Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Rakouský maraton dělá pro závodníky víc než ten pražský

ROZHOVOR: Rakouský maraton dělá pro závodníky víc než ten pražský
foto: Zdenek Krchák

Zuzana Kotěšovcová | 20.05.2021 | přečteno: 6510×

O víkendu držte palce! Tereza Hrochová si odskočí do Rakouska na nedělní speciální závod pro olympijské aspiranty. Pro 25letou závodnici AK Škoda Plzeň to bude premiéra na 42 km. “Rakouský organizátor dělá maximum pro závodníka a jeho nejlepší výkon, na rozdíl od pražského MČR,” říká otevřeně kouč Vladimír Bartůněk, který ji vede od podzimu 2015 a pomohl jí k výraznému zlepšení korunovaném stříbrem týmu žen na MS v běhu do vrchu v Argentině či osobáku 1:12:13 na půlmaratonu loni v Gdyni.

Probíhá letošní sezona podle vašich představ?

“Sezona je dost řízena koronavirovou situací, několikrát jsme museli plány a přípravu přizpůsobit, ale Terka plní vše co má. Je těžké udržet motivaci u závodnice, když vidíte, jak se pomalu ruší vrcholné akce, jako je Světová univerziáda, ME v běhu do vrchu a další.”

To je pochopitelné a bohužel to postihuje téměř všechny elitní sportovce. V jaké psychickém a fyzickém rozpoložení se tedy nachází před nedělním maratonem ve Fürstenfeldu? Šlo všechno podle vašich představ?

“Terka bere maraton jako další výzvu a zodpovědně k tomu přistupuje. Vždy jdeme do závodu s tím, že ona i já jsme pro nejlepší výkon udělali maximum a po výstřelu už musí bojovat sama.”

Jaký maratonský čas budete považovat za úspěch? Věříte v limit 2:29:30?

“Myslím, že maraton je tak náročná a komplikovaná trať, že určit čas je pro mě téměř nemožné. Věřím, že Terka je schopná svým výkonem překvapit. V Rakousku s ní samozřejmě budu.”

Co vás vedlo k výběru právě tohoto maratonu při zkoušce o zdolání limitu? Proč ne Praha?

“Když se podíváte na letošní maratonskou termínovku, uvidíte, kolik závodů se kvůli Covidu zrušilo. Maraton v Rakousku jsme vybrali na doporučení mnichovského kolegy, se kterým dlouhodobě spolupracujeme. Po prostudování propozic závodu (pozn.red.: běží se na dokončené ale neotevřené části dálnice a s povoleným klesáním mezi startem a cílem) jsem hned viděl, že na tomto závodu organizátor dělá maximum pro závodníka a jeho nejlepší výkon, na rozdíl od pražského MČR."

Na to se chceme zeptat. Jaký máte názor na pražský maraton 30. května a s ním spojenou soutěž týmů?

“Bude to určitě krásná sportovní akce, jen si nemyslím, že trať je zvolena šťastně jak pro MČR, tak pro plnění limitů na OH. Popravdě jsem ale čekal, že trať bude ještě horší. RunCzech dělá svoji práci výborně a chce hlavně show, zábavu a přiblížit silniční závody co nejvíce veřejnosti, což je super. Navíc když srovnám dráhovou atletiku a silniční závody, co se týče připravenosti a atmosféry, tak se nedivím, že dráhová atletika směřuje tam, kam směřuje.”

Troufnete si odhadnout, které české maratonkyně pojedou na olympiádu?

“Troufnu si odhadnout maximálně to, že by se letos mohl na OH nominovat jeden z historicky největších počtů českých běžkyň.” (pozn.red.: dosud běžela na OH vždy maximálně jedna reprezentantka, letos se o tři místa pere hned čtveřice závodnic)

Jaké plány bude mít Tereza po maratonu?

“Po maratonu máme v plánu si rychle odpočinout a doladit na Evropský pohár na 10 km. Sezonu máme naplánovanou do podzimu a uvidíme, kolik závodů se ještě bude rušit.”

Komentáře (Celkem 35)

Nalezené položky: 36 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Sloviensko

rudo muž 28.05.2021 09:43:16

>> Ondriško, 28. 05. 2021 08:32:21

limity nastavuju bafunari WA tak, aby limit splnilo menej ako je povoleny pocet atletov pre kazdu disciplinu a potom len doplnaju do poctu

zjavne sa v maratone dobre sekli, neodhadli zaostavanie WADA za dopinkovym vyvojom

kedze kazdy sport ma limit ucastnikov (aj doprovodu) budu riesit problem, ktovie ako (mohli by uplne zrusit zenske kladivo a zenske gule napriklad, aby usetrili miesto pre maratonkyne

pokial by to brali na KG, tak za jednu vrhacku by mali 3 maratonkyne.

ale mozno sa im podari to obkecat argumentom ze maraton nie je v TOKYU a dostanu povolenie na viacerych za podmienky ze nebudu v Tokyu ani hodinu a ani nepoletie cez Tokyo ani s medzipristanim ale rovno do Sapora a rovno zo Sapora zase prec.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:11 (2006)
maraton: 2:42:13 (2006)

Ondriško muž 28.05.2021 13:08:39

>> rudo, 28. 05. 2021 09:43:16

Pocet atlétov ktorí v maratóne splnili limit je enormný: 143 Kenanov, 119 Etiopcanov,105 Ja­poncov, 21 USA, 15 Eritrea, 8 Uganda… Pričom pôvodne bolo pre maratón 80 miest. Zatiaľ je na základe limitu kvalifikovaných 111 ľudí.

avatar

Sloviensko

rudo muž 28.05.2021 15:43:18

>> Ondriško, 28. 05. 2021 13:08:39

ano viem ze to neodhadli

v tych casoch je toho tolko podozriveho

ti nie su len sedemmilove cizmy

je to sikovna medialna manipulacia vyrobcu topanociek, ked vedia ze co vsetko je za tymi novymi casmi a stavaju to tak ze je to len ich botami

super reklama pre naivnych hobikov

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 28.05.2021 20:37:55

>> jm1, 28. 05. 2021 09:08:29

Mužů je 111, žen 97. A k tomu 4 ženy kvalifikací přes umístění ve vybraných závodech. Opravdu jsem zvědavá, jak to budou řešit, neb bylo avizováno, že počty účastníků nesmí být překročeny. Já doufám, že pohedou všichni s limitem, co splňují národní kvótu.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Desert muž 28.05.2021 22:09:27

>> Skritek Hugo, 28. 05. 2021 20:37:55

covid to vyresi bez problemu, tomu ani v supernikach neuteces :-P

avatar

Sloviensko

rudo muž 29.05.2021 05:47:43

>> Skritek Hugo, 28. 05. 2021 20:37:55

riesenie moze prist v roznych podobach

naprilad aerolinky teraz maju tajne rokovanie, co robit so zdravotnymi podmienkami pre pasazierov

doteraz potencialny pasazier ak mal problemy krvneho obehu, hroziace trombozy zrazanlivost atd mal odporucane nelietat, pripadne si zabezpecit specialnu zdravotnu starostlivost…

teraz sa riesi ci vobec dovolia zapichnutym lietat

preto sa tiez robi evidencia zapichnutych a medzinarodne covid pasy.

a kedze koli cestovaniu sa dali zapichnut vsetci…

aerolinkam hrozi financny kolaps uz v lete – zapichnutym nedovolia a nezapichnuti nemaju povolenie za hranice vsednych dni.

takze ako v roku 1956 na OH Melbourne siel cely svet na lodiach teraz si mozu vybrat lodicku alebo transsibirsku magistralu vlacikom

no a na tej lodi sa vzajomne hromadne nakazia „mutaciami“

problem s nadmernym poctom atletov asi nebude

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 36 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.