Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kocourek a Sekanová se stali mistry republiky v krosu

Kocourek a Sekanová se stali mistry republiky v krosu
foto: Petr Kostovič (Lucie Sekanová na archívním sníme\\g)

Josef Smetana | 30.03.2013 | přečteno: 7592×

Brněnský Milan Kocourek se podle očekávání stal letošním mistrem v krosu. Z jihočeských Střelských Hoštic si odváží v pořadí již šestý titul, čímž se statisticky přiblížil takovým jménům, jako byli Vlastimil Zwiefelhofer nebo Božena Vykydalová-Sudická (oba sedm krosových titulů). Desetikilometrovou trať zvládl v sobotu v čase 30:59. Nejrychlejší krosařkou republiky se stala Lucie Sekanová (čas 22:06 na 6,3 km).

Jednoznačným favoritem závodu mužů vytrvalců na 10 km byl Milan Kocourek (AK Kroměříž), 53. z mistrovství světa v krosu z minulého víkendu. Roli favorita jednoznačně potvrdil, když soupeřům utekl již v prvním ze šesti okruhů, které následovaly po úvodním zaváděcím kole.

„Ještě více než dnešního běžeckého výkonu si cením šestého titulu mistra republiky v krosu, jímž jsem se na jeden přiblížil legendárnímu Vlastimilu Zwiefelhoferovi,“ uvedl v cíli jednoznačný vítěz závodu.

Totální úspěch tréninkové skupiny brněnského Jiřího Sequenta završili ziskem stříbrné a bronzové medaile Rudolecký a Homoláč. Roman Rudolecký (VSK Univerzita Brno) byl nakonec v cíli o čtyři sekundy dříve (31:14) než Jiří Homoláč (AK Kroměříž – 31:18).

Až šestý doběhl spolufavorit závodu Lukáš Kourek. V cíli neskrýval zklamání, jeho výkon byl však ovlivněn onemocněním, jež ho postihlo v průběhu týdne.

V závodě žen se loňské překvapení v podobě vítězství vrchařské specialistky Pavly Schorné-Matyášové nekonalo. Třetí titul přidala k předchozím dvěma Lucie Sekanová.

Šestičlennou skupinu, která se postupně utvořila v čele závodu a vedle Sekanové ji tvořily ještě vítězka loňských Běchovic Preibischová, Sekyrová, Vailová (roz. Tománková), havlíčkobrodská Nováková a obhájkyně titulu Schorná-Matyášová, roztrhala Sekanová ve třetím kole. Postupně si vytvořila dostatečný náskok a s velkým náskokem zvítězila. Druhá doběhla s odstupem 23 sekund Preibischová (22:29), třetí Sekyrová zaostala za Preibischovou o 13 sekund (22:42). Schorné-Matyášové na čtvrtém místě tentokrát chyběla k titulu bez jedné sekundy celá minuta.

„Na titul jsem myslela již před závodem, chtěla jsem o něj zabojovat. Cíleně jsem vynechávala halovou sezónu a připravovala se na republikové mistrovství v krosu,“ nabídla v cíli vítězná Sekanová recept na úspěch.

V kategorii mílařů, kteří běželi 3 775 metrů, vybojoval titul Petr Vitner (TJ Nové Město na Moravě – 11:15) před dvěma běžci AC Slovan Liberec, o.s. Davidem Kučerou (11:22) a Vítem Pavlištou (11:25).

„Trenér Hubáček mi naordinoval zadrženější začátek. Měl jsem jít zaváděcí okruh a první kolo zadrženě, pak nastoupit. Držel jsem se jeho rady, evidentně tato taktika zafungovala,“ usmíval se Vitner spokojeně v cíli.

Republikové mistrovství provázel bohužel divácký nezájem. Vrchol mistrovství, závod mužů vytrvalců, sledovalo jen několik náhodných diváků. Škoda, že lidé nevydrželi po skončení závodů žákovských kategorií. Ani zázemí mistrovství není v případě nepříznivého počasí ideální. Z pár zapadlých aut na parkovišti by mohl být v případě horšího počasí větší problém.

Také by stálo za úvahu, zda je nutné, aby se krosový šampionát konal opakovaně na stejném a navíc tak odlehlém místě, a zda by mu neprospělo přiblížit jej většímu městu.

Pořadatelům přitom nelze upřít velkou snahu. Časový harmonogram byl perfektně dodržen, navádění aut při příjezdu na parkoviště bylo bezchybné.


VÝSLEDKY

MAPA TRATÍ

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 30.03.2013 19:33:00

Brněnský Milan Kocourek se podle očekávání stal letošním mistrem v krosu. Z jihočeských Střelských Hoštic si odváží v pořadí již šestý titul, čímž se statisticky přiblížil takovým jménům, jako byli Vlastimil Zwiefelhofer nebo Božena Vykydalová-Sudická (oba sedm krosových titulů). Desetikilometrovou trať zvládl v sobotu v čase 30:59. Nejrychlejší krosařkou republiky se stala Lucie Sekanová (čas 22:06 na 6,3 km).
Odkaz na článek

avatar

Plzeň

Celkem 214 km
Minulý měsíc 0 km

BertS muž 30.03.2013 19:56:26

Ten závěr článku vypadá jako výlev rozmazleného Pražáka, který musel jednou za rok sednout do auta a vyrazit mimo město… opravdu nechápu, k čemu ta úvaha o „přesunutí k většímu městu“ …nejen, že práce organizátorů byla skvělá, ale celkově tu pan Šefler vybudoval něco neskutečného. Věřím, že i ostatní závodníci si závod skutečně užili, protože takováto trať nemá obdoby v celé republice. Tenhle areál si zaslouží pořádat MČR! Diváci by nepřišli ani kdyby se běželo někde na kraji Plzně…

avatar

Coach muž 30.03.2013 21:15:26

>> BertS, 30. 03. 2013 19:56:26

Jen pro upřesnění, na závod jsem přijel z Vysočiny, kde trvale bydlím. Ani slovem nahaním práci pořadatelů – naopak byla skvělá. Sám se do areálu rád vracím, letos jsem zde běžel již počtvrté. Jen mám jako divák a zároveň běžec dva negativní pohledy. Zázemí závodu je nedostačující, obzvláště při špatném počasí. To zatím v Hošticích nikdy nebylo. Pokud by vytrvale pršelo v den závodu není se kam schovat a parkoviště se stane nepoužitelné. Jako běžec si myslím že by šampionát měl probíhat každý rok na jiném místě, bez ohledu na kvalitu tratí v Hošticích.

avatar

Pierrot muž 30.03.2013 21:19:40

Možná by se to také chtělo zamyslet nad tím, jestli jsou Velikonoce vhodným termínem. Nevím jak pro běžce, ale pro diváky určitě ne. A to i kdyby to bylo v blízkosti Prahy.

avatar

Luhačovice

10 km: 0:34:32 (2008)
půlmaraton: 1:16:11 (2012)

daliluh muž 09.04.2013 13:12:14

Letos jsem mistrovství vynechal právě kvůli Velikonocům, tento termín mi přijde naprosto nevhodný. Možná i to byl důvod toho, že všichni rychle odjížděli pryč (jak se píše v článku). Krosový terén je zde výborný a rád si zde někdy opět zazávodím, ale také souhlasím s tím, že mistrovství by mělo putovat po více místech (pokud je ze strany pořadatelů zájem).

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.