Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak se vyznat v GPS sporttesterech?

Jak se vyznat v GPS sporttesterech?
foto: Garmin

komerční prezentace | 25.01.2013 | přečteno: 51386×

GPS sporttestery se stávají běžnou součástí běžecké výbavy. Možnost jednoduchého a poměrně přesného vyhodnocení tempa, vzdálenosti a případně srdečního tepu, včetně možnosti záznamu a archivace proběhnutých tratí, včetně dosažených výsledků si logicky rychle získává své příznivce.

S rostoucím zájmem běžců se rozšiřuje i nabídka produktů na trhu a kvalitní běžecké GPS hodinky se dají pořídit v cenovém rozpětí 3000 až 15 000 korun. Proč je cenový rozptyl tak velký? Jaké funkce se dají očekávat od levnějších a naopak dražších produktů? Pro koho má význam si za GPS hodinky připlatit? Odpovědi na tyto otázky se pokusíme najít v článku, který jste právě začali číst.

V článku se pokusíme vysvětlit trh s běžeckými GPS hodinkami. Na trhu existuje několik výrobců, kteří nabízí běžecké hodinky vybavené GPS přijímačem. Mezi ně patří především značky: Garmin, Polar a Suunto. Pro účely článku se zaměříme především na výrobky americké značky Garmin. Nejde nám o eliminaci ostatních značek. Důvodem je, že americká značka Garmin, na rozdíl od ostatních výrobců, nabízí nejširší sortiment GPS hodinek se zastoupením ve všech cenových i funkčních hladinách. Garmin má současně i poměrně jasně definovanou strategii, podle které jsou výrobky v každé cenové hladině určeny pro jiný účel využití. Pokud bychom chtěli možnosti GPS sporttesterů vysvětlit na příkladu jiné značky, byli bychom vždy o některou z cenových kategorií trhu ochuzeni.

Proč právě GPS hodinky? GPS technologie dokáže jednoduše, spolehlivě a přesně určit pozici, kde se na Zemi nacházíte. GPS měří údaje každou vteřinu a z rozdílu několika po sobě měřených hodnot dokáže určit tempo/rychlos­t/vzdálenost a další statistické údaje. Této vlastnosti využívají GPS hodinky při běhu. Jejich výhodou je, že nutně nepotřebují žádná dodatečná čidla a jsou použitelné i pro další sporty, včetně sportů, kde je měření rychlosti/vzdá­lenosti jinými metodami problematické (in-line bruslení, lyžování, kanoistika…).

Hodinky jsou pomocí GPS schopné měřené veličiny nejen určit, ale také si je zapamatovat a to včetně pozice, kde jste se v danou chvíli nacházeli. Po návratu domů je tak možné z paměti hodinek přenést záznam do počítače a záznam aktivity zobrazit nebo vyhodnotit nad podrobnou mapou. Jediné, co GPS hodinky potřebují je, aby měly nabitou baterii a při sportování viděly na oblohu. V případě, že hodinky chcete použít při halových sportech, musíte je doplnit o dodatečná čidla (pokud je podporují).

Nejlevnější kategorie GPS sporttesterů – cenová hladina 2500 – 4500 Kč

Pryč jsou doby, kdy se nejnižší ceny běžeckých hodinek vybavených GPS přijímačem pohybovaly okolo 10 000 korun. Nejlevnější běžecké GPS hodinky dnes pořídíte již za méně než 3000 korun (internetové ceny začínají blízko hranice 2500 Kč). Možná se ptáte, fungují tyto hodinky? Má cenu ušetřit, nepřijdu o některé důležité funkce?

V nejnižší cenové hladině najdete především dvojici hodinek Garmin Forerunner 10 a Garmin Forerunner 110. Zatímco Forerunner 110 je na trhu známý a celkem snadno najdete uživatele, který je ochoten se podělit o své zkušenosti, Forerunner 10 je nový model, který se na český trh dostal teprve v říjnu 2012.

Zástupci kategorie nejlevnějších sporttesterů

Forerunner 10, cena 2990 Kč, jsou jednoduché a současně nejmenší běžecké GPS hodinky na trhu. Nabízí možnost měření základních hodnot: hodiny, stopky, tempo/rychlost (okamžité), vzdálenost a spálené kalorie. Všechna měřená data ukládají hodinky do paměti pro účely pozdější archivace a vyhodnocení nad mapou v počítači. Především šíří poskytovaných veličin, nemožností měření srdečního tepu a výdrží 5 hodin provozu s GPS (nebo 5 týdnů v režimu hodinek) na jedno nabití akumulátoru se Forerunner 10 liší od dražších hodinek na trhu. Pokud však při běhu nechcete sledovat srdeční tep nebo řadu statistických hodnot, může být Forerunner 10 ideální volbou. Má dostatečně jednoduché ovládání a možnost snadného vedení tréninkového deníku v počítači. Nevýhodou Forerunneru 10 je, že neumí zobrazit ani zaznamenat nadmořskou výšku. Při nahrání záznamu tréninku z hodinek do počítače ale tréninkový deník (Garmin Connect) dokáže k trati automaticky výškový profil doplnit.

Forerunner 110, cena 3990 Kč včetně snímače srdečního tepu, je nejlevnější variantou GPS hodinek poskytujících měření a vyhodnocení srdečního tepu. I hodinky Forerunner 110 poskytují při běhu jen základní informace, mezi které patří čas, stopky, celková vzdálenost, vzdálenost intervalu, průměrné tempo nebo rychlost (průměr na aktuální interval) a srdeční tep. Hodinky, kromě volby zobrazení rychlosti nebo tempa, neumí změnit typ veličin zobrazovaných na displeji. Data, která zobrazují, jsou pro účely běhu dostatečná. I Forerunner 110 umí všechna měřená data zaznamenat v paměti (včetně výškových dat) a posléze přenést do počítače, zobrazit nad podrobnou mapou a vyhodnotit.

Co mají nejlevnější modely společného? Velmi jednoduché ovládání. Jednoduchost je často docílena absencí některých dokonalejších tréninkových funkcí (například alarm na hraniční srdeční tep, intervalový trénink, funkce Virtuální tréninkový partner, možnost připojení nožního čidla pro halové sporty) a také nemožností větších uživatelských nastavení. Řada běžců ale tyto funkce nepotřebuje a jednoduchost ovládání má pro ně vyšší prioritu. Pokud je to i váš případ, nemusíte se nejlevnější kategorie GPS hodinek obávat. Naopak, pořízením dražších modelů byste se mohli dostat do situace, že budete s sebou pro jistotu vozit návod nebo budete řadu funkcí a nastavení ignorovat.

Střední cenová i funkční třída – cenová hladina 4500 – 8000 Kč

V této kategorii najdeme GPS hodinky, které na rozdíl od základní cenové kategorie podporují již intervalový trénink, mají nastavitelný alarm na překročení nastavené hladiny dosaženého srdečního tepu. Všechny GPS sporttestery střední cenové hladiny by již měly podporovat měření srdečního tepu a snímač srdečního tepu by měl být součástí ceny. Ve střední cenové kategorii se u GPS sporttesterů také setkáte s užitečnou funkcí AutoLap.

AutoLap je schopen běžce upozornit na každý uběhnutý 1 km (nebo jinou vzdálenost), tento úsek samostatně označit a vyhodnotit. Při běhu vás na konci úseku sporttester upozorní a zobrazí souhrnná data k dokončenému úseku. Dokonalejší modely umí pomocí funkce AutoLap také automaticky spočítat počet koleček při běhu na uzavřeném okruhu.

Zástupci sporttesterů střední cenové i funkční kategorie

Některé produkty mají stále velmi jednoduché ovládání a stále ještě omezené uživatelské přizpůsobení tréninkových stránek, podobně, jak tomu bylo u nejnižší cenové kategorie. Příkladem takového sporttesteru je Forerunner 210 HR Premium. Velmi podařené hodinky, které uspokojí každého, kdo hledá jednoduchý, všestranný sporttester s přehledným ovládáním a slušnou funkční výbavou. Forerunner 210 HR Premium se pohybuje na ceně okolo 6000 Kč.

Ve střední cenové hladině se ale mohou vyskytnout i špičkové sporttestery, které jsou vývojově starší a v průběhu své prodejní životnosti cenově „spadly“. Příkladem takového výrobku je „kultovní“ sporttester Garmin Forerunner 310 XT. Jeden z nejlepších multisportovních GPS sporttesterů stále neztratil nic ze své unikátní funkčnosti a atraktivity. Jeho současná pořizovací cena je ale téměř poloviční, oproti době, když před 3 roky přišel na náš trh. Jedná se o GPS sporttester s extrémně dlouhou výdrží až 20 hodin provozu na jedno nabití akumulátoru, bohatými možnostmi uživatelských přizpůsobení, možností definovat více sportovních profilů a podporou intervalových tréninků nebo s funkcí Virtuální tréninkový partner. Pokud patříte k vytrvalostním běžcům a hledáte špičkový sporttester za přijatelnou cenu, je model Forerunner 310 XT HR Premium velmi dobrou volbou. Jeho aktuální cena se pohybuje na úrovni 7290 Kč.

Nejlepší běžecké GPS sporttestery – cena 8000 až 12 000 Kč

Nejlepší a také nejdražší běžecké GPS sporttestery se od těch levnějších liší především širokými možnostmi uživatelských přizpůsobení. Můžete u nich přesně definovat, kolik tréninkových displejů budou zobrazovat a jaké hodnoty budou zobrazeny na konkrétním tréninkovém displeji. Pokud na displeji zobrazíte méně hodnot, budou číselné údaje větší a lépe čitelné, pokud se rozhodnete pro současné zobrazení více funkcí, zmenší se odpovídajícím způsobem i použitý font.

Kromě této vlastnosti nabízí samozřejmě i podporu intervalových tréninků, funkci AutoLap, funkce Virtuální tréninkový partner, případně Virtual Racer a možnost využití zvukových nebo vibračních alarmů.

Sporttestery nejvyšší cenové i funkční kategorie

Mezi GPS sporttestery nejvyšší cenové kategorie patří především dva modely: Garmin Forerunner 610 HR Premium a Garmin Forerunner 910 XT HR Premium. Zatímco „šestsetdesítka“ je nejlepším čistokrevným běžeckým sporttesterem, je „910-ka“ multisportovním speciálem vhodným i na extrémní sportovní disciplíny, jako jsou triatlon nebo Ironman. Forerunner 910 XT umí jako jediný GPS sporttester vyhodnotit nejen běh, kolo nebo lyžování, ale poprvé také plavání v bazénu nebo v přírodě. Nemusíte ale mít obavy, že se vás 910-ka bude nutit k plavání, stejně dobře umí posloužit i pro dlouhé vytrvalostní závody typu maraton nebo půlmaraton.

Forerunner 610 vypadá spíše jako hodinky a je možné ho v přestávkách mezi sportováním také jako hodinky využívat. I přes širokou nabídku funkcí je menu stále přehledné. Je to díky češtině, která je standardní součástí hodinek a také díky dotykovému displeji, pomocí kterého se hodinky ovládají. Forerunner 610 běžně vydrží okolo 8 hodin provozu se zapnutým GPS na jedno nabití akumulátoru. Pokud se 610-ka používá jako hodinky, tak vydrží až 6 týdnů.

Výhodou Forerunneru 910 XT je extrémní výdrž na jedno nabití akumulátoru. Sporttester je schopen fungovat až 20 hodin se zapnutým GPS přijímačem, není ale úplně vhodný pro využití v režimu běžných hodinek. Počet funkcí a různých nastavení je u Forerunneru 910 XT tak široké, že se můžete v menu někdy ztrácet. A to i přes české ovládání, které je standardně k dispozici. U Forerunneru 910 XT je důležité si rozmyslet, pro jaké sporty budete sporttester využívat a jaké hodnoty chcete při daném sportu na displeji sledovat. Před prvním použitím si také tyto hodnoty na displeji pro každý ze sportovních profilů nastavit. Forerunner 910 XT je schopen zobrazit více než 50 veličin a pokud si předem displej nerozvrhnete a nenastavíte, tak pro vás mohou hodinky být nepřehledné. S nastavenými tréninkovými hodnotami je naopak práce se sporttesterem velice jednoduchá a dlouhým stištěním jednoho tlačítka je možné se přepínat mezi spotovními odvětvími, včetně okamžitého, automatického přenastavení jednotek a zobrazovaných funkcí.

Vedeme GPS tréninkový deník

Jednou z výhod GPS sporttesterů je jejich všestrannost a podrobné vyhodnocení nejen klasických sportovních disciplín, jako jsou běh nebo cyklistika, ale i disciplín, u kterých je měření rychlosti a vzdálenosti obvykle složité. Do této kategorie patří například in-line bruslení, lyžování, kanoistika, jízda na koni nebo případně plavání.

Druhou výhodou je mnohem snazší vedení tréninkového deníku. GPS sporttestery v drtivé většině využívají on-line tréninkový deník, který je schopen zobrazit trať tréninku nad podrobnou digitální mapou.

Záznam trasy z GPS sporttesteru zobrazený v Google Earth

Pro tyto účely se používají například mapy Google. Ať již běháte v ČR nebo v zahraničí, u každé aktivity vidíte zákres pohybu (běhu, jízdy na kole, chůze apod.) nad podrobnou mapou. Pokud si záznam v deníku zapomenete pojmenovat a případně popsat, nevadí to, protože při pohledu na mapu si i po několika týdnech nebo měsících vzpomenete, o jaký běh nebo událost se jednalo. Spojení záznamu tempa, výškového profilu, srdečního tepu, vzdálenosti a dalších statistik se zobrazením trasy nad podrobnou mapou je obrovskou výhodou, kterou jsou GPS sporttestery schopné poskytnout. Níže pro představu uvádíme několik ukázek záznamů GPS sporttesterů z různých sportovních aktivit:

Lyžování

Jízda na kole

Běh

Turistika

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 23.01.2013 14:45:09

GPS sporttestery se stávají běžnou součástí běžecké výbavy. Možnost jednoduchého a poměrně přesného vyhodnocení tempa, vzdálenosti a případně srdečního tepu, včetně možnosti záznamu a archivace proběhnutých tratí, včetně dosažených výsledků si logicky rychle získává své příznivce.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.