Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

První závod před vámi? Co dělat a čemu se vyhnout

První závod před vámi? Co dělat a čemu se vyhnout
foto: Martin Symon

Daniela Havránková | 28.08.2012 | přečteno: 14939×

Stal se z vás běžec, který už nějaký ten pátek ukrajuje své kilometry? Tréninkové snažení nyní hodláte korunovat účastí na některé z nadcházejících desítek? Závod není žádná věda, ale rozhodně se hodí připomenout pár zásad a některá doporučení, která vaši závodní premiéru zpříjemní. Cíl máme přece všichni bez ohledu na výsledný čas stejný: získat pěkný zážitek.

Do startu zbývá ještě pár dnů, ale je možné, že tzv. „předstartovní“ nervozita vás sužuje už nyní. Můžu ještě něco natrénovat? Jak se mám před závodem najíst? Co všechno si mám s sebou na závod vzít? Uběhnu vůbec celou trať? Jak rychle mám běžet? Tak zní nejčastější otázky závodních debutantů.

Jestliže dny do startu odpočítáváte na prstech jedné ruky, v intenzivním tréninku už rozhodně nepokračujte. Za tak krátkou dobu nic nedoženete a zvýšená fyzická zátěž by vás v tomto období naopak unavila. Ale úplně nezahálejte! Jen více odpočívejte, věnujte se v lehké formě jiným sportům, dopřejte si dostatek spánku. Běhat můžete, ale jen zvolna a na kratší vzdálenosti, dva dny před závodem si dejte běžecké volno, den před ním pak kratší rozklus.

Aby váš organismus při závodě správně fungoval a vy jste mohli podat ten nejlepší výkon, dbejte na vhodnou skladbu stravy a správný pitný režim. Vyhýbejte se tučným a jiným těžce stravitelným jídlům, ideální jsou těstoviny, rýže, drůbeží maso, ryby, nezapomínejte ani na mléčné výrobky. Před závodem pojezte stravu bohatou na sacharidy. Poslední velké jídlo byste měli zkonzumovat 2,5 hodiny před startem, pak si ještě můžete dát energetickou tyčinku. Dostatečně pijte (vodu, minerálku, ředěné šťávy) nejen v den závodu, obzvlášť pokud teploty šplhají k tropickým hodnotám.

Míříte-li na menší podnik, kde je možnost přihlášky až na místě, nemusíte do té doby nic řešit. Ovšem pokud vás čeká některý z velkých městských běhů, ve kterých budete sdílet svůj zážitek s tisíci spoluběžci, vyzvedněte si včas startovní set. Ujistěte se, že uvnitř máte startovní číslo a funkční čip. Jsou totiž vaší „vstupenkou“ na běžeckou akci.

Probudili jste se po vydatném spánku do dne D, do startu zbývá několik hodin. Předem si naplánujte, jak se na akci dopravíte. Velké závody jsou často nucené omezit provoz městské hromadné dopravy, řada linek proto nepojede, obzvlášť ty v okolí místa startu. Platí obecná zásada: pokud to jde, spolehněte se na podzemní metro, které nějaký blázinec nahoře nezastaví. Nebo na start vyrazte třeba na kole!

Připravte si startovní zavazadlo, nejlépe malý batůžek. V něm by nemělo chybět pití na dobu před startem, případně malá svačinka. Pozávodní občerstvení řešit nemusíte, v cíli vás hlady a žízní padnout nenechají. Také se vám může hodit suché tričko na převlečení a ručník s mýdlem, pokud budete chtít využít sprch. Z domova vyrazte s určitou časovou rezervou, počítejte, že vás mohou zdržet fronty na šatnu či toaletu.

Tak a je to tady. Poslední minuty do startu. Při rozcvičce jsou vaše pocity smíšené, trému střídá nadšení z velké události, které jste vy součástí a která prověří, jak jste se připravili. Zbytečně se nestresujte, vychutnejte si jedinečnou atmosféru akce. Včas zaplujte do startovního koridoru (na nikoho se nečeká!) a čas do startu si kraťte opatrným protahováním.

Startovní výstřel. Pokud jste až do této chvíle vše zvládli bez potíží, je tu ještě jedna past na prvoběžce, tzv. „first timers“, ale stejné chyby se mnohdy dopouštějí i zkušení závoďáci. Euforie, která zaplaví tělo po startu, nás žene střemhlav kupředu v příliš rychlém tempu. Ač se to zprvu nezdá a běží se nám skvěle, brzy nám „dojde“ a druhá polovina závodu pak nebude o běhu, ale spíš o úmorném plahočení. Vyběhněte proto zvolna, zrychlujte až po prvních kilometrech. Také se nevyplácí dělat hrdinu a pohrdat nabízeným občerstvením na trati. Vašemu tělu dodá vzpruhu a pomůže k lepšímu výkonu. Takže, nepřepalte tempo na začátku a poctivě občerstvujte, abyste do cíle svého prvního závodu mohli doběhnout v pohodě.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 27.08.2012 13:55:06

Stal se z vás běžec, který už nějaký ten pátek ukrajuje své kilometry? Tréninkové snažení nyní hodláte korunovat účastí na některé z nadcházejících desítek? Závod není žádná věda, ale rozhodně se hodí připomenout pár zásad a některá doporučení, které vaši závodní premiéru zpříjemní. Cíl máme přece všichni bez ohledu na výsledný čas stejný: získat pěkný zážitek.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.