„Díky městu u nás sice získal stadion umělý povrch, ale lidí, ochotných něco udělat zadarmo ve volném čase v Chocni bohužel ubývá. Rodiče dětí mají zájem o spolupráci, ale jen dokud jsou jejich děti v žákovských družstvech. Když odrostou, ztrácejí rodiče zpravidla o další práci zájem,“ tvrdí poněkud posmutněle dlouholetý funkcionář choceňského Spartaku Jaromír Kopecký.

Dodejme, že místo do Chocně pojedou běžci v příštím roce do Jaroměře, kde právě s mládeží místní oddíl při TJ Sokol pracuje dlouhodobě koncepčně a už letos připravil zkušební ročník nového krosu. Podobné je to v Králíkách, kde také skončila tradice pětky na dráze, jejíž pořadatelství převzala Hvězda SKP Pardubice.

Sobotní zakončení Iscarex Cupu se přes dílčí problémy neslo v radostné náladě. Potřetí se sešli účastníci v němčickém kulturním domě a ani letos nebyli ochuzeni o doprovodný kulturní program. V průběhu odpoledne byli oceněni vítězové ranního závodu a celkově nejlepší běžci příslušných kategorií. Do bohaté tomboly byli zařazeni běžci a běžkyně, kteří startovali nejméně ve dvanácti pohárových závodech.

Jedná se sice „jen“ o regionální soutěž, ale přesto si vítězové a vítězky zaslouží, aby byli uvedeni jmenovitě. Možná, že se s některými dnešními žáky a žákyněmi setkáme po několika letech v atletické reprezentaci České republiky.

Význam Iscarex poháru jako vzorové soutěže pro běžce, řízené v amatérských podmínkách bez nadsázky profesionálně, totiž přesahuje hranice regionu, v němž se běhy konají.

Rozsáhlý materiál o regionálních běžeckých pohárech čtěte v čerstvém čísle časopisu Běhej, které je právě na stáncích, nebo si ho můžete objednat v redakci.

Muži absolutní pořadí

  1. Michal Horáček (Iscarex)
  2. Radek Hübl
  3. Martin Moravec (oba Jiskra Ústí nad Orl.)

Ženy absolutní pořadí

  1. Táňa Metelková (SK Týniště nad Orl.)
  2. Anna Krátká (TJ Svitavy)
  3. Denisa Kozáková (Hvězda SKP Pardubice)

Muži do 39 let

  1. Michal Horáček (Iscarex)

Muži 40–49 let

  1. Martin Vacek (Iscarex)

Muži 50–59 let

  1. Aleš Stránský (Iscarex)

Muži 60–69 let

  1. Jaroslav Šafář (NAA Ústí nad Orl.)

Muži nad 70 let

  1. Václav Brádle ( Sokol Chuchelná)

Junioři

  1. Filip Záveský (Iscarex)

Ženy do 34 let

  1. Lenka Dušková (Iscarex)

Ženy 35–44 let

  1. Táňa Metelková (SK Týniště nad Orl.)

Ženy 45–54 let

  1. Jana Matyášová (Orel Dolní Dobrouč)

Ženy nad 55 let

  1. Marie Chaloupková (Iscarex)

Juniorky

  1. Kristýna Martincová (Jiskra Ústí nad Orl.)

Vítěze dorosteneckých a žákovských kategorií, jakož i další pořadí Iscarex Cupu najdou zájemci na uvedených stránkách pořadatele.


WEB ISCAREX CUPU

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 30.01.2013 18:46:26

Nebodovaným závodem Okolo Zlatého pásku v Němčicích u Litomyšle skončil letošní ročník Iscarex Cupu, jedné z největších a nejlépe organizovaných regionálních běžeckých soutěží. Absolutně nejvíce bodů získali Táňa Metelková (SK Týniště nad Orlicí) a Michal Horáček (Iscarex Česká Třebová).
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.