Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TRÉNINK: Jak si zpestřit dlouhé podzimní běhy

TRÉNINK: Jak si zpestřit dlouhé podzimní běhy
foto: Martin Symon

Daniela Havránková | 19.09.2013 | přečteno: 14509×

Čeká vás objemový trénink a nevíte, jak si ho zpříjemnit? Někdo kilometry polyká snadno a bez potíží v běhu stráví až dlouhé hodiny. Naopak pro ty, kteří mají obavy z delších pomalých klusů, jež jsou nezbytné pro přípravu na závody typu půlmaraton či maraton, přinášíme několik receptů, jak si tuhle „dřinu“ užít.

Ve dvou se i lépe běží

Není žádným tajemstvím, že běh s parťákem nebo i ve více lidech je jednoduše zábavnější. Také při něm odpadá častý problém s motivací. Prostě se domluvíte a pak už žádné odmlouvání. A když se řeklo, že dneska dáte dvacku, tak to také zkrátka platí. Pokud běžíte pomalu, můžete svou běžeckou lekci od začátku do konce prokonverzovat v družném rozhovoru.

Tip: Sparingy sdružené v klubech můžete najít na Běhej.com v sekci Kluby.

Běžte v rytmu

Aby si hlava nepřipouštěla únavu svalů, zaměstnejte co nejvíc své smysly, třeba sluch. Ano, běh s hudbou dá zapomenout na tréninkové nepohodlí a kilometry naskáčou mnohem rychleji. Řada běžců si nechává speciálně sestaveným playlistem diktovat do uší také to správné běžecké tempo.

Tip: Inspiraci na vhodné skladby najdete na Běhej.com ve fóru zde. Na svou běžeckou diskotéku se také vybavte sportovními sluchátky určenými speciálně na běh.

Rozdělte to

Je dokázáno, že tělo i mysl lépe snáší zátěž rozdělenou do více úseků, klidně i v rámci jednoho výběhu. Dlouhý běh proto rozbijte do několika kratších vzdáleností. Ideální je natáčet vzdálenost na předem změřeném, několikakilome­trovém kolečku. Snadněji se pak popasujete například se čtyřmi koly než s dávkou 24 km jen v jediném okruhu.

Tip: Jestliže se chystáte na několik kol, můžete si dopřát vlastní občerstvovací stanici. Pití a malá svačinka umístěné na strategickém místě vás v tréninku osvěží a můžete otestovat občerstvení na závod.

Běžte za cílem

Vytyčte si nějaký příhodně situovaný cíl, ke kterému hodláte z nějakého důvodu doběhnout. Může jím být nějaká přírodní nebo kulturní památka ve vašem okolí, dům vašich přátel, ke kterým míříte na návštěvu, nebo třeba vaše chata, před kterou vás partner vysadí požadované kilometry před ní. Vy na místo zkrátka doběhnout chcete a tím už máte předem vyhráno.

Tip: Dlouhý běh můžete pojmout jako výlet, zaměřte se přitom na turisticky atraktivní místa. Celodenní pochod vám v běhu zabere jen dvě tři hodinky, takže si i prodloužíte svůj víkend.

Zkuste videotrasu

Že jste ještě neslyšeli o reálných videotrasách? Pak zbystřete. Najdete je v mnoha fitness centrech a nabízí originální zážitek. Na obrazovce před vaším běžeckým pásem se odvíjí takové záběry krajiny, jako byste jí sami probíhali. Výběr lokalit je přitom velmi pestrý: podzimní Paříž, zasněžené hory, pěšiny Adršpašských skal či podzemí v jeskyních nebo pražské metro. Ideální řešení dlouhého běhu v podzimních plískanicích.

Tip: Informace o videotrasách najdete zde.

Komentáře (Celkem 31)

Nalezené položky: 32 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Celkem 2084,68 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:30 (2013)

káča žena 20.09.2013 18:11:23

Na mne funguje jediný, a to, že si většinou určím co poběžím. S tím se smířím a pak běžím. Mám většinou určenou i vzdálenost. Takže pokaždý je to něco jiného a tudíž mi nehrozí nuda. Nikdy neběžím stejnou trasu 2× v týdnu. Z města je vždy několik cest a nejen jedna. Takže radím to, co známe všichni: Střídat (ty trasy;-))

avatar

Celkem 31 km
Minulý měsíc 0 km

Hajis muž 06.10.2013 15:39:40

Mě moc baví situace, kdy si řeknu že si dám jenom kratší výběh (např 4km) a pak mě to tak baví, že někde zatočím jinam než bych měl, pak přeskočím pár potoku, přeběhnu pár polí, po cestě vypiju půl potoka protože si na původně zamýšlené 4km pití neberu, a rázem je z toho 10 jako vyšitejch :)

Nalezené položky: 32 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.