Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak vybírat běžecké boty

Jak vybírat běžecké boty
foto: Hana Šlegrová

Josef Rendl | 29.03.2012 | přečteno: 25491×

Výběr běžeckých bot není úplně jednoduchá záležitost. Během několika let se k nám na sportovní trh dostalo kolem tří desítek firem, které každoročně chrlí množství nových kousků. Každá z nich pracuje na inovacích, více či méně úspěšně sleduje poptávku a potřeby zákazníků a svou roli jistě sehrává i konkurenční boj. Než vyrazíte na nákup, projeďte si internet, poptejte se kamarádů spoluběžců nebo si prostudujte dostupnou literaturu.

Máte-li možnost navštívit běžeckou speciálku, neváhejte

Nedávno jsem podnikal nákup v jednom nejmenovaném obchodě, kde kromě bot na outdoorové sporty bylo možno dostat i boty na běhání. Obsluhující personál mě trochu překvapil. Dozvěděl jsem se totiž, že existují boty s pronací a že je to vlastně asi nějaká nemoc, kterou zjistím, když si stoupnu bos na podlahu. Máte-li možnost navštívit běžeckou speciálku, určitě neváhejte. Zvlášť v případě, kdy ještě nemáte tu svojí „proběhanou“ botu, která vám sedí a nepřináší vám kromě potěšení z běhu také zdravotní obtíže.

„Lidé se mne často ptají na příčinu bolesti zad a dalších tělesných partií. Když vidím jejich boty, ve kterých běhají, nemusím ani dělat žádnou speciální fyziologickou diagnostiku,“ říká pražský fyzioterapeut. Ve specializovaném obchodě pracují lidé, kteří mají svůj život velmi často provázaný s během. Účastní se závodů, vedou běžecké tréninky a každodenně řeší běžecké záležitosti. Mají k dispozici moderní diagnostické přístroje, na kterých rozeberou váš běžecký styl. „Tyto přístroje nám pomůžou při určení daného došlapu běžce. Ale samotný výběr bot je pak další kapitola,“ říká asistent prodeje běžeckého vybavení Michal Markup. Na pečlivý rozbor pojmů jako je pronace a supinace zde není dost prostoru. Ale je dobré s těmito pojmy umět pracovat.

Zamyslete se, kde budete běhat nejčastěji

Kdysi jsem si pořídil boty se silnou podporou pro vnitřní část chodidla a jako „neutrální“ běžec jsem si po jednom delším tréninku lízal rány ještě další dva týdny. Dnes mám tyto boty na chalupě a raději v nich už jenom chodím. Dobré je rozmyslet si, kudy a jak budete botu prohánět. Chcete-li střídat terény, je dobré zkusit „obojživelníky“. U běžek se jim říká kombi. Když není široká stopa na skate, v klidu se v nich sklouznete i v klasické stopě. Někdy to ale má trochu háček a máte-li závodní ambice, mohou se vám tyto boty jevit jako „kočkopes“. Když vběhnete do náročnějšího terénu, drsnější typ podrážky vám neslíbí úplnou stabilitu. A jdete-li s nimi na silniční závod, nebude valivý efekt dopad-odraz také úplně ideální. Všechno má své výhody a nevýhody.

Na výběr vašich bot si udělejte dostatek času

Měl jsem možnost navštívit pár běžeckých speciálek v jiných evropských zemích. Velmi mě nadchla hlavně možnost se ve zkoušených botách proběhnout na přilehlém atletickém oválu. Určitě to zvyšuje šance na to, že vám boty padnou. U nás je toto ještě hudba budoucnosti, ale chci tím naznačit, že je dobré si nechat na vyzkoušení dostatek času. Mít možnost se v klidu v prostoru prodejny projít, protáhnout a neunáhlit se s nákupem. Aspekt času hraje při výběru bot další důležitou roli. Je něco jiného mít k dispozici asistenta prodeje po delší čas, kdy mu můžete v klidu povyprávět o své běžecké minulosti, možnostech či ambicích, než když je obchod plný lidí a personál je rád, když najde ve správné krabici správnou botu. Pracovník v běžecké speciálce Martin Bouzek k tomu říká: „Stává se mi, že se sem lidé vracejí. Velmi mě to těší a je to pro mě satisfakce. Uvědomuji si, že to není jen o prodávání, ale především o sdílení běžeckých zážitků.“

Nepodceňujte význam odlišností u jednotlivých bot

Běžecká bota hraje důležitou roli při vašich pocitech z běhu. Běžíte třeba v krásném prostředí alpských úbočí a nově koupené boty začínají tlačit. Krása panoramat ustupuje do pozadí. A tu přicházejí myšlenky, jak a kudy co nejdřív zpátky do chalupy nebo hotelu. To samé platí i pro závody. Když boty sedí tak, že je skoro necítíte, můžete se soustředit plně na svůj výkon a soupeře. V opačném případě je to spíš boj se zbytečně způsobenou bolestí. Přeji vám tedy dobrý výběr bot. Ať vám boty násobí radost a potěšení z tohoto krásného sportu.

Před nákupem si zkuste odpovědět na těchto pár otázek

Jste začátečník nebo už máte s během zkušenosti? Jaký terén převládá na vaší běžecké trase? Znáte typ vašeho došlapu? Kolikrát v týdnu vybíháte? Plánujete i nějaké závody? Máte oblíbenou značku? Kolik do bot chcete investovat? Máte nějaké zdravotní problémy, které jsou patrné při běhu?

Článek je volným zpracováním textu, který brzy vyjde v Nákupním speciálu Behej.com

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 25.03.2012 21:30:51

Výběr běžeckých bot není úplně jednoduchá záležitost. Možná to souvisí i s ne úplně nepatrným finančním výdajem, ale tuto stránku věci teď nebudu řešit. Během několika let se k nám na sportovní trh dostalo kolem tří desítek firem, které každoročně chrlí množství nových kousků. Každá z nich pracuje na inovacích, více či méně úspěšně sleduje poptávku a potřeby zákazníků a svou roli jistě sehrává i konkurenční boj. Než vyrazíte na nákup, projeďte si internet, poptejte se kamarádů spoluběžců nebo si prostudujte literaturu. Té už dnes také není na pultech knihkupectví málo.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 502 km
Minulý měsíc 0 km

tom_777 muž 26.03.2012 10:00:23

hlavně se milí začátečníci naučte běhat správně, jinak si způsobíte strašlivý zdravotní komplikace.

Začal intenzivně běhat na podzim poté co jsem po veliký bouračce přerušil závodění na kole (hobby, ale pár okresních diplomů mám) Vytrvalost slušná, takže nebyl problém hned začít s hodinou i dvěma běhu. Dokud jsem běhal v keckách za 20euro co jsem kdysi koupil u číňanů ve španělsku tak mě jen bolely nohy. Po koupi super odpružených bot renomovaný značky, jsem si protrpěl několik měsíců v bolestech… samozřejmě jsem zrovna začal běhat zimní krosy a tak jsem pěkně zvyšoval objemy atd… až mě postupně začaly bolet kyčle a musel jsem začít pauzírovat a jednoho dne den po dvouhodinovým výklusu kolem řeky jsem zjistil, že nemůžu běžet a ani vlastně chodit…

teď se učím běhat, abych si neublížil, je to důležitý narozdíl od bot, to je jen komerční výplach mozků

http://www.youtube.com/watch?…

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.