Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRAŽSKÝ PŮLMARATON: Je tady závod. Máte co na sebe?

PRAŽSKÝ PŮLMARATON: Je tady závod. Máte co na sebe?
foto: Martin Symon

Tomáš Nohejl | 28.03.2012 | přečteno: 7942×

Stačí se jen rozběhnout, že? Ba ne, byť patří běh mezi nejméně náročná sportovní odvětví, co se materiálního vybavení týká, vyplatí se dodržovat základní pravidla. Nejen pro trénink, ale zejména pro závod. Ať vaše ambice sahají od rekordních zápisů až k pouhému přežít. Všechno si pěkně prubněte předem, ať poznáte sami, co vám vyhovuje. Vezměme to odspodu, tedy od toho nejdůležitějšího, od nohou.

Boty

To je základ. Neplatí, že ty nejvíc odpružené ušetří nejlíp klouby. A že ty nejlehčí zrychlí váš krok. Hledejte někde mezi, zkoušejte a myslete na kvalitu. Ne každý potřebuje speciální závodní modely. Zvlášť pokud nejste zvyklí, brzy byste se v nich odrovnali. Ale také neběhejte v těžkých a tvrdých sportovních botách určených spíš pro chůzi do terénu. Slušné boty slušných značek stojí od dvou do čtyř tisíc korun. Nechte si poradit ve specializovaných obchodech, záleží i na tvaru chodidla, tzv. supinaci nebo pronaci. Při tréninku střídejte víc párů. A na závod zvolte ten prověřený, prošlápnutý. Snižujete riziko puchýřů, otlaků a rozedřených pat. Pamatujte na o něco větší velikost, při delším běhu nohy otečou. A neběhejte v oblíbených botách do úplného roztrhání, to už mají svůj život za sebou. Jsou „rozkeclé.“

Vložky do bot

Schválně: Argumenty výrobců o podpoře chodidla na míru znějí racionálně. Ale na druhou stranu, proč byste si do boty za dva a půl tisíce – bez označení polotovar – měli kupovat ještě vložky pomalu za stejnou cenu? Zaručená rada neexistuje.

Tkaničky

Pořádně zavažte. Přidejte druhý uzel pojišťovák a přesahující konce zastrčte nad jazykem. Utíkající tkaničky už dokázaly přivést řadu běžců k psychiatrovi. Triatlonisté používají „rychlovazače“, koupíte v turistických prodejnách.

Ponožky

I tady se kvalita platí. Měly by sedět pevně, ale netáhnout. Lepší funkční materiál, běžecké ponožky mají zpevněnou patu i špičku, proužky pro snazší odvod vlhkosti. Propocená bavlna se shrne, tlačí a způsobí puchýře. Nebo se rychleji protrhne. Používají se i kompresní podkolenky (cena přes 600 až do 1000 Kč), které podporují rychlejší cirkulaci krve a zpevňují zatížená lýtka. To není jen retro móda „golden seventhies“

Trenýrky

Speciální běžecké jsou lehoučké jako vánek. Mívají už všité prádlo z funkčního materiálu. Ne každému však „sluší“. Pamatujte však, že delší nohavice mohou po delší době dřít přes stehna, zpocené jsou těžší a obtěžují. I v teple se používají krátké „elasťáky“, které lépe přilnou, vydrží a odpadá tření. Oproti cyklistickým nemají sedací vložku, většinou se berou „naostro“. Jak je libo.

Triko

Bavlněné reklamní tričko s propocenými mapami? Byli byste sami proti sobě. Opět volte funkční materiál. Většina firem má více modelů do různých teplot, ale s podobnou funkcí. Vyzkoušejte, zda při opakovaném pohybu zpoceného podpaždí líp sedí tílko bez rukávů, nebo s rukávy. Na maraton si muži často oblepují prsní bradavky, protože prosolené triko je dokáže nepříjemně rozedřít. Dámy používají speciální sportovní podprsenky, které drží jejich pýchu i odvádějí pot.

Běžecké dresy nejsou úplně na tělo jako cyklistické, ale nemusí zase zrovna povlávat. Při delším běhu, což už je i desítka, se vždy dostatečně prohřejete. Hrozí spíš jen profouknutí případným ledovým vichrem. Při květnovém maratonu v Praze se málokdy použije víc než jedna vrstva, naopak při půlmaratonu koncem studeného března často. Pohodlné jsou cyklistické návleky na ruce, stahují se jednodušeji než další triko s dlouhým rukávem. V bundách, ani lehkých šusťačkách, se závod neběhá. To je zkrátka „out“.

Brýle

Otázka pocitu i nutnosti. Kdo je zvyklý na kontaktní čočky, neváhá. Tmavé brýle sportovních designů nejen chrání proti slunci, ale také tak trochu přispívají ke koncentraci od „řeči očí“ s okolím. Prověřte, jak se potíte a zamlžujete. A mějte jasno, kam případně brýle úplně odložit (kapsička na dresu, za gumu trenýrek), aby vás neobtěžovaly, pokud půjdou z obličeje pryč.

Čepice s kšiltem, nebo čelenka

Především brání potu, stékajícímu do očí. Kšilt pomáhá stejně jako brýle k soustředěnosti. Někoho zase „cosi“ na hlavě rozptyluje. Jednoduché řešení: Vyzkoušejte předem.

Hodinky, sportester

A zase: každý podle svého. I světový rekordman Patrick Makau nenosí ani hodinky, ruší ho. Umění porozumět vlastnímu tělu nahradí sportester při volbě tempa. Hrudní pás může překážet, pažní pásek rozhazovat koordinaci.

Ledvinka

Netřeba. Ani camelback – zásobník v podobě batůžku na vodu na záda. Vody a iontových nápojů bývá po trati dost, obvykle po 2,5 kilometrech, na delších tratích se pije i cola. Dva tři pohotovostní gely, nebo tablety proti křečím zastrčíte do kapsičky u trenýrek. Víc dostanete na občerstvovačkách. Desítku byste měli zvládnout bez nich, půlmaraton podle potřeby. Maraton už určitě i s energetickou tyčinkou, banánem, kouskem čokotky. Nebo i pár sousty chleba se šunkou a hlty nealkoholického piva na uklidnění žaludku, rozblázněného sladkými ionťáky.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 28.03.2012 10:45:38

Stačí se jen rozběhnout, že? Ba ne, byť patří běh mezi nejméně náročná sportovní odvětví, co se materiálního vybavení týká, vyplatí se dodržovat základní pravidla. Nejen pro trénink, ale zejména pro závod. Ať vaše ambice sahají od rekordních zápisů až k pouhému přežít. Všechno si pěkně prubněte předem, ať poznáte sami, co vám vyhovuje. Vezměme to odspodu, tedy od toho nejdůležitějšího, od nohou.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.