Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kde jsou hranice v užívání vitaminů?

Kde jsou hranice v užívání vitaminů?
foto: Petr Kostovič

Robert Žižka | 08.01.2012 | přečteno: 18421×

Objemový trénink, přitom absence slunečních paprsků a útoky virů. Imunitní systém běžce je v zimě oslaben. Řada z nás se snaží ochránit jej preventivně užíváním vysokých dávek vitamínů, minerálů a dalších výživových doplňků. Děláme dobře? Možná tímto způsobem svůj organismus spíše zatěžujeme.

Na zvýšené užívání vitaminových preparátů se zaměřil Robert Žižka z webového portálu www.magazinzdravi.cz. Sám je vyznavačem běhu. Přinášíme jeho článek v nezkrácené podobě.


Není jednoduché toto téma objektivně zhodnotit. Kde má člověk hledat pravdu? Problémů je hned několik.

Po mnoho let v každé zemi odpovědné orgány (u nás Ministerstvo zdravotnictví, ve Spojených státech Národní akademie věd) stanovovaly takzvané výživové doporučené dávky (VDD), které udávají pouze minimální doporučené množství pro vitamíny a minerály. Přitom se však neuvádí horní hranice bezpečného množství té či oné látky. Důvodem je mimo jiné i ten fakt, že vitaminy jsou považovány spíše za potravinu než za lék.

Jaké tedy mohou být důsledky nadbytku vitaminů a minerálů? Poměrně rozšířený je názor, že vysoké dávky některých vitaminů nebo minerálů mohou zabránit vzniku takových onemocnění, jako rakovina, srdeční choroby a osteoporóza. Nadbytek jednoho vitaminu nebo minerálu ale může narušovat vstřebávání jiných. Například nadbytek železa může snižovat vstřebávání zinku. Přemíra zinku zase narušuje vstřebávání mědi.

Čtyři vitaminy jsou rozpustné v tucích (vitamin A, D, E a K). Jejich přebytek nelze vyloučit, a tak je ukládán v tělesném tuku. Megadávky vitaminu A (dvacetinásobek doporučené dávky) mohou způsobit bolesti hlavy, suchou kůži, popraskané rty, bolesti kloubů a vypadávání vlasů. Těhotné ženy, které by užívaly tak vysoké dávky vitaminu A, mohou ohrozit zdraví svého plodu.

Megadávky vitaminu D (tři až pětkrát vyšší než doporučená dávka) mohou poškozovat vnitřní výstelku tepen a dokonce podporovat rozvoj aterosklerotic­kých plátů.

Vitaminy rozpustné ve vodě (B komplex a C) byly dlouho považovány za bezpečné, protože se předpokládalo, že jejich nadbytek může být vyloučen moči. Toto pravidlo přestalo platit v roce 1983, kdy se potvrdilo, že nadměrné dávky vitaminu B-6 mohou způsobit poruchy nervového systému. Nadměrné dávky ve vodě rozpustných vitaminů způsobují, že organismus začne velice plýtvat v hospodaření s nimi.

Megadávky vitaminu C mohou rovněž u některých lidí vyvolat vznik ledvinových kamenů. Nikdo také neví, jaké jsou důsledky dlouhodobého užívání megadávek různých vitaminů a minerálů. Zde se dostáváme na neprobádanou půdu. Proto někteří odborníci přirovnávají konzumaci nadměrného množství vitaminů a minerálů k svévolnému nezodpovědnému užívání léků.

Existuje tedy bezpečný způsob, jak si zajistit dostatek vitaminů a minerálů? Nejpřirozenějším a ideálním zdrojem všech živin by pro nás měla být strava. Přirozené potraviny jsou jich plné, a navíc ve formě a množství odpovídajícím potřebám organismu. Jakmile začneme ze stravy oddělovat jednotlivé složky a koncentrovat se pouze na ně, vždy je reálné nebezpečí, že porušíme přirozenou rovnováhu.

Mohou být někdy vitaminové tablety i prospěšné?

Problémem není to, když si člověk dá každý den multivitaminovou tabletu obsahující vitaminy, minerály a další stopové prvky v množství přibližně odpovídajícím VDD. Vitaminové doplňky mohou být dokonce dobrou pomocí při nemoci či v zimním období při nedostatku ovoce a zeleniny.

A co je pravdy na tom, že větší dávky vitamínů nám pomohou lépe zvládat stres a dodají nám vitalitu? Zatím neexistují vědecké důkazy o tom, že by vitaminové a minerálové přípravky objektivně zvyšovaly vitalitu a odbourávaly stres. Tyto látky totiž nepůsobí na náš organismus žádným mystickým způsobem. Jejich nadbytek nezpůsobí zrychlení biologických pochodů v organismu, stejně jako více benzinu v nádrži nezpůsobí, že auto pojede rychleji, než kolik mu dovolí výkon motoru. Energie pochází ze sacharidů (obsažených v obilovinách, luštěninách a bramborách), ne z vitaminů a minerálů.

Každý z nás potřebuje vitaminy a minerály k životu a optimálnímu zdraví – stačí však jen velice malé množství. Kde lze nalézt nejvíce vitaminů a minerálů? Základním kamenem zdravé výživy je pestrost. Následující tabulka ve stručnosti ukazuje, které potraviny obsahují nejvíce vybraných vitamínů či minerálů.

zdroj: www.magazinzdravi.cz

Anketa

Jak doplňujete v zimním období vitamíny?

Celkem hlasovalo 107 uživatelů.

Komentáře (Celkem 11)

Nalezené položky: 12 První Předchozí | 1 | Další Poslední

žíža muž 10.01.2012 16:42:46

V zimě, období častých chřipek a nachlazení, máme tendenci preventivně zvýšit dávky vitaminů. Tisíce lidí se dnes snaží dosáhnout optimálního zdraví užíváním jejich vysokých dávek. Přidávají i minerály a další výživové doplňky. Patříte mezi ně i vy? Možná tímto způsobem svůj organismus spíše zatěžujete.
Odkaz na článek

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 11.01.2012 08:26:18

Kdyz uz tady ten clanek mame rad bych se zeptal na par doplnujicich informaci, ktere mi nejsou z clanku jasny.

Naopak to, ze kdyz sezeru denne 20nasobek VDD, (co se da jedine tim zpusobem, ze si dam cca 20multivitaminovych tablet), mi zrovna neprospeje, to jsem malinko tusil uz predtim. ;)

Jak je to se zvysenou potrebou vitaminu a mineralu u sportujicich lidi? Porad jsem slisel, ze je vyssi a zdalo se to logicke. Nedavno jsem ale z dost duveryhodneho zdroje prisel na myslenku, ze naopak sportujici clovek s dobrou kondici a zdravim muze potrebovat techto latek mene, protoze jeho telo funguje effektivneji (vim je to zjednodusene receno, ale podstata je snad jasna).

Dale by me zajimalo co je to IU, proc v tabulce udavate neco v standartnich hmotnostnich jednotkach a neco v IU? Taky mi tam chybi alespon to VDD, v te tabulce.

No a nakonec, proc na 100kcal, neslo by to na gramy? Takhle kdyz chci vedet kolik mrkve mam snist abych pokryl denni spotrebu vitaminu A tak potrebuji zjistit:

  1. kolik jednotek je VDD
  2. kolik je to IU
  3. kolik kcal ja 100g mrkve
  4. a pak si jeste tu mrkem odvazit

O dost praktictejsi by bylo napsat ze denni davka vitaminu A je v x gramech mrkve, si myslim.

avatar

Pierrot muž 11.01.2012 09:48:57

>> SlavoK, 11. 01. 2012 08:26:18

Máš úplnou pravdu, informační úroveň článku není zrovna vysoká. Mě navíc připadá podezřelá ta „oficiální“ tabulka a to kvůli hodnotám železa ve špenátu. Je dávno prokázaným faktem, že špenát není v tomhle ohledu nijak výjimečný (i když jinak obsahuje mnoho dalších potřebných látek). Je ale možné, že hodnoty jsou uváděny správně a mě mate ten přepočet na kcal. Nějak si nedokážu představit v kolika gramech té které zeleniny se skrývá 100kcal. Jak sám autor správně píše, kalorická hodnota se odvíjí od objemu cukrů..

avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 12.01.2012 13:22:13

>> SlavoK, 11. 01. 2012 08:26:18

IU jsou „mezinarodni jednotky“ a je zvykem nektere stopovejsi prvky v nich uvadet (tuto jednotku najdes napr. i na multivitaminovych doplncich). Presny prepocet IU na gramy zalezi od te ktere latky, jsou to vetsinou mikrogramy.

Jinak ta spotreba asi zalezi od role te ktere latky v tele. Jestlize je jeji role predevsim jako katalyzator, tak se pri procesech nezpracovava (to uz je tak nejak definice katalyzatoru – latka, ktera se ucastni nejake reakce, ale neni v te reakci premenovana) a logicky ji pri vetsim mnozstvi opakovani procesu nepotrebujes zas tak zavratne vice. To doporuceni o zvyseni mnozsvi vitaminu pro sportovce vychazi podle me z teorie, ze nektere vitaminy funguji take jako antioxidanty a ze sport zvysuje oxidativni stres. V takovem pripade by skutecne platilo, ze sportovci potrebuji tech latek vice. Ovsem o oxidativnim stresu toho vime zatim ve skutecnosti hodne malo na nejake sireni podobnych teorii. Protoze napr. zvysene davky antioxidantu se neukazaly dlouhodobe jako prevence nemoci zpusobenych oxidativnim stresem.

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 12.01.2012 13:32:04

>> Pierrot, 11. 01. 2012 09:48:57

100 kcal je min ctvrt kila spenatu, coz uz je slusna porce. Pak ma mozna nejvice zeleza:-)

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 17.01.2012 14:48:14

Souhlasim s kolegy vyse, ze informacni uroven clanku neni nejvyssi. Me osobne chybi v tabulce udaj, kolik potrebuji dane latky na den. Jako clovek, co ji pestrou, relativne zdravou stravu (kazdy obcas zamlsa, osmazi, ale v globale…), bych ocenila, kdyby tam byly pridany sloupecky 2 – denni potreba a mnozstvi mrkvi/pomeran­cu/paprik na den. Jsem normalni clovek, nenosim s sebou vahu a zajimalo by mne, kolik ZHRUBA paprik ci mrkvi musim za den snist, abych mela dost vitaminu C/A. Ano, vim, ze produkty jsou ruzne velike atd., ale obycejny clovek chce vedet orientacne, zda je to 1, 2 ci 3 mrkve. Vedecke hledisko je uzasne, ale jsme lidi. Hodne piji kozi mleko a vzadu na lahvi je krom infa o slozeni napsano mnozstvi latek v ml vyrobku, denni potreba a kolik % d.spotreby je v jedne sklenici napr.200ml. A to pro mne, bezneho, nevedeckeho cloveka je nej udaj. To same maji i nektere jogurty.

Samozrejme, z hlediska sportovce chapu, ze bych mela mit prijem vyssi, ale jak jsme cetli, ani to neni jiste. Vyse zvyseneho prijmu se dle mne odviji od mnozstvi zateze a to je individualni. Tam uz clovek, co bere sport jo vazne zajde na sportovni vysetreni jednou rocne a pritom s nim proberou i slozeni krve a mnozstvi prvku…

Co se tyce energetickeho prisunu vitaminu. Z vlastni zkusenosti myslim, ze to funguje. Kdyz jsem koupila odstavnovac, nepremyslela jsem nad energii. Myslela jsem na vitaminy a to, ze je to zdravejsi nez 100% dzus. Byl unor. Po tydnu zuriveho odstavnovani ( ⇒ nadseni z nove masinky) jsem mela energie na rozdavani. Kolegove v praci se ptali, co delam, ze ze mne energie a vitalita jen zari. Odstavnuji porad, v zime kazde rano, v lete tak 3* do tydne a pokud jsem unavena, misto kafe ci „koly“ si radeji odstavnim 3 pomerance. Me to pomaha. Dnes to muze byt i placebo, ale pred 3 roky to byl holy fakt. Dodani energie mi na mysl pri nakupu ani neprislo. Vrele tak doporucuji vsem bezcum!!!!

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 17.01.2012 15:06:23

>> ANK, 17. 01. 2012 14:48:14

Jaky druh ostavnovace mas a co v nem odstavnujes? Docela me to zajima, u me porad vitezi lenost v priprave jidla, obzvlast techle zdravych svacin. Tak kolikrat si koupim mrkem abych si ji treba nastrouhal s jabkem vecer k televizi a dopadne to tak ze snim cokoladu – protoze rozbalit a sezrat je mnohem jednodussi – a vyhazuji plesnivou mrkem. :(

Mate taky podobny problem s prechodem na zdravejsi stravu?

avatar

Celkem 348 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:55 (2011)
půlmaraton: 1:39:41 (2012)

HuhlaVlk žena 17.01.2012 16:06:49

Zdravim, podle me je to clanek s uplne nulovou vypovedni hodnotou. Neni to text ani pro laiky ani pro zasvecenou populaci. Tabulka je smesi nekolika hodnot, ze kterych si bezny clovek neudela zadnou predstavu a ten text obsahuje spoustu balastu a znamych veci. Udavat mnozstvi vitaminu na kcal potrviny me prijde naprosta blbost. Ja se v tom sice orientuji, protoze energeticke hodnoty jednotlivych veci pomerne hodne znam, ale bezny lidi tohle vubec neresi. Tohle lidem nepomuze, ty hcteji jednoducha informace, tak aby nemuseli premyslet. Takze kolik ceho maji snist. A pokud se jim tohoto navodu nedostane, podle me stejne radeji sahnou po multivitaminech v tabletach, ktere jsou casto jeden velky podvod, protoze nejsou nijak kontrolovane.

avatar

Brno

10 km: 0:36:12 (1999)
maraton: 3:06:00 (2000)

martin76 muž 17.01.2012 16:24:49

>> SlavoK, 17. 01. 2012 15:06:23

zakladem je tu cokoladu vubec nemit doma:)! mam podobny problem, ze vzdycky doma neco k te televizi (filmu na pc) najdu. jednou okurku, jindy klobasku, vcera zapomenutou kukurici na popcorn… ale treba dneska uz to vyjde..:).

Motto: i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergillia v originále
avatar

Pierrot muž 18.01.2012 09:52:16

>> SlavoK, 17. 01. 2012 15:06:23

Odšťavňovač mám taky, pořídit se dá poměrně levně. Ale doporučuji nekupovat ty úplně nejlevnější, protože nemají moc velký výkon a tudíž i efektivitu. Největší překážkou každodenního používání je samozřejmě lenost. Nejhorší je fáze úklidu, protože je třeba přístroj pečlivě umýt a v rozloženém stavu nechat uschnout. Na druhou stranu, šťáva z něj je skvělá a lze dělat různé mixy (nejradši mám červenou řepu s jablkem). A když se odšťavní mrkev, dají se z odpadní dužniny upéct výborné koláčky..

avatar

Ústí nad Labem

Celkem 10140,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:13 (2015)
půlmaraton: 1:40:37 (2012)

Verda1973 žena 23.01.2012 17:55:16

Clanek nic moc, to je fakt. Spise bych se zamerila na prisun vitaminu, mineralu a dalsich nezbytnych latek z prirodnich doplnku stravy jako jsou zelene potraviny a podobne vyrobky, nabidka je siroka. Neobsahuji zadne pridatne latky a nezatezuji organismus, protoze nejde o zadne extrakty ani synteticke latky. Je nesmysl si myslet, ze dnes to jde bez doplnku stravy a ve sportu uz vubec ne. Telo namahou vice starne a je nutne doplnovat antioxidanty a dalsi latky. Samozrejme na skladbe stravy zavisi nejvic, ale i tak stravou nedame proste do tela vse, co potrebujeme.

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 23.01.2012 19:59:29

>> SlavoK, 17. 01. 2012 15:06:23 Ahoj, promin, byla jsem pryc. Osobne mam Catler, ktery je docela drazsi, ale myslim, ze i bezne vyrazne levnejsi znacky jsou dnes uz dost dobre. Asi bych nebrala ten nejlevnejsi, jde o to, kolik zvladne dostat z ovoce/zeleniny „vody“, ale obecne se dnes uz fakt prodavnuji dobre vyrobky.

Odstavnuji hlavne kombinace vice veci: napr. mrkev, pomeranc, jablko(obcas pridam zazvor) / mrkev, celer, petrzel / ananas, kiwi / mrkev, cervena repa…mnozstvi vzdy zalezi dle toho, kolik chces udelat. Na radu lekare pridavam do stavy vzdy trochu vody kvuli kyselosti. Na nastartovani po ranu neni nic lepsiho. Dobre je, ze spotrebujes i treba uz mekci pomerance, mandarinky…co se nestihlo snist. A v manualu jsme mela spoustu prvotnich kombinaci k inspiraci.

Nejvetsi problem je asi v udrzbe. Ja davam do odpadniho „kose“ sacek, co to pochyta a to, co je v odstavnenych castech oplachnu. Jednou tydne pak vezmu pekne poradne v mycce. Samozrejme krom strouhaci casti, tu drbu hned a poradne. :-))

Motto: Petit cheval de manege :-)
Nalezené položky: 12 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.