Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kolem Mohyly míru se nejrychleji prohnal Kučera

Kolem Mohyly míru se nejrychleji prohnal Kučera
foto: Eva Solaříková

Luděk Durďák | 03.06.2013 | přečteno: 2733×

Druhý díl Cyrilo-Mětodějského maratonu hostily uplynulou neděli Šaratice na Vyškovsku. Loňský triumf zde obhájil Martin Kučera, který se i díky prvenství v Mikulčicích vyšvihl do průběžného vedení tohoto čtyřzávodu.

Netradiční běžecký seriál hostí od dubna do září postupně jihomoravské Mikulčice, Šaratice, slovenský Holíč a tour vrcholí opět na Moravě v Blažovicích. Celkový počet kilometrů dává dohromady právě délku maratonského běhu a jednotlivým závodníků se časy ze všech čtyř závodů sčítají.

Šaratice přivítaly závodníky příjemným běžeckým počasím. Povalující se mraky déšť nepřinesly a nesměle vykukující sluníčko bylo spíš příjemným zpestřením, než hrozbou vedra. Stopětašedesát účastníků hlavního závodu se tak mohlo plně soustředit na souboj s těžkou dvanáctikilome­trovou tratí s dvěma náročnými stoupáními, nejprve ve Zbýšově na třetím kilometru a následně na Pracký kopec s Mohylou míru na kilometru osmém. Ani tu si však běžci nevydechli. Čekal je patnáct set metrů dlouhý krosový seběh, jenž se díky děstivému počasí minulých dní změnil takřka na tanec v blátě.

K favoritům patřili tradičně borci z nedalekého Brna. Na staru nechyběl obhájce loňského prvenství Martin Kučera, sekundovat mu měli jeho bratr Lukáš a stále se lepšící Tomáš Steiner, všichni z brněnské University.

Přesně podle tohoto scénáře se i závod odehrával. Hned po startu se od zbytku pole odpoutali bratři Kučerovi, za nimi se utvořila silná skupina se Steinerem a veterány Josefem Sedláčkem a Petrem Kotyzou. Krátce po prémii na prémii na Zbýšovském kopci se však bratrská dvojice rozdělila. Starší a zkušenější Martin odpoutal Lukáše a za dalšími nástrahami trati už mířil sám. „Lukáš měl zdravotní problémy, moc toho v posledních dnech nenatrénoval, do závodu šel s tím, že to zkusí a uvidí,“ přiblížil Martin Kučera.

Lukáše Kučeru přeběhl o něco později i Tomáš Steiner a v seběhu za Mohylou míru ohrožoval i vedoucí pozici Martina. „Terén byl dost náročný, nechtěl jsem riskovat, běžel jsem vyloženě opatrně, věděl jsem, že mě Tomáš stahuje, ale věřil jsem si,“ popsal své počínání v nejnáročnější části tratě Martin Kučera.

Zrychlením v závěrečných dvou kilometrech skutečně atak Steinera odrazil a v cíli se tak mohl radovat z obhajoby loňského vítězství i průběžného vedení v Cyrilo-Mětodějském maratonu. Martin Kučera totiž ovládl i první díl seriálu v Mikulčicích. Lukáš Kučera nakonec třetí místo uhájil, čtvrtý Petr Kotyza si připsal triumf mezi veterány a završil dominanci borců brněnské University.

Z dalších výsledků jistě stojí za zmínku celkové sedmé místo veterána nad 50 let Pavla Kratochvíla ze Sokola Rudíkov. Mezi ženami nedala soupeřkám šanci Patrícia Gánovská (Šport Team Hritz), když druhou ikonu vytrvalostního běhu na Moravě Ivanu Martincovou (Moravská Slávia Brno) porazila o bezmála dvě minuty. Třetí Jana Kadlecová (AK Hodonín) zaostala o dalších patnáct vteřin.

Cyrilo-Mětodějský maraton pokračuje v polovině září v Holíči na Slovensku devítikilometrovým silničním během. Moravsko-slovenský běžecký pohár, jehož byly Šaratice letošní jedenáctou zastávkou, čekají následující víkend hned dva závody v Moravském Písku a v Javorníku.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 03.06.2013 10:35:01

Druhý díl Cyrilo-Mětodějského maraton hostily uplynulou neděli Šaratice na Vyškovsku. Loňský triumf zde obhájil Martin Kučera, který se díky prvenství v Mikulčicích vyšvihl do průběžného vedení tohoto čtyřzávodu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.