Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Olympijský maraton? Mohlo to dopadnout lépe. Ale i hůře

Olympijský maraton? Mohlo to dopadnout lépe. Ale i hůře
foto: FB Marcely Joglové

Marcela Joglová | 10.08.2021 | přečteno: 4550×

Olympijský maraton? Ze začátku jsem měla po závodu rozporuplné pocity. Ale ve finále si myslím, že je třeba ho hodnotit kladně. Jsem ráda, že jsem se na start olympijského maratonu vůbec dostala. Vždyť to byl pro mne sen běžet na olympiádě!

Tréninky před závodem vypadaly skvěle, časy byly perfektní – takové jsem nikdy neběhala, takže jsem se cítila celkem v kondici. Tréninky mi dávaly naději, že by výsledek nemusel být špatný.

Nikdo dopředu nevěděl, kdy bude start závodu, o kolik bude posunutý.

Měla jsem v plánu začít opatrně, to se mi povedlo. Na osmém kilometru začaly holky tempo stupňovat a řešila jsem, jestli běžet s nimi, nebo si ještě chvíli držet pomalejší tempo. Měla jsem z toho respekt, tak jsem si říkala, že je ještě moc brzo. Možná bych to vydržela běžet v balíku a doběhla lépe, těžko říci. Mohlo mne to taky otočit a já nemusela vůbec doběhnout.

Dost dlouho jsem pak běžela sama. První půlka se mi běžela poměrně slušně, až pak to začalo trošku tuhnout a ke konci mne začaly chytat křeče, přestože jsem vůbec nic nepodcenila a dala do toho všechno. Marně přemýšlím, kde by mohla být nějaká chyba. Prostě jsem do toho dala maximum a moje tělo v těchto podmínkách vyprodukovalo takovýto čas.

V závodě byla spousta holek s lepšími osobáky a skončily za mnou, naopak ty s horšími osobáky doběhly přede mnou. Byly to tak specifické podmínky, že to beru jako další zkušenost. Jsem opravdu strašně ráda, že jsem doběhla a že jsem první mezi Češkami, i když to může znít blbě, protože Eva nedokončila. Čehož je mi pochopitelně moc líto! Zdravotní problémy rozhodně nikomu nepřeju.

Trasa byla docela dobrá, ani to ve finále nebylo tolik zvlněné. Ono to převýšení vypadá na grafu vždy hůře, ale bylo rozloženo do dosti kilometrů, takže to nebylo žádné výrazné stoupání nebo klesání. Místy tedy byly hodně široké a otevřené silnice s dlouhými rovinami a rozpáleným asfaltem, ale byly tam i velmi pěkné úseky. Byli i diváci, docela dost. Byli fakt hodně ukáznění, hodně tleskali. Nekřičeli, nepískali. Byla jsem hrozně ráda, že tam jsou, bylo to fakt super.

Skvěle fungovaly občerstvovačky, včetně osobního občerstvení. Byly i vody a led. To fakt fungovalo skvěle. Hrozně moc děkuji i týmu, který to zvládl. Jen jednou se mi podařilo ztratit láhev s gelem, jak jsem splašeně vyběhla, ale naštěstí s sebou nosím dva gely pro jistotu právě pro tyto případy. Pak jsem si nechala dávat suché ručníky a polévat se ledovou vodou, která tedy byla hodně ledová (smích). Na rozpálené tělo to byl hodně velký extrém, ale byla jsem za to šťastná. Škoda jen těch křečí ve druhé půlce. Už to nešlo moc zrychlit, stlačit to na rychlejší tempo, už to bylo takové kvůli křečím kontrolované.

Byly tam i takové radosti, že na posledních 800 m jsem se ždímala a viděla jsem před sebou holčinu, kterou vídávám na soustředění v Itenu i teď v Itálii, to mi vlilo novou krev do žil, protáhla jsem krok a vzala jsem ji. Někdo se možná bude smát, že to je jedno místo, tak nač ten finiš, ale je to olympiáda a každé umístění dopředu je dobré.

Marcelu vyzpovídala Zuzana Kotěšovcová

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mjoglova žena 10.08.2021 13:24:49

Olympijský maraton? Ze začátku jsem měla po závodu rozporuplné pocity. Ale ve finále si myslím, že je třeba ho hodnotit kladně. Jsem ráda, že jsem se na start olympijského maratonu vůbec dostala. Vždyť to byl pro mne sen běžet na olympiádě!
Odkaz na článek

avatar

Vepřová

Celkem 5528,34 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:52 (2022)
půlmaraton: 1:31:38 (2021)
maraton: 3:52:38 (2021)

Michal75 muž 10.08.2021 20:01:51

Děkuji za skvělou reprezentaci České republiky a obzvlášť za předběhnutí závodnice před cílem, ano každé místo je dobré. Přeji hodně zdraví ,sil do dalšího tréninku a závodů.

Motto: Úspěch opravdový úspěch pro něj musíš chtít dělat to co ostatní nedělají
avatar

Celkem 7497,8 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:42:42 (2020)
maraton: 3:51:09 (2018)

Alena77 žena 10.08.2021 20:09:38

Marcela je úžasná. Moc jí fandím. Gratuluji.

Motto: „Co sám nechceš, nečiň druhým.“
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 10.08.2021 20:29:48

Obě naše holky, co doběhly do cíle, bojovaly o každé místečko.

V rámci možností dobře odběhnuté, díky, že jsou ty světové maratony zase o trošku zajímavější i pro českého fanouška.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Tachlovice

Celkem 7759,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:24 (2015)
půlmaraton: 1:23:23 (2015)
maraton: 3:17:32 (2015)

kaz67 muž 10.08.2021 22:22:44

děkuju za hezké povídání, a máš u mne velké +, že jsi závodila do posledního metru

Motto: hrozně rád běhám
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.