Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Řezáč byl třetí na Marcialonze, vede oba dálkové poháry

Řezáč byl třetí na Marcialonze, vede oba dálkové poháry
foto: archív behej.com

Tomáš Nohejl | 29.01.2012 | přečteno: 2643×

Stanislav Řezáč dojel stejně jako loni třetí v Marcialonze, legendárním italském dálkovém běhu na 70 km. Drží se tak v čele FIS Marathon Cupu i série Ski Classic – tady má stejně bodů jako dnes vítězný Jörgen Aukland.

Oproti Jizerské 50 si pořadí vyměnili. Norský fenomén Petter Northug skončil při své laufařské premiéře desátý, odpadl v závěrečném stoupání do Cavalese. Další Češi nedaleko za ním – 21. Petr Novák a 23. Martin Koukal.

„V posledním kopci nastoupil Jörgen s Ahrlinem a trochu nám poodjeli. Snažil jsem se dotahovat, předstihl jsem Ahrlina, ale mě se vyvezl na patkách Andres Aukland,“ popsal rozhodující moment slavné klasiky Řezáč. Podél trati mu fandily desítky českých fanoušků s vlajkami.

Úvodní „stoupací“ část do Canazei držela pospolu asi šestnáctičlenná skupina. „Jelo se tvrdě, ale držel jsem se dobře. Měl jsem dost sil, mohl jsem i tahat a taky měl výborné lyže,“ vyprávěl Řezáč. Ještě ráno za tmy zkoušel jeden pár připravený bývalým Northugovým servismanem Gronaasem. Na poslední chvíli se však rozhodl pro vlastní pár bez vosku. A uspěl. Zato Martin Koukal si stěžoval na namazané lyže pro klasický styl, ne pouze soupaže. „Do kopce jsem se držel vepředu, ale prvních pět kilometrů sjezdu na přírodním sjezdu z Canazei mě odpáralo, na umělém už to zase jelo.“

„Z kopce tempo trošku kleslo, sníh byl rychlý a nikdo nechtěl moc tahat,“ říkal Řezáč. „Bez výborně udělaných lyží by se nedalo udržet.“ Z kopce dolů okolo Predazza na 40. km se sjely dvě skupiny, které vydržely až pod poslední asi 3 km serpentiny do Cavalese. „Byla to šílená dřina, na kopci před cílem jsem se málem pozvracel,“ komentoval solidní výsledek Petr Novák.

Bratři Auklandovi byli šťastní. „Báli jsme se Standy, ale dokázali jsme to,“ radovali se. „Petter (Northug) se držel vzadu ve skupině už byl hodně unavený od Moliny před závěrečným kopcem. Je to prostě jiný typ závodění. Na Vasaloppetu bude mít víc šancí,“ uvažoval Andres Aukland. „Ale konkurence je tady rok do roku větší.“

Závod v nádherné atmosféře a záplavě slunce absolvovalo téměř osm tisíc lyžařů. Z nich bylo přes tisíc Norů, a třetí nejpočetnější zemí s téměř dvěma stovkami účastníků bylo Česko. Mezi nimi i Kateřina Neumannová.

Příští závod Ski Classics a FIS Marathon Cupu se jede za týden – König Ludwig lauf 50 km klasicky v německém Obermmergau.

Kompletní výsledky na www.skiclassics.com, nebo www.worldloppet.com

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 15.12.2014 21:04:11

Stanislav Řezáč dojel stejně jako loni třetí v Marcialonze, legendárním italském dálkovém běhu na 70 km. Drží se tak v čele FIS Marathon Cupu i série Ski Classic – tady má stejně bodů jako dnes vítězný Jörgen Aukland.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.