Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Připravte se na začínající sezonu krosů

PORADNA: Připravte se na začínající sezonu krosů

Daniela Havránková | 07.10.2013 | přečteno: 10323×

Barevná podzimní příroda je působivou kulisou pro výběhy, ať už závodní nebo čistě rekreační. Při přesunu běžeckých aktivit z asfaltové džungle do terénu je však dobré pamatovat na určité zásady, trochu doplnit výbavu o některé nezbytnosti a pokud se připravujete na nějaký cíl, upravit i samotný trénink. Navíc závody v lese bývají docela jiné než třeba městské desítky.

Co na sebe, co obout

Pokud zrovna nepanuje babí léto, kdy se ještě můžete spolehnout na běžecký outfit letních měsíců, je třeba se přiobléct a někdy i dokonce vybavit nepromokavými svršky. Když rtuť na teploměru klesne k nule (což ráno nebývá nic neobvyklého), nasaďte čepici z funkčního materiálu. Hlava zůstane v teple a současně bude zajištěn odvod přebytečné vlhkosti.

Tip redakce: Vhodným doplňkem je čelenka, která hřeje v oblasti čela a na uších.

Obecně platí pravidlo: „Není špatného počasí, jen špatné oblečení.“ A tak i v deštivých dnech se dá běhat v podstatě bez omezení. V takových podmínkách je ideální lehká běžecká bunda, která je voděodolná a zároveň dostatečně prodyšná.

Tip redakce: Pokud víte, že budete při běhu čelit silnému větru, můžete vsadit na technologie typu windstopper, která vás před silnými poryvy živlu ochrání.

Vhodná obuv je pro běh základ, zvolte tedy takovou, která odpovídá danému typu povrchu. Při běhu v terénu proto raději zapomeňte na silniční boty. Jednak by mohlo dojít k poškození jejich méně odolného svršku a především podrážka s jemnějším vzorkem nezajistí dostatečnou stabilitu na kluzkém a nerovném podkladu. Ve vašem botníku by tedy neměl chybět pár krosových speciálek. Máte-li výkonnostní ambice, pořiďte si také závodní krosovky, případně krosové tretry.

Tip redakce: Hodit se budou i speciální návleky, které botu uchrání před opotřebením a zčásti i nohy před vodou, běžíte-li například ve vlhké trávě či za deště.

Trénink na krosy a závod

Při běhu v terénu se připravte na překonávání nejrůznějších nerovností, ale také na časté změny povrchů. Plánujete-li účast na krosovém závodě, snažte se svůj trénink přesunout právě do takového prostředí: „V tréninku se zaměřte na změny techniky běhu do prudkého kopce, při kterých se krátí krok a výrazně pracují paže. Nezapomínejte ani na nácvik seběhů,“ radí trenér Josef Smetana.

Silniční běhy jsou nyní kalendářně pomalu na ústupu, v termínovce začnou hrát prim krosové závody. Ve srovnání s letními městskými akcemi vás možná čeká menší nekomfort, třeba při převlékání venku v chladu a vlhku, ale to vás jistě neodradí. Připravte se také na možnou nepřízeň počasí a do závodního zavazadla přibalte suché oblečení včetně bot, hodí se i teplý nápoj v termosce.

Při samotném závodě se nenechte rozhodit těžším terénem ani náročnějším profilem, než na které jste byli zvyklí při městských bězích. Při pohybu v terénu budete muset nejspíš zapojit víc zrak, jednak při mapování samotného profilu, ale také při sledování trasy značené barevnými fáborky či šipkami z mouky. Některé závody nemají hromadný start, ale závodníci se na trať vydávají intervalově po jednom či po dvojicích. I to je nezvyk oproti silničním běhům, běžíte třeba zcela osamoceni a do poslední chvíle neznáte své pořadí ani to, jak si stojí vaši soupeři.

V kalendáři závodů můžete vybírat z celé řady podniků, přinášíme pár tipů na zajímavé akce s krosovým charakterem. Závodiště dostihových koní si například můžete proběhnout při Velké Pardubické cross-country (12. 10.), oblíbené pražské trailové proběhnutí ŠUTR se letos na podzim přesouvá na Šumavu (12. 10.). Na profesionálním krosovém areálu ve Střelských Hošticích se odehraje Velká cena Accc v přespolním běhu (2. 11.) a skalní město v Adršpachu objevíte při Ádrkrosu (2. 11.). Velkým krosovým svátkem je pak Velká kunratická (10. listopadu) a další prestižní akcí je Běh 17. listopadu a Akademické mistrovství v přespolním běhu v pražské oboře Hvězda (16. 11.). Rodinnou atmosféru zažijete při 8km krosu nazvaném Podzimní běh lyžařů v Senohrabech, kde se po doběhu ohřejete u ohně s opékáním buřtíků (24. 11.).

Krosové závody v termínovce

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 07.10.2013 14:06:26

Barevná podzimní příroda je působivou kulisou pro výběhy, ať už závodní nebo čistě rekreační. Při přesunu běžeckých aktivit z asfaltové džungle do terénu je však dobré pamatovat na určité zásady, trochu doplnit výbavu o některé nezbytnosti a pokud se připravujete na nějaký cíl, upravit i samotný trénink. Navíc závody v lese bývají docela jiné než třeba městské desítky.
Odkaz na článek

avatar

Hořovice

Celkem 2611 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:38 (2013)
půlmaraton: 1:27:15 (2011)
maraton: 3:30:59 (2011)

pítros muž 08.10.2013 13:39:21

Jojo doporučuju 12.10.super krosovou záležitost Hořovický cvoček :-) . Do Hořovic se snadno dostanete i vlakem z Plzně nebo z Prahy- na půl cesty mezi oběma městy. Trasa má 13km a vede pěknými lesními cestami a stezkami. Nezvu sem jen šampiony, je nachystaná tombola pro všechny ;-) . Hned po závodě si tak můžete dát ještě závod v motokárách nebo bowling, což budou poukázky v tombole ;-) . Můžete se za 30kč startovného jen tak proběhnout nebo si zazávodit v náročných pasážích tohoto super závodu :-)

Motto: běhám prostě rád.. http://endorfinzavislak.blog.cz/
avatar

Pardubice

Celkem 7361 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:41:53 (2010)
maraton: 3:41:03 (2012)

radekl muž 09.10.2013 09:46:19

Tuhle sobotu 12.10.2013 jedu vyzkoušet do Krkonoš běh Rubenczahl. Je to 22 km. Trasa vypadá moc dobře.

http://rubenczal.webnode.cz/

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.