Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Olympijský den slavily na Strahově tři stovky běžců

Olympijský den slavily na Strahově tři stovky běžců

Ivo Domanský | 21.06.2012 | přečteno: 4187×

Běh olympijského dne se ve středu konal v celkem patnácti českých a moravských městech, ale pouze ten pražský se může pochlubit již 25 ročníky. Druhé čtvrtstoletí běhu se neslo ve znamení velké účasti (304 běžců na startu, 297 v cíli) a velmi kvalitních časů vítězů Petra Pechka (Maratonstav Úpice) 32:26 a Kamily Gregorové (A. C. TEPO Kladno) 37:20, mimochodem nejlepších, kterých bylo dosaženo v posledních pěti ročnících.

Odpolední bouřková fronta se jako zázrakem vyhnula hlavnímu městu a na „větrné hoře“ panovalo atypické bezvětří. Před další frontou se však pohyboval teplý vzduch, který značně ztěžoval dýchání především méně připraveným závodníkům.

Fronta ostatně vznikla i u prezentace, kde se poprvé v historii pražského závodu rozdávaly závodníkům čipy. Nakonec museli pořadatelé start rozumně posunout o 10 minut na 18:10, kdy už byli všichni odbaveni. Díky kvalitní logistice byla k dispozici již krátce po startu celá startovní listina.

Pechek se s dusnem vypořádal

O dvojnásobném maratonském mistru Petru Pechkovi je známo, že na něj vedro zpravidla nepůsobí tak negativně jako na jeho soupeře. Čerstvé páté místo z republikového šampionátu na 5 000 m ve Vyškově je toho určitě důkazem. Bylo jasné, že ze soupeřů je mu výkonnostně nejblíže mladý brněnský atlet Lukáš Olejníček (AC Mor. Slavia Brno). Přihlásil se také loni druhý Aleš Drahokoupil (Atletika Chrudim), zatímco Jiří Wallenfels (Sokol Král. Vinohrady), který byl od ročníku 2008 nepřetržitě mezi prvními třemi muži, letos vynechal pro únavu, která po nedělní Konopišťské desítce dosud neodezněla.

Na metě pátého kilometru při obrátce do druhého pětikilometrového okruhu byla v čele za 15:57 dvojice Pechek – Olejníček, jejíž tempo udával úpický maratonec. Na třetím místě běžel osamocený Drahokoupil, následován silnou čtyřčlennou skupinou, v níž byli Adam Kouba (AK Most), Američan žijící v Praze Daniel Noah, veterán Antonín Klika (Lokomot. Beroun) a Milan Janoušek (USK Praha). Mezi ženami byla jasně v čele Gregorová, běžící v početné skupině mužů, před Šibravovou a Loskotovou (výborně běžící Chorvatka Katarína Lovrantová byla sice nakonec v cíli třetí, ale nemohla být klasifikována, protože přišla pozdě na start a běžela bez čipu).

Spokojenost v cíli

Druhá polovina závodu žádné překvapení nepřinesla. V pohodě běžící Pechek setřásl Olejníčka, který nakonec proběhl cílem o 35 vteřin později. „Měl jsem v plánu prolomit hranici 32 minut, ale asi to dusno mi v závěru sebralo potřebné síly. A běželo se mi hůř o samotě v druhé polovině závodu,“ kvitoval svůj výkon favorit závodu Pechek. Drahokoupil bez problémů udržel třetí místo, čtvrtý finišoval Kouba, pátý Noah, šestý Klika (zároveň 1. veterán nad 40 let) a sedmé místo zbylo na Janouška.

Druhý ve čtyřicátnících byl Michal Kovář. „O víkendu jsem trénoval s triatlonistama v Jestřebí na Kokořínsku a několikafázový trénink s pořádnou porcí kilometrů dal zabrat. Ale dva dny regenerace mi asi dneska stačily,“ říkal spokojeně v cíli. Do desítky se ještě vešli osmý Antonín Rektor, devátý byl vítěz z roku 2008 Petr Havelka a desátý Jiří Kabelka.

Orientační běžkyně Gregorová dneska nenašla konkurenci

Jedna z nejlepších českých vytrvalkyň současnosti, opora extraligového A. C. TEPO Kladno Kamila Gregorová sice neohrozila skvělý traťový rekord Jarmily Urbanové z roku 1987(!) 36:27, k němuž se na pět vteřin přiblížila v roce 2008 pouze Ruska Olga Firsová, přesto však časem 37:20 byla o třídu rychlejší než její předchůdkyně z posledních tří ročníků. Za ní doběhla Lenka Šibravová (Hvězda SKP Pardubice) v čase 39:18 a navázala tak na svá dvě druhá místa v letech 2010–2011.

Gábině Loskotové (TT Lipno) patřilo celkově třetí místo a zároveň prvenství v kategorii žen nad 35 let, když jí v cíli naměřili 41:07. „Jsem na mateřské a na pořádný trénink není zdaleka tolik času jako dřív. Jela jsem teď pár kratších triatlonů a jsem ráda, že se můžu aspoň trochu hýbat,“ nechala se slyšet jedna z nejúspěšnějších triatlonistek české historie na Ironmanské Havaji.

Celkově čtvrtou ženou v cíli byla další triatlonistka, vítězka ze Strahova před dvěma lety, Jitka Šimáková (HiSport Praha) 41:55, pátá skončila ultramaratonkyně Michaela Dimitriadu (Želvička team) 42:37 a šestá doběhla Soňa Rybáčková (MK Kladno) za 43:49.

Obligátní tričko s emblémem a osvěžení pod fotbalovou hadicí

Tričko s emblémem Běhu olympijského dne se letos dostalo na většinu startujících, což jistě přispělo ke spokojenosti závodníků stejně jako občerstvovací stanice na trati a dostatek tekutin v cíli.

Redakce v akci

Redakce Behej.com měla včera početné zastoupení. Ivo Domanský komentoval, Pepa Rendl a Bára Soukupová běželi a Lenka Horká coby členka organizačního zajišťovala potřebný pitný režim závodníků.

Podařené loučení Pavla Frčka

Tímto ročníkem se s organizací pražského Běhu olympijského dne loučil ing. Pavel Frček (po 25 letech!), pomyslné žezlo přebírá ing. Martin Holan. Pokud jste tak ještě neučinili, doporučuji kliknout na článek o vzniku a historii BOD z pera Pavla Frčka.

výsledky

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 21.06.2012 11:00:23

Běh olympijského dne se ve středu konal v celkem patnácti českých a moravských městech, ale pouze ten pražský se může pochlubit již 26 ročníky. Druhé čtvrtstoletí běhu se neslo ve znamení velké účasti (304 běžců na startu, 297 v cíli) a velmi kvalitních časů vítězů Petra Pechka (Maratonstav Úpice) 32:26 a Kamily Gregorové (A. C. TEPO Kladno) 37:20, mimochodem nejlepších, kterých bylo dosaženo v posledních pěti ročnících.
Odkaz na článek

avatar

8. 4. 1992

Celkem 2538,38 km
Minulý měsíc 0 km

Valor muž 21.06.2012 14:36:04

Budou někde k dispozici fotky ze závodu? Díky

avatar

Ústí nad Labem

Celkem 30811 km
Minulý měsíc 217 km
10 km: 0:39:10 (2015)
půlmaraton: 1:28:27 (2011)
maraton: 3:13:01 (2015)

1bubo.bubo muž 21.06.2012 15:21:34

Motto: There is no failure, only feedback. (Mark Allen)
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.