Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Půlmaratonská premiéra pro Kristiinu Mäki na výbornou, kdy zkusí maraton?

Půlmaratonská premiéra pro Kristiinu Mäki na výbornou, kdy zkusí maraton?
foto: RunCzech

Radek Narovec | 18.09.2022 | přečteno: 2733×

Česko má aktuálně šest vytrvalkyň, které zvládnou půlmaraton pod 1:14! Tou poslední, která to dokázala, je Kristiina Mäki. V sobotu v Ústí nad Labem obsadila výkonem 1:13:57 druhou příčku a překonala i svá vlastní očekávání, která do svého premiérového startu na této distanci vkládala. V rozhovoru pro server iDnes dokonce připustila, že by se ráda jednou postavila na start maratonu!

Není to tak dávno, co jsme lamentovali nad úrovní české vytrvalecké špičky, zejména té ženské. Byť nedávné ME v Mnichově našim maratonkyním úplně nesedlo, skoro na konci sezony přišla další hodně potěšující zpráva – pořadatelskému RunCzechu se povedlo přivést na start Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem vynikající dráhařku s českým i finským občanstvím a ta se jim odměnila i přes nepřízeň počasí vynikajícím výkonem.

„Přijetí publikem bylo neuvěřitelné a závod měl fantastickou atmosféru. Běželo se mi výborně, vadil mi snad jen protivítr, ale i tak jsem zvládla o víc než minutu lepší čas, než v jaký jsem doufala. Těším se, že se někdy v budoucnu na trať půlmaratonu vrátím,“ neskrývala nadšení česká atletka.

Do sobotního závodu šla s odhadem cílového času někde kolem 1:15, ale půlmaraton ji i přes superkrátkou přípravu sedl náramně. Přesto v cíli krotila přehnané emoce: „Je co vylepšovat. Jsou tam rezervy, jdu z tréninku na patnáctistovku. Speciální přípravu jsem nestihla, jsou dva týdny od konce dráhové sezony,“ cituje jí server iDnes.

Český národní rekord v půlmaratonu drží od března Moira Stewartová, v Istanbulu ho zaběhla výkonem 1:10:14 hodiny. Ani ona, ani další ze současné vytrvalecké elity v Ústí nestartovaly.

Přestože se Kristiina na závody mimo dráhu nechystá, nevylučuje občasné starty právě na půlmaratonské distanci, a dokonce i připustila, že v sobě nosí sen o dvojnásobné vzdálenosti: "Do budoucnosti bych ráda zkusila maraton, ale to budoucno je hodně za dlouho. Teď mi přišlo dobré, že když je ještě nějaká forma ze sezony, abych ji nějak zpracovala a zkusila si půlmaraton zaběhnout. Jinak bych měla volno. Hodilo se to,“ řekla pro iDnes.

Pokud byste si chtěli tipnout, jak by Kristiina mohla jednou dopadnout na maratonu, nalistujte si anketu níže pod tímto článkem.

Nejúspěšnějším běžcem mezi muži se v sobotu v Ústí stal Němec Sebastian Hendel, ženám kralovala Ukrajinka Valeriia Zinenko. Rovinatá, rychlá trať oběma vítězům navzdory chladnému počasí, dešťovým přeháňkám a větru přinesla rekordy. Hendel překonal na ústeckém závodu evropský traťový rekord, Zinenko dosáhla svého osobního maxima.

„Doufal jsem ve vítězství a běželo se mi výborně, byl to skvělý závod s úžasnými fanoušky, a i počasí nakonec bylo lepší, než ráno vypadalo,“ zářil po protnutí cílové pásky Sebastian Hendel. „Za tři týdny se chystám na Maraton v Mnichově a dnes jsem si potvrdil, že jsem dobře připraven,“ dodal spokojený šampión. Z nového osobního rekordu se radovala i Valeriia Zinenko: „Závodu jsem dala maximum, jsem vyčerpaná, ale šťastná.“

12. ročník závodu Mattoni 1/2 Maraton Ústí nad Labem, jemuž se kvůli rychlé, rovinaté trati přezdívá „Ferrari mezi závody“, odstartoval v 15 hodin z Mírového náměstí, a na jedenadvaceti­kilometrovou trať vedoucí mimo jiné místní chemičkou a podél řeky Labe s výhledem na hrad Střekov se vydalo téměř 2200 běžců. Vítěznému Hendelovi, který cílovou pásku proťal v nejlepším čase 1:02:52, byl velkým konkurentem druhý Vitaliy Shafar z Ukrajiny. Ten s časem 1:03:01 zaběhl svůj osobní rekord: „Byl to úžasný závod, vyhovovalo mi počasí, trať byla příjemná, diváci skvělí,“ usmíval se stříbrný medailista a dodal: „V listopadu mě čeká marathon v Koreji a dnes se mi běželo opravdu dobře, tento půlmaraton pro mě byl nejen skvělým tréninkem na další závody, ale především také úžasným zážitkem.“ Na třetím místě doběhl Rumun Stefan Iulius Gavril (1:04:17).

Prvním Čechem v cíli byl Jakub Zemaník, který si s rovinatou tratí poradil v čase 1:06.41. „Běželo se mi docela dobře, byl to stabilní výkon, ale rušil mě vítr, věřím, že bez něj by byl výsledek ještě lepší,“ řekl Zemaník, následovaný dalším velkým favoritem Vítem Pavlištou (1:08:16). Trojici nejrychlejších Čechů doplnil s časem 1:08:38 Petr Pechek.

Největší hvězdou mezi ženami byla zmíněná Kristiina Mäki. Ta v Ústí nad Labem absolvovala svůj vůbec první půlmaraton v životě za 1:13:57 a do cíle doběhla jako nejlepší Češka a zároveň hned druhá za vítěznou Zinenkovou (1:10:55). Celkovou třetí příčku mezi ženami obsadila Gabriela Veigertová (1:16:10). Pro 22letou závodnici AC TJ Jičín to je osobní rekord, v rychlém sledu již druhý po čase 34:55 nedávno na silniční desítce v rámci Birell Grand Prix Praha.

Tradiční součástí sportovního svátku v Ústí nad Labem byl také Spolchemie Český pohár v para cyklistice, který se koná pod hlavičkou Českého svazu cyklistiky a jenž z Mírového náměstí odstartoval ve 13 hodin. Letos poprvé byla na programu také nová kategorie – tricyklistika. Všichni handbikeři a tricyklisé se vydali na půlmaratonskou trať a mohli si tak užít stejnou atmosféru závodu jako elitní atleti.

Běžci se kromě hlavního závodu mohli účastnit také dm rodinného běhu, který odstartoval v 11 hodin, a pro ty úplně nejmenší sportovce a budoucí naděje české atletiky byl připraven ještě odpolední dm Bambini run. Sobotního závodu RunCzech se tak v Ústí nad Labem zúčastnilo přibližně 3500 běžců. „Chceme, aby naše akce lákaly nejen ty nejlepší atlety z celého světa, ale aby se jich mohli účastnit i úplní začátečníci, rekreační běžci i děti a aby se běh stal přirozenou součástí co nejširší veřejnosti,“ uzavřel Carlo Capalbo, předseda organizačního výboru RunCzech.

S využitím tiskové zprávy RunCzech

Anketa

Tipnete si, jaký čas by mohla Kristiina Mäki dosáhnout, až se jednou rozhodne pro maraton?

 
4 hl.
 
26 hl.
 
17 hl.
 
7 hl.
 
3 hl.
Celkem hlasovalo 57 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 18.09.2022 11:47:29

Česko má aktuálně šest vytrvalkyň, které zvládnou půlmaraton pod 1:14! Tou poslední, která to dokázala, je Kristiina Mäki. V sobotu v Ústí nad Labem obsadila výkonem 1:13:57 druhou příčku a překonala i svá vlastní očekávání, která do svého premiérového startu na této distanci vkládala. V rozhovoru pro server iDnes dokonce připustila, že by se ráda jednou postavila na start maratonu!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.