Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Joglová skončila v premiéře na světovém šampionátu dvacátá

Joglová skončila v premiéře na světovém šampionátu dvacátá
foto: ČT

behej.com | 28.09.2019 | přečteno: 3780×

Za svým osobákem zaostala o čtvrthodinu, ale s tím se asi počítalo. Co je nejdůležitější – premiantka na světových šampionátech Marcela Joglová dokázala vybojovat krásnou 20. příčku v Dauhá. Tamní maraton rozděloval první sadu medailí a nebyla to rozhodně procházka růžovým sadem. Ze 68 účastnic odstoupilo pro velké zdravotní potíže 28 závodnic, včetně všech Etiopanek!

V katarském Dauhá – byť se běželo přes půlnoc – panovalo stále nepříznivé počasí pro vytrvalce, teplota neklesla pod 30 stupňů Celsia a 70procentní vlhkost jen umocňovala nepříjemné pocity všech závodnic. Přitom ještě den před závodem nebylo jisté, zda běžkyně vůbec pustí na trať. Organizátor IAAF dokonce vydal seznam speciálních opatření, jak specifický závod ustát ve zdraví.

Běželo se na 7kilometrovém okruhu vedeném po pobřežní promenádě jen s minimální diváckou kulisou. Čelo tvořila dlouho pětičlenná skupina – tři Keňanky včetně vedoucí světových tabulek Ruth Chepngetich, dále obhájkyně titulu Rose Chelimo z Bahrajnu a Helalia Johannes z Namibie. Ty stíhala Izraelka Lonah Chemtai Salpeter pocházející z Keni, která si podmanila letošní pražský maraton ve čtvrtém letošním čase.

Přestože se k nim Salpeter strojově blížila a stahovala ztrátu, po nepatrném zrychlení skupiny se šampionce z Prahy začal sen o medaili rozplývat a i ona nakonec vzdala. Zvýšení tempa nedokázala akceptovat ani Keňanka Jepkesho, která rovněž odpadla. Před náběhem do posledního kola za to vzala bezkonkurenční Chepngetich, jež si doběhla suverénně pro titul v čase 2:32:43. Další medailové příčky obsadily viditelně unavené Chelimo (2:33:46) a Johannes (2:34:15).

Marcela si hezky rozložila tempo, desítku měla za 37:40, metou 30. km probíhala za 1:59:29. Bohužel čas na půlmaraton se v online výsledcích neobjevil. Po předloňském vystoupení Evy Vrabcové Nývltové na MS v Londýně, kde doběhla čtrnáctá, je dvacátá příčka v čase 2:52:22 určitě dobrá zpráva pro český běh. A znamená to obrovský úspěch pro závodnici, která se vytrvalostnímu běhu věnuje naplno teprve od letošního roku.

„Bohužel mi pomohlo, že spousta holek odpadla a zkolabovala. To, že jsem vydržela, mě hodně těší. Bylo to specifické, líbilo se mi, že jsme běžely nejdřív pohromadě a holky to nechtěly napálit. Jsem ráda, že jsem to s nimi zkusila. Celkově to byl těžký závod, ale nebyla tam krize, že bych chtěla vzdát, říkala jsem si, že to nesmím. Dvacáté místo zní krásně, lépe by to ale znělo, kdyby byly regulérně poražené časem, to snad někdy v budoucnu,“ uvedla po doběhu pro ČAS.

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 28.09.2019 02:12:41

Za svým osobákem zaostala o čtvrthodinu, ale s tím se asi počítalo. Co je nejdůležitější – premiantka na světových šampionátech Marcela Joglová dokázala vybojovat krásnou 20. příčku v Dauhá. Tamní maraton rozděloval první sadu medailí a nebyla to rozhodně procházka růžovým sadem. Ze 70 účastnic odstoupilo pro velké zdravotní potíže přes 20 závodnic, včetně všech Etiopanek!
Odkaz na článek

avatar

Alen žena 28.09.2019 17:14:42

Blahopřeji k prvnímu velkému startu. Poprala se s tamními podmínkami příkladně a přeji ji další zlepšování a krásné zážitky.

avatar

Desert muž 29.09.2019 08:45:32

Gratuluji v těchto podmínkách hodně dobrý výkon, :-P

avatar

Sloviensko

rudo muž 29.09.2019 10:12:48

maraton je kalkulovana obet v politike IAAF teraz uz WA

okrem prvotneho ciela – finacnej korupcie bafunarov za petrodolare druhotny ciel v ramci boja proti tradicnej atletike, specificky znicit chodzu

prvy utok je na 50km a zda sa ze im to vyslo. Hned po skonceni 50km napriklad slovenske vrchne bafunarstvo vyhlasilo, ze terz uz je istota ze 50km zien na OH nebude buduci rok a Czakova okamzite zacina s pripravpu na 20km , splnit OH limit v Dudinciach a ze teda to bola jej posledna 50-ka.

maraton bola kalkulovana obet kedze vsetko mimo klimovany stadion muselo trpiet.

znict tradicnu taletiku skusaju uz dlshie roznym stadionovymi saskranami cez europsku atltiku no zatial im to nevyslo

vcera dalsia novinkova zbytocnost – MIX 4×400m

nic to nepirinieslo bola to nuda a len japonci to zvolenou strategiou spravili aspon trochu zaujimave ovsem japonska uroven na 400m je prilis slaba aby to mohlo aj vo vysledkoch nieco pozitivne priniest

dopinkom skorumpovany sport sa neda zachranit komendialnymi saskarnami

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 01.10.2019 15:49:30

Přiznám se, že jsem ten maraton ještě neviděla, chtěla jsem, ale v přímém přenosu jsem nestihla a mezitím… Bohužel jsem viděla kousek mužské padesátky. Po článcích o maratonu mě dění na trati zcela znechutilo. 20km žen v chůzi ten pocit jen umocnilo. Ne že by kolabovaly jako maratonkyně a hromadně odstupovaly, ale když ženy zvyklé na tvrdé podmínky, na horko, vlhkost (Turkyně Bekmez trénuje v teplotách přes 40stupnů, její oblast je v létě peklem)se při tempu, kterým chodí hodně dlouhé volné tréninky dostávaly do stavu, kdy se sport změnil v nedůstojný pochod a snahu jen se dostat do cíle, na to se nedalo dívat. Maraton žen si tak asi nepustím, Nemusím se dívat, jak roční dřinu elitních sportovkyň spláchlo IAAF do kanálu přiklepnutím pořadatelství MS do země, jako je Katar. A udělat tak rok před OH, to je k zblití.

Vysoce oceňuji všechny, kdo nastoupili na tratě vytrvalostních disciplín a chudáci muži, které to ještě při 20kmRW a maratonu čeká.

Poklona před Marcelou Joglovou, jak závod zvládla, na výkon si nikdo za rok nevzpomene, ale dvacáté místo jí zůstane.

Motto: Petit cheval de manege :-)
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.