Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kohut a Mertová suverény Půlmaratonu Moravským krasem

Kohut a Mertová suverény Půlmaratonu Moravským krasem
foto: sportujsnami.cz

Petr Kostovič | 31.08.2013 | přečteno: 2307×

S luxusním náskokem zvítězil Jan Kohut v Půlmaratonu Moravským krasem. Na vítězství potřeboval slušných 1:08:17. V ženách nenašla přemožitelku Michaela Mertová. Na prvenství mezi ženami jí stačil výkon 1:25:55. Cílem půlmaratonu proběhlo 906 běžců a běžkyň, celkový počet účastníků všech běhů překročil tisícovku. Půlmaraton Moravským krasem tak patří počtem účastníků do půlmaratonské top ten v České republice.

Silnější konkurence byla v závodě mužů. V něm se již po šesti kilometrech oddělil pozdější vítěz Jan Kohut od dvojice Orálek – Ospalý a doběhl si v sólo závodě pro vítězství. Český reprezentant v triatlonu Filip Ospalý se držel s ultamaratoncem Danem Orálkem až do 15. kilometru. Tam se od něj Orálek odpoutal a doběhl si pro druhé místo v pěkném čase 1:09:58.

„Ten čas jsem nečekal. Mám z toho velkou radost. Je vidět, že forma jde s blížícím se vrcholem na Spartathlonu nahoru,“ řekl v cíli Dan Orálek. Ospalý se závodem bavil a cílem proběhl zdraven diváky na třetím místě v čase 1:10:27. Až za ním doběhl na čtvrtém místě zkušený Mulugeta Serbessa, ortoped z Týna nad Vltavou (1:11:57). Závody jsou pro něj tréninkem, a tak je možné jej vidět téměř každý víkend na různých místech v republice.

Na startu závodu žen chyběla loňská vítězka Petra Kamínková, a tak měla boj o prvenství další favoritka, Michaela Mertrová, ulehčen. Její náskok před druhou v cíli, o deset let mladší Evou Filipiovou, byl přesto nakonec těsnější, než tomu bylo v závodě mužů. Na Mertovou v cíli Filipiové chybělo 21 sekund. Třetí Lucie Kolková zaostala o další více než čtyři minuty.

Řada účastníků vážila za půlmaratonem na jih Moravy cestu přes celou republiku. „Šlo o hec v práci, líbila se nám trasa, říkal Ondřej Varchola z Ústí nad Labem. "Moravu mám moc ráda. Dost jsem jezdila a hrála na různých folkových festivalech, kterých je nejvíce na Moravě a Moravu jsem si už od dětství zkrátka zamilovala. Mám tam i část rodiny,“ přidala se Marie Havlová ze severočeského Duchcova.

„Myslím, že se tady spojily přinejmenším dvě věci: současný trend rostoucího zájmu o běh a poměrně atraktivní trať v Moravském krasu. Tenhle závod se běhá už řadu let a počty běžců stoupají až od chvíle, kdy jej převzali organizátoři ze „Sportuj s námi“. Hlavní rozdíl vidím v mnohem lepší propagaci a nabídnutí širokého doplňkového programu k hlavnímu závodu.“ zamyslel se nad poularitou závodu druhý v cíli Dan Orálek.


VÝSLEDKY

Anketa

Hodnoťte Půlmaraton Moravským krasem známkami jako ve škole

1
 
33 hl.
2
 
4 hl.
3
 
1 hl.
4
 
1 hl.
5
 
0 hl.
Celkem hlasovalo 39 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 31.08.2013 19:40:33

S luxusním náskokem zvítězili Jan Kohut a Michaela Mertová v Půlmaratonu Moravským krasem. Kohut na vítězství potřeboval slušných 1:08:17, Mertové na prvenství mezi ženami stačil výkon 1:25:55. 18. ročníku závodu si užila více než tisícovka účastníků. Řada z nich vážila kvůli půlmaratonu vedoucímu do Moravského krasu cestu přes celou republiku.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.