Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Český vrchařský pohár míří do zahraničí

Český vrchařský pohár míří do zahraničí
foto: archív závodu Cena Iscarexu

Iva Tržilová | 13.04.2012 | přečteno: 4039×

Český pohár v běhu do vrchu je u nás co do počtu závodů nejrozsáhlejším seriálem. Pokud držíte termínovku letošního již 27. ročníku, jistě vás upoutá hned několik novinek. Seriál 47 závodů je dosud nejvíce, co tento pohár pamatuje. Nabízí silniční i terénní běhy, některé vás vyženou na těžké, jiné na méně náročné kopce, zkrátka každý si najde to svoje. Jedno mají společné – všude kolem vás je jen krásná horská příroda, která v tu chvíli patří pouze běžcům. A co teprve ten pocit, když se ocitnete nahoře v cíli!

Trhákem poháru je první ročník utkání Polsko- Česko – Slovensko. Jde o unikátní projekt, v němž tyto státy zahrnou do svých vrchařských pohárů i jeden závod z partnerské země. „O realizaci tohoto projektu jsem usiloval celých pětadvacet let, co existuje vrchařský pohár. Jsem nadšený, že to po dlouhých jednáních konečně vyšlo,“ říká Karel Šklíba, duchovní otec vrchařského poháru a zakladatel tohoto sportovního odvětví u nás.

Pohár byl tak okořeněn o Běh na Sněžku z města Karpacz a o Běh na Poludňový Grúň. Oba se vzdáleností i převýšením řadí k těm jednoznačně nejnáročnějším. Česká republika přispěla během Janské Lázně – Černá hora, který v minulých letech hostil mistrovství České republiky v běhu do vrchu. „Díky zahraniční účasti očekáváme až tři sta závodníků v hlavním závodě, což je téměř o třetinu více než v minulých letech,“ těší se organizátor závodu Šklíba.

Poláci už na Sněžku běhají řadu let a závod mají zařazený do poháru horských maratonů. Našim pořadatelům se ještě závod na nejvyšší horu Česka uskutečnit nepodařilo. Snaha byla, avšak jednání vždy zastavilo zamítavé stanovisko správy KRNAPu. Do Polska to ostatně není daleko a každoročně se najde pár Čechů, kteří si nenechají ujít výzvu 14,3 kilometrů s převýšením 1 164 metrů. Loni zde čtvrtý skončil letošní vítěz Pečecké desítky Ondřej Fejfar.

O trochu dál je to na Poludňový Grúň – vrchol, který se tyčí nad Vrátnou dolinou ve slovenském pohoří Malá Fatra. Běžce tam čeká „pouhých“ 4,2 kilometru, zadarmo to ale nebude. Trať vede svahem, na kterém byste v zimě našli sjezdovku, čemuž odpovídá převýšení 740 metrů.

Podle Karla Šklíby jsou extrémy přesně to, co běžce láká. Toho, že by závodníky odradila větší vzdálenost na místo konání, se nebojí. „Pro lepší motivaci k tak dlouhé cestě jsem se domluvil s Jánem Bakytou, pořadatelem horského běhu Pruské – Vršatec, že svůj závod uskuteční o stejném víkendu. Běžci budou mít možnost udělat si výlet na Slovensko a spojit jej hned se dvěma závody. V Pruském pak bude připraveno ubytování a následující den se přesuneme do Vrátné, odkud se běží na Poludňový Grúň.“

Letos je Český vrchařský pohár bohužel také o jeden závod chudší. Po závodu Výprachtice – Buková hora, který zmizel z termínovky loni, se letos neuskuteční ani Lom – Loučná 956. Důvody vysvětluje pořadatel na svých stránkách.

Novinkou v českých luzích a hájích je druhý ročník závodu 2hrady z Bradlecké Lhoty přes hrady Bradlec a Kumburk. „K zařazení závodu do poháru nás přesvědčily kladné ohlasy na první ročník,“ říká Šklíba. Závod je dlouhý 7,2 kilometru a má převýšení 385 metrů.

Kvalifikační závod na Mistrovství Evropy v běhu do vrchu již podruhé připraví pořadatelé z AK Perná. Poběží se po trati oblíbeného Běhu na Děvín, který se nyní vzhledem k termínu ME koná již 26. května pod názvem Běh přes Tabulovou horu, a trať bude přizpůsobena kritériím odpovídajícím trati mistrovství, které se letos běží stylem nahoru – dolů.

Z kvalifikace by měla vzejít výprava čtyř mužů, čtyř žen, čtyř juniorů a tří juniorek, kteří nás budou reprezentovat 7. července v tureckém Denizli – Pamukkale. Jistou nominaci mají ale jen první dva závodníci a v kategorii juniorek pouze vítězka. O dalších pak rozhodne Český atletický svaz na základě výkonu na nominačním závodě či případného návrhu na divokou kartu, tedy automatické nominace na základě dřívějších umístění.

Kvalifikace na vrchařské mistrovství světa obstará Běh na Šerák, který měl loni při svém prvním ročníku velmi dobré reference na práci pořadatelů z TJ Šumperk. Klasická 12,5kilometrová trať o 1 165 metrech převýšení jistě bude dostatečným prubířským kamenem pro adepty, z nichž se maximálně šest mužů, čtyři ženy, čtyři junioři a tři juniorky podívají do italského Temu – Ponte di Legno.

Stejně jako u ME mají účast jistou pouze první juniorka a v ostatních kategoriích první dva, o dalších rozhodne až konečná nominace Českého atletického svazu.

Pořadatelské žezlo mistrovství České republiky v běhu do vrchu, které se letos koná v jubilejním dvacátém ročníku, letos převzal českotřebovský Iscarex team a uskuteční se v rámci závodu Cena firmy Iscarex Dolní Morava – Králický Sněžník. Po třech letech se tak vrchařské mistrovství vrací do terénu, což může ve výsledcích hodně zamíchat kartami.

Populární „Králičák“ je ryze terénní záležitost s krosovým terénem v první části a poměrně prudkým stoupáním od 8. kilometru. Pořadatelský tým v čele s Janem Šimůnkem starším má s pořádáním větších akcí bohaté zkušenosti. V loňském roce měl v režii kvalifikační závod na MS v běhu do vrchu v České Třebové a předloni se kvalifikace na stejnou akci konala na Králickém Sněžníku.

Ostatně vrchařské republikové mistrovství už Králičák také jednou zažil, a to v roce 2005. Po závodě bývá tradičně připraven bohatý kulturní program a štědrá tombola, takže je na co se těšit.

Na závěr jedna smutná zpráva. Jak jistě víte, v únoru nás nečekaně opustil Milan Krupka, kamarád, nadšený běžec a pořadatel závodu Cena Tolštejnského panství v Jiřetíně pod Jedlovou. Po doběhu závodu, který se letos koná 14. dubna jako 1. ročník memoriálu Milana Krupky, se uskuteční poslední rozloučení. Organizace závodu se ujal Milanův syn David Krupka, který navzdory prvotním zprávám o konci oblíbeného závodu přislíbil jeho pořádání i v dalších letech.

TERMÍNOVKA SAUCONY ČESKÝ POHÁR V BĚHU DO VRCHU 2012

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

itrzilova 10.04.2012 10:30:16

Český pohár v běhu do vrchu je u nás co do počtu závodů nejrozsáhlejším seriálem. Pokud držíte termínovku letošního již 27. ročníku, jistě vás upoutá hned několik novinek. 47 závodů je dosud nejvíce, co tento pohár pamatuje. Nabízí silniční i terénní běhy, některé vás vyženou na těžké, jiné na méně náročné kopce, zkrátka každý si najde to svoje. Jedno mají společné – všude kolem vás je jen krásná horská příroda, která v tu chvíli patří pouze běžcům. A co teprve ten pocit, když se ocitnete nahoře v cíli!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.