Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Věčná debata aneb Nebude na té patě přece jen něco?

Věčná debata aneb Nebude na té patě přece jen něco?
foto: Zdenek Krchák

Luboš Brabec | 24.09.2012 | přečteno: 41930×

Pata, nebo špička? Téma tisíckrát vášnivě diskutované a rozebrané snad ze všech stran. Módní pohled říká, že většina lidí dnes běhá špatně, přes patu, a proto jsou zranění, že za to mohou především moderní technologické boty, kterých je nutné se zbavit a vyměnit je za minimalistické či dokonce raději běhat jen naboso. A naučit se konečně běhat správně, přirozeně. Je to skutečně tak jednoduché?

Jihoafričtí experti Ross Tucker a Jonathan Dugas nejsou jen PhD, ale i ve svém oboru uznávané autority. Specializují se na sportovní biomechaniku, analýzu běžeckých výkonů a vůbec přibližují vědecké aspekty ukryté nejen za vrcholovým sportem. Přednášejí na seminářích, pilně publikují na svém webu a v roce 2009 vydali inspirativní knihu Runner´s Body.

Jedním z probíraných témat je i běžecký styl. Tucker s Dugasem zpochybňují závěry propagátorů jednoho ideálního běžeckého stylu, jako jsou třeba školy Chi running nebo Pose Running, i marketingové kampaně některých výrobců bot. Ostatně není už ve sloganu „Naučíme vás běhat přirozeně“ skryt jistý protimluv?

Tucker a Dugas ve svých přednáškách a statích vyvracejí některé oblíbené mýty posledních let, nebo prostě jen do debaty přinášejí nové, provokativní otázky k zamyšlení. Tady jsou ve zkratce některé z jejich hlavních tezí.

1. Všichni nemohou běhat stejným stylem

Jedním ze základní omylů je – podle Tuckera a Dugase – zažitá představa, že existuje nějaký ideální běžecký styl a všichni se ho mohou naučit. „Každý běháme jinak, pro každého je charakteristický jiný běžecký styl – je to podobné jako s otisky prstů. Všichni můžeme běhat lépe, to je jasné. Ale nemůžeme všichni běhat stejně,“ zdůrazňují autoři.

Styl se odvíjí od kondice, výšky, hmotnosti, délky nohou, sklonu pánve, položení těžiště těla, kloubního rozsahu atd. Dokonce ani elitní vytrvalci, tedy borci s podobným somatotypem, neběhají stejným stylem. Jinak běhá Haile Gebrselassie, jinak Kenenisa Bekele, jinak běhal Samuel Wanjiru, jinak Martin Lel. A vlastně žádná z nejlepších žen neběhala ani jen podobně jako Paula Radcliffová.

2. Lze běžecký styl učit jako tenisové údery?

Nové trenérské školy tvrdí, že správný běžecký styl se lze (a musí) učit podobně jako tenis, tanec nebo golf. V podstatě prosazují názor, že všichni běháme špatně a že podle jejich metodiky můžeme běhat lépe, či dokonce správně.

Jihoafričtí vědci zpochybňují i tuto tezi. Se schopností běhat (a chodit) se rodíme, máme ji – na rozdíl od schopnosti zahrát míček přesně k zadní čáře – geneticky zakódovanou. Děti nepotřebují žádné tréninkové lekce, prostě se naučí chodit (a běhat) samy, metodou pokusů a omylů. Učí se balancovat, rozkládat rovnoměrně váhu těla, korigují své pohyby na základě čerstvě získaných zkušeností. „Běh prostě není dovednost, kterou se musíme učit na trenérském semináři jako golfový odpal nebo forhendový topspin. Je nám vrozený. A je nám opravdu vrozený špatně?“ píší Tuckar s Dugasem.

3. Běžecký styl je odvislý od rychlosti

Častý argument zastánců běhání přes špičku (či přesněji přední část chodidla) zní: „Podívejte se na nejlepší africké běžce, jak běhají ladně, efektivně a přes špičku.“

Jihoafričtí experti souhlasí s tím, že Bekele a spol. běhají efektivně a nedopadají na patu, ale zároveň zdůrazňují: „Zkuste si zaběhnout stovku za šestnáct vteřin a nechte se u toho natočit na video. Co uvidíte? Velmi pravděpodobně na patu dopadat nebudete, stejně jako elitní Afričané.“

Stovka za šestnáct je rychlost, jakou ti nejlepší absolvují desetikilometrovou vzdálenost. Běží téměř půl hodiny tempem, jakým většina z nás dokáže jen sprintovat. I z toho vyplývá, že styl je odvislý od rychlosti. Jiná je mechanika pohybu při tempu pod 3:00, jiná u maratonce snažícího se pokořit čtyřhodinovou hranici. „A kdo měl možnost sledovat elitní běžce při rozklusání před závodem, jistě si všiml, že při pomalém běhu dopadají na střed chodidla či jemně na patu.“

4. Není pata jako pata

Ale není mýtus i to, že špičkoví závodníci dopadají na přední a střední část chodidla?

Zajímavý průzkum provedli před osmi roky na půlmaratonu v Sapporu japonští experti, kteří sledovali, jakým způsobem u elitních běžců dochází ke kontaktu s podložkou. Na 15. kilometru natočili nejlepších 248 mužů a 35 žen a zjistili, že 75 procent z nich dopadá na patu, 24 procent na střed chodidla a pouze čtyři z 283 sledovaných se nejdříve dotkli země přední částí chodidla.

Dokonce u TOP 50, tedy běžců s průměrným tempem 3:03, činil podíl „patařů“ přes šedesát procent, u závodníků na 51. až 100. místě (průměrné tempo 3:10) to bylo skoro sedmdesát procent. Drtivá většina z nich běžela v závodních speciálkách nebo lehkých tempovkách, nikoli v 350gramových „cihlách“ se čtyřmi centimetry gumy pod patou.

Samozřejmě do kolonky „dopad na patu“ se vejde celá škála různě šetrných došlapů, upozorňují Tucker s Dugasem. Patří sem běžci s dopadem více méně pod těžištěm, kteří se sice dotknou země nejprve patou, ale jen decentně, stejně jako se sem řadí běžci dopadající s nataženou nohou daleko před těžištěm, kteří opravdu dávají svým kloubům zabrat. Proto i v tomto případě je jakékoli škatulkování a generalizování nesmyslné.

5. Jak je to vlastně s četností zranění?

A dostáváme se k tématu běžeckých bot. Základní statistický závěr dneška říká, že ačkoli se za posledních třicet let modernizovaly a vylepšovaly klasické běžecké boty, procento zranění je stále stejné. Na vině jsou tedy moderní boty, které neredukují riziko zranění a nutí běžce ke špatnému stylu, jenž tato zranění způsobuje.

V takovém pohledu zcela chybí přihlédnutí ke změnám, kterými prošla běžecké scéna za poslední tři desítky let, shodují se Tucker a Dugas. Na rozdíl od přelomu 70. a 80. let začíná běhat stále více lidí bez atletické průpravy, s nadváhou, nezpevněným tělem a bez znalostí základních tréninkových pravidel a postupů. Mnozí z nich si jako svůj první sportovní cíl zvolí maraton či aspoň půlmaraton, tak není divu, jak rychlá bývá jejich cesta ke zranění.

A jako u každé statistiky záleží na její interpretaci, upozorňují jihoafričtí autoři. „Vezměme si hypotetická čísla, že před třiceti roky běhal milion lidí a polovina z nich se zranila a že dnes běhá deset milionů lidí a polovina z nich je zraněná,“ rozvíjejí svou teorii. „Jedna z možných interpretací, jakou používají zastánci metod Chi running a Pose runnig, je ta, že máme pořád stejné procento zraněných běžců. Ale jiný pohled na věc může říkat, že dneska máme o 4,5 milionu nezraněných běžců více než před třiceti roky!“

Komentáře (Celkem 174)

Nalezené položky: 175 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Další Poslední
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 27.09.2012 21:21:02

>> Mato, 24. 09. 2012 09:12:09 to si akoze myslel, ze prirodzeny styl behu trebars aj u deti, ktore behaju spontanne a prirodzene, musi prist prirodzene po mnohych tisicoch km? ;)

nezmysel

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 27.09.2012 21:30:14

moj nazor vseobecne, ked uz sa to zasa sklzlo do bosobeh vs obuty beh, je taky:

  1. priroda nas od narodenia vybavila vsetkym, co je potrebne na prezitie – topanky to nie su
  2. I ked hladanie optimalneho individualneho pohyboveho vzorca je jednoduchsie naboso, preco ja propagujem bosobeh, nie je v skutocnosti celkom o tom – je to aj otazka toho, co nam berie izolacia od povrchu, po ktorom chodime a co nam dava byt s nim v priamom kontakte.

inak s podstatou clanku suhlasim a nie je to diskusia minimalist vs odpruzeny ani ina varianta … mozno sa stale utiekame k diskusii o topankach preto, lebo o nich vieme vsetko, kdezto o biomechanike a suvislostiach vieme hovno – viac ci menej odborne ;)

na spestrenie este jeden parameter, ktory clanok nespomina: tvar nohy bezcov dlhodobo behajucich cez patu vs spicku a to iste porovnanie medzi obutymi a bosymi. z vlastneho pozorovania mozem potvrdit, ze u bosych bezcov je badatelny fenomen, ktory by som nazval „siroka noha“, ktora v standardnych topankach nie je mozna. pri rozlozeni hmotnosti a inych aspektoch pohybu ma tento parameter nezanedbatelnu ulohu… to be deeply explored

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Sloviensko

rudo muž 27.09.2012 23:42:41

>> PeterFabok, 27. 09. 2012 21:30:14

Peter, nakoniec si v BB nebezal ? som myslel ze pojdes naboso

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 28.09.2012 05:15:44

>> rudo, 27. 09. 2012 23:42:41 nebezal… mal som organzatorske povinnosti. bol som si to prebehnut mesiac dozadu, krasna trat… ale 10 „priposranych“, ako to nazyva Mato, to dalo :)

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 28.09.2012 05:40:58

>> PeterFabok, 27. 09. 2012 21:30:14 priroda nas od narodenia vybavila vsetkym, co je potrebne na prezitie – topanky to nie su

A proč tedy při analogickém způsobu argumentace potřebujeme oblečení, například elasťáky, které máš na fotce, na nichž asi též moc přirozeného nebude? :-)

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 28.09.2012 08:32:54

>> PeterFabok, 27. 09. 2012 21:30:14

mozno sa stale utiekame k diskusii o topankach preto, lebo o nich vieme vsetko, kdezto o biomechanike a suvislostiach vieme hovno – viac ci menej odborne

Ak mas nutnost znizovat niekoho znalosti, tak hovor nabuduce o sebe. Skoro nikoho tu nepoznas osobne, tak sa zdrz hodnotenia odbornosti inych. To len na zaciatok.

prirodzeny styl behu trebars aj u deti, ktore behaju spontanne a prirodzene, musi prist prirodzene po mnohych tisicoch km? ;)

Neviem kolko stoviek, ci tisicov deti si mal moznost pozorovat (ak nie si trener mladeze a nerobil si trenera atleticky, asi nie az tak moc), ale mozem Ti garantovat, ze nie vsetky deti vedia, ako maju behat, nie vsetky deti bezia rovnako. V opacnom pripade by nemuseli byt ziadny treneri a detom by sa rozdavali iba plany na internete, co maju odbehat. To by bolo svetovych rekorderov. Alebo, ze by to bolo predsalen inak?

Deti sice vo vacsine behaju spontanne, ale stylov, akymi to vykonavaju je taka spusta, aky je ich pocet. Ak to nevidis, tak si skoc za trenermi mladeze, co odchovali tisicky zverencov.

Napokon – Teba som nazivo este nevidel bezat, takze o Tvojom style som sa nevyjadroval, iba o tych, co som na vlastne oci pozoroval. Ak mas vsak pocit, ze bol ten Tvoj beh priposrany, mozno je nacase s tym nieco spravit.

BTW, naco zaradujes extra kategoriu „bosobeh“ na podujati v BB? To ste ako nejaka extra kasta, ine, tretie pohlavie, ci uplne iny sport, co sa prichomejtol k behaniu? Boli to recnicke otazky a zaroven to, co ma na bosobezcoch najviac irituje. Inak si behaj v com chces, len nerob kazatela.

avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 28.09.2012 08:52:58

>> Mato, 28. 09. 2012 08:32:54

„Skoro nikoho tu nepoznas osobne, tak sa zdrz hodnotenia odbornosti inych“

Tak proc mas porad tu tendenci hodnotit jine „masochisty bosobezce“ a tvrdit, ze jejich pristup je nesmyslny, kdyz je osobne ani jejich cile neznas?

Zkus mi vysvetlit, proc je beh naboso nevhodny pro mestskeho cloveka? Stale jsem to nepochopil z tvych komentaru. Tvrdost povrchu? Denni atleticky trenink? Drtiva vetsina bezcu toho odbeha mene nez zmineni riksove na stejne tvrdem povrchu.

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 28.09.2012 09:20:42

>> EdCable, 28. 09. 2012 08:52:58

Pretoze nasinci, co sa jedneho dna zobudili po precitani Born to run a inych inspirativnych bajok (inak peknych na citanie), vyrazili plni nadsenia do ulic, zanechajuc boty pri dverach, ktore nosili 20–30 rokov kazdy den, pricom na ich stavbe chodidla, genetickej informacii posuvanej niekolko generacii a sposobe pohybu, sa nezmenilo nic. Iba nechali doma boty a zjavne nepripraveni na tuto zmenu evanjelizuju cele okolie. Pritom ich styl a vykony (ak aj zavodia) je to posledne, co by som daval za priklad. To, ze sa citia zdravsie, prirodzenejsie? Vyborne! Ze sa im to viac paci? Vyborne! Ze roky musia behat ledva polovicu toho, co predtym, ak uz boli aktivnymi bezcami? Ked im to vyhovuje…

Ale kde sa berie ta nadutost, potreba sa za kazdu cenu vyclenit (kategorie bosobehu na bezeckych zavodoch) a neustale omielanie pochybnych vyskumov, pri ktorych je overenie bud nemozne, alebo tazko zrealizovatelne.

A nedavaj tu priklady riksov a inych skupin, co od mala skratka nemali boty, lebo na ne nemali prostriedky. Ich geneticke informacie boli uplne ine, ako nasinca, ktoreho rodicia a prarodicia obuv vzdy pouzivali a dalsi predkovia mnoho generacii dozadu tiez, minimalne na namahave presuny.

Mna vobec nezaujima v com ini behaju, nechcem ich presviedcat, ze to, co robia je zle. Mna len irituje, ked niekto hlasa za pravdu nieco, co univerzalne samozrejme neplati.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 28.09.2012 10:14:03

>> pam65, 27. 09. 2012 17:00:11

S tymto prispevkom suhlasim skoro vo vsetkom. Snad s vynimkou toho, ze ti nevybehanejsi by potrebovali ubrat podrazky, ci ist naboso… Rozhodne nie vsetci, dokonca si trufam povedat, ze ani vacsina. Ono, zial, pri behani neexistuje ziadna univerzalna rada. Ani o style, ani o obuti a uz vonkoncom nie o treningu.

Kto tvrdi opak, ten evanjelizuje a ma vlastnu agendu. To som sa snazil cely cas povedat a ospravdlnujem sa, ak sa to stratilo v mnozstve slov a viet.

avatar

Celkem 65994 km
Minulý měsíc 200 km
10 km: 0:36:02 (2007)
půlmaraton: 1:20:04 (2009)
maraton: 2:57:46 (2012)

ironman muž 28.09.2012 12:00:54

Podle mě má zařazení bosoběžců jako kategorie na závodech jediný důvod. Většina z nich nemá výkonnost aby se dostali na bednu, tak je třeba vytvořit si vlastní kategorii a pak je bedna zaručena. Zažil jsem to mhohokrát na závodech například jako kategorii: horolezci, lyžaři, nebo třeba nejlepší běžec z naší vesnice…
Běh je podle mě jen jeden. Jestli chce běžec běžet bos, tak ať běží. Je to jeho volba. Ale proč mít vlastní kategorii? To nechápu.

Motto: Never give up!!!
avatar

Rohatec

10 km: 0:31:55 (2004)
půlmaraton: 1:16:37 (2013)
maraton: 2:52:12 (2012)

Dusty77 muž 28.09.2012 21:28:09

Jsem klasický patař a i když si myslím, že běh přes špičku může být efektivnější, pokud člověk takhle běhá od malička, těžko se bude na stará kolena přeučovat. Článek se mi moc líbí, souhlasím jednoznačně s tím, že běh není tenis a tak jako má každý jiný styl chůze, liší se člověk od člověka i v běhu.

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 28.09.2012 21:36:21

>> ironman, 28. 09. 2012 12:00:54

Pravidla IAAF umožňují i to, aby závodník měl právě jednu botu. Pro takové běžce jsem ale zatím žádnou kategorii na žádném závodu neviděl, což je jistě škoda. :-)

Jinak se ztotožňuji s obsahem příspěvku. Pokud je běžec rychlejší bosý než v botách (toto je klidně možné, protože u krátkých tratí toto platí i u mě), ať si klidně tak závodí (pravidla IAAF toto výslovně dovolují), ale pokud je pomalejší než v botách, tak proč kvůli tomu vyhlašovat speciální kategorie?

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Bušovice

Celkem 144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:09 (2011)

ghibulo muž 29.09.2012 11:50:33

>> ironman, 28. 09. 2012 12:00:54 >> kanovsky, 28. 09. 2012 21:36:21

Můj běh je sice nemá se závody/bednami/ka­tegoriemi nic společného, ale čistě z teoretického hlediska si s Vámi kluci dovoluji nesouhlasit. Všichni asi víme o kauze spešl plavek (tuším že byly založeny na žraločích šupinách), díky kterým se náhle vyrojilo spousta rekordů – až to pak bylo zakázáno a rekordy se začali brát jen za předpokladu, že si tím člověk nepomáhal. V běhu je to teď zřejmě obráceně – všichni mají a používají žraločí šupiny (rozuměj vytuněné botky) a když to někdo nechce používat (běžet jen s tím, co má od přírody), tak mu všichni říkají – neotravuj se svými kategoriemi a vem si na pomoc techniku jako my. Pokud je neposlechne, tak se bude muset na určité tratě smířit s výrazným handicapam a nebo se prostě toho konkrétního závodu neúčastnit – ani jedno mi nepřijde moc cool ;-).

Máte pravdu, že běh je jen jeden, ale pokud jde o závody, tak by měly bejt pomůcky trochu regulované. Nevím, proč by někomu měly vadit kategorie – ať jsou klidně kategorie ‚bosáci‘/‚obu­tí‘/‚sedmimílo­vé boty‘/…? – všichni poběží a ukážou, jak jsou dobří ve své kategorii.

Motto: dělej co chceš, dokud můžeš
avatar

České Budějovice

Celkem 8588,53 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:25 (2015)
půlmaraton: 1:28:09 (2015)

Daňour muž 29.09.2012 16:57:14

>> ghibulo, 29. 09. 2012 11:50:33

Na úvod jako nováček na těchto stránkách zdravím všechny běžce a zároveň mi to hned nedalo, abych neodpověděl. Všichni špičkoví závodníci využívají povolené špičkové technologie. Možná by nějaký plavec plaval raději v kožichu nebo nahý, ale pak si musí vybrat. Buď bude plavat pro svůj dobrý pocit v kožichu na posledním místě, nebo svůj dobrý pocit obětuje výsledku. Kdo chce běžet bos, ať běží bos – s tím, že mu to přinese radost, ale nebude první. Kategorií už je takhle až dost díky věkovému rozdělení. Jednou jsem ve své kategorii byl vyzván na stupně vítězů – jako druhý ze dvou. A bylo mi to při přebírání nějakých těch pozorností dost trapné. Zanedlouho někdo možná vymyslí jiný módní trend a zase podle něj uděláme kategorii – třeba běžce v pohorkách – na celkové vítězství to nebude, ale zpevní si kotníky a bude posilovat lýtka – až bude mít každý závodník svou vlastní a všichni si spokojeně odnesou medaile.

avatar

Sloviensko

rudo muž 30.09.2012 00:28:04

>> ghibulo, 29. 09. 2012 11:50:33

ej ale si postural do osieho hniezda, vsak to dopichaju :-P

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 30.09.2012 00:32:26

ked uz sme pri tych umelych pomockach, neviem ci niekto sleduje roky tu kontraverziu okolo blade runner – ako mu IAAF povolila technologiu, ktora mu dava vyhodu ale schvalili mu to napriek protestu odbornikov.

pristup IAAF a FINA je velmi rozdielny, teda ku technologiam co idu zvonku na telo, nelisia sa v tom co ide dovnutra tela

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 30.09.2012 08:20:28

>> ghibulo, 29. 09. 2012 11:50:33

Pokud na to nekdo ma, tak specialni kategorii nepotrebuje. Viz Abebe Bikila. Pred par lety behal tehdy jeste Zlatou ligu Kenan take bos – 3000m prekazek a umistoval se mezi nejlepsimi. Asi po 2 rocnicich presel na boty a nebo prestal behat, nevim, jmeno si nepamatuji a pak uz bos nebehal. Obcas se vsak stale Kenane bez bot objevi i na techto mitincich, tudiz tu vykonnost maji, Bikila je jen nejkriklavejsi priklad. Pokud na to nemam, vytvorim si vlastni kategorii, abych mel medaili.

Bezci bezici v tretrach nebo zavodkach opravdu nemaji moc vytunenet botky, jak pises, zavodky jsou tenke slupky, muzes vyzkouset v kazde bezecke specialce.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 30.09.2012 08:20:41

>> kanovsky, 28. 09. 2012 05:40:58 vdaka za reakciu, mas pravdu – oblecenie nepotrebujeme

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 30.09.2012 08:27:08

>> Mato, 28. 09. 2012 08:32:54

no offense! stojim si za tym, ze obecne vieme prd – ci ja, alebo ty. nieco, co priroda dizajnovala miliony rokov, aby to fungovalo bez trenerov, sa snazime metodizovat s nam vlastnou „slepotou izolacie“. priroda sa predsa nespolahne na nasu druhu signalnu pri zachovani druhu.

sam sa toho dotykas – niekto beha priposrane a niekto nie… obaja mozu byt pritom volni, slobodni a uvolneni, nie?

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 30.09.2012 08:27:35

>> Mato, 28. 09. 2012 09:20:42

Ciste teoreticky, vazne si myslis, ze dve stoleti je dost na tak zasadni zmenu genetickeho potencialu? Jasne ze clovek, ktery je desetileti uzavreny v botach, nemuze z nuly zacit behat naboso velke objemy. To jsem snad nikdy netvrdil a nepropagoval. Ale to uz jsme u toho, ze noseni bot je podminovano predchozim nosenim bot a soucasny stav nohou v zapadni civilizaci mi nenapovida, ze se jedna o zdravy vyvoj. Riksi zminuji jako argument proti tvemu tvrzeni, ze clovek nemuze behat po asfaltu, neb je tvrdsi nez prirodni povrchy. Evidentne muze, je pak akorat otazka, nakolik rozhoduje genetika a nakolik zvyk. Ja vsazim na to druhe, protoze i v ramci jedne populace maji tendenci napr. k plochym noham ti, kteri chodi v botech (viz napr. http://www.bjj.boneandjoint.org.uk/…B/4/525.long) Co me zajima nejvice , nakolik je stav reverzibilni.

BTW nechapu, co je tak iritujici na vypsani bosonohe kategorie.

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 30.09.2012 08:28:19

>> Mato, 28. 09. 2012 08:32:54 … a suhlasim, trenerov netreba, najvyssi trener je gravitacia

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 30.09.2012 08:35:14

>> Mato, 28. 09. 2012 09:20:42 cize spravne chapem, ze pokial pohyb nie je vykonnostnym sportom, nestoji za to? ;)

vratme sa k detom: cistota ich pristupu je prave v tom, ze pohyb nevyzaduje kompettitivnu zlozku. vratme sa k dospelym: garantujem ti, ze ak by sa vsetci vyzuli a vysli do ulic bosi, na druhy den by ulice boli ciste – to, co si hadzeme pod nohy je odrazom ignorancie voci prostrediu, ktoru nam umoznuje izolacia od neho

barefoot halfmarathon v bb ma na toto poukazat, nic viac… ziadna segregacia, to akoby si tvrdil, ze chceme separovat zeny v kategorii w40 a pod.

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 30.09.2012 08:55:46

OT: sportove aspekty behu nam pomahaju jedine pri osvojovani pouzivania discipliny v pristupe. v kontexte vyzkumov o psychologii stastia a optimalneho zazitku, totiz toto nastava v zone blizko hranice nasich moznosti. tu uz sportovy pristup nie je nevyhnutnou podmienkou a neexistuje nejaka „objektivna vykonnost“. pardoxne, vyjadrenie sa pohybom moze robit cloveka stastnym, aj ked nedosahuje parametre olympionika a naopak, spickovy atlet nemusi zit naplneny zivot len preto, ze vyhrava preteky.

casto rozpory v nazoroch „kazatelov“ a „trenerov“ vyplyvaju z rozdielneho pohladu na motivaciu a ciele. vacsinou sa ale zhodnu na tom, ze neexistuje univerzalne „how-to“ pre to, ako behat. tak ako to neexistuje pre osobnostny rozvoj cloveka.

pohyb je pre mna najjedjoduchsou formou praktizovania naplneneho zivota a ciastkovym cielom/prostriedkom je efektivita – idealne vymedzenie sa voci gravitacii.

niekto kraca v topankach a niekto bosy, niekto cez patu a niekto cez spicku… hlavne je, ze kracame

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Celkem 123 km
Minulý měsíc 0 km

Karlos Starý muž 30.09.2012 13:10:05

>> r4d3k, 24. 09. 2012 09:04:51

Čau, moje děti taky běhají, taky spíš po špičkách.

Ale není to náhodou proto, že k pomalému běhu je nepřemluvíš? Ten je totiž dlouho nebaví a odkráčí jinam:-).

Proto, že dětské běžecké závody nejsou vytrvalecké ale naopak velmi krátké a rychlé? :-)

Což potvrzuje bod 3:-).

avatar

Bušovice

Celkem 144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:09 (2011)

ghibulo muž 30.09.2012 15:12:27

>> skritek Hugo, 30. 09. 2012 08:20:28 Myslím, že argument typu ‚existují lidé, kteří na to mají i s handicapem‘ nelze používat pro vyvracení té které kategorie. Určitě je hodně žen, které to nandají mnoha chlapům v jakémkoliv sportu, přesto bych se na základě toho neodvážil zpochybňovat existenci ženské kategorie slovy ‚když na to někdo má…‘. Myslím, že nelze vyloučit, že to mnozí plavci nandali i s obyčejnejma plavkama těm s těma žraločíma… nesejde ovšem na jednotlivcích, sejde myslím spíš na trendu, který lze asi nejlépe posoudit prostřednictvím mat.statistik.

‚Pokud na to nemam, vytvorim si vlastni kategorii, abych mel medaili.‘

Domníval jsem se, že si vlastní kategorii nevymýšlí bosáci, ale pořadatelé závodů, kteří to uznají za vhodné, ne? ;-) Bosáci tak maximálně zváží podmínky závodů a na základě těch se rozhodnou, jestli se vůbec zúčastní … a pokud ano, tak jestli barefoot, nebo jestli pro změnu zkusí botky.

ps: Tenké slupky na nohou občas používám a moc dobře vím, jak velký to je ještě rozdíl od skutečně bosé nohy.

>> Daňour, 29. 09. 2012 16:57:14

ono je asi rozdíl, jestli jde o nějakej závůdek s malou účastí a nebo o něco většího. Pokud by skutečně šlo o kategorie s pár účastníky, pak to opravdu nemá smysl.

Domnívám se nicméně, že se tu bavíme o nesmrtelnosti chrousta, protože to zřejmě budou rozhodovat sami pořadatelé závodů a rozhodně ne podle našich názorů v tomto vlákně :-P :-) … spíš podle toho, co se jim osvědčí pro maximální účast.

Motto: dělej co chceš, dokud můžeš
avatar

Celkem 8501 km
Minulý měsíc 0 km

r4d3k muž 30.09.2012 16:48:05

>> Karlos Starý, 30. 09. 2012 13:10:05 ahoj, pak jsem upřesnil, že myslím děti 10+, tedy třeba vytrvalecký trénink, kdy je trenér pošle klusat 4 km nebo když se jdu s nimi proběhnout já na 6. Ale s rychlostí máš pravdu, jsou rychlý dost :)

Motto: Nikdy se neděje vůbec nic. Nejsou vlastně žádné obyčejné chvíle. Dan Millman
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 30.09.2012 16:56:05

>> ghibulo, 30. 09. 2012 15:12:27

Bosáci by si mohli udělat i vlastní závody – vyčištěná trať, happening (diváci zezujte se, …) a určitě to časem udělají. Využít organizační struktury závodu boťáků je ale jednodušší. Připomíná to trochu švýcarský systém, který mě překvapil na dětském šachovém turnaji – funguje to.

Motto: No toto!
avatar

Praha

Celkem 8004,86 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:31 (2012)

Pavla T. žena 30.09.2012 17:01:51

Vypsání kategorie „barefoot“ je podle mě oficiální uznání, že běhat bez bot představuje určitý handicap.

Motto: "Vím, že když si dobře zaběhám - nebo ani ne dobře, ale když si prostě jen zaběhám - budu mít lepší den." A. K.
avatar

Bušovice

Celkem 144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:09 (2011)

ghibulo muž 30.09.2012 17:24:13

>> Pavla T., 30. 09. 2012 17:01:51 Myslím, že nemáš pravdu. Už tady zaznělo, že si někdo na určité trati (konkrétní délka a konkrétní povrch) udělal bosky dokonce osobák. Na druhou stranu kamenitá nebo poštěrkovaná stezka bude mít zřejmě zase opačné výsledky. Prostě jde o trochu něco jiného, podobně jako jsou kategorie mužů a žen – muži budou asi excelovat ve vzpírání, ženy zase třeba v břišních tancích :-).

Motto: dělej co chceš, dokud můžeš
avatar

Teplice

Celkem 3625 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:05 (2012)
půlmaraton: 1:49:31 (2012)

original muž 30.09.2012 19:13:45

Tak jsem si myslel , že pod vláknem o běhání přes patu si přečtu něco bližšího k tématu … ale buď jsem špatně já … nebo všichni ostatní? P.S. byl jsem na pár závodech v září a neviděl jsem nikoho bez bot … no on třeba výběh na Milešovku bez bot by byl asi poslední sportovní výkon dotyčného na hodně dlouhou dobu:-)

Motto: Užívám si i bez motta.
Nalezené položky: 175 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.