Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Sportovní veletrh sází na symbiozu mezi během a outdoorem

Sportovní veletrh sází na symbiozu mezi během a outdoorem
foto: Prague International Marathon

Radek Narovec | 03.05.2013 | přečteno: 8017×

Ve čtvrtek se otevřely brány „maratonského“ Expa na pražském Výstavišti, kde kromě registračních míst na všechny víkendové akce kolem pražského maratonu najdete i desítky obchodníků. To letošní Sport Expo sází nejvíc ve své historii na spojení běhu a outdoorových aktivit. Objeví se na něm i několik značek, které dosud český běh nebraly příliš vážně.

Květnové Expo je tradičně považováno za jednu z nejlepších nákupních příležitostí, zejména pokud nejste z Prahy, či Brna, kde se usídlily kamenné běžecké speciálky. Navíc řada vystavovatelů nabídne i letos veletržní slevy. Co je asi nejdůležitější, s výjimkou sportovních řetězců se zde nebude hrát na exkluzivitu, takže se dá očekávat férový souboj Adidasu, coby dlouhodobého partnera kolotoče RunCzech, se „zbytkem“ pole.

Zrovna Adidas co do rozsahu výstavní plochy proti loňsku ještě posiluje a sází přitom na svou letošní technologickou vychytávku, novou tlumicí podešev Boost, která má sednout zejména silničním vytrvalcům.

Na Výstavišti ale najdete i jeho tradiční rivaly (bohužel opět bez toho největšího, americké firmy Nike). Dvě japonské značky – Mizuno a Asics – sice nějaký čas váhaly s nástupem minimalismu, ale už i ony mají co nabídnout kromě tradičních konceptů, kterými si obě vybojovaly přední příčky popularity mezi českými běžci. Na stánku Mizuna, resp. jeho dovozce, firmy Term, najdete i italskou Diadoru. Term do Česka vozí i Merrell, který máme aktuálně v testu minimalistických trailových bot a vůbec se nejeví zle. Bylo by fajn, kdyby se této progresivní značce dostalo v Česku více prostoru, za pozornost jistě stojí!

O svůj comeback mezi běžce se bude po přestávce pokoušet švýcarský Scott, který si vybudoval popularitu hlavně mezi cyklisty a lyžaři vyšších příjmových kategorií. I jeho běžecká kolekce (nikterak cenově vysoko!) zaujme. Boty jsou lehké a hbité, ale současně neodrazují začátečníky, kteří se zatím necítí na absolutní minimalismus.

Ten je doménou dalších dvou vystavovatelů – trailový specialista Inov8 z Velké Británie, u nás zastupován firmou Vavrys, mj. i dovozcem textilu Craft, opět vylepšil své silniční modely a pro ty nejodvážnější budou k mání boty s hmotností tak nízkou, že jejich papírové vycpávky budou vážit více. Nově se na Expu objeví New Balance, a to hlavně se svým konceptem Minimus, který podobně jako u Inov8 má kořeny v běhu mimo silnici, ale úspěšně se prosazuje i mezi silničáři. Cenově určitě záležitost přinejmenším k vyzkoušení.

Oběma se ale bude snažit vypálit rybník dosavadní off-roadový lídr Salomon, který si pro letošek nachystal novou Mantru, svůj zatím nejodlehčenější a nejohebnější model pro krosy a traily.


TIPNĚTE SI MUŽSKÉHO VÍTĚZE MISTROVSTVÍ REPUBLIKY V MARATONU A MÁTE ŠANCI VYHRÁT ROČNÍ PŘEDPLATNÉ BĚHEJ.COM

Pokud nás v pátek či v sobotu navštívíte na stánku v maratonském Expu na Výstavišti (ve střední hale), můžete si tipnout jméno nového mistra republiky mezi muži. Výherce vylosujeme a obdrží od nás roční předplatné tištěné verze časopisu Běhej.com. Pokud jej již má, bude mu doba předplatného prodloužena o rok. Vítěz bude o výhře vyrozuměn emailem.


Zcela nově se českým běžcům představí další švýcarská značka – XBionic. S novým importérem chce vytrvalce přesvědčit, že investice do kompresního prádla se vyplatí. Vůbec komprese nyní hýbe sportovně-textilní branží, na Expu najdete i další značky s tímto sortimentem: Compressport (na jeho stánku najdete i originální koncept bot Newton Running), již zmiňovaný Craft či „domácí“ Moose ze Třebíče.

Nebudou chybět ani výrobci sportovních hodinek. Tomuto segmentu v Česku jasně vládne Garmin, ten ale letos velké bomby pro běžce či triatlonisty nepřichystal. Objeví se znovu Polar a tandem Salomon/Suunto bude pro změnu lákat na letošní update – Suunto Ambit 2.

Z výživářských firem poutá pozornost jedna, která se tak trochu vymyká. Česká značka s anglickým názvem MoodUp Drink sází oproti svým zavedeným rivalům na přírodní látky a za speciálně namíchanými koktejly prý stojí i šamani!

Tak ať vás nejen tento nápoj pořádně nakopne pro nedělní maraton. A bez následků…

Expo bude otevřeno ve čtvrtek od 12 hodin, v dalších dnech – do soboty včetně – od desáté a zavírá brány vždy v osm večer. Pokud se chcete vyhnout strkanicím a mumraji spojenému s doprovodnými akcemi, zajděte na veletrh již ve čtvrtek, nebo ideálně v pátek. V sobotu poběží šňůra přednášek a prezentací ve střední hale, takže pokud vás naopak nezajímají nákupy, zde je program na pódiu.

Vstup na veletrh je zdarma, a to nejen pro účastníky běhů. Na webu pořadatelské Incheby naleznete kompletní přehled vystavovatelů i upozornění některých z nich na novinky a zajímavosti na svých stáncích.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 09.05.2013 06:51:55

Ve čtvrtek v poledne se otevřou brány „maratonského“ Expa na pražském Výstavišti, kde kromě registračních míst na všechny víkendové akce kolem pražského maratonu najdete i desítky obchodníků. To letošní Sport Expo sází nejvíc ve své historii na spojení běhu a outdoorových aktivit. Objeví se na něm i několik značek, které dosud český běh nebraly příliš vážně.
Odkaz na článek

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 09.05.2013 21:22:20

Bude na Vystavisti i Sara, kdyz tam „ma“ Evzen stanek? Ja ze bych nakoupila misto gelu zizaly :-) protein take neublizi…

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Celkem 3916 km
Minulý měsíc 3 km
10 km: 0:48:17 (2013)
půlmaraton: 1:44:59 (2009)
maraton: 3:50:05 (2005)

vsara žena 10.05.2013 16:30:17

>> skritek Hugo, 09. 05. 2013 21:22:20

Zítra (v sobotu) jsem tam celej den!!! A žížaly neprodávám. Ty si musíš ve Stromovce nasbírat sama.

Sára

avatar

Nelahozeves

Celkem 19576,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:05 (2016)
půlmaraton: 1:28:31 (2016)
maraton: 3:43:10 (2013)

filipoinzagi muž 10.05.2013 18:28:21

už mám nějaké věci koupené, kompresní ponožky, trika atd. Slušné ceny.

Motto: Když něco děláš, tak to dělej pořádně a dej do toho všechno.
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.