Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na keltském Plešivci první kroměřížský Blaha a mladičká Beshirová

Na keltském Plešivci první kroměřížský Blaha a mladičká Beshirová
foto: Jan Herda

Josef Rendl | 06.07.2012 | přečteno: 7473×

Desátý ročník závodu Lochovice-Plešivec je Přebor Středočeského kraje a patří do seriálu běhů do vrchu Kopec. Skvělé zázemí v lochovické zasedačce sousedící s restaurací, možnost sprchy a dobrá organizace při prezentaci pod taktovkou Iva Domanského.

Na svátek dne upálení mistra Jana Husa se téměř 150 bežkyň a běžců přišlo poprat s náročnou tratí okořeněnou třicítkou celsiových stupňů ve stínu. „Zkusili jsme první kilometr po silnici a to vedro se skoro nedá,“ glosovali při předzávodním rozklusu nevidomý Honza Říha a jeho vodič Honza Škrabálek, známý paraglidista-běžec. Až poněkud komicky mohlo působit, jak se hloučky běžců choulí do menších stínů blízko startovní čáry.

Hodinu před polednem poslala místostarostka vesnice Lochovice početné startovní pole ke zteči historického, keltskými legendami opředeného brdského vrchu Plešivec. Na plakátech závodu je popsán jako ten nejkrásnější. Ale na to teď závodníci určitě nevzpomněli. Hned v první zatáčce dvou úvodních kilometrů málem došlo ke karambolu, kdy slečna za volantem neodhadla nenadálou situaci a někteří závodníci byli rád, že před jejím vozem stihli včas uskočit.

V prvních minutách závodu se na čele usadil papírový favorit Tomáš Blaha z AK Kroměříž, sledován bok po boku Milanem Hochmutem ze Spartaku Rožmitál. Další dvojku se ztrátou pár desítek metrů tvořili „domácí“ Erwin Beshir a Honza Boček. Po dvou kilometrech se konečně vbíhalo do lesa a dalo se trochu zapomenout na nemilosrdně pražící slunce a nepříjemné pozvolné stoupání na asfaltce. Další čtyři kilometry trasy už zůstaly na měkkých lesních cestách. Bylo třeba dávat pozor na pletence kořenů a množství borových šišek. Jeden špatný krok a hrozila luxace kotníku. Že je to opravdu přebor Středočeského kraje v běhu do vrchu bylo jasné, neboť kromě několikametrových rovinek šlo o velmi poctivé a neustálé stoupání. Včerejší průtrž mračen rozblátila některé úseky, a tak bylo potřeba si někde i trochu zaskákat.

Mezi první trojicí závodníků se postupem času vytvořily téměř minutové rozestupy, které vydržely až do cílové rovinky na vrcholu. Blaha potvrdil roli favorita a v čase 24:17 jasně zvítězil. „Před závodem jsem si trochu myslel na překonání traťového rekordu Petra Pechka (23:04 z roku 2009, pozn.red.), ale neznalost trati a hlavně to vedro mi v tom asi zabránily,“ byly první cílové dojmy vítěze. Pro další medailová umístění si doběhli Hochmut a Boček.

První mezi čtyřicátníky a celkově čtvrtý se na vršku objevil nestárnoucí Erwin Beshir. V cíli se pár minut vydýchal a už se mohl radovat z vítězství své talentované dcery, teprve juniorky Carmen. Druhé Janě Pechkové (sestra známého maratonce Petra Pechka, který zítra běží na ME v běhu do vrchu v Turecku) dala půl minuty. Třetí v ženské kategorii byla Iva Tržilová, jejíž reportáže ze závodů si můžete číst na našem webu.

Tradiční občerstvení vodou u krásného výhledu ze skalní rampy a možnost koupele v blízkém Smaragdovém jezírku byly zaslouženými bonusy pro všechny doběhnuvší. Párek s pivem v lochovické restauraci a pro tři nejlepší v každé kategorii pěkný dárkový balíček obstaraly tečku za desátým ročníku zajímavého běžeckého klání.

FOTOGALERIE

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 06.07.2012 15:45:34

Desátý ročník závodu Lochovice-Plešivec je Přebor Středočeského kraje a patří do seriálu běhů do vrchu Kopec. Skvělé zázemí v lochovické zasedačce sousedící s restaurací, možnost sprchy a dobrá organizace při prezentaci pod taktovkou Iva Domanského.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.