Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Thajsko hostí kombinované MS vrchařů a trailových běžců

Thajsko hostí kombinované MS vrchařů a trailových běžců
foto: WMTRC

Radek Narovec | 03.11.2022 | přečteno: 3204×

Dvakrát bylo odloženo kvůli covidu, ale nakonec se přeci jen uskuteční. Již zítra začne v thajském Chiang Mai historicky první kombinované MS horských běžců. Devět set závodníků z 46 zemí. Na startu každého ze čtyř hlavních závodů bude minimálně jeden český reprezentant, dohromady jich do Asie odcestovalo hned 14. Podaří se po dlouhé pauze navázat na skvělé úspěchy z Argentiny?

Kde se pro nás exotický a dvakrát odložený šampionát koná? Thajský Chiang Mai leží od nás osm tisíc kilometrů a let do místa konání výpravě zabral více než den! Turisté znají toto starobylé město hornatého severu jako oblíbenou destinaci „digitálních nomádů“, převážně mladých lidí na volné noze, které zaujala kombinace tamějšího mírnějšího klimatu, nízkých cen a srdečnosti místních obyvatel. Ve městě s historickým centrem najdete stovky kavárniček plných lidí s laptopy, chrámů, nezbytných masážních salónů, krejčovství, ale také motorek, hluku a smogu.

Jen pár stovek metrů za městem se zvedá zalesněný horský masiv s nespočtem národních parků s chovatelskými stanicemi pro slony, kde se odložené MS horských běžců uskuteční. Konkrétně v národním parku Doi Suthep-Pui.

Když mluvíme o mírném klimatu, berte to s rezervou, jde samozřejmě o horké Thajsko… Teploty během víkendu přes den vystoupají až k 29 °C, pocitově kvůli vlhkosti ještě tak dva stupně přičtěte. Naštěstí se běží na chladnějším severu království a v hojně zelených horách…

„Počasí nevypadá na horský maraton zrovna ideálně. Snad až se teploty dotknou denního maxima, budu už sedět někde na pivu,“ s humorem poznamenal na Instagramu Vít Pavlišta. „Zatím se srovnáváme s časovým posunem a poznáváme místní speciality.“

Světový šampionát The World Mountain and Trail Running Championships poprvé sdruží klasické vrchařské disciplíny s trailovými a je spolupořádán hned čtveřicí sportovních asociací – World Athletics, WMRA, ITRA a IAU. Závodit budou jak senioři, tak junioři. V harmonogramu třídenní – a maličko nepřehledné – akce jsou čtyři hlavní distance: v pátek v 10:15 místního času (4:15 našeho času) odstartují vrchaři v kategorii „nahoru“, které čeká kilometrové stoupání rozprostřené na 8,5 km, 45 minut nato pak vybíhají ženy. V sobotu v půl sedmé ráno vystartují na 80km long trail muži a ženy, hodinu po nich pak účastníci závodu na poloviční vzdálenost. V neděli se od 8 hodin ještě uskuteční závody seniorů a juniorů systémem „nahoru-dolů“ (ti vystoupají a vyklesají necelý půlkilometr na vzdálenosti 10,7 km). Aby toho nebylo málo, kromě mistrovských závodů se během víkendu uskuteční ještě závody pro veřejnost.

Pořadatelé sjednotili finanční odměny pro nejlepší bez ohledu na distanci a profil trati. Vítězové i vítězky si polepší o 4000 dolarů, což se ovšem netýká juniorů a soutěže týmů.

V českém výběru, který odlétal v pondělí přes Curych a Bangkok, figuruje celkem čtrnáct jmen. Nechybí mezi nimi ani obhájce bronzové medaile z posledního světového šampionátu v argentinské Ville la Angostuře Marek Chrascina, jenž právě před třemi lety v Patagonii překvapil medailovým úspěchem a položil základ pro týmové zlato. Letos získal Marek už svůj třetí národní vrchařský titul. V týmu ho doplní sedmnáctý muž letošního mistrovství Evropy v běhu do vrchu Jáchym Kovář. Také on byl členem zlatého výběru v Argentině. Třetím do party je pak běžecký univerzál a stříbrný z letošního mistrovství České republiky Viktor Šinágl.

Také v týmu žen jsou běžkyně s bohatými zkušenostmi z vrchařských mezinárodních šampionátů. Hana Stružková Švestková se letos blýskla na mistrovství Evropy desátým místem. Další velezkušenou reprezentantkou je patnáctá z téhož závodu Pavla Schorná-Matyášová. Na sedmnácté místo z posledního MS se pokusí navázat Tereza Hrochová, která letos běžela maratony na světovém šampionátu v Eugene i na mistrovství Evropy v Mnichově. Čtvrtkou nominovanou je Adéla Stránská.

V horském maratonu by nás měly reprezentovat stříbrná z MČR Barbora Jíšová a bronzová Gabriela Veigertová. Lucie Šaclová je pátou ženou závodu Světového poháru. Osmdesátikilo­metrová porce pak čeká šestou z mistrovství Evropy Marcelu Vašínovou. Ta by podle rankingu ITRA měla aspirovat na top10 minimálně.

Mezi muži jsou pro maraton (konkrétně 38 km s výškovým rozdílem 2425 m) nominováni hned dva svěřenci Jana Pernici. Tím prvním je letošní mistr České republiky Matěj Zima, kterého doplňuje bronzový z MČR a další zkušený běžec Vít Pavlišta. Třetím do týmu je pak Tomáš Křivohlávek, jenž na domácím republikovém šampionátu skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě.

Podrobnosti o MS a jednotlivých závodech najdete zde: https://wmtrc2021thailand.com/

Startovní listiny: https://docs.google.com/…8YtmGj7/edit#…

s využitím informací na webu www.atletika.cz

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 03.11.2022 11:55:58

Dvakrát bylo odloženo kvůli covidu, ale nakonec se přeci jen uskuteční. Již zítra začne v thajském Chiang Mai historicky první kombinované MS horských běžců. Na startu každého ze čtyř hlavních závodů bude minimálně jeden český reprezentant, dohromady jich do Asie odcestovalo hned 14. Podaří se po dlouhé pauze navázat na skvělé úspěchy z Argentiny?
Odkaz na článek

avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 04.11.2022 07:35:58

V prvni discipline “uphill” Marek Chrascina i Terka Hrochova devati na svete! https://my.raceresult.com/225074/ Skvele i dalsi reprezentanti, vypada to na krasne tymove umisteni.

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.