Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zpestřete si zimní tréninkovou rutinu vybíháním schodů

Zpestřete si zimní tréninkovou rutinu vybíháním schodů
foto: Martin Symon

Josef Rendl | 12.12.2012 | přečteno: 9278×

Jak oživit jinak mírně stereotypní trénink na začátku zimy? Stereotypně nabíhat velké objemové dávky po rovinatých stezkách není pro všechny a začínající běžce to může i odradit. Jednou z možností jak utéci z nudy je běh do schodů. Pomůže nabrat svalovou sílu, podpořit správné fungování srdce a co je nyní asi nejdůležitější – posílit imunitu.

Běh do schodů je výborný prostředek pro rozvoj silově vytrvalostních (opakované dlouhé schody vybíhané volnějším tempem) i silově rychlostních schopností běžce (kratší intenzivní výběhy s delším intervalem odpočinku), vysvětlují trenéři. Jednoduché vybíhání schodů tak stimuluje především silovou vytrvalost, odrazy snožmo nebo střídavě levou a pravou nohou pak zvyšují balanční schopnosti.

„Běh do schodů představuje oblíbený tréninkový prostředek nejen běžců, ale i například fotbalistů či hokejistů. Nejvýrazněji zapojenými svaly jsou čtyřhlavý sval stehenní a při dotaženém odrazu i svaly lýtkové,“ říká pedagog a běžecký trenér Josef Smetana.

„V přípravném období před závodní sezónou zařazuji běh do schodů jednou týdně. Zvlášť v oblibě mám schody vedoucí z Podolí na Vyšehrad. Běhám je v pravidelném tempu a mezi několika sériemi si dávám výklus v přilehlém parku. Ze své zkušenosti vím, že běh do schodů mi přináší sílu i dynamiku,“ říká Tomáš Mika, přední český triatlonista na ironmanských distancích.

„Přínos běhání do schodů je stejný jako u jakéhokoliv jiného pravidelného cvičení. Snižuje riziko ischemické choroby srdeční a cévní mozkové příhody a posiluje imunitní systém. Povzbuzuje také krevní oběh a přináší tak nezbytné živiny do všech buněk těla. Zeslabuje stres a úzkost, zvyšuje schopnost koncentrace a doplňuje energii,“ říká známý kardiolog a aktivní běžec Jan Pirk.

Příznivci schodoběhu postupně vytvářejí své komunity. Zářným příkladem toho jsou pěkné webové stránky www.schodies.cz. Vybíháním schodů získáváte odznáčky světových výškových budov podle celkového počtu vyběhnutých schodů. Průměrná výška jednoho schodu se přepočítává na výšku různých světových budov a staveb (např. 1 906 schodů = 324 výškových metrů = odznak Eiffelovky).

Běh do schodů nemusí jen zpestřovat trénink, ale můžete si jej příští rok vyzkoušet i při závodech, například v seriálu Run-up. Po kvalifikacích ve výškových budovách velkých měst se postupuje do pražského finále. Ti nejlepší letos dali 27 pater Empirie na Pankráci za necelé tři minuty! Na vítěze čeká opravdová výzva – Empire State Building v New Yorku, kde se může poměřit se světovými esy této speciální běžecké disciplíny hned na 102 patrech.

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 12.12.2012 08:52:05

Jak oživit jinak mírně stereotypní trénink na začátku zimy? Stereotypně nabíhat velké objemové dávky po rovinatých stezkách není pro všechny a začínající běžce to může i odradit. Jednou z možností jak utéci z nudy je běh do schodů. Pomůže nabrat svalovou sílu, podpořit správné fungování srdce a co je nyní asi nejdůležitější – posílit imunitu.
Odkaz na článek

avatar

sikytator muž 12.12.2012 16:08:39

Docela by me zajimalo, jestli ma podobny efekt i beh do kopce. Po prestehovani musim na zacatku kazdeho vybehnuti nastoupat na prvnich 1,5km cca 150m a celkove bych rekl, ze se to projevilo na vydrzi, respektive sile. Ale je to mozna jen muj subjektivni pocit.

avatar

Olomouc

Celkem 10048 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:10 (2013)
půlmaraton: 1:40:40 (2012)
maraton: 3:58:26 (2009)

tomaz muž 12.12.2012 17:27:49

>> sikytator, 12. 12. 2012 16:08:39

běh do kopce je výborný trénink – což (podle toho co píšeš) sám na sobě pozoruješ. :-)

Motto: Only those who risk going too far, can possibly find out how far they can go...
avatar

Liberec

Celkem 8099 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:55 (2013)
půlmaraton: 1:23:55 (2013)
maraton: 3:00:46 (2013)

Advid muž 12.12.2012 19:26:28

Jak zlepšuje běh do schodů imunitu?

sikytator: Kopce jsou lepší než schody, protože víc zapojíš lýtka. Ale teď v zimě i schody dobrý.

Motto: „Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
avatar

Sloviensko

rudo muž 12.12.2012 22:23:51

ta imunita bola asi myslena ze sa behaju schody vonku teda v mrazivom vzduchu

kopec a schody maju niektore prvky velmi rodielne, na schode je doslap na vodorovne chodidlo, teda nevznika napatie v lytku a chilovke, co moze byt velka vyhoda ked potrebuejeme navysit objemy a silu ale setrit achilovky, nenastava stalacanie hornej casti clenkoveho klbu atd

toto umoznuje ovlela lepsiu pracu zakladnych dolezitych svalov – predneho stehna a zadkoveho svalu a pri schodoch sa musisme snazit o taku poziciu tela, aby zadok bol ten hlavny pracujuci, zapaja to aj hmstring aj spodok chrbta.

v odrazovej faze treba ale v zavere zapopjit aj lytko.

ak chceme pracu lken zadku a stehna, tak je potom lepsie schody ist pomalou chodzou, pomalou preto ze tak svaly pracuju ovela namahavejsie, musia kazdy schod odpracovat odznova nevyuziva sa zotrvacny monet pohybu z predoslych vybehnutych schodov.

toto moze byt vyhodna strategia najme ked su schody omrznute smyklave a ked je vzduch tak mrazivy ze prudke dychanie by bolo problem.

V treninku si treba uvedomit vzdy – idem trenovat srdce a pluca alebo idem trenovat specificke svaly ?, pri treninku svalov je tep a zadychcanie nedolezite a skor prekazajuce.

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.