Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nadupaný víkend nabízí finále RunTour a nejstarší evropský maraton

Nadupaný víkend nabízí finále RunTour a nejstarší evropský maraton
foto: RunTour

Daniela Havránková | 01.10.2013 | přečteno: 5329×

První říjnový víkend je doslova nabitý velkými závody. Odehraje se pražský finálový běh letošního seriálu Česká pojištovna Mizuno RunTour, pokračuje krosový Salomon Trail Running Cup a kvalitně obsazený městský půlmaraton se bude konat v Plzni. Maratonem s nejdelší tradicí v Evropě je Mezinárodní maraton míru v Košicích.

Finále seriálu RunTour spatří v sobotu Praha v parku Ladronka. Oba závěrečné pohárové závody – na 5 i 10 km – jsou již mnoho dnů před startem vyprodané, velký zájem vzbudily také vypsané běhy dětí. Ty se mohou přihlašovat on-line formou do čtvrtka, poté už jen na místě, ovšem nejpozději hodinu před startem své kategorie! V hlavním závodě na 10 km organizátoři evidují více než 900 jmen. Pořadatelé proto museli řešit, jak „nafouknout“ zázemí celého podniku.

„Výrazně jsme rozšířili prostor startu oproti loňskému roku,“ informuje Tomáš Leixner z pořadatelského týmu. V Praze budou také vyhlášeni celkoví vítězové takzvané Velké RunTour. „Mezi muži může vyhrát celá řada běžců, za určitých okolností dokonce i 13. v pořadí Josef Veber. Mezi ženami má celkový triumf jistý Květa Pecková ,“ říká ke konečnému pořadí Leixner. Podle posledních informací poběží dosud pátý Lukáš Olejníček. Při avizované neúčasti dosud vedoucího Tomáše Svobody a Olejníčkově formě na desítce by o vítězi nemělo být pochyby.

Přesnou dávku 21,0975 kilometrů vám naordinují v západočeské metropoli. Hervis Plzeňský půlmaraton se tu poběží ve třech okruzích, start i cíl je v Sadech 5. května. Zajímavý bude souboj o přední příčky a na české poměry i o slušné prize money. Vítězství z minulého ročníku bude obhajovat před keňskou běžkyní Ivana Sekyrová, v mužích se utká Mulugeta Serbessa s Janem Kreisingerem, přičemž oba domácí závodníky potrápí trojice dalších afrických vytrvalců s příslušností k maďarskému Benedek Teamu. Upozorňujeme na možná dopravní omezení v souvislosti se souběžným konáním Pilsnerfestu.

Pokud vám velké městské běhy nic neříkají, vydejte se východním směrem kousek za Prahu. Lesní běh Říčany XC tu pořádá známý veterán Miloš Smrčka a místní Běžecký klub. Letos však pod hlavičkou Salomon Trail Running Cupu. „Očekáváme víc lidí a vyšší kvalitu špičky. Budou stánky, větší šrumec, chystáme se jako na pouť. Dětské kategorie do sedmi let jsme rozdělili na dvě, do pěti a šest a sedm. Bude taky tombola, máme zajímavé ceny, dostali jsme třeba poukázky do nového bazénu v Říčanech,“ vypočítává lákadla Smrčka. Trať závodu přitom není vůbec lehká. Běžce čekají dva okruhy s několika výběhy a seběhy, v první půli převažuje zpevněná cesta, druhá je většinou po lesních pěšinách s nerovným povrchem. Obujte tedy rozhodně krosovky.

Na rekordní účast se těší také organizátoři nejstaršího maratonu v Evropě, košického Mezinárodního maratonu míru, který je letos jako hostující závod součástí série RunCzech. Hlavní závod vyčerpal kapacitu měsíc před startem, akce přilákala 9 500 sportovců v několika bězích. Největší pozornost je samozřejmě upřena na maratonský běh, na jehož jubilejním 90. ročníku se představí řada elitních vytrvalců. Čestným hostem akce bude Patrick Makau, až do uplynulého víkendu držitel světového rekordu v maratonu. Všichni s napětím očekávají kvalitně připravený běžecký podnik, pořadatelé pět dní před startem hlásí: „Modrá čára už zdobí trať, vyznačuje optimální linii běhu i jednotlivé kilometry, které je potřeba zdolat.“ Tak ať to běží!

TERMÍNOVKA BĚHEJ.COM

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 02.10.2013 15:43:15

První říjnový víkend je doslova nabitý velkými závody. Odehraje se pražský finálový běh letošního seriálu Česká pojištovna Mizuno RunTour, pokračuje krosový Salomon Trail Running Cup a kvalitně obsazený městský půlmaraton se bude konat v Plzni. Maratonem s nejdelší tradicí v Evropě je Mezinárodní maraton míru v Košicích.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.